Skocz do zawartości
IGNORED

Na jaki wzmacniacz warto wymienić Hegla H300 ?

dfx5

Rekomendowane odpowiedzi

Gość aqs

(Konto usunięte)

Według Ciebie będzie też lepszy od zestawu Hegla H20 + P20?

według mnie Krell KAV500i jest nie do pobicia do 25tys, znam ludzi którzy twierdzą że i do 40tyś nie ma lepszej integry

taaak do 100 tys. może jeszcze :-) litości! Ja bym nie dał 6 tys. za niego (niedawno kolega był u mnie z nim, już sprzedał więc mogę to napisać...)

taaak do 100 tys. może jeszcze :-) litości! Ja bym nie dał 6 tys. za niego (niedawno kolega był u mnie z nim, już sprzedał więc mogę to napisać...)

Właśnie takie komentarze ludzie czytają na forum, a poźniej kupują tanie chińczyki i cofają się lata świetlne w rozwoju swojego systemu :(

Gość aqs

(Konto usunięte)

taaak do 100 tys. może jeszcze :-) litości!

jak mówię że znam ludzi którzy tak twierdzą i są mega obeznani w audio to tak jest, po co te uszczypliwości

ty byś nie dał 6 ja bym dał.

Właśnie takie komentarze ludzie czytają na forum, a poźniej kupują tanie chińczyki i cofają się lata świetlne w rozwoju swojego systemu :(

jeśli ktoś kupuje chińczyka to chyba takiego coby jednak się nie cofać.

jak mówię że znam ludzi którzy tak twierdzą i są mega obeznani w audio to tak jest, po co te uszczypliwości

ty byś nie dał 6 ja bym dał.

bo bym nie dał i tyle, co nie znaczy że jest zły, poprostu można lepiej wydać pieniądze. Za 11 tysi kupujesz nowego Abrahamsena z Norwegii (nie z Chin jak widać) mianowicie preamp v3.0up i dwie końcówki v4.0up NOWY zestaw powtarzam, od producenta. Tyle w temacie. Kav500i był porównywany z tym zestawieniem tyle, że z jedną końcówką plus pre i przegrał, nawet w kwestii basu. Z dwoma końcówkami nie muszę chyba mówić co by było.

Pozdrawiam

jeśli ktoś kupuje chińczyka to chyba takiego coby jednak się nie cofać.

Może sluchałeś reanimowanego trupa. To tak jak ludzie kupują stare BMW z przebiegiem 300 tys i po wypadku, a później płaczą, że się psują i Skoda czy Kia jest lepsza. Nie twierdzę, że jest najlepszy wzmacniacz pod słońcem, ale że 500 nie jest warta 6 tys... Panie Amerykan :)

dla mnie nie jest warta, dla Ciebie jest. Ale przyznaję, że na tle wszechobecnego chłamu to niezły wzmacniacz, ale do 25 tysi? Panie ROXI :-)

Do szczególnie trudnych kolumn może być dobry ten Krell :) Jak nie potrzeba takiej mocy, to może jakaś lampka :) Ładnie to w nocy świeci i czasem fajnie też zagrać potrafi :) za ta kasę np Cayin a70. Miałem to i gra zacnie :)

lampy mają za łagodną górę do SF Olympica 3. Nie polecam. Wzmak do tych kolumn powinien być analityczny, czysty i szybki bo będzie niedosyt w kwestii najwyżsej góry. Prawdę mówiąc dla mnie te kolumny grają tak jakby błagały o supertweeter. Ale efekt ten można w dużej mierze zniwelować doborem wzmacniacza.

Z rynku wtórnego znalazłem coś takiego:

MBL C51

Gryphon Atilla

To by było około 20-25 kzł

Noooo i mogłoby być ciekawiej niż z H300.

*****************...bo najważniejsza jest muzyka!!!...*****************

• 4 tygodnie później...

Miałem H80 H160 H300 - gonitwa za ..... Sam nie wiem czym.

Teraz mam Octave i nic nie muszę ...

A Hegel fajne tylko połowa ceny to frycowe - wiem coś o tym.

Ale pozdrawiam Heglowców serdecznie

• 4 tygodnie później...

Za troche ponad 20tys mozna pomyslec o wspmnianym wczesniej mbl, albo MF nu vista 800. Chociaz ja bym sie zastanowil nad zestawem dzielonym np od Leema albo brystona. Oczywiscie mowa o uzywkach.

Wieza STEREO Technics :)

Macie jeszcze jakieś propozycje na co wymienić H300. Budżet teraz mógłby być trochę wyższy - około 18tyś.

Napisz co Ci nie pasuje w H300 i do jakich kolumn szukasz nowego wzmaka.

l'enfant sauvage

Rotel RA-1570 moglby ci dogrzac srednice :)

"Talking me at last to the World where uncertainty does not exist.

