Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  189 członków

BMN Klub Kolumn
IGNORED

Klub kolumn BMN

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Mikelas76 napisał:

Na razie jestem rewelacyjnie zaskoczony. 

Gratulację i wszystkiego najlepszego w Nowym Roku.

Oby kable i przesadny entuzjazm, nie przesłonił nam muzyki jakiej chcemy słuchać...

5 godzin temu, dedal75 napisał:

Co to za głośnik na dole ?

Następca tego co w beszele pro

http://www.seas.no/index.php?option=com_content&view=article&id=591:w18nx003-nextel-news&catid=41&Itemid=276

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Różnica teraz od Beszeli pro jest większa niż Beszeli pro od Berges ? 

Bo  pomiędzy Twoim wypustem a Berges różnica w cenie głośników jest spora ,szczególnie między nisko-sredniotonowymi . Pzdr 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

@Mikelas76 @Marko Polo

jakie kawałki sluchaliscie w czasie tych odsluchow. Pytam z ciekawosci co leci na poczatku kiedy robicie odsluch, bo chcialem u siebie posluchac.

gratuluje, konkretny wkład materiałowy siedzi w tych skrzyniach. Teraz to już zmiana na amen, chyba ze dzieciom w spadku przekazesz

2 godziny temu, LOBO_M napisał:

@Mikelas76 @Marko Polo

jakie kawałki sluchaliscie w czasie tych odsluchow. Pytam z ciekawosci co leci na poczatku kiedy robicie odsluch, bo chcialem u siebie posluchac.

gratuluje, konkretny wkład materiałowy siedzi w tych skrzyniach. Teraz to już zmiana na amen, chyba ze dzieciom w spadku przekazesz

Ja nie jechałem typowo na odsłuch, przejazdem zajrzałem - akurat miałem już wolny dzień. W aucie miałem nową płytę Brodki i ją włączyłem, a po chwili Bogdan włączył swoje utwory z Tidala. Ponieważ były nowe głośniki i nowa elektronika, to po prostu chciałem to usłyszeć - choćby "na sucho" i się przekonać, czy Konstruktor BMNów może jeszcze coś więcej" wycisnąć" (jak to niektórzy marudzą, że ze starych już i niemodnych skrzynek...). Pamiętam Patricię Barber, Yes, Dire Straits, Williamsa i jeszcze kilka mi nie znanych utworów.

No i muszę przyznać, że moje uszy doznały kolejny raz jakże miłego błogostanu z dźwięków na naprawdę bardzo wysokim poziomie. Nowy głośnik nisko-średniotonowy Seasa daje niesamowite wrażenia dźwiękowe, a z tą naszą elektroniką gra to na poziomie kolumn za naprawdę już "grube pieniądze". Ostatnio słuchałem kolumn Elac za ponad 14000 i uważam, że BMN Beszele PRO zjadają je pod każdym względem (dosłownie), a te nowe konstrukcje BMNów z polską, czy amerykańską elektroniką zdecydowanie podnoszą poziom i zapewne spokojnie mogą konkurować z konstrukcjami za około 30000.

Jestem mocno przekonany, że pierwsze wrażenia @Mikelas76 u Niego w domu były naprawdę piorunujące, a w dostosowanym pokoju przekaz musi być niesamowity !!!

Słuchając BMNów z serii 2, z amerykańską elektroniką byłem tak mocno zaskoczony potęgą wybrzmień, że seria 3 kolegi @Mikelas76 z rodzimą elektroniką tylko mnie utwierdziła, że BMNy i ich Konstruktor potrafią podnosić poprzeczkę i ciekawe, "za jakie pieniądze może to się skończyć ???" 

2 godziny temu, Marko Polo napisał:

a po chwili Bogdan włączył swoje utwory z Tidala

Naprawdę, warto zmienić Tidal na inny system streamingowy, bo zadna elektronika z USA ani wymiana bebechów nie nadrobią tego co się traci przez Tidala. 

