Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  189 członków

BMN Klub Kolumn
IGNORED

Klub kolumn BMN

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, ciszyn11 napisał:

Panowie. Muzyka łagodzi obyczaje. Posłuchajcie tego, koniecznie wieczorem. Dla mnie opad szczęki:

Screenshot_20210207-170622.jpg

Super dźwięki! Podobało mi się ?

2 godziny temu, rafal735r napisał:

Dzis gościł u mnie kolega @dedal75. 

Było trochę żelaza, ale czasu mało. Posłuchaliśmy [...]

Chyba jednak kupię auto, bo Żona marudzi, czym będziemy jeździć w "Nasze miejsca"... Na koncerty... A wówczas poodwiedzam kolegów z forum!!!! Posłuchamy, jak grają u Was BMNy... W Thornie było ciekawie, a w Borach rewelacyjnie...

Słuchajcie muzyki, tudzież radia - właśnie Piotr Kaczkowski "pieści uszy" naprawdę dobrą muzyką w R357... A może jeszcze coś na późny wieczór.. Tylko czy oglądać, czy tylko słuchać???

copy 960x640.jpg

AVM Jeszcze nie podłączony . 

Po powrocie od Ciebie szybki obiad i wyjście na sanki ? i wieczorem już weny mi zabrakło jutro przed południem podepnę .

Dzięki za gościnę . Pzdr

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Dzień dobry

Od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem kolumn Beszele 2, mam wzmacniacz lampowy Silver Luna. Aktualnie jestem na etapie poszukiwania odtwarzacza sieciowego (Tidal, radio internetowe). Mam pytanie do forumowiczów, jaki odtwarzacz polecacie? Nie wykluczam zakup odtwarzacza z rynku wtórnego.

Pozdrawiam i dziękuje za pomoc

Ja mam Pioneer N70AE, bardzo sobie chwalę, zarówno jeśli chodzi o brzmienie, jak i obsługę i funkcjonalność. Z tym, iż od Pioneera już od miesięcy nie było dostaw do dystrybutora, więc aktualnie raczej pozostają egzemplarze z drugiej ręki.

"Tynk pożera dźwięk" 747

Bluesound Node 2i. Genialne oprogramowanie i dzwięk bardzo przyjemny. A poprzez zewnetrzego Daca jest już super. 

Edytowane przez sebgla

ART LOUDSPEAKERS DECO10 + LECTOR AUDIO (CDP707+ZOE+2xVM200M+EDISON230) + ROSE RS250 + SAP RELAXA + TIGLON +  PURIST AUDIO DESIGN +  OYAIDE

Godzinę temu, jaroslaw74 napisał:

Dzień dobry

Od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem kolumn Beszele 2, mam wzmacniacz lampowy Silver Luna. Aktualnie jestem na etapie poszukiwania odtwarzacza sieciowego (Tidal, radio internetowe). Mam pytanie do forumowiczów, jaki odtwarzacz polecacie? Nie wykluczam zakup odtwarzacza z rynku wtórnego.

Polecam Ci Yamahe WXC-50 fajnia aplikacja , bardzo stabilna i gra świetnie . obsługuje możliwość regulacji głośności a nawet tonów bas, srodek i wysokie , ma nawet funkcje sleep timer (co jest dla mnie ważne )

3 godziny temu, jaroslaw74 napisał:

Dzień dobry

Dodam jeszcze , że zależy mi aby był DAB+

Jak tu wspomniane wcześniej, niedziela a w sumie 3 godziny niedzieli spędziłem na herbatce u  @rafal735r

Nie było specjalnie w planach  odsłuchów , a raczej typowo koleżeńska wizyta,przywiozłem Dac Rme żeby z pustymi rękoma nie przyjeżdżać ? wolałbym jakiś kilkuletni trunek ? ale zdrowie i  90km do domu nie sprzyjało by się wyluzować na maksa .

Kilka klamotów podpielismy , jeden nawet przygarnalem na kilka dni ,wspomniany AVM granie na przyzwoitym poziomie .

Mogę powiedzieć że w moim dość słabym akustycznie pokoju jest gorzej , a zmieniły się kolumny źródło i dla ścisłości przewody .

Jednak różnica między moim Berges a Rafała Beszele jest widoczna ,WARTO- jak się ma kaskę ,ja nie mam więc nie myślę o upgrade.

Napewno są różnice w ustawieniu ,miejscu odsłuchowym i ogólnie pomieszczeniu , nie umiejszajac Beszelom dźwięk ewidentnie na +.

