Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  189 członków

BMN Klub Kolumn
IGNORED

Klub kolumn BMN

Rekomendowane odpowiedzi

Mam podłączone monitory BMN w bi ampingu tzn każdy głośnik ma swoj odrębny wzmacniacz .Taką możliwość daje mój amplituner Onkyo rz 840. Kiedyś nie wierzyłem ze kable głośnikowe mogą mieć tak duży wpływ na dźwięk puki nie dałem się namówić w jednym z salonów audio na przetestowanie kabli. Bi amping daje jeszcze jedna możliwość , można mieszać ze sobą różne kable a to poszerza paletę zmian w dźwięku . Zależnie od zastosowanych kabli może to mieć wpływ na dynamikę, barwę dźwięku, źródła pozorne itp. W przypadku BMN jest to ciekawe doświadczenie. Niestety nie wiem jak jest w bi wire

Trudne nie jest.Chodzi mi o to by nie niszczyć przewodu przez skręcanie,rozkręcanie,zaciskanie w terminalach,prostowanie później itp.

A dość krótkie odcinki mam.

W Bi wiringu,też można różne przewody podłączyć do sekcji a do końcówki wpiąć razem i też można pożąglować kombinacjami.

Skoro w przewodzie mam już dwie sekcje dobrane pod konkretne pasmo ,to wyrzucam zwore i podłączam osobno w terminalach.

Pozdrawiam 🙂

9 godzin temu, dariuszmed napisał:

Mam podłączone monitory BMN w bi ampingu tzn każdy głośnik ma swoj odrębny wzmacniacz .Taką możliwość daje mój amplituner Onkyo rz 840. Kiedyś nie wierzyłem ze kable głośnikowe mogą mieć tak duży wpływ na dźwięk puki nie dałem się namówić w jednym z salonów audio na przetestowanie kabli. Bi amping daje jeszcze jedna możliwość , można mieszać ze sobą różne kable a to poszerza paletę zmian w dźwięku . Zależnie od zastosowanych kabli może to mieć wpływ na dynamikę, barwę dźwięku, źródła pozorne itp. W przypadku BMN jest to ciekawe doświadczenie. Niestety nie wiem jak jest w bi wire

Może czas pomyśleć o podpięciu wzmacniacza stereo a nie żąglowanie przewodami , myślę że się dopiero za dzieje 😊

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

4 godziny temu, dedal75 napisał:

Może czas pomyśleć o podpięciu wzmacniacza stereo a nie żąglowanie przewodami , myślę że się dopiero za dzieje 😊

Popieram w 100%, w tym zestawie to amplituner jest hamulcowym, jezeli nie chcesz go zmienic bo masz kino domowe, to chociaz dorzucic koncowke mocy i wyjsc preamp z amplitunera. Zonglowanie kablami przy ampliturzene to moim zdaniem troche mija sie z sensem. Uzywany wzmacniacz za 1000zl zagra duzo lepeij w stereo niz nowy amplituner za 8000tys albo i drozszy. Testowalem to 

9 minut temu, LOBO_M napisał:

Uzywany wzmacniacz za 1000zl zagra duzo lepeij w stereo niz nowy amplituner za 8000tys albo i drozszy. Testowalem to 

Żartujesz chyba... Mialem poprzednika tego modelu i grał na poziomie Atolla in100se, tylko przyjemniejszym, naturalniejszym dźwiękiem. Bez biampingu nawet. 

2 minuty temu, LOBO_M napisał:

jezeli nie chcesz go zmienic bo masz kino domowe, to chociaz dorzucic koncowke mocy i wyjsc preamp

Bardzo dziękuje za ten komentarz . W tym tkwi problem by znaleźć złoty środek w sytuacji gdy jest kino domowe . Nie chce się zagracać a końcówka mocy o której piszesz mogła by być kompromisem . Mógłbyś polecić coś konkretnego ? A może ktoś z forum? Będę wdzięczny . Swoją droga zabawa z kablami to też ciekawe doświadczenie jeśli chcemy  „posmakować ” albo może „coś” zmienić w dźwięku .Prawda, dużą role odgrywa akustyka pomieszczenia ale po co zaraz zmieniać kolumny albo wzmacniacz skoro można spróbować z kablami albo tez taka właśnie końcówka mocy 

Zmiana wynikającą ze zmiany kolumn/wzmacniacza/akustyki/źródła moim zdaniem jest nieporównywalnie większa niż zmiana kabli i nie rzadko tańsza. Tzn większy efekt za te same pieniądze.

