Skocz do zawartości
IGNORED

Bernard GS434 (MF100) i nierówna głośność między kanałami

kamill_94

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Posiadam Bernarda GS434 z wkładką MF-100. Gramofon przez długi czas stał nieużywany. Ostatnio go uruchomiłem i zauważyłem, że jeden kanał gra troszkę głośniej. Jest to około 2dB według skali mojego wzmacniacza. Wkładka jest ustawiona prostopadle do płyty. Sprawdzałem też przewody i wszystko jest sprawne. Czy jest to normalne zjawisko, czy może wkładka jest już uszkodzona? Różnica ta nie jest wyraźnie słyszalna. Można ją usłyszeć na słuchawkach, albo obserwując amplitudy sygnału po zgraniu do komputera ;)

No oczywiście , że wkładka moze być uszkodzona

To absolutnie pierwsza pozycja na liście do ewentualnego sprawdzenia.

Może nie tyle wkładka, co sama igła.

Zresztą generalną zasadą powinno być:

Wyciągając długo nieużywany gramofon z pawlacza/strychu/komórki/garażu lub kupując używany - ZAWSZE zmień igłę na nową.

Straty bowiem mogą być nieodwracalne:(

Problem może być bardzo prozaiczny.Przewody nie są lutowane do wkładki, lecz posiadają małe wtyczki i na ich połączeniu może występować brak kontaktu.Posiadam gramofon Philips GA-212.Posiada on zdejmowaną głowicę z wkładką z odpowiednimi stykami oczywiście.Pojawiał się podobny problem do czasu, aż porządnie przemyłem spirytusem te styki.

Chyba udało mi się rozwiązać problem. Założyłem nowe wtyki RCA na kabel gramofonu, wyjąłem wkładkę, wyczyściłem jej styki, wyczyściłem dokładnie igłę oraz miejsce we wkładce gdzie jest ona montowana i wygląda na to, że poziom sygnału się wyrównał. Muszę zrobić testy przez troszkę dłuższy czas. Dziękuję wszystkim za porady.

Najprawdopodobniej wkładka była minimalnie źle ustawiona i po jej ponownym zamontowaniu mogłeś trafić "w punkt". Polecam sprawdzenie jej ustawienia za pomocą szablonu dołączonego do płyty testowej.

Mimo sukcesu, radzę zrobić upgrade gramofonu, polegający na wymianie wkładki na AT 95 lub Ortofon OM10. Koszt 100-150zl, a jakość dźwięku nieporównywalna.

Następnie mały tuning zasilacza (fabryczny jest najgorszy z możliwych), u mnie dodatkowo wymiana neonówki na led, co zmniejszyło przydźwięk od napięcia sueci puszczonego przez całą obudowę gramofonu. Po takich zabiegach będziesz miał karuzelę o dużo lepszej jakości jak z fabryki.

Nie zapomnij, że przeciwwaga jest skalowana dla MF i po wymianie wkładki na inną (wagowo) nacisk trzeba sprawdzić wagą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.