Skocz do zawartości
IGNORED

Wrażenia z budzetowych wzmacniaczy

kivlov

Rekomendowane odpowiedzi

Wygrzać tzn. rozgrzac sprzęt.

Pierwsze wrazenia słabe. Zawsze słuchałem sprzetu bez krecenia potencjometrem, ale tu faktycznie trzeba sie pobawić, aby uzyskac dużo lepszy efekt i warto sie pobawić Fajnie to zaczyna grać.

PMA 2000 fkatycznie jest wiekszy, ale nie te pieniądze, sam miałem 1500R

Czemu zmieniłeś, 1500 sporo lepszy.

?👈

To był sarkazm, zobacz co mam obecnie w systemie i dlaczgeo załozyłem ten watek,

Podłącozne wzmacniacze sa podłączone do wypasionego servera aduio i do bardoz dobrego DAC'a i okablowania i kolumn, doipiero teraz pokazują te wzmacniacze co mogą, a przeważnei byly oceniane przy reszcie toru zapewne w podobnej klasie, albo cos co je ograniczało.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Róznice pomiedzy testowanym wzmacniaczami sa ogromne, nie porównuje tutaj do mojego docelowego zasilania, ale o wzmanciacze, które opisywałem w tym temacie, Naprawde calkowicie inne brzmienia i dla kazdego cos sie znajdzie.

Są to dobre stare wzmacniacze i graja bardzo przyzwoicie. Za te pieniadz egraja swietnie, ale do nich także należy podlacyzc resztę sprzętu na wysokim poziomie.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Niestety tego nie rozumieją osoby, które nie przeszły parę etapów dalej, a ja się bawię starym sprzętem dla zabawy. Lubie wspominać piękne chwile ze swojej historii krótkiego życia. Caly czas szukam np. wzmacniacza Roksan Caspian, który mnie totalnie zauroczył czy prędzej Nad C372. Dlaczego szukam, bo chce się z nimi spotkać raz jeszcze porównać z obecnym sprzętem.

Miałem mk1 mk2 ng :)

Trzeba się spieszyć, aby coś znaleźć :D

Niestety tego nie rozumieją osoby, które nie przeszły parę etapów dalej, a ja się bawię starym sprzętem dla zabawy. Lubie wspominać piękne chwile ze swojej historii krótkiego życia. Caly czas szukam np. wzmacniacza Roksan Caspian, który mnie totalnie zauroczył czy prędzej Nad C372. Dlaczego szukam, bo chce się z nimi spotkać raz jeszcze porównać z obecnym sprzętem.

Ja mam set Roksan Caspian CD+AMP MkI. Jestem zauroczony tym zestawieniem. Kibicuję Ci by udało Ci się wyhaczyc gdzieś ten wzmacniacz i jak podłączysz go do obecnego Twojego zestawu - opisz proszę wtedy wrażenia :) Na podstawie zbudowanego doświadczenia:) Czy Roksan będzie daleko za drogimi wzmacniaczami referencyjnymi... Ciekawe. Być może różnice po podłączeniu go do wysokiej jakości pozostałej części zestawu będą niespodziewanie niewielkie...

Ja mam set Roksan Caspian CD+AMP MkI. Jestem zauroczony tym zestawieniem. Kibicuję Ci by udało Ci się wyhaczyc gdzieś ten wzmacniacz i jak podłączysz go do obecnego Twojego zestawu - opisz proszę wtedy wrażenia :) Na podstawie zbudowanego doświadczenia:) Czy Roksan będzie daleko za drogimi wzmacniaczami referencyjnymi... Ciekawe. Być może różnice po podłączeniu go do wysokiej jakości pozostałej części zestawu będą niespodziewanie niewielkie...

Własnie tego nie moge sie doczekać :) Sam jestem bardzo ciekaw, ale z tego co pamietam przeskok na Krell S300i oraz Hegla H100 był zauważalny do przodu, ale przejście z poprzednich wzmacniaczy na Caspiana to był inny wymiar. Dlatego chce zobaczyc, jak teraz by sie spisał. Muszę posuzkac i uzbierac kase bo wiadomo, że ma cżłowiek inne wydatki, a ja mam teraz przeogromne, ale szukam.