In Heaven or Underground..." - Mr. Doctor

Polecam odłączyć wzmacniacz, zapakować go do kartonu na miesiąc. Odpocząć, posłuchać i wtedy się zastanawiać co dalej.

Teraz prze widocznej frustracji dźwiękiem i za 50k wzmak się nie spodoba :D

• 2 lata później...
W dniu 12.10.2016 o 21:16, dfx5 napisał:

...W dźwięku brakuje brakuje mi głownie wypełnienia średnicy, oraz jakości basu.

Jestem na etapie poszukiwań wzmacniacza i mocno biorę pod uwagę H300. Miałem przyjemność posłuchać H80, H200 i H360 i jeśli bas Hegla jest słaby jakościowo, a średnica jest wycofana to wybacz kolego, ale ktoś tu jest głuchy. 

Topowe Hegle w jakości basu stawiają bardzo wysoko poprzeczkę, a biorąc pod uwagę pozostałe cechy to ze święcą szukać takich wzmacniaczy. 

Nie są to wzmaki dla wszystkich, zwłaszcza nie dla osób szukających "ciepłych kluseczek", a już tym bardziej raczkujących melomanów, czy nawet audiofilów. Myślę, że spora część negatywnych opinii na temat wzmacniaczy Hegla powstała na skutek nieodpowiedniego połączenia ich z kolumnami.

Do tego typu prezentacji trzeba po prostu dojrzeć.

ps. jeśli brakuje Ci średnicy i masz słaby bas to niestety, ale tak grają Twoje kolumny, a nie wzmacniacz.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Gość

(Konto usunięte)
5 godzin temu, kocurro napisał:

Myślę, że spora część negatywnych opinii na temat wzmacniaczy Hegla powstała na skutek nieodpowiedniego połączenia ich z kolumnami.

I po dołożeniu akustyki pomieszczenia opinii na temat całej sterty innych elementów audio...to tylko subiektywne opinie i nic tego nie zmieni...

Jakość basu w Heglu słaba? To ja już nie wiem. Dla mnie ten zakres H300 ma wybitny akurat. Fakt że jest słabo dociazony na średnicy ale Góra gładka i basior nie z tej ziemi. 

12 godzin temu, kocurro napisał:

a już tym bardziej raczkujących melomanów, czy nawet audiofilów.

Kto to jest "raczkujący" meloman? No i dla kogo w takim razie jest Hegel bo mam wrażenie (może mylne), że tylko dla tych, którzy akurat w danej chwili się na niego "napalili". 

Myślę, że spora część negatywnych opinii na temat wzmacniaczy Hegla powstała na skutek nieodpowiedniego połączenia ich z kolumnami

To samo można powiedzieć o każdym innym wzmacniaczu? Czy nie można? 

ps. jeśli brakuje Ci średnicy i masz słaby bas to niestety, ale tak grają Twoje kolumny, a nie wzmacniacz.

Jesteś pewien, że to ty Wiesz i słyszysz najlepiej a inni się mylą?

a biorąc pod uwagę pozostałe cechy to ze święcą szukać takich wzmacniaczy. 

A to miał być chyba żarcik?

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

2 godziny temu, Adam 38 napisał:

Kto to jest "raczkujący" meloman? No i dla kogo w takim razie jest Hegel bo mam wrażenie (może mylne), że tylko dla tych, którzy akurat w danej chwili się na niego "napalili". 

"Raczkujący" meloman to osoba lubiąca posłuchać dobrej muzyki na dobrym sprzęcie, który dopiero poznaje w związku z czym Mount Everest, czy Matterhorn nie będą dobrym pomysłem dla niedojrzałego wspinacza, który notabene "napalił" się, bo widział zdjęcia i przeczytał książki himalaistów i alpinistów.

Nie napiszę Tobie dla kogo jest Hegel. Powyżej napisałem dla kogo na pewno nie jest, a więc amatorzy i fani "ciepłych klusek" powinni sobie odpuścić, bo wybór wzmacniaczy Hegla to przede wszystkim rzetelność i dynamika.

To samo można powiedzieć o każdym innym wzmacniaczu? Czy nie można?

Owszem można, jednak krzywdzące dla Hegla są opinie "amatorów ciepłych klusek" ;)

Jesteś pewien, że to ty Wiesz i słyszysz najlepiej a inni się mylą?

Słuchałem topowego Hegla i jakość jego basu robi co najmniej bardzo dobre wrażenie, więc tak - na pewno słyszę lepiej niż autor tego tematu.

A to miał być chyba żarcik?

15 godzin temu, kocurro napisał:

Do tego typu prezentacji trzeba po prostu dojrzeć.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.