Nie polecę bo nie mam doświadczenia z końcówkami.

4 godziny temu, marcinmarcin napisał:

Żartujesz chyba... Mialem poprzednika tego modelu i grał na poziomie Atolla in100se, tylko przyjemniejszym, naturalniejszym dźwiękiem. Bez biampingu nawet. 

chcesz powiedzieć że aplituner za okolo 7tys gra jak wzmacniacz za 6,5tys. Hmm ciekawe...

35 minut temu, LOBO_M napisał:

chcesz powiedzieć że aplituner za okolo 7tys gra jak wzmacniacz za 6,5tys. Hmm ciekawe...

Jako nowy kosztował 5, Atoll wtedy około 3. Bardzo przyzwoicie to grało. 

Amplituner kina domowego nie zagra jak wzmacniacz zintegrowany czy też dzielonka. Obstawiam że choćby wzmak konstruktora (cena obecna około 1200zl) zagra lepiej niż amp za te wspomniane 7-8 tysięcy. 

Taka jest niestety prawda, WIELOKROTNIE omawiana na tym forum.

Można próbować, jak ktoś chce.... 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

9 godzin temu, Mikelas76 napisał:

Taka jest niestety prawda, WIELOKROTNIE omawiana na tym forum.

Można próbować, jak ktoś chce.... 

Miałem, porównywałem, onkyo 800 czy 810 grała jak przyzwoity wzmacniacz stereo - dużo mitów i bzdur jest powtarzane na forum 🙃

20 godzin temu, dedal75 napisał:

Przeważnie końcówka ,zajmuje tyle miejsca co Integra więc ja nie widzę problemu .

Albo mniej 😄

IMG_20221112_164716.jpg

Godzinę temu, marcinmarcin napisał:

Miałem, porównywałem, onkyo 800 czy 810 grała jak przyzwoity wzmacniacz stereo - dużo mitów i bzdur jest powtarzane na forum 🙃

Z moich obserwacji zawsze wynikało że amplituner KD był daleko z tyłu za Stereo. Ale do tego nie trzeba wielkiego umysłu. Skoro urządzenie ma kilka razy więcej podzespołów, końcówek mocy, DAC- ów na pokładzie, a to wszystko kosztuje to oczywistym jest ze stereo w tej cenie zaoferuje lepsza jakość. 

?👈

10 minut temu, rafal735r napisał:

Skoro urządzenie ma kilka razy więcej podzespołów, końcówek mocy, DAC- ów na pokładzie, a to wszystko kosztuje to oczywistym jest ze stereo w tej cenie zaoferuje lepsza jakość. 

A jak porównasz wzmacniacz za 3 tys i  Interkonekt RCA te za 3tys to co on tam ma w środku ? 😂 . Tak z przymrużeniem oka.

Pzdr 

1 godzinę temu, rafal735r napisał:

Skoro urządzenie ma kilka razy więcej podzespołów, końcówek mocy, DAC- ów na pokładzie, a to wszystko kosztuje to oczywistym jest ze stereo w tej cenie zaoferuje lepsza jakość. 

Nic nie jest takie oczywiste w audio 🙃

Mam teraz przypadkiem interfejs który jest urządzeniem zarówno DAC jak i ADC bo ma wejścia analogowe ,jak i jest świetnym przedwzmacniaczem. Kosztuje poniżej 2k, a oferuje jakośc moim zdaniem nie osiągalną dla DAC wiele razy droższych od niego.... 

• 2 tygodnie później...
W dniu 20.11.2022 o 14:06, marcinmarcin napisał:

Nic nie jest takie oczywiste w audio 🙃

Mam teraz przypadkiem interfejs który jest urządzeniem zarówno DAC jak i ADC bo ma wejścia analogowe ,jak i jest świetnym przedwzmacniaczem. Kosztuje poniżej 2k, a oferuje jakośc moim zdaniem nie osiągalną dla DAC wiele razy droższych od niego.... 

