Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  189 członków

BMN Klub Kolumn
IGNORED

Klub kolumn BMN

Rekomendowane odpowiedzi

Powiedz to obecnym właścicielom polskich Equalibrium budowlanych na głośnikach SBA i też Seas 🙂 ceny używanych to na dzień dobry połowa nowych. Okazyjnie mozna spokojnie kupić za ćwierć ceny 

6 godzin temu, LOBO_M napisał:

W szwecji jest ich sporo w fajnych cenach, bo to ich produkt jak dobrze kojarze https://www.blocket.se/annons/stockholm/xtz_99_36/1203512494

na seas excel za 2000zl wyjsciowo, wiec spokojnie do wziecia <2000!, a u nas za 4000 na olx ktos wola za bmn F2 masakra skad takie ceny ludzie biora, zaraz ludzie beda chcieli wiecej za uzywany niz za nowe, bo powiedza ze wygrzane i od reki🧐 

Jakoś Dynaudio sprzedaje się u nas za pół ceny nowych i niżej. Nie wiem skąd takie ceny XTZ dziś. Ja swoje podłogowe dwa lata temu kupiłem poniżej 3 tys, monitory poniżej 2 tys. Dziś za to można co najwyżej kupić niższe modele na chińskich głośnikach. Najlepiej to ostatnio końcówka mocy XTZ używana sprzedana za 2 tysiące a prosto od producenta na 2 letniej gwarancji wersja demo lub po zwrocie po prostu za 1700 zł z przesyłką. Albo 99.36 FLR rok temu ktoś kupił za ponad 5 tysięcy a w sklepie były za 6 tysięcy nowe... Albo ktoś dał się naciągnąć albo ktoś specjalnie sztucznie podbija ceny tej marki  

Chociaż nie tak dawno też ktoś wystawiał BMN z wysokotonowym Berylowym za pół ceny. 

Edytowane przez raiwan
10 godzin temu, dedal75 napisał:

Tylko basu żebyś nie chciał zmniejszyć 🤨

W sumie też jest go trochę sporo co jest też robotą Teac. Także nie narzekam, bo to akurat moja "zasługa". Czasami może niekontrolowanie podlać, ale to w skrajnych przypadkach gdzie kawałki mocno doładowane niskim basem. 

9 godzin temu, gokar83 napisał:

Ja nie wiem gdzie Ty masz górkę na tych 4 tyś. Na moje, ucho jak testowałem topping e30II z moimi BMN S2 to musiałem właśnie na 4 tyś dodać 3db, żeby czuć satysfakcję ze słuchania muzyki. 

Morał z tego taki, że każdy ma inne oczekiwania, bo kolumny są strojone tak samo a odczucia skrajnie inne. 

Ja swoich nawet nie mierzyłem, ale może tak być ze jest delikatnie górka przy tych 4, bo to słychać mniej więcej. Są tego oczywiście plusy jak i minusy, czyli jak ze wszystkim. Kolumny wydają się bardziej szczegółowe, grają szerzej itd. . Ale może to się przejawic jako taką ostrością wrzucając jakieś gorsze nagranie. Ale równiez brzmienie może również wydawać się odchudzone na srednicy. Perkusje, gitary mogą mieć mniejszy "ciężar". 

U mnie akurat Teac łagodnie traktuje tan zakres, do tego dochodzi przyjemny, miękki bas i ta "górka" nawet nie przeszkadza, a może nawet daje lepsze efekty. Do tego głośnikowe Supry są też takie "przymulone", w sensie nie eksponuja srednicy. Ale oczywiście to moje takie dywagacje z tego co słyszę, bo jak wspomniałem pomiarów nie robiłem. Tyle co tam u siebie posłuchałem różnych sprzętów. 

