Skocz do zawartości
IGNORED

Moc wzmacniacza o moc kolumn.

szymon1977

Rekomendowane odpowiedzi

Nie, to nie wymóg- żadne moce kolumn nie zabezpieczą wysokotonowego przed zniszczeniem na skutek przesteru wzmacniacza. Tu pomoże albo zabezpieczenie w zwrotnicy, albo najlepiej- lepszy wzmacniacz.

Z drugiej strony, nie jest problemem wyeliminowanie w.wym. przypadłości regulacji głośności, to kwrstia (najczęściej) zbyt wysokiej czułości wejściowej, wystarczy więc ją obniżyć- najprościej dzielnikiem napięcia na wejściach, na zasadzie L-pad'a.

Bez sensu. Wyglada na to, ze producenci daja "zbyt mocne ptencjometry" we wzmacniaczach. Po co? O wiele lepsze wrazenie zrobilby na mnie moj Ra-921 gdyby na polowe dosc cicho ale fajnie gral a na maksa jeszcze w miare dawal rade, niz gdy na godz 9 naobiecywal by juz na godz 12 skapitulowac.

Patrzac na moj podpis to taki Opel Astra 1.4 o predkosci maksymalnej 160 z predkosciomierzem wyskalowanym do 220.

Przy okazji przy tak slabej mocy wzmacniacza nie trudno z wejsc w zakras, gdzie do kolumn wiecej dochodzi znieksztalcen i zalatwic sobie glosniki. Tu kolumny o wiekszej "mocy" niz wzmacniacz to chyba wymog.

Właśnie.. po co..? Możemy jedynie przypuszczać.. że niektórym może się to opłaca..

Tak jak z samochodami.. po kiego w seryjnych samochodach dla obywateli prędkość 160 180 200.. tu pewnie trochę względy wyglądu i marketingu mają znaczenie..

Lubię słuchać.. oglądać.. czytać.. ?

W dziale DIY zalozykem watek o regulacji glosnosci w Ra921 - opiszesz jak to zrobic?

.....

W sypialni mam micriwieze Onkyo, na 20 gra elegancko, na 25 tez, na 30 w miare, na 35 jeszcze znosnie a na 40 jest juz maks i wiecej sie nie da. To jest ok, a nie ze na polowe juz sie nie da sluchac.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Pewnie regulacja elektroniczna jest już prawidłowa.. może nawet jakieś normy to wymusiły..

..natomiast w wielu sprzętach na tradycyjnych potencjometrach .. hulaj dusza piekła nie ma.. ;)

To tylko liczba i nie wiadomo co tak naprawde pokazuje, ale subiektywne odczucie pozytywne w przeciwienstwie do Ra921. Dla porownania z tymi samymi glosnikami Marantz PM30SE na polowe gral spoko, a i na maksa dawal rade. W Ra921 na wiecej niz polowe nie mam odwagi. Bez sensu to jest i tyle, a szkoda bo Ra921 ogolnie gra pozytywnie i poza galka od glosnosci Pm30se chyba w niczym nie byl lepszy.

opiszesz jak to zrobic?

Opiszę. Możesz sprawdzić, czy zadziała, nie grzebiąc we wzmacniaczu- w tym celu weź 2 wtyki cinch, 4 jednakowe rezystory 10k (max 22 kohm) i wykonaj połączenie jak na rysunku. Wepnij, przełącz na TAPE i posłuchaj, czy dźwięk płynący przez pętlę magnetofonową jest podczas regulacji zadowalający. Jeśli tak, wykonaj dzielniki z rysunku dla gniazd wejściowych i wlutuj na wejściach wzmacniacza.

To oczywiście dość prowizoryczne rozwiązanie i może nie działać idealnie. Najlepiej byłoby pogrzebać w przedwzmacniaczu, tam zmniejszając wzmocnienie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak w swoim wzmacniaczu dam głośność na godz.9-10 to z basem jest ok, jak na 11-12 to basu jakby ubywa. Może to wina akustyki, a może wzmacniacz nie wyrabia choć kolumny dałyby radę? Wzmacniacz to Rotel RA-921 (2x25W), a kolumny Mission 702e (25-100W). Więcej niż na godz. 12 nigdy nie dałem bo i tak już nie grało jak należy i bałem się o głośniki. Dla porównania z tymi samymi kolumnami wzmacniacz Marantz PM30SE (2x35W) zdarzyło mi się puścić na maksa i jakoś obaw o głośniki nie miałem.