Marcinie, co to za urządzenie. Może byc na priv.

25 minut temu, xyz4691 napisał:

Marcinie, co to za urządzenie. Może byc na priv.

Focusrite Clarett 2 Pre Usb 🙂 w sumie już kilka tygodni od czasu jak zastąpił Rme Adi i banan mi nie schodzi 

• 2 tygodnie później...

Upgrade już idzie......... 

Będzie jeszcze inaczej, zapewne lepiej........

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

W dniu 13.12.2022 o 22:11, Mikelas76 napisał:

🤭

Zdecydowanie lepsza kontrola niskich, są dobrze trzymane w ryzach, tam gdzie schodzą w dół, schodzą niżej niż moje bergesy. Basu wydaje sie jakby ciut mniej, ale to właśnie kwestia wyższej klasy glosnika i jego precyzji. A jest precyzja, możecie mi wierzyć. Średnica też jest precyzyjniejsza, ta niższa ma lepsza kontrolę. Wyższa srednica dostaje blasku i czystości. Całość ma lekki wpływ na odbiór tonow wysokich ale w niewielkim stopniu. Tu jednak trochę już chyba brak wysokotonowego Crescendo. Tak mi mówiło kilka osób i zgadzam się z tym. Na dobrze znanych mi kawalkach muzycznych wychwytuje nowe dzwieki które były przykryte przez stara 18-tke.

😆

Screenshot_20221213_215835.jpg

Gratuluję. Pisałem o tym dawno. E0042 jest sporo lepszy. Bas nie jest taki okrągły, nie włazi tak na średnice, chodzi niżej i ogólnie wszystko jest poprawione na plus. Separacja dźwięków itd. 

?👈

Petarda to będzie chyba nawet na święta. Bogdan szykuje dla mnie coś specjalnego, ale o tym szaaaaa.... 

A swoją drogą jak czytam i slucham te głupoty o marce BMN to ręce opadają. 

A ten konstruktor co klepie paczki na głośnikach tonsila za grube tysiące i testuje BMNy w kanciapie za zapleczem z rozstawem 1m, to jest dla mnie takim autorytetem 🤮

Prawda jest taka ze pomieszczenie naszego konstruktora mogłoby być o 1 metr, lub choc 0,5 metra szersze i jakieś pół metra wyższe. To dopiero byłby dzwiek, a gdyby tam wrzucić jakieś ustroje byłby sztos.

W dniu 15.12.2022 o 18:24, Mikelas76 napisał:

Petarda to będzie chyba nawet na święta. Bogdan szykuje dla mnie coś specjalnego, ale o tym szaaaaa.... 

A swoją drogą jak czytam i slucham te głupoty o marce BMN to ręce opadają. 

A ten konstruktor co klepie paczki na głośnikach tonsila za grube tysiące i testuje BMNy w kanciapie za zapleczem z rozstawem 1m, to jest dla mnie takim autorytetem 🤮

Prawda jest taka ze pomieszczenie naszego konstruktora mogłoby być o 1 metr, lub choc 0,5 metra szersze i jakieś pół metra wyższe. To dopiero byłby dzwiek, a gdyby tam wrzucić jakieś ustroje byłby sztos.

To cóż takiego szykuje P. Bogdan przy Twoich Beszelach? Mi wymienił szpilkę na crescendo i jest b. dobrze. Słuchałem też jego BMN z amerykańską elektroniką. Czyżbyś szedł w tym kierunku? A może jakaś krajowa elektronika?

3 godziny temu, jaroslaw74 napisał:

To cóż takiego szykuje P. Bogdan przy Twoich Beszelach? Mi wymienił szpilkę na crescendo i jest b. dobrze. Słuchałem też jego BMN z amerykańską elektroniką. Czyżbyś szedł w tym kierunku? A może jakaś krajowa elektronika?

Niedługo się przekonamy co szykuje, ja już nie mogę się doczekać bo powinno być zauważalnie lepiej niż beszele pro. Wrzuce też opinie od Bogdana i skonfrontuje to z moja. 