Edytowane przez rafal735r

?👈

6 godzin temu, rawracer napisał:

Stan produkcyjny ,trochę pograly i jak postawione tak stoją . Żyjemy w Polsce ,tu kupione ,więc tu sprzedaje

Szkoda że nie pomyślałeś od razu i nie wziąłeś EX, bo F nie upgradujesz za dużo, chyba że niskotonowy też SB dasz, ale w ofercie BMN chyba nie ma takich.

wiec teraz raczej musisz zapłacić frycowe, czytaj zjechać z ceny

3 godziny temu, rawracer napisał:

Za połowę żal je sprzedać.70% do przeżycia 😛

70% to nieraz można w sklepie wynegocjować. 

Mówię ogólnie, nie o One Man Brand (BMN itp)

7 godzin temu, rawracer napisał:

to nie auto,że wyjeżdżasz z salonu i już cena 30% w dół 🙂

A co, wychodzisz ze sklepu z kolumnami i sprzedajesz je za 85% ceny katalogu? Tyle to rabat z miejsca się dostaje przeważnie.

85% ceny zrabatowanej? To ja wolę dołożyć 15% i kupić od sklepu, mieć pewność i możliwość zwrotu. 

Edytowane przez J4Z

.

W BMN akurat nie urwiesz ani złotówki .

Podane ceny na już ostateczne Pan Bogdan.

Próbowałem ,więc wiem.

Nic ,no zobaczymy jak będzie ze sprzedażą ....

Może akurat się trafi ktoś komu będzie zależeć ,coś tam z ceny zejdę napewno ,ale nie do pułapu 50% ceny sklepowej .

1 godzinę temu, LOBO_M napisał:

Szkoda że nie pomyślałeś od razu i nie wziąłeś EX, bo F nie upgradujesz za dużo, chyba że niskotonowy też SB dasz, ale w ofercie BMN chyba nie ma takich.

wiec teraz raczej musisz zapłacić frycowe, czytaj zjechać z ceny

No szkoda,ale te były na próbę i na tyle też budżet pozwał wtedy .

1 godzinę temu, rawracer napisał:

Może akurat się trafi ktoś komu będzie zależeć ,coś tam z ceny zejdę napewno ,ale nie do pułapu 50% ceny sklepowej .

Ale skoro kupiłeś je w 2021 to nie zapłaciłeś za nie 4800… chyba że chcesz sprzedać drożej niż kupiłeś…

27 minut temu, LOBO_M napisał:

Ale skoro kupiłeś je w 2021 to nie zapłaciłeś za nie 4800… chyba że chcesz sprzedać drożej niż kupiłeś…

Czy sprzedaż w cenie wyższej niż cena zakupu jest czymś szczególnym i złym....niesądze. Rynek często ułatwia i powoduje takie sytuacje.

Patrzę aktualną ofertę a ile kosztowały ,nie muszę pamiętać .

Nie wciskam nikomu a pierwotnie pytałem o coś innego.

Nic o sprzedaży nie wspominałem .

Mam świadomość co sprzedaje,nie jest to przekręt typu podróbka kabla,który kupiłem na Ali i perfidnie wciskam że to oryginał.

A inflacja poszła w górę ,więc nie moja wina .

Kiedyś nokia 3310 kosztowała grosze a teraz ?? Tak na logikę 

Pierwsze kolumny jakie miałem magnat quantum 673 nie wiem ile kosztowały nowe ,ale kupiłem za chyba 800 w 19roku a w 21 sprzedałem za 1000 bo takie opinie dobre a produkt już niszowy ....

1 minutę temu, rawracer napisał:

Patrzę aktualną ofertę a ile kosztowały ,nie muszę pamiętać .

Nie wciskam nikomu a pierwotnie pytałem o coś innego.

Nic o sprzedaży nie wspominałem .

Mam świadomość co sprzedaje,nie jest to przekręt typu podróbka kabla,który kupiłem na Ali i perfidnie wciskam że to oryginał.

A inflacja poszła w górę ,więc nie moja wina .

