Skocz do zawartości
IGNORED

Sub Rel T5i jakie monitory i wzmacniacz do niego ?

Bassfreak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zdecydowałem się na zakup suba plus monitory , będzie to Rel T5i lub Velodyne EQ-MAX8 za jakiś tydzień będę jechał na odsłuch także wtedy zdecyduję. Teraz nie wiem jakie monitory wybrać do tego oraz wzmacniacz , nie muszą być duże bo dołem zajmie się sub w sumie mogły by stać na biurku bo ciężko będzie je wcisnąć gdzieś na podstawki. Muzyka 90% elektroniczna trance , house , trap , drum and bass , hardstyle itd trochę rapu również . Ogólnie ciężkie i dynamiczny brzmienie w sumie gdy będę na odsłuchu zapytam czy będzie można od razu odsłuchać wzmacniacza bo maja dużo NAD-ów . Ale nie wiem nadal co z monitorami.

Czekam na wasze odpowiedzi pozdro :)

szukam sam nie wiem czego :P

nie muszą być duże bo dołem zajmie się sub w sumie mogły by stać na biurku bo ciężko będzie je wcisnąć gdzieś na podstawki.

Z tego co napisałeś wynika, że nie masz zbyt wiele miejsca i pełnozakresowe kolumny podłogowe nie wchodzą w grę. Szkoda, bo subwoofer do stereo to niezbyt dobry pomysł. Wałkowałem ten temat na tym forum, bo sam chciałem kupić tego typu suba. Spotkałem się z wieloma za i przeciw. W końcu zdecydowałam się na odsłuch w salonie. Pan w sklepie podłączył mi podłogówki i suba. REL-a do wejścia wysokopoziomowego, tak jak zaleca producent i Velodyne EQ-MAX12 do wejścia LFE. Może nie były dobrze zestrojone z kolumnami, ale to coś dudniące po lewej stronie, dało mi do zrozumienia, że jeśli stereo to bez subwoofera. Oczywiście możesz powalczyć z odpowiednim ustawieniem za pomocą pokręteł i poszukać odpowiednio miejsca (tak jest napisane w instrukcji obsługi subwoofera REL, co wydaje mi się kolejnym problemem) i spróbować zgrać to jakość, albo kupić na początek jakiś używany wzmacniacz, których na aukcjach od metra (z kolumnami bym nie ryzykował) a za zaoszczędzone pieniądze na nowym wzmacniaczu i subwooferze, poszukał lepszych skrzynek. Taka moja porada. Teraz poczekaj na porady bardziej doświadczonych kolegów.

Życzę właściwego wyboru, bo nic tak nie cieszy jak dobrze grające stereo.

Do 15 czy 16m2 nie kupie takich podłogówek aby uzyskać efekt który bym chciał , tak mi sie zdaję z tego co mi wiadomo , od razu mówię że same podstawkowce odpadają

Gość numik

(Konto usunięte)

ja też odradzam suba do stereo, miałem 3 dni na wypożyczeniu..oddałem z ulgą.

Oj, to zależy - popatrz na Paradigmy Studio, Klipsche, Audium Comp, Chario Delphinus, Polk Audio - z jakimś NADem wg mnie najlepsze z nich wystarczą Ci spokojnie, a Chario wręcz zabiją basem, 100% lepszym niż z suba, może go być nawet za dużo. Audiosolutions też mogą dać radę, nie wiem jaki masz budżet

Sub w stereo to trudny temat. Czasami się elegancko zgrywa, a czasami za nic nie idzie tego połączyć.

Wbrew pozorom suba też nie wystarczy postawić byle gdzie, trzeba mu znaleźć odpowiednie miejsce, a w małym pokoju to wiadomo jak z tym jest.

Wbrew pozorom suba też nie wystarczy postawić byle gdzie, trzeba mu znaleźć odpowiednie miejsce, a w małym pokoju to wiadomo jak z tym jest.