Moim zdaniem lepiej wymienić wzmacniacz na mocniejszy zwłaszcza jeśli odpowiada Ci brzmienie a brakuje mocy w wysterowaniu kolumn i kontroli nad basem to warto przeskoczyć na:

Rotela RA-960BX lub 971 lub 972

♪ ♪ ♫  ♪  Najważniejsza jest muzyka i przyjemność jej słuchania  ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ 

Nie czytałeś zbyt uważnie, bo jeżeli coś bym wymieniał to kolumny na słabsze a nie wzmacniacz na mocniejszy... a właśnie!

Mam wzmacniacz 2x25 a kolumny 25-100. No godzinie 12 wzmacniacz już nie wyrabia. Jak zmienię kolumny na identyczne ale 12-50 (czysto teoretycznie) to wzmacniacz na godz 12 będzie się wyrabiać bo kolumny będą mniej wymagające?

Ogólnie rzecz biorąc donoszę wrażenie, że do tak słabych wzmacniaczy nikt kolumn nie robił. Trochę bez sensu, bo mi moc w zupełności wystarcza (na godz. 10 jest już dla mnie za głośno) a podejrzewam, że identyczne kolumny ale o mniejszych o połowę potrzebach z pewnością lepiej by się ze wzmacniaczem zgrały.

Na 10 jest już za głośno a na 12 wzmacniacz nie wyrabia?

No to zostaw kolumny i zostaw wzmacniacz skoro i tak słuchasz do 10tej a nie kręć nie potrzebnie do 12tej.

Chetnie zmienilbym brzmienie systemu na nieco mniej ostre. Mysle, ze dobry krok to bylaby wymianana na nieco zamulone i mniej wymagajace kolumny (tannoy mercury m3?).

Słuszna uwaga S4Home..

..to też można z samochodem.. że potrzebny taki co 200 wyciąga ale jeżdżę max do 140..

..takie szukanie problemu na siłę.. ;)

Jest jeszcz pewien problem, ktory pojawil sie po przeprowadzce natury innej niz audio wiec go nie opisywalem: kolumny troche duze i kolor nie ten. Zmienic na takie same ale czarne czy lepiej spelniajace wymagania? Tym razem chcialbym, zeby to byla w pelni swiadoma decyzja.

Z reszta, to ze jest ok nie znaczy, ze nie moze byc lepiej. A jak juz bedzie lepiej to powien, ze teraz to jest ok, a przedtem bylo do d...

Dobra rada- jak będziesz szukał kolumn, szukaj prawdzowie ośmioohmowych. Będą ściągać mniejszy prąd, ale na wyższym napięciu, czyli lżej nawet dla słabowitego wzmacniacza.

Wszędzie piszą, że tak, ale by mieć pewność, należałoby zmierzyć rezystancję na zaciskach- ok 6ohm dla prądu stałego, daje impedancję 8ohm.

Ta metoda może nie sprawdzić się dla Cantona- firma lubi stosować filtr infradźwiękowy.

Nie. Jak kupujesz używkę, poproś sprzedającego o pomiar omomierzem (jeśli nie można znaleźć rzetelnych danych), bo co najmniej połowa producentów najzwyczajniej kłamie, np gdy piszą 8 ohm, a imp. min. wynosi 3,2 ohm, jak u Focala.

Nie jest też prawdą, gdy (szczególnie Niemcy) piszą 4-8 ohm, bo to też nic nie znaczy.

Chodzi o w pelni swiadomy dobor mocy wzmacniacza do kolumn i na odwrot. A wlasnie! Istnieje jakas zaleznosc pomiedzy skutecznoscia kolumn a brzmieniem? Z posrod kolumn o podobnej budowie te o nizszej skutecznosci beda graly ciszej ale za to np. bardziej basowo?

Bo zaleznosc pomiedzy wielkoscia obudowy a brzmieniem chyba jest? Ten sam zestaw glosnikow i zwrotnica przeniesione z monitora w obudowe wolnostojaco bedzie miec nieco glebszy bas?

Jest pośredni związek.

Kolumny wysokoskuteczne zazwyczaj nie schodzą nisko, bo to klóci się z uzyskaniem najniższego basu. By uzyskać wysokie SPL, należy zastosować dużą i lekką membranę, a zazwyczaj daje to wyższą f rezonansową. Z tego nie ma niskiego basu, co nie znaczy, że nie ma wyższego- patrz gł. estradowe, tam nie dziwi SPL=94 dB, ale fr=45-50 Hz.

