Skocz do zawartości
IGNORED

Relacje państwo - kościół

Shrek777

Rekomendowane odpowiedzi

I z własnych już obserwacji czarni w USA to najbardziej leniwa i niedouczona mniejszość i najbardziej roszczeniowa zarazem - na własne życzenie, nie jestem rasistą stwierdzam fakty.

to jest niestety prawda. Dłuższy pobyt w stanach potrafi skutecznie wyleczyć z ideałów, stwierdzam to z przykrością.

Po prostu obnażam absurd twierdzenia o możliwości ułożenia neutralnego światopoglądowo programu nauczania. Dlaczego marksista jako układacz programu jest dobry, a katolik jako nauczyciel etyki zły?

Znam szkolnictwo katolickie w Polsce i na zachodzie - uwierz mi jedyne co je łączy to słowo katolickie.... Poza tym to przepaść, ...

To jest ogólno-polski problem, nasze szkolnictwo świeckie też mocno odbiega poziomem od zachodniego. Właśnie dwa najlepsze polskie uniwerki wypadły z 5-tej setki na świecie.

Po prostu obnażam absurd twierdzenia o możliwości ułożenia neutralnego światopoglądowo programu nauczania. Dlaczego marksista jako układacz programu jest dobry, a katolik jako nauczyciel etyki zły?

Manipulacja i nadinterpretacja. Nie katolik jako nauczyciel etyki tylko katecheta w tej roli.

Ułożenie neutralnego światopoglądowo programu nauczania jest jak najbardziej możliwe. To, że nie jesteś w stanie lub nie chcesz tego pojąć nie jest moim problemem.

Są osoby, które swoją ideologię, światopogląd czy kwestię polityczną potrafią (jak to się mówi) pozostawić w szatni przy wejściu do gmachu, gdzie pracują. I tacy powinni układać programy nauczania.

Dlatego powinien układać ktoś, kto swoje poglądy podstawił w szatni.

Poza tym jak wspominałem musi być jakieś minimum edukacyjne, wspólne dla całego szkolnictwa w państwie.

Skąd mam gwarancję że to zrobił?

Jeżeli a priori czynisz założenie, że cały otaczający Cię świat składa się wyłącznie z kłamców i oszustów - to nie masz żadnej. Ze swej strony mogę jedynie ludziom o takim stosunku do rzeczywistości współczuć.

Musi to na Rusi.

"Argumentacja" na poziomie przedszkolnej piaskownicy.

Jeżeli a priori czynisz założenie, że cały otaczający Cię świat składa się wyłącznie z kłamców i oszustów - to nie masz żadnej. Ze swej strony mogę jedynie ludziom o takim stosunku do rzeczywistości współczuć.

Wymagasz od kogoś tego czego sam nie chcesz dać innym.

To jest ogólno-polski problem, nasze szkolnictwo świeckie też mocno odbiega poziomem od zachodniego.

Zapraszam do stanów, zrób sobie wycieczkę zamiast do kanionu po publicznej oświacie...

I od razu: nie odpowiadam za stan Twojego umysłu i zdrowia psychicznego po tejże wycieczce.

Wszystko robisz na własne ryzyko bez późniejszej możliwości zaskarżenia jakiegokolwiek ogra za cokolwiek....

I dotyczy to całego szkolnictwa od podstawowego po wyższe....

Oczywiście mówimy o "publicznym"

O fali to już nawet nie wspomnę, fala z wojska polskiego za czasów PRL jest niczym przy fali w liceach i szkołach wyższych...(w stanach)

Nikt nikogo nie zmusza do uczęszczania na religię katolicką.

I oby tak pozostało .

Tym niemniej jest to nadal rozwiązanie dalekie od optymalności, bo mały ateista jest narażony na widok księdza (który ma prawo ochrzanić go na korytarzu jako nauczyciel

Myślę sobie , że widok księdza na małym ateiście nie robi większego wrażenia , natomiast obawiam się , aby ksiądz będąc narażony na widok ateisty nie zapomniał , iż w szkole uczeń jest uczniem , a nie katolikiem , protestantem , buddystą , czy rzeczonym ateistą .

