Skocz do zawartości
IGNORED

UPS w systemie audio

dfx5

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam UPS Ever Sinline 1200

Wygląda na to, że to dobry UPS, z prawdziwym sinusem na wyjściu (lepszy od APC w podobnej cenie, który daje prostokąt) i do tego polski produkt! Trochę mi w nim nie leży zintegrowany kabel zasilający (wolę odpinane), nie mniej jednak ten EVER to dobry UPS.

Trochę mi w nim nie leży zintegrowany kabel zasilający

Eeee tam, przejmujesz się "sieciówką" skoro bez niej może grać to widocznie jest zupełnie niepotrzebna :-))))

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Eeee tam, przejmujesz się "sieciówką" skoro bez niej może grać to widocznie jest zupełnie niepotrzebna :-))))

Hehe, :) ... ale nie w tym rzecz. Chodzi o to, że jeśli kabel jest zintegrowany i np. się uszkodzi/naderwie/zepsuje, to jego wymiana jest kłopotliwa. Także z powodów praktycznych wolę odpinany.

Konkretnie taki model, tu przykładowa jego aukcja i opis:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To coś w wypadku zaniku zasilania nie generuje Ci sinusoidy. Żeby ją uzyskać, musiałbyś zainwestować trochę więcej kasy.

Ukryta Zawartość

Posiadam UPS Ever Sinline 1200

Swoją drogą wymieniałeś w nim kiedykolwiek akumulatory? Jeśli film który widziałem tyczył się tego modelu, to wymiana wymaga rozkręcenia całego UPS - nawet nie wiem, czy wymiana akku jest czynnością przewidzianą dla użytkownika.

ps. znalazłem film wymiany w bliźniaczym modelu:

Ukryta Zawartość

Ja z tego powodu wybrałem CyberPower CP900EPFCLCD (też ma czysty sinus na wyjściu wg. producenta, a pomiary bliźniaczych modeli na youtube to potwierdzają). Natomiast wymiana baterii w tym CyberPower wygląda tak:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie...

Jak nie jak tak! W przypadku zaniku napięcia w podstawowym systemie zasilania zapewni dopływ prądu przynajmniej na czs załączenia się generatora awaryjnego, czyli nie będzie przerwy w odwtarzaniu muzyki. To chyba spora różnica...

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Nie...

Nie wnikam, czy poprawi jakość dźwięku, ale dobry UPS potrafi generować lepszej jakości napięcie przy pracy akumulatorowej (równiejsza sinusoida) jak to co wychodzi z niedoskonałej sieci energetycznej:

Dobry UPS potrafi też podnieść za niskie napięcie (np. 190V) do 230V (analogicznie potrafi obniżyć za wysokie napięcie).

ergo: jak ktoś ma problemy z jakością/obecnością energii w gniazdku, to UPS jest przydatny.

Tylko wówczas.

Ludzie mówiąc o UPS`ach myślą o takich skrzynkach jak mam pod biurkiem do komputera…

Nie tędy droga.

Jak ktoś jest ekstremalny to niech nie przetwarza akumulatora na 230V 50Hz. Nie ma czystych sinusoid, z reguły do kupa harmonicznych. Śmieć większy jak z sieci…

Ekstremiści niech przetwarzają akumulator w napięcia potrzebne poszczególnym klockom. Przetwornice pracujące na częstotliwościach dużo ponad akustycznych (50-500kHz).

Po cholerę bawić się w śmiecących pośredników, śmiecących w zakresach słyszalnych…

Takie trudne zbudować, kupić przetwornice z 12V na 2*5V, 2*15V, 2*50V, … ?

Nie sądzę.

