Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny BMN - ktokolwiek słyszał, ktokolwiek wie

rafal735r

Rekomendowane odpowiedzi

Wystarczy mi 20 minut. Nigdy nie przekonuje się do czegoś na siłę. Albo to jest to od pierwszych taktow, albo nie. Mam scisle sprecyzowane wymagania. Głównie chodzi mi o bas, bo z nim mam problem ze względu na małą odległość od kolumn.

Powiem Tobie,że te kolumny mnie oczarowały przy pierwszym słuchaniu....zastanawiam się tylko co będzie jak emocje już opadną?Ceny są uczciwe to naprawdę solidnie zrobione skrzynki....wartości samych przetworników niestety nie znam.

Wziołem S3, w przyszłym tyg. będą to sobie porównam do swoich Kefów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wszyscy czekamy na opinie....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

De gustibus non est disputandum

Kolumny są, słucham od godziny i już wiem - nie zostaną u mnie.

Bas może i czasem schodzi niżej, ale brak mu wypełnienia jak dla mnie. Do tego jest go dość skąpo. Żeby się pojawił, trzeba solidnie kręcić volume. Ale żeby to było takie proste... Bas, basem. Najbardziej nie lezy mi średnica. Jest tak wysunięta do przodu, szczególnie wokal że osobiście nie mogę tego strawic. Jak wziąłem głośniej wokal atakuje twarz w nie przyjemny sposób do tego stopnia że żona wbiegla do pokoju krzyczac - co tak się drze? Spokojnie to Brad Roberts z Crash Test Dummies :) Po przewaleniu tych wszystkich Collinsów czy Fleetwood Maców wrzuciłem coś z elektroniki, a mianowicie czasem lubię posłuchać trochę klubowych brzmień. Niestety tu też bez wrażeń poza jednym kawałkiem. W jednym kolumny nieco zdeklasowały Kefy. Bas miał super zejście i w ogole, ale pewnie to częściowo za sprawą tego że jest w nim dośc mało średnicy i wysokich więc można było kręcić dalej volume bez obaw o współlokatorów. Mam dośc trudne pomieszczenie i domyślam się że tylko potęguje tą średnicę. Nie chcę nikogo zniechęcać do kolumn, bo Pan Bogdan z BMN jest miły i nie robi problemów więc każdy może sobie kolumny wziąć do siebie i rozeznać się w temacie w swoim pomieszczeniu i na swoim sprzęcie. Ja zaznaczę że słucham na wzmaku Yamaha A-S2000, DAC Stello DA100 Signature oraz transport Yamaha CD-N500 - tylko z CD. W skrócie muzyka dla mnie ma za mały ciężar związany z niedostatkiem basu jak i uwypukloną średnicą.

Kilka fot, jakość taka sobie bo już dość ciemno:

32ac5018aee4fc00fe72795116cc6aac_1.jpg

967d2803da2a43fc25a207628dfc2e31_1.jpg

95b21fe01fdaac937e6dcb31f656f135_1.jpg

Jeśli chodzi o wykonanie to nie ma się czego czepnąć. Jeśli chodzi natomiast o design to każdy widzi. Jak dla mnie powinny być nieco wyższe, pewnie by lepiej wyglądały.

?👈

Bo seas nie pasuje do yamahy. Arcam,nad,atol,naim to sa wzmacniacze dla tych konstrukcji. No i oczywiście grube lampy

Musica curat cor meum et animam meam delenit

15m2. Podłączyłem spowrotem KEFy. czekalem na łupnięcie basem, a tu d... Jednak słuch szybko się przyzwyczaja do grania. Teraz już całkiem mam mętlik w głowie i nic nie wiem... heh. Podkręcilem nieco bas we wzmaku i jeśli chodzi o ten aspekt to jestem zadowolony. Po solidnym odsłuchu BMN i podpięciu KEFów okazało się że KEFy grają dość twardo. Porblem natomiast ciągle mam ze średnicą i wysoką sekcją. KEFy w tym zakresie są równe do bólu. Nic się nie wybija, mogę nawet stwierdzić że są przymulone w górnym rejetrsze względem BMN. Natomiast w BMNach ciągle ta średnica czy też góra może nieprzyjemnie zawrzeszczeć.

Dzwonił do mnie przed chwila Pan Bogdan, pogadaliśmy sobie trochę. Dziś już mózgownica mi się lasuje od tego przekładania kabli i chyba jutro zacznę od nowa.

Edit.

Wieczór się zbliża, więc trochę sciszyłem muzyke, bo już cały dom ma dość i powiem szczerze że teraz BMNy pokazują coraz wiecej dobrego...

?👈

Chodzi mi o wymiar , dłuższa ściana / krótsza ściana .

Niestety stoją na dłuższej 5metrowej ściuanie stąd moje poszukiwania innych kolumn. W KEFach strasznie podbijało wyższy bas. na BMNach nie robi to większego wrażenia. Kolumny są wentylowane od przodu i od tyłu. Bas jest zwiewny, bez żadnych podbić.