Natomiast o agresywnej presji słyszałem. Młody jehowita wrzeszczał i błaznował żeby przeszkodzić w lekcji religii.

O ile potrafię zrozumieć pańską abominację do Świadków Jehowy , do której zresztą ma pan niezbywalne prawo , o tyle nie potrafię zrozumieć , czemu do przemycenia tej taniej i głupiej propagandy zaprzęga pan dzieci Świadków Jehowy ?

Taniej propagandy dlatego , gdyż ŚJ nie posyłają swoich pociech , nie tylko do kk , ale również na lekcję katechezy w szkole .

Głupiej , ponieważ wśród dzieci , zarówno Świadków Jehowy , jak i katolików bywają dzieci krnąbrne i grzeczne , a zatem wyznawana religia nijak się ma do temperamentu danego dziecka .

Piotr

Zapraszam do stanów, zrób sobie wycieczkę zamiast do kanionu po publicznej oświacie...

I od razu: nie odpowiadam za stan Twojego umysłu i zdrowia psychicznego po tejże wycieczce.

Wszystko robisz na własne ryzyko bez późniejszej możliwości zaskarżenia jakiegokolwiek ogra za cokolwiek....

I dotyczy to całego szkolnictwa od podstawowego po wyższe....

Oczywiście mówimy o "publicznym"

O fali to już nawet nie wspomnę, fala z wojska polskiego za czasów PRL jest niczym przy fali w liceach i szkołach wyższych...(w stanach)

Wiem o tym, jednak oni mają ileś enklaw na najwyższym poziomie. My nie mamy żadnej i na tym polega różnica.

Taniej propagandy dlatego , gdyż ŚJ nie posyłają swoich pociech , nie tylko do kk , ale również na lekcję katechezy w szkole .

To wyglądało tak, że siostra zakonna - katechetka zabrała klasę na boisko z racji ładnej letniej pogody, a młody jehowita szwendał się w pobliżu, wrzeszczał i błaznował. Świetlicę do wyboru jak najbardziej miał.

To wyglądało tak, że siostra zakonna - katechetka zabrała klasę na boisko z racji ładnej letniej pogody, a młody jehowita szwendał się w pobliżu, wrzeszczał i błaznował. Świetlicę do wyboru jak najbardziej miał.

Pan wybaczy , ale ja taniej propagandy nie kupuję

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Piotr

@misiomor

Mam coraz większe przekonanie graniczące z pewnością iż świetnie się bawisz trolując.

W sumie jest to fajna zabawa, acz nie szkoda Ci marki pt.: misiomor ???

Serdeczności...

Nikt nie powiedział że radzenie sobie z dysonansem poznawczym jest rzeczą łatwą.

I owszem , tyle tylko , że tu mamy do czynienia z infantylną propagandą , pozbawioną intelektualnego polotu i cech wiarygodności .

Piotr

Mam coraz większe przekonanie graniczące z pewnością iż świetnie się bawisz trolując

Sam zacząłeś OT o konkordacie (który Papież Franciszek może zerwać w każdej chwili a tego nie robi) oraz o finansowaniu kościoła z podatku kościelnego, do czego chyba jednak nie nawoływał. Potem dyskusja rozwinęła się w stronę OT, za co przepraszam ze swojej strony. Możemy przenieść to do innego wątku - np. "Finansowanie Kościoła" albo pod innym tytułem.

Oj tam zaraz ja zacząłem, ja nie ukrywam iż nie raz nie dwa sobie jajcuję na bocznicy....

Lubie po wkurzać hejterów tutejszych, acz w tym wątku to sami zacni Koledzy są...

Jeżeli któryś z Was poczuł się obrażon to sorry wielkie, my ogry tak mamy - misiomory* też ;P

* acz to w połowie ogr ;) Tylko ciiiiiiiiiiiiiiiiii..............

I owszem , tyle tylko , że tu mamy do czynienia z infantylną propagandą , pozbawioną intelektualnego polotu i cech wiarygodności .

Dopytałem naocznego świadka całej sprawy. Jehowita nie wrzeszczał, przepraszam za niesłuszne oskarżenie, tylko łaził naokoło, i jak katechetka mówiła coś co nie zgadzało się z naukami jakie otrzymał w swoim środowisku, robił miny i demonstracyjnie zatykał uszy dłońmi.

