Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  189 członków

BMN Klub Kolumn
IGNORED

Klub kolumn BMN

Rekomendowane odpowiedzi

Przecierka 😉 ja tu mówię o krzywych blatach 😳 z gościem nie szło się dogadać wogóle . Dobrze że stoją w piwnicy nie na widoku w pokoju 😂 bo mam podłogowki ale jak zapragne  monitory kiedyś to trochę roboty będą mnie kosztować , bo na rurze jednej rdza normalnie mi wychodzi porażka . Pzdr

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

8 godzin temu, dedal75 napisał:

Przynajmniej dobrze Ci wykonał , bo moje delikatnie mówiąc są średnio zrobione  , nie polecam . Pzdr

Moje jeszcze gorzej. Potem wypierał się że to nie jego. 

?👈

Chłopaki poważnie mieliście niedoróby? Ja w sumie mam już drugi zestaw BMN oba idealnie zrobione. Pierwszy z 2007r ten drugi z 2021 oba cacy. Może coś w transporcie? Mi kiedyś przewoźnik potłukł lampę a sprzęt był w potrójnym pudle, styropianu jedna warstwa grubego i zewnętrznie między 2. a 3.pudłęm warstwa jeszcze cienkiego 1cm i nie pomogło.

O miałem coś napisać o nowym nabytku Unison Research Unico Secondo.  W porównaniu do m2si, którego nadal mam  jest znaczna różnica. Pooglądajcie na yt co np Zero Fidelity opowiada o m2si to będzie w 100% prawda i o Audiolab 6000a jest tam też sporo o nim i bezpośrednie porównanie obydwóch. Jeśli nie mieliście kontaktu z m2si to wam dużo wyjaśni lub macie Audiolaba.

Porównując te 2 wzmacniacze zupełnie różnej klasy cenowej stwierdzam że m2si w tych pieniądzach jest świetny i świetnie się sprawdza z BMN. Oczywiście Secondo jest lepszy w każdym aspekcie.

Co najbardziej ciśnie się na uszy to to że Secondo nie tłumi wysokich tonów jak to robił Musical. To nie oznacza że musical miał ich mało, mam wrażenie że poświęcono coś w nim w imię braku wyostrzeń. Secondo daje popis. Nie ma nic z ostrości i jednocześnie jest blask aż iskrzy idą:)

Druga różnica to genialna barwa niskich tonów, rozdzielczość. To nie jest bas jak w musicalu, są szczegóły, wibracje. Lepsza kontrola połączona z mocniejszym walnięciem kiedy trzeba. Złapałem się na tym że zapomniałem suba SVS SB 1000PRO podłączyć. Teraz mam go ustawionego jeszcze niżej od 33hz w dół.

Trzecia sprawa to wielowymiarowość dźwięku, super separacja. Musical w tej cenie to i tak jeden z lepszych wzmacniaczy jeśli chodzi o wrażenie przestrzenności. Musical grał trochę chaotycznie, mniej przejrzyście.  

Czwarta wyraźna różnica to odczucie większej mocy. Tak jak w przypadku przesiadki ze słabszego wzmacniacza na dwukrotnie mocniejszy. Niby 20W różnicy a jednak.

Ogólnie genialnie się zgrał z S2II.

29 minut temu, dedal75 napisał:

My pisaliśmy o standach Tombase ,😳

:):):)

3 godziny temu, zigi696 napisał:

O miałem coś napisać o nowym nabytku Unison Research Unico Secondo.  W porównaniu do m2si, którego nadal mam [...] Ogólnie genialnie się zgrał z S2II.

Ciekawy jestem, jak by wypadło porównanie Unison Research Unico Secondo z Haiku Audio Bright lub z Moonem, czy MF m6si ???

W dniu 21.04.2022 o 18:30, dedal75 napisał:

Dziwne jak by nie było różnic , przecież te urządzenia to inna bajka. Pzdr

Nie no różnice są kolosalne ale nie chciałem słodzić jak w przypadku m2si, separacja to szok no nie słyszałem lepszego wzmacniacza, wg recenzentów producent nie kładł nacisku na szczegółowość no drugie zaskoczenie jest świetnie na basie słyszę metal strun. Tak jak mówię podobieństwo bierze się z podobnego balansu tonalnego obu urządzeń w tym przypadku z neutralności. 

M2si mial wg mnie wykastrowane wysokie i taki sobie bas, ten ma super oba zakresy i tą lampową gracje. 

Ps m2si używany jest super wzmacniaczem dla kogoś kto nie ma niedrogie kolumny. W tej cenie co teraz nowy to odpada.