A o ileż wyższa sprawność przy okazji…

I zauważcie proszę, że wiele z klocków już ma zasilacz impulsowy. Zastosować drugi impulsowy; z 12V …

:-)

Jak ktoś jest ekstremalny to niech nie przetwarza akumulatora na 230V 50Hz. Nie ma czystych sinusoid, z reguły do kupa harmonicznych. Śmieć większy jak z sieci…

Czy widziałeś film który zalinkowałem w ostatnim poście? Tam sinus z UPS, z akumulatora, jest wyższej jakości niż ten z gniazdka. Dobry UPS ma wyższej jakości sinus przy zasilaniu z akumulatora, niż to co jest w gniazdku. Tylko kiepskie UPS'y, z "sinusoidą aproksymowaną", sieją kwadratami.

Wiem, że na wsi u Brata podobnie to wyglądało.

Tam jakiś, nazwijmy to kondycjoner, mu budowałem. Bynajmniej nie w rozumieniu pustej skrzynki z kilkoma gniazdami i jakimś filtrem RFI...

Jak sieć ma kilka-kilkanaście % harmonicznych to ciężka sprawa. Do tego spadki bo ktoś spawa ze słupa (sic)...

Wówczas tego typu UPS`y były stosunkowo drogie.

Musi on pracować on-line.

Teraz to wszystko zaczyna być w granicach rozsądku.

Niemniej są to wciąż "aproksymacje" lecz realizowane inteligentnie przez procesor w trybie PWM.

Natomiast w mieście, bynajmniej u mnie sieć jest ok. W miarę ok.

Tu nie widzę sensu dla UPS`a.

Zapewniają one jedynie rzeczywiście stabilizację napięcia, czasami lepszy kształt i zasilanie awaryjne.

Niektórzy myślą, że UPS zapewnia izolację, w sensie szczelnego pojemnościowego ekranowania od sieci.

Taki element hi-endowy w systemie.

Tak nie jest.

Niektórzy myślą, że UPS zapewnia izolację, w sensie szczelnego pojemnościowego ekranowania od sieci.

(...)

Tak nie jest.

Ten UPS z filmu, to APC z ich droższej linii "smart" (one mają sinus na wyjściu), typu "Line-interactive" - czyli przy zasilaniu z gniazdka, co prawda filtruje jakieś przepięcia, ale generalnie przepuszcza przebieg z gniazdka. Jednak są jeszcze UPS on-line, które przez cały czas puszczają napięcie z akumulatora i faktycznie jest pełna galwaniczna izolacja. Tyle, że wówczas "zabawa" jest droższa, raczej mniej ekonomiczna i z całą pewnością szybciej eksploatująca akumulatory.

Jednak są jeszcze UPS on-line, które przez cały czas puszczają napięcie z akumulatora i faktycznie jest pełna galwaniczna izolacja. Tyle, że wówczas "zabawa" jest droższa, raczej mniej ekonomiczna i z całą pewnością szybciej eksploatująca akumulatory.

Prąd z sieci jest zamieniany na stały a potem z powrotem na sin ~50Hz w falowniku, akumulator w tym momencie nie jest wykorzystywany ani tym bardziej potrzebny więc "on-line" nie oznacza że szybciej zużywają się ogniwa.

Ale ja już to przerabiałem, również z akumulatora. To nie jest dobre rozwiązanie. A był to Power Inspired AG1500, który producent poleca do high-end. Same akumulatory w osobnej obudowie ważyły 30 kg. Wystarczy podpiąć i posłuchać, a nie teoretyzować.

I jeszcze dodam, że bardzo chciałem zostawić to urządzenie. A musiałem odsyłać z powrotem do Anglii na własny koszt. Czyli inaczej mówiąc mentalnie byłem zdecydowany ale odsłuch nie pozostawił złudzeń.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Wystarczy podpiąć i posłuchać, a nie teoretyzować.

Podpiąłem, posłuchałem i jakoś ujemnego wpływu na dźwięk, dobrego UPS dajacągo sinus na wyjściu, nie usłyszałem. Także audiovoodo mówię: "bye" ... no chyba, że ten Twój UPS sypał prostokątami na wyjściu, ale jeśli jest takim "wypasem" to nie sądzę. ... inna sprawa, że niektóre rzeczy audiofilskie, to potrafi być niezły złom, więc w sumie wszystko jest możliwe.