To niewiele słyszałeś i nie możesz być uważany za partnera w rozmowie na ten temat

Bardziej istotne od ilości jest źródło zasłyszenia :)

i cech wiarygodności .

Oj, oj. Do czego są zdolni jehowici uprawiając swoją propagandę, to my wszyscy wiem, ty również...

To ci wstrętny mały kociorz :)

foxiu:))) na własciwą stronę Mocy przechodzisz?

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Bardziej istotne od ilości jest źródło zasłyszenia :)

Oj, oj. Do czego są zdolni jehowici uprawiając swoją propagandę, to my wszyscy wiem, ty również...

foxiu:))) na własciwą stronę Mocy przechodzisz?

Jacku , komu jak komu , ale Tobie chyba nie muszę wyjaśniać roli i znaczenia teologii w służbie propagandy ?

Między innymi z tego powodu porzuciłem wszelkie religie , natomiast jedynym Autorytetem w poznawaniu Boga jest dla mnie nieodmiennie PŚ.

Piotr

kościół przetrwał 2 tys. lat bez pomocy państwa w jego finansowaniu.tradycję.

Pierwszy tekst po czasie, na jaki natrafiłem i od razu uśmiałem się po pachy, naprawdę zabawne. Masz duże poczucie humoru kolego :-) Gratuluję.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

@misiomor

Mam coraz większe przekonanie graniczące z pewnością iż świetnie się bawisz trolując.

W sumie jest to fajna zabawa, acz nie szkoda Ci marki pt.: misiomor ???

Też tak myślę. Według mnie kolega @m przyłączył się do nas w czasie, gdy grupa ortodoksów KK pod naporem naszych argumentów zaczęła ponosić dotkliwe porażki. Przykro mu się ich zrobiło, to i stanął w obronie po ich stronie, bo przykro było na to patrzeć, a że jak widać inteligentny chłop, to dobrze mu poszło ; i tak już zostało :-)

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Głupiej , ponieważ wśród dzieci , zarówno Świadków Jehowy , jak i katolików bywają dzieci krnąbrne i grzeczne , a zatem wyznawana religia nijak się ma do temperamentu danego dziecka .

No popatrz! Nie spodziewałem się, ze możesz się oburzyć na __twój__ sposób postrzegania innych (katolików) i świata :)))

Jacku , komu jak komu , ale Tobie chyba nie muszę wyjaśniać roli i znaczenia teologii w służbie propagandy ?

Między innymi z tego powodu porzuciłem wszelkie religie , natomiast jedynym Autorytetem w poznawaniu Boga jest dla mnie nieodmiennie PŚ.

Przecież ty już kiedyś pisałeś kim jesteś, a sposób prowadzenie rozmowy i korzystania z propagandy religijnej jednoznacznie cię umiejscawia. Piotrze, wiesz przecież, że prawdy nie ukryjesz...

Też tak myślę. Według mnie kolega @m przyłączył się do nas w czasie, gdy grupa ortodoksów KK pod naporem naszych argumentów zaczęła ponosić dotkliwe porażki. Przykro mu się ich zrobiło, to i stanął w obronie po ich stronie, bo przykro było na to patrzeć, a że jak widać inteligentny chłop, to dobrze mu poszło ; i tak już zostało :-)

Parafrazując mistrz Stuhr-a

Pisać każdy może...

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Kościół mieszajacy w państwie to patologia.

Ale to sie zdarza kiedy "kraj normalny ładny i z normalnymi obywatelami a Państwo na żółtych papierach". U nas sie zdarzyło.

chwilowy brak działalności w audio.

Kościół ponawia swój apel o trzeźwość. Specjalna prośba do "władz, które obiecały dobrą zmianę" -

Ukryta Zawartość

• Kościół w Polsce ponawia coroczny sierpniowy apel o abstynencję

• Zwraca się do młodych, by nie dali się zniewolić napojom alkoholowym

• Prosi też polski rząd o "prawo przyjazne wychowaniu w trzeźwości"

- - -

Czy adresatem apelu jest również abp. Głódź?

Albo bp. Jarecki, który po pijaku skasował latarnię na Wisłostradzie?

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.