.

Nie wiem jak gra dwójka miałem w domu chwilę piątkę i grał nie źle , nie rozwinął się do końca u mnie bo to nówka była ale potencjał był . Pzdr

W dniu 21.04.2022 o 17:32, zigi696 napisał:

Co najbardziej ciśnie się na uszy to to że Secondo nie tłumi wysokich tonów jak to robił Musical. To nie oznacza że musical miał ich mało, mam wrażenie że poświęcono coś w nim w imię braku wyostrzeń. Secondo daje popis. Nie ma nic z ostrości i jednocześnie jest blask aż iskrzy idą:)

Potwierdzam, że wysokotonowiec w S2 II potrafi zagrać zróżnicowanym, naturalnym i ładnym dźwiękiem (u mnie też z Musicalem, tyle że m5si), ale...Potencjał tego wysokotonowca (i m5si) dopiero się pokazał u mnie po upgrade streemera i DACa oraz wymianie fabrycznego kabla zasilającego od Musicala i RCA. Teraz to w zależności od nagrania z wysokimi jest bardzo różnie: ciszej i delikatniej, głośniej i ostrzej. Pojawia się blask i iskry 🙂 Generalnie góra jest autentyczna bez jakiegoś sztucznego podkręcania.

Ale oczywiście możliwe, że z secondo jest ciekawiej 😉 To wzmacniacz pewnie zbudowany z lepszych podzespołów i o większym potencjale.

W dniu 26.04.2022 o 13:57, karfied napisał:

Potwierdzam, że wysokotonowiec w S2 II potrafi zagrać zróżnicowanym, naturalnym i ładnym dźwiękiem (u mnie też z Musicalem, tyle że m5si), ale...Potencjał tego wysokotonowca (i m5si) dopiero się pokazał u mnie po upgrade streemera i DACa oraz wymianie fabrycznego kabla zasilającego od Musicala i RCA. Teraz to w zależności od nagrania z wysokimi jest bardzo różnie: ciszej i delikatniej, głośniej i ostrzej. Pojawia się blask i iskry 🙂 Generalnie góra jest autentyczna bez jakiegoś sztucznego podkręcania.

Ale oczywiście możliwe, że z secondo jest ciekawiej 😉 To wzmacniacz pewnie zbudowany z lepszych podzespołów i o większym potencjale.

Byłem wczoraj u Karola i potwierdzam - jego zestaw gra wspaniale. Na prawdę chce się słuchać muzyki. Największym zaskoczeniem był dla mnie kawałek muzyki klasycznej (Rimski-Korsakow ten od Lotu trzmiela). W jego pomieszczeniu zabrzmiało to tak, że można pokusić się o porównanie do pomieszczenia koncertowego. Nie napiszę sali koncertowej bo to byłaby przesada. Ale "emocje muzyczne" porównywalne. Miodzio...

Marku, cieszę się, że do mnie przybyłeś i Ci się podobało.

Dużo zależy od realizacji nagrania. Fajnie, że Tidal to kopalnia utworów i zawsze coś nowego można znaleźć. 

Ja może z trochę innej beczki 😉.

Często czyta się na forach o kiepskich sprzętach , sklepach , sprzedawcach itp. ogólnie nie fajnych sprawach jednak jak przytrafi się coś fajnego raczej mimochodem się o tym wspomina .

Jakiś czas temu robiłem upgrade z którego jestem zadowolony jednak przytrafiła się nie miła sytuacja . A mianowicie obity róg w moich Bergesach pech jak cholera bo do Bydgoszczy zawiozłem je autem ,  a poraz kolejny robić prawie 500 km ? Niestety nie przelewa się 😒.  Frma kurierską nie popisała się . Ale cóż podobno się zdarza .

I co się stało , z racji tego że mam nie ciekawą sytuację w domu , nie wiem  co robić w takich sytuacjach , P. Bogdan poinstruował mnie co zrobić dalej , a sam zajął się złożeniem reklamacji i wszystkim co z tym związane . 

Takie podejście i dbanie o klienta spotyka się niezwykle rzadko . 

Jestem Mu wdzięczny za pomoc w tej sprawie , dodam że wszystko zostało załatwione pozytywnie. Więcej takich ludzi na codzien 👌 . Pzdr 

Edytowane przez dedal75

58 minut temu, dedal75 napisał:

Ja może z trochę innej beczki 😉.