Zaskoczył mnie CD zlampizowany przez @McGyver no bezpośrednio wpięty do wzmaka robił robotę . 

I tyle ? ,nie będę się tu rozpisywać , miło spędzony czas .?

Dodam tylko że ja zrobiłem reset systemu i główki? , zostawiam na razie Bergesy resztę sprzedałem już prawie i nie wiem co dalej ? zresztą kasy na nic przyzwoitego może i nie starczy  .Pzdr 

22 godziny temu, dedal75 napisał:

Zaskoczył mnie CD zlampizowany przez @McGyver no bezpośrednio wpięty do wzmaka robił robotę . 

A słuchałeś lampowego DACa McGyvera? Protagonist nazwa, w różnych wersjach. Mam maksymalną z jakimiś super kondensatorami, a lampki w środku 2x ecc88 Amperexa Bugle Boye. Świetne rozdzielcze i równocześnie nasycone barwowo źródło, dużo szczegółów ale i "mięsa", separacja, przestrzeń. Nie wiem czy niższe wersje grają równie dobrze. Świetny DAC! Naprawdę utalentowany twórca.

Ten CD potraktowałem raczej jako ciekawostkę . Pewnie nie będę zgłębiał tematu . Pzdr

Edytowane przez dedal75

Godzinę temu, Ricardozamora napisał:

A słuchałeś lampowego DACa McGyvera? Protagonist nazwa, w różnych wersjach. Mam maksymalną z jakimiś super kondensatorami, a lampki w środku 2x ecc88 Amperexa Bugle Boye. Świetne rozdzielcze i równocześnie nasycone barwowo źródło, dużo szczegółów ale i "mięsa", separacja, przestrzeń. Nie wiem czy niższe wersje grają równie dobrze. Świetny DAC! Naprawdę utalentowany twórca.

Mięso jest, wszystko jest nasycone itd tylko dla mnie szczególne góra pasma była nieco mało klarowna. Ale w sumie porównanie było do DACów za parę tysięcy więc w zasadzie nie ma co narzekać. Raczej trzeba by było porównać z tym DAC co ty masz. 

?👈

A jaką wersję słuchałeś? Z jakimi lampami? bo tutaj zmiana lamp na inne i już wyraźna zmiana, chyba Amperexy są najbardziej do tego polecane. 

2 godziny temu, rafal735r napisał:

Ale w sumie porównanie było do DACów za parę tysięcy więc w zasadzie nie ma co narzekać.

Ale Protagonist nie jest budżetowy (w sensie, że nie niska półka cenowa). Kilka lat temu w zależności od wersji, ceny chyba od 5 do 10k. Teraz jakie są, jakie mają ceny i czy są w ogóle, nie wiem. Także to, że zje większość daców za kilka k nowych, to nic takiego, tu można pewnie porównywać z półką ciut wyższą. 

Teraz z daców mam jeszcze tylko North Star Deisgn 192. Bardzo fajny dac, ale Protagonst zjada go natychmiast w każdym aspekcie. NS jest trochę męczący w górnym paśmie, tzn. nie to, że za ostro czy coś, ale dźwięk jest mniej przyjemny niż mógłby, a szczegóły na górze są ale ciut suche.  

Edytowane przez Ricardozamora
13 minut temu, Ricardozamora napisał:

A jaką wersję słuchałeś? Z jakimi lampami? bo tutaj zmiana lamp na inne i już wyraźna zmiana, chyba Amperexy są najbardziej do tego polecane. 

Jakieś tanie Tesle. Kiedyś bawiłem się w zmianę lamp w DACu Music Hall. Chyba najbardziej mi się podobała Siemensa, ale z tych Tańszych uważam że Tesle są OK. 

Jeszcze miałem na lampach Blacknote DAC30, ale już nie pamiętam co tam siedziało. Pamiętam że 4 sztuki. 

17 minut temu, Ricardozamora napisał:

Ale Protagonist nie jest budżetowy (w sensie, że nie niska półka cenowa). Kilka lat temu w zależności od wersji, ceny chyba od 5 do 10k.

Porównanie było do lampizowanego CD. Tak jak jest napisane wyzej. 

?👈

11 minut temu, Ricardozamora napisał:

Konkrety, inaczej te porównania nie mają za bardzo wartości poznawczej.

Wartości, ale dla kogo? Spotkanie było raczej spontaniczne i bez ciśnienia. Ale jakieś wnioski zostały wyciągnięte. 