2 godziny temu, Marko Polo napisał:

Jestem mocno przekonany, że pierwsze wrażenia @Mikelas76 u Niego w domu były naprawdę piorunujące, a w dostosowanym pokoju przekaz musi być niesamowity !!

Tak, w moim dostosowanym choc troche pokoju wrazenia są MOCNE. 

1 minutę temu, LOBO_M napisał:

Naprawdę, warto zmienić Tidal na inny system streamingowy, bo zadna elektronika z USA ani wymiana bebechów nie nadrobią tego co się traci przez Tidala.

Mialem tidala, amazona i qobuza. Został tidal z uwagi na... największą bazę. Mając dobry streamer, dac i cała resztę zoptymalizowana pod streaming jest nieźle. A najfajniej i tak slychac pliki. 

Apple raczej ciężko wpiac w moj system. Poza tym mam awersję do tego systemu. Miałem i już dziękuję. 

Szczęśliwego Nowego 2023 Roku

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

AM ma duzo wiekszą bazę niż Tidal, poczynając od Możdzera, Dave Matthews Band, to tylko przyklady. 

1 minutę temu, Mikelas76 napisał:

Mialem tidala, amazona i qobuza. Został tidal z uwagi na... największą bazę. Mając dobry streamer, dac i cała resztę zoptymalizowana pod streaming jest nieźle. A najfajniej i tak slychac pliki. 

Mając sprzet za xxkPL, teraz wymiana kolumn, to słowo niezle do tego nie pasuje. Tidal jest fatalny. Nie wazne na czym słucham (samochód, stereo, słuchawki), miedzy spotify a tidal roznicy prawie nie ma, a miedzy AM jest ogromna. Serio nie szkoda Wam tego co tracicie słuchajac Tidal? W Nowym Roku życzę Wam motywacji do zmiany systemu;-)

10 minut temu, Mikelas76 napisał:

Apple raczej ciężko wpiac w moj system. Poza tym mam awersję do tego systemu

banał w każdym systemie

Lobo, co ty masz za problem chłopie? Wszystkiego się czepiasz ostatnio. Ja wolę piękne brunetki, ty wolisz piękne blondynki. 

Peace chlopie

9 minut temu, LOBO_M napisał:

banał w każdym systemie

zaproponuj jak korzystać z AM. prosze

Ja się nie czepiam tylko dobrze radzę, bo tracisz potencjał jaki drzemie w twoim sprzęcie. Po tym jak sam przekonałem się o tym co traciłem, jestem w stanie przyjąć na klatę wszelakie epitety, aby namówić kolegów do testów. Zmiana jaką zobaczysz to nie bedzie jakis tam niuans, to bedzie szok.

Kup apple TV 4K, do tego konwerter HDMI -> spdif (albo coax jezeli obawiasz się utraty jakości przy konwersji tu masz dwód ze jej nie ma https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/amazon-basics-4k-hdmi-extractor-review.39467/ ) i podepnij do DAC. Koszt 1000zł, przyrost SQ ogromny.

Większość ludzi używa Tidal bo jest łatwy do podpięcia, ale jaki to ma sens przy poziomie sprzetu hi-end kiedy jakosc z tidal to marne hi-fi. 

A co chłopcy już płyt w domu nie mają? Ehhh. To wam szczerze nie zazdroszczę. Ulubione tytuły mam na CD i jak mam chęć po prostu sobie puszczam. Bez Tidala czy Appla. Bez podniecania co lepsze i wam tego życzę na nowy rok. 

😄😄👍

Ciężko dupe ruszyć z kanapy czy pozbyli się CD? Bo przecie nowe nadchodzi? 🥱

Edytowane przez rafal735r

?👈

3 dzieci, skutecznie mnie zniechęciła do CD, połamane pudełka, porysowane płyty. Do tego dochodzi fakt ze jak słucha się różnorodnej muzyki w dużym zakresie albumów/utworów to CD jest po prostu za drogie. Żadko kiedy podoiba mi się cały, czy nawet połowa albumu. Tryb życia/pracy streaming zabiorę ze sobą wszędzie szybko i łatwo CD nie, od 2018 nie posiadam CD w aucie. 