Często czyta się na forach o kiepskich sprzętach , sklepach , sprzedawcach itp. ogólnie nie fajnych sprawach jednak jak przytrafi się coś fajnego raczej mimochodem się o tym wspomina 

😒

👌 

Nic nowego. Spójrzmy np na wszelkiego rodzaju informacje, wiadomości czy fakty. Negatywne doniesienia zawsze odbijają się większym echem niż pozytywne. Nie zgłębiałem nigdy tego tematu, ale chyba ludzie wola napełniać głowy negatywnymi rzeczami niż pozytywnymi. 

Weźmy też chociażby pod uwagę ten klub. 

Może być i tysiąc pozytywnych opinii o kolumnach BMN, ale wystarczy choć jedna negatywna i wszystko leci na głowę. Odrazu wszyscy którzy rozmyślali chociażby o wypożyczeniu BMN zapominają o temacie. Kilka lat temu poszło w eter że BMN nie mają basu. Potem ta śmieszna opinia ciągnęła się miesiącami, nie tylko na forum. Oczywiście okazało się potem że Pan testujący owe BMN miał je w tak kiepskim ustawieniu że żadne kolumny nie chciały grać basem. Ten fakt potem przemilczał, widać wstyd było przyznać się do błędu, ale smrodek ciągnął się długo. 

Edytowane przez rafal735r

?👈

1 godzinę temu, dedal75 napisał:

Na dodatek nieźle grają 👍 fajnie że takie zakończenie i że p. Bogdan dba o klienta również po sprzedaży 😉

18 godzin temu, dedal75 napisał:

Ja może z trochę innej beczki [...] I co się stało, z racji tego że mam nie ciekawą sytuację w domu , nie wiem  co robić w takich sytuacjach, P. Bogdan poinstruował mnie co zrobić dalej, a sam zajął się złożeniem reklamacji i wszystkim co z tym związane . 

Jestem Mu wdzięczny za pomoc w tej sprawie , dodam że wszystko zostało załatwione pozytywnie. Więcej takich ludzi na co dzien 👌 . Pzdr 

Bo są na tym świecie dobrzy ludzie, jednak - tak uważam - człowiek chyba woli wiele prostych i dobrych spraw po prostu komplikować... I to się szerzy - o zgrozo nie wspomnę o politykach, którzy z naszych pieniędzy robią wiele zła i są bezkarni...

17 godzin temu, rafal735r napisał:

[...] Weźmy też chociażby pod uwagę ten klub. 

Może być i tysiąc pozytywnych opinii o kolumnach BMN, ale wystarczy choć jedna negatywna i wszystko leci na głowę. Odrazu wszyscy którzy rozmyślali chociażby o wypożyczeniu BMN zapominają o temacie. Kilka lat temu poszło w eter że BMN nie mają basu. Potem ta śmieszna opinia ciągnęła się miesiącami, nie tylko na forum. Oczywiście okazało się potem że Pan testujący owe BMN miał je w tak kiepskim ustawieniu że żadne kolumny nie chciały grać basem. Ten fakt potem przemilczał, widać wstyd było przyznać się do błędu, ale smrodek ciągnął się długo. 

Rafał, masz rację !!! Po prostu brak niektórym pokory i zrozumienia, że ktoś czegoś nie lubi (np. jakiejś potrawy, koloru, gatunku muzyki, itp.), czy coś mu nie pasuje i już robimy nasze wojenki. Ale tacy są właśnie ludzie, a jakoś Polacy wolą sobie nogi podkładać, niż żyć ze sobą w dobrej społeczności, która będzie służyła ogólnemu dobru. A niemiłosiernie słaba (czyt. beznadziejna) klasa polityczna robi wszystko, żebyśmy "na dole" byli nieustannie skłóceni, bo z tego robią "biznes"... Szkoda słów i pisaniny.

SŁUCHAJMY MUZYKI !!!! Oby BMNy pięknie nam grały i sprzęt nie psuł się!!!!

6 godzin temu, Pekin napisał:

Czy ktoś z klubowiczów miał okazje słuchać Bergsów z PM8005 lub CXA80?  

Ja miałem okazję słuchać bo mam pm8005 i miałem Bergesy w domku na jakiś czas 🙂

Co chcesz wiedzieć?? Bo jak tylko czy się zgrywa - to tak 😉 bez problemu. Szlachetniejsza góra niż na yamaszce producenta. Resztę ciagnie podobnie. 