Kiedyś nokia 3310 kosztowała grosze a teraz ?? Tak na logikę 

Spoko tylko po co piszesz że nie oddasz za pół ceny (czuję że były poniższe 3000tys, bo ja w tym czasie za swoje exdałem 3200-3300) albo że 3 lata i stan jak nowe.
 To jest właśnie to o czym nie raz pisalem na tym forum że ceny używanych sprzętów w drogiej Norwegii i Szwecji to polowa tego co w Polsce, ba nawet nowe audio w Norwegii jest tańsze, pamiętam jak oceniałem rynek jak szukałem gramofonu. Dla mnie to dziwne i nie bardzo jest na to wytłumaczenie inne niż wygórowane marże na nowy sprzęt i pazerność na sprzęt używany.

Z ciekawości nie raz pisałem do osób, które wystawiały na sprzedaż swoje sprzęty na przykład za 7500 zł z dopiskiem "mega okazja, nowy 9000 zł". Pytałem ich co jest powodem tego, że sprzedają używane tylko kilka stów taniej niż nowe w wyprzedaży, które kosztowały wtedy 7800 zł? Dostawałem odpowiedź, że oni dali więcej, za mniej nie odda i niech kupię sobie nowy w takim razie... Gdzie tu logika? 

Godzinę temu, Kasz76 napisał:

Czy sprzedaż w cenie wyższej niż cena zakupu jest czymś szczególnym i złym....niesądze. Rynek często ułatwia i powoduje takie sytuacje.

No tak. Zapomniałeś dodać że jeszcze inflacja 🤣

Ulubione stwierdzenie ludzi sprzedających drożej używane jak nowe. 

47 minut temu, rawracer napisał:

Pierwsze kolumny jakie miałem magnat quantum 673 nie wiem ile kosztowały nowe ,ale kupiłem za chyba 800 w 19roku a w 21 sprzedałem za 1000 bo takie opinie dobre a produkt już niszowy ....

A ja wiem czy takie niszowe? Topowe Quantumy 905 (chyba bardziej niszowe od 673) sprzedałem za chyba 1800zl, a to poziom kilka półek wyżej. 

I nowe kosztowały chyba ponad 5tys. 

?👈

2 minuty temu, rafal735r napisał:

No tak. Zapomniałeś dodać że jeszcze inflacja 🤣

Ulubione stwierdzenie ludzi sprzedających drożej używane jak nowe. 

Jak drogi Kolega będzie sprzedawał mieszkanie w cenie zakupu z całkowitym pominięciem ceny rynkowej to proszę o kontakt bezpośrednio do mnie.

17 minut temu, raiwan napisał:

Z ciekawości nie raz pisałem do osób, które wystawiały na sprzedaż swoje sprzęty na przykład za 7500 zł z dopiskiem "mega okazja, nowy 9000 zł". Pytałem ich co jest powodem tego, że sprzedają używane tylko kilka stów taniej niż nowe w wyprzedaży, które kosztowały wtedy 7800 zł? Dostawałem odpowiedź, że oni dali więcej, za mniej nie odda i niech kupię sobie nowy w takim razie... Gdzie tu logika? 

Taka logika że każdy wystawia za ile chce. A to czy ktoś to kupi to inna sprawa.

A chodzi tu głównie o kupujących, którzy często są jak to ująć, żeby kogoś nie obrazic... Mało "wyedukowani". 

1 minutę temu, Kasz76 napisał:

Jak drogi Kolega będzie sprzedawał mieszkanie w cenie zakupu z całkowitym pominięciem ceny rynkowej to proszę o kontakt bezpośrednio do mnie.

Celne porównanie, nie ma co 👍

Sprzedam skarpety, mało chodzone. 

?👈

1 minutę temu, rafal735r napisał:

Taka logika że każdy wystawia za ile chce. A to czy ktoś to kupi to inna sprawa.

A chodzi tu głównie o kupujących, którzy często są jak to ująć, żeby kogoś nie obrazic... Mało "wyedukowani". 