A masz jak sprawdzic z innym wzmakiem? Moze jakis znajomy by wpadl poratowac. To by sporo o tych kolumnach powiedzialo bo temat ciekawy bardzo

Mogłbym wziąc od kumpla pewnie Krella KAV400, ale nie wiem co by to dało, wiem mniej więcej jak gra bo słuchaliśmy go na KEFach. Ma nieco stonowana górę, ale i wiekszy pulsujący bas. Jeśli chodzi o Yamahę i DACa Stello to jest akurat oaza spokoju jeśli chodzi o średnicę. Wcześneij miałem dwa Daki Hegla i tam bylo strasznie dużo średnicy. Dlatego bez zastanowienia zostawiłem Stello.

Na razie szala coraz bardziej przechyla sie w stronę BMN. Po podpięciu z powrotem KEFów nie mogłem ścierpieć tego podbitego basu. Jakby udalo mi się nieco utemperować wyższą średnicę i wysokie w BMNach, było by chyba idelanie. Obecnie ciche i średnio ciche granie zadowala w 100%. Problem sie robi przy wyższych głośnościach jak pisałem na samym początku. Za dużo informacji w srednim i wyższym rejestrze. Oczywiście dużo zalezy od realizacji. Kolumny starsznie potęgują każdą wadę jakiegoś nagrania.

?👈

Jeśli chodzi o wykonanie to nie ma się czego czepnąć. Jeśli chodzi natomiast o design to każdy widzi. Jak dla mnie powinny być nieco wyższe, pewnie by lepiej wyglądały.

Klasyczna forma, którą w sumie lubię. Wydają się stosunkowo szerokie przez to wyglądają "ciężkawo"

Na razie szala coraz bardziej przechyla sie w stronę BMN. Po podpięciu z powrotem KEFów nie mogłem ścierpieć tego podbitego basu. Jakby udalo mi się nieco utemperować wyższą średnicę i wysokie w BMNach, było by chyba idelanie. Obecnie ciche i średnio ciche granie zadowala w 100%. Problem sie robi przy wyższych głośnościach jak pisałem na samym początku. Za dużo informacji w srednim i wyższym rejestrze. Oczywiście dużo zalezy od realizacji. Kolumny starsznie potęgują każdą wadę jakiegoś nagrania.

Ochłoniesz trochę i jutro na spokojnie odsłuchasz i będziesz wiedział. Po cichu stawiałem na BMN :) Choć ich nie słyszałem.

A pytałeś konstruktora o Ex3? Ciekawe jak by wypadły.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Niestety stoją na dłuższej 5metrowej ściuanie stąd moje poszukiwania innych kolumn.

No to druga ściana ma 3 m , ech mało ciut .

Rafał , ja wiem że to nie jest wydzielone pomieszczenie tylko do odsłuchu więc nawet gdyby zagralo lepiej to i tak nici , ale mam prośbę bom strasznie ciekawy jak takie ustawienie zagra .

Mianowicie , odsuń kolumny od tylnej ściany mierząc od frontu głośników na 100-110 cm i rozstaw je mierząc od wewnętrznych ścian kolumn na 260-270 cm , no chyba że ci się nie chce . :)

Rafał, a wstaw te kefy na głowę bnm. Wiem, że będzie za wysoko ale przynajmniej stabilnie. Jak patrzę na te stady dodatkowo na kolcach i to rozkreconych to moim zdaniem tym kefom brak solidnego podparcia. Podejrzewam że jak lekko bujniesz kolumną to cała się chybocze. Plywająca podłoga też nie ułatwia sprawy. U mnie spory wpływ na bas miały plyty granitowe pod standami. Kolce niepotrzebne się okazały.

....raz BNM odpadają, teraz widać wracają:)... wszystko takie palcem po wodzie pisane

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

No to druga ściana ma 3 m , ech mało ciut .

Rafał , ja wiem że to nie jest wydzielone pomieszczenie tylko do odsłuchu więc nawet gdyby zagralo lepiej to i tak nici , ale mam prośbę bom strasznie ciekawy jak takie ustawienie zagra .

Mianowicie , odsuń kolumny od tylnej ściany mierząc od frontu głośników na 100-110 cm i rozstaw je mierząc od wewnętrznych ścian kolumn na 260-270 cm , no chyba że ci się nie chce . :)

Tak szeroko i blisko, ale po co? :)

Rafał, a wstaw te kefy na głowę bnm. Wiem, że będzie za wysoko ale przynajmniej stabilnie. Jak patrzę na te stady dodatkowo na kolcach i to rozkreconych to moim zdaniem tym kefom brak solidnego podparcia. Podejrzewam że jak lekko bujniesz kolumną to cała się chybocze. Plywająca podłoga też nie ułatwia sprawy. U mnie spory wpływ na bas miały plyty granitowe pod standami. Kolce niepotrzebne się okazały.

No nieco się chybocza, ale nie na samych kolcach, tylko standach. Myślę że i tak nie wyeliminuje to podbicia w wyższym zakresie.

....raz BNM odpadają, teraz widać wracają:)... wszystko takie palcem po wodzie pisane

Mam kilka dni więc wszystko się rozwiąże.

?👈

Kefy ze standami i tak ważą wiecej jak BMNy.