-- Audiolab M-PWR -- Audiolab M-Dac -- Dali Menuet -- Rel T-zero -- Głośnikowy: Chord Rumour X --

13 godzin temu, gokar83 napisał:

Ja miałem okazję słuchać bo mam pm8005 i miałem Bergesy w domku na jakiś czas 🙂

Co chcesz wiedzieć?? Bo jak tylko czy się zgrywa - to tak 😉 bez problemu. Szlachetniejsza góra niż na yamaszce producenta. Resztę ciagnie podobnie. 

Czy góra i średnica(wokal) grają pierwsze skrzypce? i czy bas jest taki rozlazły czy bardziej punktowy?

Pamiętasz dokładny model Yamahy producenta?  

10 minut temu, Pekin napisał:

Czy góra i średnica(wokal) grają pierwsze skrzypce? i czy bas jest taki rozlazły czy bardziej punktowy?

AX 892

11 godzin temu, Pekin napisał:

Ogólnie to nie jest łatwe pytanie... dla mnie bmn są zrównoważone. Średnica jest bogata i szczegółowa, ale nie wybiją się - poprostu jest, bo czasem jej "nie ma" jak kolumny mają przewagę basu czy coś. Dużo zależy też od kabli towarzyszących. Yamaszka producenta czasem potrafi mocniej zaznaczyć akcenty na górze. Coś lekko ukłuje ale jest to też fajne. Ja czasem na niektorych nagraniach wręcz czekam, zeby przy okrzyku wokalisty mnie "zakłuło" w uszy bo to jego ekspresja i to dodaje tego czegoś. Marantz jest ciut bardziej szlachetny na górze nic nie "syknie" ale są to dość minimalne róznice. Co do dołu to już nie pamiętam 😞 bo u siebie mam małe skrzynki a one grają innym basem. Normalne stojące paczki bmn są bogatsze w bas i schodzą niżej etc. W sumie to normalne. Małe skrzynki ciut mają go mniej ale za to pięknie przez to obnażają średnicę na której mi osobiście bardzo zależało. 

Trudno mi pisać o dźwięku bo w sumie jak opisać w słowach, że wszystko tam jest cacy. Generalnie czy na yamaszce czy na moim pm8005 jest dość podobnie - jak idę na odsłuchy do producenta to nie zabieram już mojej elektroniki bo nie ma to sesnu - roznice się zacierają i to co usłyszę u niego potem usłyszę u siebie. 

Jeszcze mogę podpowiedzieć jak Ci to pomoże, że miałem kiedy marantza pm7005 i po przesiadce na 8005 zdecydowanie poprawił się bas. Gra inaczej. 7 była bardziej "ostra" i płaska. 8 jest bardziej soczysta. Pamiętam że jak podpiąłem 8 i odpaliłem 1 utwór to pierwsze co zrobiłem to podszedłem do gałek, żeby się upewnić czy są na 0 bo tak jakoś inaczej to zagrało. 

-- Audiolab M-PWR -- Audiolab M-Dac -- Dali Menuet -- Rel T-zero -- Głośnikowy: Chord Rumour X --

13 godzin temu, Pekin napisał:

Bergesy maja granie raczej wyrownane. Średnica jest bogata, na pewno nie jest wycofana. Gora jest delikatniejsza choc nadal szczegolowa, jesli chodzi o "szpilke". Bas nie jest super punktowy ale nie jest rozlazly, jest sredni. 

Bardzo duzo zalezy od ustawienia i od pomieszczenia. W dobrym pomieszczeniu zagraja te paczki swietnie. 

Z drugiej strony, duzo zalezy od twoich preferencji, mi czasami, w niektorych tylko utworach jest ciut ciut za duzo srednicy. Zeby byc uczciwym to musze napisac ze byl u mnie wlasciciel kolumn YB i powiedzial mi ze sie czepiam z ta srednica 😁 i mu sie podobalo tak jak jest. Tyle ze to w moim systemie. U ciebie moze byc inaczej. 

Jak widac co czlowiek to inne wrazenia. Jak kupisz to masz 2 tygodnie na zastanowienie i to jest swietne rozwiazanie. 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

@Mikelas76potwierdzam , zależy wszystko od pomieszczenia systemu i upodobań jak wszędzie.

Mi Yamaha ax 892 nie do końca leży tzn. może inaczej granie mojego wzmacniacza bardziej mi pasuje . Jeśli zapewnisz BMNom odpowiednie ustawienie zagrają bardzo dobrze .