No patrz, to jedni piszą tak, inni inaczej. Najlepiej byłoby zobaczyć schemat ideowy od producenta.

Nie da się zrobić tak układu aby czerpać prąd z akumulatora cały czas. musiały by być dwa, na przemian jeden się ładuje a z drugiego korzystamy tyle że nie ma to żadnego sensu. Albo - tak jest się to zwykle robi, aku jest jest jednocześnie obciążeniem i źródłem energii pomiędzy prostownikiem a falownikiem ale w momencie równowagi (pełnego naładowania) on nie jest wykorzystywany chociaż jest "on-line".

Podpiąłem, posłuchałem i jakoś ujemnego wpływu na dźwięk, dobrego UPS dajacągo sinus na wyjściu, nie usłyszałem. Także audiovoodo mówię: "bye" ... no chyba, że ten Twój UPS sypał prostokątami na wyjściu, ale jeśli jest takim "wypasem" to nie sądzę. ... inna sprawa, że niektóre rzeczy audiofilskie, to potrafi być niezły złom, więc w sumie wszystko jest możliwe.

Ja uważam że UPS w systemie audio jest tak samo potrzebny jak kwadratowe "koło" zapasowe w bagażniku auta :)))

Ja uważam że UPS w systemie audio jest tak samo potrzebny jak kwadratowe "koło" zapasowe w bagażniku auta :)))

Na tym forum już były przypadki, że ktoś miał w gniazdku bardzo niskie napięcie i mu sprzęt audio szwankował (nie grał/przerywał - trzeba by poszukać wpisów na ten temat). Szukał właśnie rozwiązania takiego problemu i w tym przypadku UPS może być przydatny (UPS line-interactive i on-line potrafi w dosyć szerokim zakresie podnosić napięcie).
Gość mircysko

(Konto usunięte)

Sprawdziłem różnice z UPS, jak i bez, oczywiście sonicznie. Kwadraty , trójkąty na wyjściu 230v mnie nie interesują :)

Różnica jest, nie jest to jakaś przepaść ,ale jest. Czy lepiej tak, czy siak , to już ocena indywidualna.

Granie z UPS jest przyjemniejsze dla ucha, słyszalna większa analogowość (tak w skrócie).

Coś ten UPS robi z napięciem, mój wzmacniacz przy włączeniu "pstryczka elektryczka" , chwilowo "szarpnie" membranami, po ominięciu UPS , jest to słyszalnie głośniejsze.

Na tym forum już były przypadki, że ktoś miał w gniazdku bardzo niskie napięcie i mu sprzęt audio szwankował (nie grał/przerywał - trzeba by poszukać wpisów na ten temat). Szukał właśnie rozwiązania takiego problemu i w tym przypadku UPS może być przydatny (UPS line-interactive i on-line potrafi w dosyć szerokim zakresie podnosić napięcie).

Jasna sprawa że wtedy pomoże ale... dotyczy to jednej setnej z jednej setnej z jednej setnej wszystkich odbiorców energii, to nie jest sytuacja normalna. Raczej starałbym się aby energetyka uznała to za awarię i coś z tym zrobili. Zresztą jeżeli urządzenia elektryczne nie działają prawidłowo to nie powinno być problemu z przepchnięciem takiej reklamacji.

Coś ten UPS robi z napięciem, mój wzmacniacz przy włączeniu "pstryczka elektryczka" , chwilowo "szarpnie" membranami, po ominięciu UPS , jest to słyszalnie głośniejsze.

Raczej zwaliłbym winę na ograniczone możliwości podania dużego prądu w krótkim czasie (udar trafa we wzmacniaczu bez soft startu). Niby daje mniejszego kopa ale w skrajnym wypadku może teoretycznie zdegradować dynamikę a Ty w dodatku piszesz że jest bardziej "analogowo"...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.