Może kiedyś winyl zagości.

Tak, tak. Typowa wymówka. Przyjmuje do wiadomości co nie zmienia faktu. 

Też mam dzieci. Jakoś nie pobiły mi telewizora, ani nie porysowały płyt. 

A winyl... to już historia na inny temat. 

Edytowane przez rafal735r

?👈

Płowa to więcej niż trzeba. Ale jak ktoś lubi se... pliki... przełączać... 

A potem udowadniać wyższość jednych nad drugimi... 

Na codzień u mnie leci Tidal lub radio net, ale ulubione tytuły, jak napisałem wyżej mam na CD. Na pewno nie na winylach. 

?👈

10 minut temu, EmilioE napisał:

Podoba mi się połowa albumu... nieczęsto cały... Ja nie mogę co za meloman! Na miarę pokolenia Z 🥴

I co w tym złego. Nie mam zamiaru słuchać całej płyty jak wart uwagi jest 1 utwór... 

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

5 minut temu, marcinmarcin napisał:

I co w tym złego. Nie mam zamiaru słuchać całej płyty jak wart uwagi jest 1 utwór... 

Często można się zdziwić. Ale jak album jest szczególnie slaby to po co się męczyć. 

?👈

14 minut temu, EmilioE napisał:

Podoba mi się połowa albumu... nieczęsto cały... Ja nie mogę co za meloman! Na miarę pokolenia Z 🥴

Rozumiem, że jak album ma dla mnie tylko kilka dobrych utworów, to na siłę, dla zasady, bo tak wypada, muszę się zmuszać do słuchania całego albumy? 

10 minut temu, rafal735r napisał:

Na pewno nie na winylach. 

To taka "melodia przyszlosci" moze nawet nie do zestawu podstawowego, a na strychu, ale wtedy muszę zacząc słuchac calych albumów;-)

1 minutę temu, rafal735r napisał:

Często można się zdziwić. Ale jak album jest szczególnie slaby to po co się męczyć. 

z reguły mam tak że każdemu albumowi daje szansę, tzn słucham 3-4 razy, bo tak jak piszesz można się pozytywnie zdziwić a jedno przesłuchanie rzadko kiedy coś wnosi.

19 minut temu, EmilioE napisał:

Zaloopujcie sobie ulubione sample! Melomani od zenka i hiphopów 😂

za szybko oceniasz ludzi, nie wiedzac o nich nic. No ale w internecie to jest proste face to face juz bys taki hej do przodu nie byl gwarantuje.

Nie ograniczam się do gatunkow, slucham wszystko z wyjatkiem disco polo i heavy metalu.

Proponuje posluchac stormzy heavy is the head caly album bardzo dobry, jak dla mnie,  albo kendrick lamar humble. 

hania rani, cala dyskografia. 

Edytowane przez LOBO_M

Nie, bardziej postrzegam Was jako konsumentów produktu Muzyka. Nie oceniam, ale się trochę jeżę. Album za czasów Artystów to była całościowa, spójna koncepcja. Obecnie to zbiór piosenek do wyrywkowej konsumpcji. Istotne jest to, że oburzacie się, broniąc się swojej racji, a w istocie tworzycie "target" dla rynku. Do przemyślenia. I bez urazy 👍

"Tynk pożera dźwięk" 747

Wg mnie większość starych płyt ma Todalu to jakieś koszmarne remastery.Trudno się tego słucha, krew z uszu. Na Qobuzie nie jest dużo lepiej. Najlepiej słuchać dobrych wydań na CD lub ich ripów. Nowa muza brzmi dla ok. mnie

2 godziny temu, marcinmarcin napisał:

Żona to potrafi dla jednego utworu płytę kupić... 