No co ci zależy no :) ustaw je tak i dognij by skierowane były w miejsce odsłuchu .

Jak mi kabli wystarczy.

?👈

Gość rydz

(Konto usunięte)

Jak mi kabli wystarczy.

Ciekawy jestem jak odbierzesz przestrzeń / stereofonię do ustawienia jakie masz obecnie , jeszcze jedno , zasugerowałem się swoim pomieszczeniem gdzie jest 340 cm , więc może odstaw od ściany na jakieś 90 cm .

Kolumny są, słucham od godziny i już wiem - nie zostaną u mnie.

Bas może i czasem schodzi niżej, ale brak mu wypełnienia jak dla mnie. Do tego jest go dość skąpo. Żeby się pojawił, trzeba solidnie kręcić volume. Ale żeby to było takie proste... Bas, basem. Najbardziej nie lezy mi średnica. Jest tak wysunięta do przodu, szczególnie wokal że osobiście nie mogę tego strawic. Jak wziąłem głośniej wokal atakuje twarz w nie przyjemny sposób do tego stopnia że żona wbiegla do pokoju krzyczac - co tak się drze? Spokojnie to Brad Roberts z Crash Test Dummies :) Po przewaleniu tych wszystkich Collinsów czy Fleetwood Maców wrzuciłem coś z elektroniki, a mianowicie czasem lubię posłuchać trochę klubowych brzmień. Niestety tu też bez wrażeń poza jednym kawałkiem. W jednym kolumny nieco zdeklasowały Kefy. Bas miał super zejście i w ogole, ale pewnie to częściowo za sprawą tego że jest w nim dośc mało średnicy i wysokich więc można było kręcić dalej volume bez obaw o współlokatorów. Mam dośc trudne pomieszczenie i domyślam się że tylko potęguje tą średnicę. Nie chcę nikogo zniechęcać do kolumn, bo Pan Bogdan z BMN jest miły i nie robi problemów więc każdy może sobie kolumny wziąć do siebie i rozeznać się w temacie w swoim pomieszczeniu i na swoim sprzęcie. Ja zaznaczę że słucham na wzmaku Yamaha A-S2000, DAC Stello DA100 Signature oraz transport Yamaha CD-N500 - tylko z CD. W skrócie muzyka dla mnie ma za mały ciężar związany z niedostatkiem basu jak i uwypukloną średnicą.

Kilka fot, jakość taka sobie bo już dość ciemno:

32ac5018aee4fc00fe72795116cc6aac_1.jpg

967d2803da2a43fc25a207628dfc2e31_1.jpg

95b21fe01fdaac937e6dcb31f656f135_1.jpg

Szkoda,że nie przypasowały Tobie.Myślę jednak żebyś dał im więcej czasu....to dziewicze kolumny,wszystko się musi dotrzeć itd.Może jak postawiłbyś je na kolcach i granicie byłoby inaczej,lepiej?

De gustibus non est disputandum

Próbowałem na Kefach. O dziwo bas znikl prawie w ogóle. Na dłuższej ścianie jest podbity, a na krotszej gdzies zanika na amen.

Szkoda,że nie przypasowały Tobie.Myślę jednak żebyś dał im więcej czasu....to dziewicze kolumny,wszystko się musi dotrzeć itd.Może jak postawiłbyś je na kolcach i granicie byłoby inaczej,lepiej?

Postawiłem je juz na kolce. To fakt ze musza się wygrzac, bo Pan Bogdan mówił ze sa całkowicie nowe. Pewnie bas ulegnie zmianie na plus.

Ciekawy jestem jak odbierzesz przestrzeń / stereofonię do ustawienia jakie masz obecnie , jeszcze jedno , zasugerowałem się swoim pomieszczeniem gdzie jest 340 cm , więc może odstaw od ściany na jakieś 90 cm .

Domyślam się że przestrzeń będzie i stereo wiele lepsze, ale dla mnie trochę to nie naturalne. Prawie jakbym słuchawki założył.

?👈

Kolce na pływającej podłodze z paneli? To chore!

W takiej sytuacji tylko gruba płyta z kamienia z "podlepkami" korkowymi (ewent. guma), pomiędzy płytą a standem lub kolumną blutack.

Przecież kolce wymyślono do stawiania na dywanir, by przebić się do stabilnej podłogi, później audiomaniacy zaczęli je wkręcać nawet pod doniczki i teraz niestety, pokutuje wykrzywione wyobrażenie o zbawiennym wpływie kolców na dźwięk, co jest chyba największym audiomitem.

Kolumna stoi stabilnie na podlodze, nie chodzi nawet na boki. Nie dam granitu teraz, bo nie mogę. Zresztą bawiłem się dawno w granity i wcale nie polepszaly one stabilności. Chyba że dał by płytę metr na metr o grubości 5cm. Zresztą kolumny pracują na małych wooferach i to na małych glosnosciach, nawet w większe drgania nie wpadają.

?👈

Gość rydz

(Konto usunięte)

Domyślam się że przestrzeń będzie i stereo wiele lepsze, ale dla mnie trochę to nie naturalne.

Ustawiłeś i posłuchałeś , czy tak tylko gdybasz ? :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.