Po pierwszym kontakcie , po wyjściu ,  myśl która mi się nasunęła to :

"Nic mi  kurcze nie przeszkadzało 😆

To nie jest zestaw który nas zachwyci na wstępie ,po godzinie znudzi ,po 2 zmęczy 😉

Dodam że jestem przewrażliwiony na punkcie pewnych aspektów brzmienia ,jednak chyba za bardzo bo spotkałem się z opinią że niema tam czegoś co ja niby słyszę . Trochę enigmatycznie sorry 😊

A więc słuchamy . Pzdr

Edytowane przez dedal75

7 godzin temu, dedal75 napisał:

To nie jest zestaw który nas zachwyci na wstępie ,po godzinie znudzi ,po 2 zmęczy

Jak sobie przypomne jak szaro i srednio (i tak duzo lepiej niz kefy) graly moje bergesy w poprzednim pokoju przez pierwsze kilka miesiecy to w porownaniu do obecnego grania to przepasc. No ale zmienil sie preamp, zasilanie, listwa, okablowanie i nowy pokoj z korzystniejszym ustawieniem kolumn.

Tak jak pisza koledzy, zapewnienie bmn-om odpowiednich warunkow odwdzieczy sie pieknym graniem. Bede nudny ale te paczki maja najlepszy przelicznik cena/jakosc.

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Dzięki za pomoc! już wiem czego szukać do moich Bergsów 🙂

U mnie sytuacja wyglądała tak. Szukałem nowych kolumn do nowego salonu(27m2 z aneksem kuchennym) i po kilku testach wybrałem BMN(połączone z AS1000). Moim zdaniem zagrały lepiej niż Diamond 25 i Hyperion 4. 

Z "starego" zestawu został mi wzmak m3si i takie połączenie grało u mnie przez kilka miesięcy. Nie było źle, a nawet czasem bardzo dobrze w rocku.

Robiłem porządki w garażu i odkryłem starą Yamahę AX490. Z ciekawości podłączyłem do BMN i muszę przyznać, że zagrało to lepiej. 
Będę polował na 8005 lub AX892 🙂 

Chyba że jest jakiś "nowszy" następca AX892? 

Ja słuchałem z CXA81 i mi nie pasowały te dźwięki. Po wymianie u Konstruktora przewodu zasilającego w CXA81 i po kilku dniach grania była znaczna poprawa, jednak mi BMNY Bergesy, czy Beszele najbardziej przypasowały brzmieniowo z MOONem ACE, Haiku Audio Bright oraz z Primare. Lector  także świetnie zagrał, jednak uważam, że kontrola dźwięków była na trochę słabszym poziomie. Nie słuchałem u siebie MF m5si, czy wyższego, jednak u kolegi @karfied też bardzo mi przypasował ten wzmacniacz.

Moja Yamaha AX-892 do poziomu głośności max godzina 9 gra dobrze - przy większej głośności wychodzą mankamenty starości wzmacniacza, tudzież jego grania... Gdyby wymienić kondensatory, posprawdzać/wymienić stopnie mocy i zasilacz, to by jeszcze pokazała pazurki - ale to ciekawa zabawa na czas najbliższy... Słucham wielu - często sprzecznych - gatunków muzyki i naprawdę ciężko dobrać wzmacniacz, źródło i kolumny w jednym zestawie do takiego grania. BMNy jednak mają ogromny potencjał i są warte swojej ceny. Adaptacja pomieszczenia i dobór przewodów wnosi dużo poprawy i daje możliwość "sterowania brzmieniem".

Moje BMN Berges3 z Crescendo na pokładzie pokazują, że przy dobrym wzmacniaczu i odpowiednich przewodach te kolumny długo będą pozytywnie zaskakiwać !!!

3 godziny temu, Pekin napisał:

Z "starego" zestawu został mi wzmak m3si i takie połączenie grało u mnie przez kilka miesięcy. Nie było źle, a nawet czasem bardzo dobrze w rocku.

Gdybyś jeszcze zastanawiał się nad pozostaniem z Musicalem, ale wyższym modelem to m5si w stosunku do m3si ma lepszą rozdzielczość i szczegółowość i jako wzmacniacz bardziej neutralny więcej pazura i wyrazistości na średnicy i górze. Tak jak w Cambridge A500 czy CXA81 kontury dźwięków są zaznaczone i jest szczegółowo i rozdzielczo nawet bardziej i przy zachowaniu gładkości. Jednak średnica i wysokie w stosunku do obu modeli Cambridge są bardziej dociążone i to był dla mnie jeden z atutów zachęcających do wymiany wzmacniacza (miałem CA A500). CXA81 słuchałem u też u Bogdana i tak jak napisał MarkoPolo dopiero po wymianie kabla zasilającego i listwy zrobiło się lepiej - z tego co pamiętam były problemy z kontrolą basów.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.