O tym problemie też wspomniałem. Czytałem sobie instrukcje, jak REL zaleca skonfigurować suba. Kiedy doszedłem do wątku z szukaniem odpowiedniego miejsca na ucho, dalej nie czytałem i czym prędzej wyrzuciłem ze łba rozwiązanie 2.1. Biegać po pokoju i szukać odpowiedniego miejsca- no way!

<p>

O tym problemie też wspomniałem. Czytałem sobie instrukcje, jak REL zaleca skonfigurować suba. Kiedy doszedłem do wątku z szukaniem odpowiedniego miejsca na ucho, dalej nie czytałem i czym prędzej wyrzuciłem ze łba rozwiązanie 2.1. Biegać po pokoju i szukać odpowiedniego miejsca- no way!

Rozwiązanie to system 2.1, ale z subem zaprojektowanym specjalnie pod audio, a to oznacza: obudowę zamkniętą, optymalny głośnik i koniecznie DSP. W niższych zakresach cenowych niestety gotowych rozwiązań nie ma, ponieważ wszelakie dostępne suby są raczej projektowane pod kątem zastosowań uniwersalnych (w tym kino domowe). Rel nie ma DSP, a to oznacza jak wyżej pewne problemy. Natomiast dobrze zaprojektowany i zestrojony system 2.1 jest rozwiązaniem IMO bardzo dobrym...Pozdrawiam,Radek

Z REL bez DSP nie ma żadnego problemu, równie dobrze sprawdza się w muzyce, jak Velodyne. Fakt, trzeba tylko trochę z nim polatać po pokoju, ale czego to nie zrobi się dla sprzętu :-)

Miałem oba (CHT-8Q, oraz REL-T7) i oba jak na swoją cenę są niezłym uzupełnieniem muzyki.

Faktycznie duże i dobre podłogówki w muzyce sprawiają się lepiej, ale gdy sobie chcemy dodatkowo pooglądać filmy, choćby na Integrze, to już z zestawem 2.1 nie mają żadnych szans, nawet te drogie, powyżej 10.000 za parę.

Z podanego zestawienia mam tylko jedno pytanie: dlaczego NAD?

Jest to wzmacniacz, który pcha mnóstwo podbitego basu, połączenie go dodatkowo z subwooferem może przynieść negatywne odczucia. Po prostu będzie go za dużo, dlatego, tak jak jestem zwolennikiem woofera w stereo, to rozwiązanie np, z monitorami Chario albo z Dynaudio może być dużo ciekawsze. Postawienie ich na solidnych podstawkach da dużo przyjemności i mnóstwo basu w 15 m2.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Z podanego zestawienia mam tylko jedno pytanie: dlaczego NAD?

Ja chyba się domyślam dlaczego. Jest taki jeden salon audio, który najczęściej doradza NAD :) Najwyższa marża na nim, czy co?

Wyjdzie w praniu na odsłuchu , rel jest zamknięty ale nie ma dsp ... eq max 8 ma dsp ale jest otwarty . Serio czasem się zastanawia czy ktoś robi to po złości że poleca monitory do takiej muzyki i twierdzi że dadzą radę ,

,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,
,
przy tych kawałkach monitory to chyba się udławią

Edit : co do NAD to z opini wywnioskowałem że posiada brzmienie które może mi podpasować , jak nie NAD to HK ale nie wiem czy mają w salonie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Serio czasem się zastanawia czy ktoś robi to po złości że poleca monitory do takiej muzyki i twierdzi że dadzą radę

Nie po złości, tylko z rozpaczy i złośliwości, kiedy ktoś dał się wpuścić w kanał :) Same monitory do takiej muzy, to jak wsadzić silnik od malucha do czołgu :)

Chario z wydajnym prądowo wzmacniaczem potrafią pokazać już pazura.

Z CA, Marantzem czy Pioneerem zagrają skrajami pasma, Rotel, czy nawet NAD potrafią już wydusić z nich średnicę.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Do muzyki jakiej słucha autor sub jest jak najbardziej ok. do tego dobre podstawki i muzyka gra. Tutaj nie liczą się stereofoniczne walory typu szerokość sceny, plany, ect. tylko fan.