?👈

Chodziło mi o szczegóły z czym było porównywane, jaka dokładnie wersja itd. Ale rozumiem, że nie zawsze się pamięta, notuje itd. Stąd piszę o mniejszej wartości (dla czytelnika szukającego ścisłych informacji) ale wiadomo, że dużo informacji na forum jest charakteru luźnej gadki a nie recenzji.

Chętnie bym posłuchał albo poczytał dokładniejszego porównania tego daca z odpowiednimi jakością innymi dacami, ale nie mam takich możliwości teraz, a nie chcę mi się gromadzić nowych daców. :)

Zmiana lamp w takim dacu może dawać efekt równie duży jak zmiana lamp w przedwzmacniaczu w integrze, stąd ten dac, który tak wychwalam, na Amperexach na pewno gra inaczej niż na nosie łatwo i tanio dostępnym. 

Sorry za offtopy - to w końcu wątek o BMN. 

Na BMN czekam dalej na zrobienie Beszele 2 i albo pojadę porównać bezpośrednio Besz 2 i 3 (mam ok 500km aż) albo wezmę w ciemno dwójki. 

Z tego co czytałem w tabeli danych, nie są to ciężkie kolumny. Stosował ktoś może troszkę dociążenia na górę? Ja czasem stosuję, odpowiednia ilość fajnie robi bardziej zwarty bas - ale za duża, przesadnie ten bas trzyma (przy moich dużych podłogówkach 10kg jest ok, ale 20kg to już za dużo). 

3 godziny temu, Ricardozamora napisał:

Chodziło mi o szczegóły z czym było porównywane, jaka dokładnie wersja itd. Ale rozumiem, że nie zawsze się pamięta, notuje itd. Stąd piszę o mniejszej wartości (dla czytelnika szukającego ścisłych informacji) ale wiadomo, że dużo informacji na forum jest charakteru luźnej gadki a nie recenzji.

Chętnie bym posłuchał albo poczytał dokładniejszego porównania tego daca z odpowiednimi jakością innymi dacami, ale nie mam takich możliwości teraz, a nie chcę mi się gromadzić nowych daców. ?

Zmiana lamp w takim dacu może dawać efekt równie duży jak zmiana lamp w przedwzmacniaczu w integrze, stąd ten dac, który tak wychwalam, na Amperexach na pewno gra inaczej niż na nosie łatwo i tanio dostępnym. 

Sorry za offtopy - to w końcu wątek o BMN. 

Na BMN czekam dalej na zrobienie Beszele 2 i albo pojadę porównać bezpośrednio Besz 2 i 3 (mam ok 500km aż) albo wezmę w ciemno dwójki. 

Z tego co czytałem w tabeli danych, nie są to ciężkie kolumny. Stosował ktoś może troszkę dociążenia na górę? Ja czasem stosuję, odpowiednia ilość fajnie robi bardziej zwarty bas - ale za duża, przesadnie ten bas trzyma (przy moich dużych podłogówkach 10kg jest ok, ale 20kg to już za dużo). 

Ja byłem w tej komfortowej sytuacji, że do Bydgoszczy mam 100 km, więc umówiłem spotkanie z Panem Bogdanem, zabrałem wzmacniacz i posłuchałem. 500 km to dużo ale będziesz miał "spokój duszy" , że wybrałeś odpowiednie kolumny. Tym bardziej , że możesz zabrać swój wzmacniacz , okablowanie etc.  Można też Beszele 3 kupić i ewentualnie odesłać, kupić Beszele 2 i ewentualnie odesłać bądź zostawić. Szczerze mi by się nie chciało. W Bydgoszczy będziesz miał czas posłuchać dwóch kolumn (oraz dobrać okleinę, w rzeczywistości inaczej wyglądają niż na zdjęciach). Dla mnie recenzje kolumn tylko naprowadzają , ukierunkowują. Każdy z nas inaczej odbiera dźwięk , każdy inaczej odbiera detale). A to właśnie Ty będziesz ich słuchał, to Ciebie maja "nie męczyć". No i sprawa zasadnicza, Poznasz Pana Bogdana , a to człowiek bardzo życzliwy, pozytywnie nastawiony do ludzi i bardzo uczynny. Zawsze służy pomocą. U mnie Beszele 2 dopiero się "wygrzewają' i z każdym dniem pozytywnie zaskakują. I zaskakiwać będą bo zmieniam lampy w wzmacniaczu. Zobaczymy jak wpłyną na brzmienie kolumn.