Tak mi nie dawał spokoju ten film Wilk Audio. Korzystając z tego że mogę podlaczyc tv i dalej za tym YouTube, do mojego systemu przez daca Denafripsa pontusa, b. dobrym optykiem QED's Reference Optical Quartz Cable który na prawdę więcej pokazuje niż zwykły sznurek, posłuchałem sobie wnikliwie porównania. 

No i jedyne co można powiedzieć to że nagranie jest bardzo kiepskie i nie odzwierciedla wogole grania BMN-ow. Wiem jak graja u mnie bergesy które są trochę lepsze niż s3 i to mi wystarczy do moich wniosków. Skoro fajnie grające s3 graja tam za  jasno prawie bez basu to jak do cholery graja na żywo te apgrejdowane kolumny, gdy już na filmie slysze dudnienie i podbicia basu. Przecież teraz to gra totalna V-ką. Średnica tak zredukowana ze nie uświadczysz nic walącym basem i świszczącą góra. 

Wogole. te komentarze to jakieś nieporozumienie, sami dawni tonsilowcy i miłośnicy drżących ścian i walenia basem po kątach??? 

A czytaliście opinie o Wilk Audio? 

"Nie wiem czy wiecie, ale ostatnio dość popularny "Wilk Audio" przy tworzeniu kolumn używa pomiarów ze strony producenta.
Nie byłoby to nic złego, jakby to było w fazie przedprodukcyjnej, ale nie jest. Tutaj Wilk robi zwrotnice do kolumn dla Reduktora Szumu bazując na pomiarach skopiowanych ze strony producenta.
Nie będę pisać dywagacji na ten temat, ale wspomnę tylko, że rozjazd pomiędzy tym co deklaruje producent w tego typu grafikach a rzeczywistości, czasami jest gigantyczny.
Czasami produkt przechodzi "cichą modernizację", czasem trafia się trochę inna partia a czasem po prostu nijak ma się pomiar do rzeczywistości.
I to nie jest pierwszy raz.
Z resztą, na innym filmie można zauważyć, że Wilk nie potrafi się posługiwać mikrofonem pomiarowym (jak ktoś będzie chciał, to znajdę film i odpowiedni fragment).
Do tego można zauważyć na filmie Wilka, że nawet zejście głośnika jest prosto z datasheetu. Wedle tego co pokazuje vituix, luj na 32cm wooferze schodzi -3 do 50hz. To gorzej mój monitorek na 16cm... 
A dodanie realnego zejścia z symulacji do pomiaru to 5/10 min roboty. Ale najwyraźniej to za dużo. 
(koło 13 minuty filmu).
Podsumowując,
dobra robota, taka po polsku.
Czyli może i oszukane, ale za to zrobione byle jak.

Post w ramach ostrzeżenia co niektórych, jaka fuszera tu się wyprawia."

Opinia klienta WA

Screenshot_20221220_185034_com.google.android.apps.messaging.jpg

Tyle na temat WA

Edytowane przez Mikelas76

Godzinę temu, Mikelas76 napisał:

gdy już na filmie slysze dudnienie i podbicia basu.

Ja tak samo, zupełnie mi się nie podoba na tym filmie efekt po. Co do grania przed - też dla mnie Bmn na żywo grają cieplej i łagodniej niż u niego. 

Dodam że nie moje Bmn, bo ja ich nie mam 😋 ale bardzo mi się podobały... (na żywo oczywiście, nie na filmikach) 

Edytowane przez marcinmarcin

Jako,że pozostanę na emigracji dłuższy czas ,zdecydowałem o sprzedaży moich BMN Berges 3, które zostały w Polsce.

Gdyby ktoś był zainteresowany, proszę o kontakt na priv.

Wystawię je za dzień,dwa na OLX.

Tutaj na miejscu muszę mieć jakieś niewielkie podstawkowe...niestety.

Hegel H120 & KEF R3

A to zwrotnica Pana Wilka od spodu. Jakość wykonania że łeb odpada. I ktoś taki bierze się za upgrejdy innych kolumn..... 

Screenshot_20221220_215034.jpg

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.