Z "budzetowych" wzmacniaczy (choc kiedys wydawal mi sie drogi :) polecam przesluchac NAD 3400. Ogromny potencjal. Przepiekny, mocny i kontrolowany dzwiek. Oczywiscie bardzo trudno gdzies go teraz kupic. Bardzo jestem ciekawy jak zagralby w dobrze dobranym zestawie. Obawiam sie ze moglby nawet za dobrze :)))

Nad bardzo dobra firma miałem C352 oraz C372 i bardzo dobrze wspominam. Wizualnie faktycznie brzydki, ale rekompensują dźwiękiem.

w stosunku do mk1 roznice beda bardzo duze, nie ma sensu sie oszukiwac.

Ten NAD 3400 byl wyprodukowany w 1985 roku :) Juz nawet gdy ja go dawno temu kupowalem byl anachroniczny i stary. A dzwiek pamietam do dzis. Ciezki strasznie i wielki, bardzo gleboki. I chyba wtedy jedyny NAD z pilotem, tez wielkim i kanciastym :) Ogolnie brzydki i nieporeczny klocek. Ale jak to gralo... Mysle ze wart jest podlaczenia kolumn conajmniej 5 x drozszych, wtedy takich nie mialem :( Czasem pojawiaja sie te wzmacniacze na Allegro i innych serwisach ogloszeniowo-aukcyjnych, a cena niezmiennie od 20 lat oscyluje w granicach 1000 zł.

Nie ma czegos takiego jak perełka za 500zł .... Perełka za 500zł ...........no błagam. A ta seria Pioneera jest wyjatkowo słaba nie warta więcej niz kilkaset zł.

Oj mylisz się i to bardzo - tez tak uwazalem, do czasu kiedy spotkałem człowieka zajmującego się hifi z dawnych lat - Siemens za 300 pln z 1974 zagral nie gorzej niż mój NAIM 122/150 + flatcap, slyszalem tez stare SABY i Telefunkeny - gdybym nie slyszal może bym nie uwierzyl - NIE TRZEBA WYDAWAC TYSIECY ZEBY MIEC FAJNY SPRZET - pomijam, ze jedni slysza kable inni nie, jednym nawet stoliki pod sprzet graja a innym bezpieczniki.

Hmm...

Z pewnym niedowierzaniem porównywałem jakiś czas temu posiadany przez mnie wówczas zestaw Naim Nait XS/Flatcap + Naim CD5 XS/Flatcam vs Onkyo A9711 + Onkyo DX7711.

Efekt tego był taki, że nie mam już Naima, natomiast Onkyo pozostało.

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

Czyli można znaleźć coś taniego i dobrego.

Hmm...

Z pewnym niedowierzaniem porównywałem jakiś czas temu posiadany przez mnie wówczas zestaw Naim Nait XS/Flatcap + Naim CD5 XS/Flatcam vs Onkyo A9711 + Onkyo DX7711.

Rozumiem Cię w całej rozciągłości.

Jakiś czas temu porównywałem Creeka Evolution 50A do Yamahy A-S701. Efekt jest taki, że Creek sprzedany, a Yamaha sobie pogrywa. Nie warto przepłacać.

Co z tego że prawie dwukrotnie droższy anglik grał urzekająco ale przecholernie leniwie. No flaki z olejem. Za to budżetówka odpowiednio energetycznie łoi;)

Ja nie napisałem, że Naim zagrał gorzej albo, że Onkyo zyskało przewagę.

Było owszem nieco inaczej, niemniej nie było pomiędzy przeskoku klasy i żaden w moim odczuciu nie miał przewagi nad drugim.

Natomiast przekonało mnie to, że Naim z zasilaczami to 4 pudełka i 4 kable połączeniowe a Onkyo to tylko 2 pudełka i 1 kabelek.

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

Jakiś czas temu porównywałem Creeka Evolution 50A do Yamahy A-S701. Efekt jest taki, że Creek sprzedany, a Yamaha sobie pogrywa. Nie warto przepłacać.

Tu się zgodzę. Miałem podobne wrażenia z porównania. Niestety Creek to drogie klocki.

Hmm...

Mialem kiedys nizszy model z tej serii, ale modyfikowane, gralo to nie gorzej niz denon pma-1500r, ciekawe jakby zagrala 9711 mial ktos porownanie z denonem?

Mi jakoś kompletnie model 1500R nie pasował nie podoba mi się. NAD C372 spisał się zdecydowanie lepiej.

Oj mylisz się i to bardzo - tez tak uwazalem, do czasu kiedy spotkałem człowieka zajmującego się hifi z dawnych lat - Siemens za 300 pln z 1974 zagral nie gorzej niż mój NAIM 122/150 + flatcap, slyszalem tez stare SABY i Telefunkeny - gdybym nie slyszal może bym nie uwierzyl - NIE TRZEBA WYDAWAC TYSIECY ZEBY MIEC FAJNY SPRZET - pomijam, ze jedni slysza kable inni nie, jednym nawet stoliki pod sprzet graja a innym bezpieczniki.