Celne porównanie, nie ma co 👍

Sprzedam skarpety, mało chodzone. 

A masz takie🙂

2 minuty temu, Kasz76 napisał:

Do mnie też 🙂

Szczególnie przez ostatnie dwa lata w Kielcach cena z 5tys poszybowała na 8

Wielka płyta do remontu kapitalnego 

Nie ma się co kłócić ,dochodzić .

Jest sklep ,jest używka ,jest klient i klient .

Dla mnie jest top marka i już i dla mnie tyle warte a kosztowały dokładnie ,bo mam fakturę 3800 teraz 1000 drożej.

Będzie ktoś chciał kupi nowe ,będzie chciał używane kupi ode mnie za 1300 taniej niż w sklepie .

Świadomy wybór potencjalnego kupujacego.

Dla mnie za jakość i wykonanie są tyle warte i już.

I to rafal735r kupiłem je za Twoją sugestia 😛

Dziękuję za trafna sugestie 🙂

Nie pamiętam ,gdzieś jest .któryś z kolegów jeszcze napisał ,że mam nowy sprzęt na lata a przy szybujących cenach to jeszcze na nim zarobię 😉

8 minut temu, Kasz76 napisał:

Do Kolegi żadna analogią nie przemówi.

Nie było tematu

Jakoś nie widzę używanych paru letnich samochodów wystawionych drożej niż nowe. Dobra analogia? 

?👈

8 minut temu, rafal735r napisał:

Jakoś nie widzę używanych paru letnich samochodów wystawionych drożej niż nowe. Dobra analogia? 

Jeszcze się taki nie urodził coby Rafalka do czegoś przekonał. 

Rafałek kupuje drogo a sprzedaje możliwie jak najtaniej🙂

19 godzin temu, gokar83 napisał:

Ja nie wiem gdzie Ty masz górkę na tych 4 tyś. Na moje, ucho jak testowałem topping e30II z moimi BMN S2 to musiałem właśnie na 4 tyś dodać 3db, żeby czuć satysfakcję ze słuchania muzyki. 

Modyfikowałem zwrotnicę w moich BMN S2II. Tam nie tyle jest górka co przed 4kHz dołek ciągnący się od ok. 800 Hz. Równa charakterystyka pasma przenoszenia kolumn jest nudna. Dołek powoduje lekkie wyeksponowanie pasm z nim sąsiadujących co dodaje kolorytu brzmieniu kolumn. Robi się ciekawa, efektowna V-ka.

Satysfakcja jest głównym kryterium oceny brzmienia ale drogi do jej osiągnięcia są różne. Na obrazku dB SPL moich BMNów pomierzonych z metra na wysokości tweetera metodą quasibezechową. "Czerwony" to pomiar kolumny ze zwrotką I-go rzędu. "Zielony" to moja zwrotnica II-go rzędu. 

Ostatnio zrobiłem kolejną modyfikację polegającą na zatkaniu otworów BR i wypełnieniu obudowy wełną owczą. Teraz mam pełną satysfakcję. Kolumny grają w salonie gdzie wcześniej wzbudzał się rezonans na ok 46Hz. Teraz poprzez ten zabieg nie wzbudza się tak bardzo. Można słuchać bez DSP bo na basie mam lepsze dopasowanie do mojego pomieszczenia. 

Zrzut ekranu 2024-03-15 175753.png

59 minut temu, rafal735r napisał:

Masz pomiar w miejscu odsłuchu przed i po? 

Na obrazkach porównanie pomiaru dB SPL (PSY) dla BMN w wersji OZ i BR z miejsca odsłuchu, Step Sesponse dla Near Field i pomiar woofera dla NF również OZ vs BR. "OZ" to szczelnie zatkane otwory BR i wypełnienie wełną wnętrza kolumny. 

BMN OZvsBR.png

SR NF.png

NF.png

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.