Ps. Ciekawa sprawa z tym dociążaniem kolumn

Edytowane przez jaroslaw74
5 godzin temu, Ricardozamora napisał:

Heh... Ja miałem duże kwiaty na swoich Bergesach 3... Wielu troszkę wyśmiewało, ale po prostu prócz dociążenia chciałem troszkę rozproszyć fale odbite od zbyt pustych wówczas ścian. Obecnie powiesiłem trzy obrazy i poprawiło się, jednak to nadal wielofunkcyjny pokój - tzw. duży - i nie będzie tylko pokojem do słuchania muzyki. Więc akceptując takie uwarunkowania jakiś kompromis musiał powstać. Same kwiaty tyle nie wniosły, co obrazy na ścianie...

Są oczywiście zwolennicy i przeciwnicy dosłownie wszystkiego, a w audio nic nie jest pewne - więc warto posprawdzać. Zerknij poniżej na "myszy"...

https://www.gfmod.pl/pl/p/Entreq-Vibbeater-akcesoria-antywibracyjne/116

4 godziny temu, Marko Polo napisał:

Są oczywiście zwolennicy i przeciwnicy dosłownie wszystkiego, a w audio nic nie jest pewne - więc warto posprawdzać

A mnie kusi cos takiego. Sporo jest opinii na zachodnich forach. 

Moze warto zmienic kolce na to to? 

https://www.tophifi.pl/akcesoria/akcesoria-hi-fi/isoacoustics-gaia-3.html?utm_source=ceneo&utm_medium=referral

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

26 minut temu, rafal735r napisał:

900 za worki z piachem, daj spokój. 

No są tacy, co kupują podobne ustrojstwa za tysiące... Ale jak chcesz dociążyć kolumny, to masz dwie opcje - od wewnątrz i na zewnątrz. Na zewnątrz przykręcając od dołu (dociążasz tylko sam spód i zmieniasz wysokość) lub kładąc coś na górę - stalowy krążek, granit i inne pierdy.

Ja w połowie lat 90tych (jak sam przerabiałem swoje kolumny), to wypełniłem je wewnątrz śrutem ołowianym, przykrywając filcem... Jakaś różnica tam była, ale generalnie pies miał ich nie przewracać... Teraz to są zupełnie inne sprzęty, ale większość chce mieć ładniejszy dźwięk w swoich pokojach i chyba zapominamy o najważniejszym - akustyce...  Dobry wzmacniacz także robi robotę, ciągle wspominam świetną kulturę brzmienia Moon'a, ale to kosmos cenowy... No i wreszcie kabelki, które także swoje potrafią  ?

30 minut temu, Mikelas76 napisał:

Swoje kolumny z lat 90tych - kiedy przerabiałem - to z przodu miały dwa podparcia, a z tyłu jedno... Na tokarce robione i niestety bez podstawek, takie lekko zaokrąglone troszkę. Ale kiedy wbiły mi się w parkiet, to dotoczyłem podkładki... :P

To były ciekawe czasy, człek zupełnie innymi rzeczami w szeroko pojętym audio się przejmował... Ech :)

39 minut temu, Marko Polo napisał:

No są tacy, co kupują podobne ustrojstwa za tysiące... Ale jak chcesz dociążyć kolumny, to masz dwie opcje - od wewnątrz i na zewnątrz. Na zewnątrz przykręcając od dołu (dociążasz tylko sam spód i zmieniasz wysokość) lub kładąc coś na górę - stalowy krążek, granit i inne pierdy.

Ja w połowie lat 90tych (jak sam przerabiałem swoje kolumny), to wypełniłem je wewnątrz śrutem ołowianym, przykrywając filcem... Jakaś różnica tam była, ale generalnie pies miał ich nie przewracać... Teraz to są zupełnie inne sprzęty, ale większość chce mieć ładniejszy dźwięk w swoich pokojach i chyba zapominamy o najważniejszym - akustyce...  Dobry wzmacniacz także robi robotę, ciągle wspominam świetną kulturę brzmienia Moon'a, ale to kosmos cenowy... No i wreszcie kabelki, które także swoje potrafią  ?

Ale co to ma do worków za 900.?

To samo jak by cegieł nawrzucał na górę. Albo worek z kartoflami. 

?👈

W dniu 10.02.2021 o 21:20, rafal735r napisał:

900 za worki z piachem, daj spokój. 

Dokładnie, to jest naciąganie. Do tego paskudne. Ciężar na kolumnę, jeśli już, lepiej raczej by był równomiernie rozłożony, płyty granitowe czy podobne im obciążenie wywiera taki sam nacisk na całą górną ściankę i przez to kolumnę.

No pewnie ? na południu gdzie doświadczenie z powodziami jest spore , takich worów jest pod dostatkiem ? . Pzdr

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.