Skocz do zawartości
IGNORED

Denon AVR-X2200W współpraca z dekoderem NC+

slcaffe

Rekomendowane odpowiedzi

Od kilku tygodni walczę z podłączeniem Turbo dekodera NC+ konkretnie ADB 5720SX do amplitunera Denon AVR-X2200W. Podłączając zarówno przez kabel HDMI jak i optyczny, amplituner rozpoznaje zawsze tylko sygnał stereo. Oczywiście dekoder ma włączoną opcję wyjścia Dolby Digital, ścieżki filmów/programów wybrane na takie, które zawierają sygnał DD, niestety w amplitunerze zawsze z tego źródła mamy tylko dwa kanały. Z Bluray-a Denon-a sygnał odczytywany jest prawidłowo. Jak podłączę HDMI na skróty z dekodera do TV i w TV ustawię, że na wyjściu ma być DTS, to faktycznie amplituner wykrywa DTS (zawsze taki sam). Jak odłączę kabel HDMI pomiędzy wyjściem amplitunera (ze zwrotnym kanałem), a TV, więc zostaje tylko optyczny z dekodera, znowu jest tylko stereo.

Support NC+ zaleca podłączenie dekodera kablem HDMI bezpośrednio do TV, a kablem optycznym do amplitunera, Wtedy niestety TV wystawia na sztywno dźwięk wielokanałowy na kanale zwrotnym do amplitunera, zawsze taki sam niezależnie co leci, poza tym tracimy menu ekranowe z amplitunera i ewentualnie scaling rozdzielczości jeśli ktoś używa, więc nie jest to podłączenie dedykowane przez producenta amplitunera. Jak podłączymy HDMI przez amplituner mamy zawsze tylko dwa kanały dźwięku, jakby dekoder nie potrafił dogadać się z amplitunerem co on obsługuje i co można tam wysłać. W parametrach menu HDMI dekodera są znaki zapytania.

Czy ktoś już spotkał się z podobnym problemem lub może coś podpowiedzieć ?

Pozdrowienia

Sł.

Gość

(Konto usunięte)

Kolego to nie problem tylko twoja nie wiedza. Skoro z blu-raya jest dobrze to chyba jasne jak słońce że źródło daje tylko stereo. Jeśli myślałeś że kupisz sobie sprzęt do nc+ i będziesz miał piękny dźwięk 5.1 lub więcej to jesteś w dużym błędzie. Większość kanałów daje zwykłe stereo, jeśli jest DD to tylko 2.0, filmy lub audycje w 5.1 zdarzają się bardzo rzadko.

Każdy film na canal plus i hbo ma oryginalną ścieżkę w dd 5.1

Język polski jest przeważnie w dd 2.0. Czasem na TVN i tvp HD jest oryginalna ścieżka w 5.1 ale na innych kanałach to już raczej tylko 2.0

Ja mam Pace 500GB i Pioneera SC-LX59 i aby mieć DD 5.1 podłączyłem z dekodera do amplitunera optykiem a wejście sygnału w amplitunerze ustawiłem na optyczne i jest dźwięk DD 5.1.

Po HDMI wypuszcza tylko stereo.

No pewnie, że nie na polskiej ścieżce z lektorem.

Jest tam gdzie jest dostępne. Jak nie jest dostępne 5.1 to się przecież nie stworzy.

Ja oglądam głównie canal + i HBO na oryginalnych ścieżkach, wiec w 99% mam 5.1.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.