4 godziny temu, LOBO_M napisał:

Przeważnie testuję sprzęt poprzez kompakt, chociaż niektóre wydania też są takie sobie...

Godzinę temu, ciszyn11 napisał:

Wg mnie większość starych płyt ma Todalu to jakieś koszmarne remastery.Trudno się tego słucha, krew z uszu. Na Qobuzie nie jest dużo lepiej. Najlepiej słuchać dobrych wydań na CD lub ich ripów. Nowa muza brzmi dla ok. mnie

No i to jest wszystko na temat.

2 godziny temu, EmilioE napisał:

Zaloopujcie sobie ulubione sample! Melomani od zenka i hiphopów

Średnio grzeczne stwierdzenie

2 godziny temu, marcinmarcin napisał:

Tez tak mysle. 

3 godziny temu, LOBO_M napisał:

3 dzieci, skutecznie mnie zniechęciła do CD, połamane pudełka, porysowane płyty.

Hmm, popracowałbym nad dziećmi. Jeśli tego nie zrobisz to w ten sposób dzieci utrwala się w przekonaniu że wszystko mogą. 

Moja najmłodszą pięciolatka wie, że to są zabawki taty i nie wolno ruszać, przestawiać bo się popsuje i tacie będzie smutno. 

Tak proste, że aż skuteczne.

Edytowane przez Mikelas76

1 godzinę temu, EmilioE napisał:

Nie, bardziej postrzegam Was jako konsumentów produktu Muzyka. Nie oceniam, ale się trochę jeżę. Album za czasów Artystów to była całościowa, spójna koncepcja. Obecnie to zbiór piosenek do wyrywkowej konsumpcji. Istotne jest to, że oburzacie się, broniąc się swojej racji, a w istocie tworzycie "target" dla rynku. Do przemyślenia. I bez urazy 👍

I dzisiaj są Artyści !

Niestety "czasy systemów", konsumpcjonizm i prostactwo zmienia poprzez media świat szybciej, niż dawniej... Zresztą i dawniej było podobnie, wystarczy poczytać książki historyczne oparte na pisanych źródłach... czy wspomnieć, co mówili nasi dziadkowie.

Taki np. Steven Wilson potrafi sam wszystko od A, do Z zrobić na wysokim poziomie i wcale nie szuka poklasku ! Zajmuje się tym, czym chce i jak chce, choć "odgrzanie" PT niektórzy źle odebrali w tej formie. Tak więc uważam, że i dziś Artyści są, a żeby lubić - czy nawet kochać muzykę - nie potrzeba wykształcenia muzycznego, wiedzy muzycznej i repertuarowej, ani sprzętu na przynajmniej dobrym poziomie. Ci, co tworzą Folklor, też są Artystami...

9 godzin temu, Mikelas76 napisał:

Hmm, popracowałbym nad dziećmi. Jeśli tego nie zrobisz to w ten sposób dzieci utrwala się w przekonaniu że wszystko mogą. 

Moja najmłodszą pięciolatka wie, że to są zabawki taty i nie wolno ruszać, przestawiać bo się popsuje i tacie będzie smutno. 

😀

Teraz to mój czysto latek, już wie co wolno i jak jakiś gość przechodzi koło kolumn to "mu mówi żeby nie chodził tak blisko bo tata nie lubi", ale  Jeszcze do niedawna miałem w domu co chwilę dziecko <2 lat, bo mam trzech synów, a z takim dzieckiem to jest rozmowa jak z twoim kotem który "głaskał zawieszenie woofer";-)

Piszą tym w poście 4065 wyraźnie napisałem o powodach, a jest ich dużo więcej, dlatego do CD nie wrócę, tym bardziej że streaming z odpowiedniego portalu jakością jes taki jak CD, a czego lepszy. No i koszta, 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.