Ja do T5 mam podstawki Kef ls50 i zestaw daje radę. W moim przypadku nie miałem problemów z ustawieniem suba.

Co do elektroniki to osobiście mam Naim-a a Nad-a nie słuchałem i chyba nie posłucham.

powodzenia

na suba do 2,5k MAX dlatego mam na oku REL T5i i velodyne eq-max 8 plus będę miał możliwość odsłuchu oby dwóch

a budżet na wzmak i monitory ciężko powiedzieć nie powiem że chciał bym wydać jak najmniej na monitory byle zgrały się z subem i taką muzyką , jak wspomniałem nie muszą być gigantyczne , podajcie jakieś propozycję a ja potem przejrzę , wzmak nie wiem z 1,5k a monitory z 2k ?

Porównywałem obie konstrukcje i do muzyki wybrałem REL-a. Był szybszy i lepiej się zgrywał z monitorami. Natomiast do muzyki jaką słuchasz możesz zdecydować się na Velodyne ponieważ to bardziej efekciarski bas, niżej schodzi za sprawą BR i jest bardziej rozciągnięty.

Sprawdzonym przeze mnie systemem 2.1 ( mój pierwszy) z którego byłem zadowolony to był ampli stereo HK 3490 + monitor audio BX2 + Sub. ( początkowo Harman hkts sub 200 potem T5).

Tego harmana już nie robią , a te monitorki wyglądają ciekawie i cena też spoko

Zapomniałem zapytać o coś w salonie chyba mają tylko velodyne eq max 10 w górę , czy moge sugerować się odsłuchem 10 przy zakupie 8 w sensie barwa basu itd ? Tyle ze 10 będzie mieć go więcej niz 8 ?

Pomieszczenie 15-16m2 pamiętajmy

To ja widzę że kupując praktycznie bez żadnej wiedzy, a czytając forum i słuchając rad - trafiłem idealnie ze sprzętem...

Rotel ra 870 bx - bardzo dynamiczny, środek pasma o wiele bardziej wyostrzony niż w poprzednim ampli pioneera.

Do tego kupione w dobrej cenie monitor audio silver 2 i super się to zgrało. Dół pasma i dynamika to pierwsze co wysuwa się na przód.

Z monitorów osiągnąłem efekt "masażu pleców" w pokoju 10 m2 typu tramwaj. Naprawdę nie sądziłem że tak małe kolumny potrafią tak zatrząść. Do tego Rotel trzyma te głośniki pod kontrolą.

Krystiano ... to chodzi też o zejście basu

Nie po złości, tylko z rozpaczy i złośliwości, kiedy ktoś dał się wpuścić w kanał :) Same monitory do takiej muzy, to jak wsadzić silnik od malucha do czołgu :)

Wtrącę swoje trzy grosze. Jak sub do muzyki to tylko zamknięta skrzynia, qtc 0,8 i żadnego dudnienia nie będzie. Inna sprawa to mody pomieszczenia,ich natężenie i ciśnienie akustyczne po odpaleniu suba

Musica curat cor meum et animam meam delenit

Ludzie jak mozna najpierw celowac w sw a potem szukac kolumn i wzmacniacza.

No widać można, każdy ma swoje priorytety

Ten rel jest w zamkniętej budzie, będzie ok. Ale lepiej było by z 10' :-))

Cała zabawa żeby to dobrze zestroić, 1,5db za dużo i pojawia się słyszalne wybicie danej Hz co jest odbierane jako dudnienie. Z reguły suby w zamkniętej stroi się filtrem dolnoprzepustowym od 50-60Hz w dół. Przy czym przy częstotliwości w okolicach 30-35Hz stosuje się DSP +3db co objawia się większą potęgą dźwięku (niższe zejście)

P.S Ile masz kasy na monitory?

Musica curat cor meum et animam meam delenit

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.