Skocz do zawartości
IGNORED

Fronty w kinie domowym - ustawienie

gregin

Rekomendowane odpowiedzi

Według zaleceń pod jakim kątem powinny być rozstawione fronty w konfiguracji 5.1? Można natrafić na wiele informacji o kącie od 30 do 60 stopni. A jaki powinien być najlepszy? Jest to unormowane czy to już kwestia na ucho?

https://www.audiostereo.pl/topic/128647-fronty-w-kinie-domowym-ustawienie/

Wszystko zależy od konkretnych głośników danego producenta. Np. Dali zensor 7 zaleca aby kolumny frontowe były skierowane na wprost, natomiast np. Heco 15-30 stopni... ;-) . Ponadto są to zalecenia producenta a dodatkowo masz własne ucho i swoje preferencje bo nie zawsze zalecane referencyjne ustawienie musi Tobie odpowiadać i przechodzisz w tedy w ustawienie preferencyjne... ;-)

Ja przy stereo lekko skręcam do środka np krzyżują się za mną, natomiast w kinie wydaje mi się że nie koniecznie to dobry pomysł, gdy mamy centralny. Wtedy jak jest trochę miejsca wokół kolumn(ja mam ok 90cm od czoła do ściany)ustawione bardziej na wprost dają u mnie deko większa przestrzeń w filmach na boki .

Dzięki za odpowiedź, ale się nie zrozumieliśmy albo ja nieprecyzyjnie napisałem.

Nie chodzi mi o skręcenie kolumn tylko szerokość względem siebie. Stosunek boku kolumna kolumna do kolumna słuchacz. Kąt pomiędzy osią słuchacza, a kolumną ;)

W stereo często tworzy się trójkąt równoboczny, a kinie jak widzę to często trójkąt równoramienny gdzie odległość kolumn od siebie jest mniejsza od odległości kolumny do słuchacza.

Czy to czytałeś?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Część trzecia-artykuł konkretny do bólu-ja ustawiałem godzinami

Ukryta Zawartość

Bez sensu jest twój wpis nie na temat.

Nie interesujesz sie i nie znasz to sie nie wypowiadaj.

Powiem ci tak:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Można natrafić na wiele informacji o kącie od 30 do 60 stopni

Nie chodzi mi o skręcenie kolumn tylko szerokość względem siebie.

Stosunek boku kolumna kolumna do kolumna słuchacz. Kąt pomiędzy osią słuchacza, a kolumną

Autor albo był na haju albo już kilka promili miał we krwi...inaczej się tego wytłumaczyć nie da

Brencik: jeśli ty rozumujesz w ten sam sposób to szacun

Gregin chyba nikt cię nie zrozumiał. Dalej piszą o skręceniu kolumn. Rozumiem ze tobie chodzi o odległość między kolumnami do odległości słuchacza?

Można przyjąć że jesli odległość między kolumnami to A to między kolumna a słuchaczem powinno byc między 1 a 1.5 A.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.