Nie muszę się dziwić bo ci nie wierzę. Twierdzenie że coś za 50-70 USD gra lepiej od sprzętów za tysiace świadczy tylko o tym że to nieprawda. Nie ma takiej możliwości. Z twoich słów wynika że wszyscy którzy kupili ten wzmacniacz to idioci nie mający słuchu tak ? Kupili cacko posłuchali i sprzedali za 50-70 dolców lub wynieśli na strych. Największyli naiwniakami byli tez sami producenci tego "cacka". Wyprodukowali wzmacniacz grający na poziomie tysięcy dolców a sprzedawali go po kilkaset dolców ?? No bo skoro ty go kupiłeś za 300zł to nie mógł kosztować w 1974 roku tysiące ? Wszystkie klocki mające jakąś wartość dźwiękową z tamtych lat sa teraz drogie niestety. A przewalam stary sprzęt od 20 lat.

Cos w tym jest bo np. wzmacniacz o ktorym wspomnialem wczesniej, NAD 3400, jakos trzyma swoja cene pomimo uplywu lat. 15 lat temu cena oscylowala w okolicach 1000 zl i dzis podobnie w zaleznosci od stanu technicznego i wizualnego. Cos tam pewnie w nim sie starzeje, pewnie przede wszystkim te duze kondensatory elektrolityczne, ale to chyba jest latwe do wymiany.

Mi jakoś kompletnie model 1500R nie pasował nie podoba mi się. NAD C372 spisał się zdecydowanie lepiej.

Prawdę mówiąc to nie dziwi mnie to. Odmienne granie tych wzmacniaczy toteż dobrze że jeden był na tak drugi na nie. Dla innej osoby będzie na odwrót. Dlatego tyle tego jest.

To już daje do myślenia, że są spore różnice w dźwięku co cieszy.

Nie muszę się dziwić bo ci nie wierzę. Twierdzenie że coś za 50-70 USD gra lepiej od sprzętów za tysiace świadczy tylko o tym że to nieprawda. Nie ma takiej możliwości. Z twoich słów wynika że wszyscy którzy kupili ten wzmacniacz to idioci nie mający słuchu tak ? Kupili cacko posłuchali i sprzedali za 50-70 dolców lub wynieśli na strych. Największyli naiwniakami byli tez sami producenci tego "cacka". Wyprodukowali wzmacniacz grający na poziomie tysięcy dolców a sprzedawali go po kilkaset dolców ?? No bo skoro ty go kupiłeś za 300zł to nie mógł kosztować w 1974 roku tysiące ? Wszystkie klocki mające jakąś wartość dźwiękową z tamtych lat sa teraz drogie niestety. A przewalam stary sprzęt od 20 lat.

W 1970 ten sprzet kosztowal tyle co samochod kolego, sa jeszcze ludzie którzy maja pojecie jak się z tym sprzętem obchodzić i odrestaurować, i taki sprzet będzie gral jeszcze długie lata bijac na glowe dzisiejszy za kilka tys. pln - wystarczy wlazyc trochę wysiłku w poszukanie odpowiednich osob, nawet tutaj na forum.

W 1970 ten sprzet kosztowal tyle co samochod kolego, sa jeszcze ludzie którzy maja pojecie jak się z tym sprzętem obchodzić i odrestaurować, i taki sprzet będzie gral jeszcze długie lata bijac na glowe dzisiejszy za kilka tys. pln - wystarczy wlazyc trochę wysiłku w poszukanie odpowiednich osob, nawet tutaj na forum.

Nie kompromituj sie proszę bo teraz dałeś ciała. Wzmacniacz kosztujący tyle co samochód sprzedali ci za 300zł , nie mogę co ludzie tutaj wypisują. Skończ waść i wstydu oszczędź. Podaj chociaż model tego "cacuszka" w cenie samochodu. Oj zapomniałem że nie podasz bo ten wzmacniacz nie istnieje, albo to tajemnica i gdy tylko puścisz parę z ust to od razu cena tego dzieła sztuki poleci do góry.................a tego przeciez nie chcesz - to tylko twoje odkrycie i ci wszyscy którzy to kiedys kupili się nie znali i nie potrafili docenić. Tysiace ludzi z lat 70 tych co to kupili sie nie zna na dźwięku.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.