Co do przeniesienia- może tak być, jeśli w monitorze była za mała obudowa dla danego głośnika, a w podłogoqej jest ok. Jrśli podłog. jest za duża, bas może być niższy, ale do d...

Klipsche potrafią zejść nisko i są wysoko skuteczne. Chodź wiem o co ci chodzi. Gdy bas jest twardy nie stwarza takiego wrażenia jak ten miekszy ze schodzi niżej.

Ale coś w tym jest to prawda.

Szymon świadomy wybór wzmacniacza do kolumn odbywa się po odsłuchu dobraniu barwy. Ale na pewno nie mocy.

Owszem często kolumnom brakuje prądu, ale to przy odsłuchu wychodzi. Same suche waty nijak się mają. No bo jak inaczej wzmacniacz lampowy 2x12w napędza potężne kolumny 150 w.

Pozdrawiam

Klipsche potrafią zejść nisko i są wysoko skuteczne.

Czy aby na pewno, czy tylko na papierze? Dobra- zgodzić się można, że są wysokoskuteczne, ale TYLKO w porównaniu z innymi, podobnymi kolumnami. żeby je tak nazwać w skali bezwzględnej, SPL muszą mieć grubo powyżej 90 dB/W/m, a do tego im daleko.

Same suche waty nijak się mają.

Sam zauważyłeś, że często, właściwie prawie zawsze, dane producenta mają co najmniej o kilka dB zawyżoną wartość. No niestety, norma.

U Klipscha nie jest inaczej, bo fizyki nie przeskoczysz- jak wysoka skuteczność, membrana nie może być ciężka, a jeśli jest lekka, nie jesteś w stanie uzyskać niskiej częstotliwości rezonansowej. Koło się zamyka.

Szymon świadomy wybór wzmacniacza do kolumn odbywa się po odsłuchu dobraniu barwy. Ale na pewno nie mocy.

Z pewnoscia masz racje. Ale przy tak niskiej mocy jak ma ra921 tego aspektu nie mozna pominac. Mysle, ze moglbym zbyt pochopnie popelnic blad zmieniajac bez potrzeby wzmacniacz na mocniejszy. A tak zmienie kolumny na byc moze slabsze ale lepiej pasujace do wzmacniacza, przy okazji zalatwiajac problemy natury innej niz audio. Dzieki za rady!

Właśnie.. po co..? Możemy jedynie przypuszczać.. że niektórym może się to opłaca..

Tak jak z samochodami.. po kiego w seryjnych samochodach dla obywateli prędkość 160 180 200.. tu pewnie trochę względy wyglądu i marketingu mają znaczenie..

Teraz współczesny sygmał z CD to 2VRMS kiedyś z magnetofonów bodaj 0,7 (zresztą mam takiego jednego daca w domu do telewizora - wyjście prosto z kostki bez bufora - jak przełączam z muzyki na tv muszę sporo podkręcić) może kiedyś inny zakres regulacji był potrzebny. Daj dzielnik na wejściu wzmacniacza i będziesz miał dobrze.

Teraz współczesny sygmał z CD to 2VRMS kiedyś z magnetofonów bodaj 0,7...

Hmmm... czy w takim razie laczac wspolczesny badz co badz DAC ze wzmacniaczem z kiedys nie trzeba z zalozenia gdzies pomiedzy sygnalu "zciszyc" aby uniknac przesterowania?

A co to "dzielnik"?

Hmmm... czy w takim razie laczac wspolczesny badz co badz DAC ze wzmacniaczem z kiedys nie trzeba z zalozenia gdzies pomiedzy sygnalu "zciszyc" aby uniknac przesterowania?

A co to "dzielnik"?

Wystarczy nie kręcić gałą zbyt wysoko, a dzielnik pokazałem wcześniej na rysunku.

Są daci które mają wyjście od razu z kostki i wydaje mi się (nie wgłębiałem się) nie mają dużych prądowych możliwości. Poza tym te 50 czy 100k to taki standard który się utarł. Właściwie to nie wiem czemu :)

A z drugiej strony, jaka jest zaleta dania 10k zamiast 50?

Nawiasem mówiąc, jak kiedyś popierniczyłem piny potencjometru i spiąłem go z grubsza równolegle, to miejscami dac już zaczął mi pocharkiwać... Żeby było wesoło wcale nie ten który ma bezpośrednio wyjście :)

Nie wiem jak jest zrobiony ten pocharkujący, nie zaglądałem nigdy do niego.

A z drugiej strony, jaka jest zaleta dania 10k zamiast 50?

Zalety występują lub nie w zależności od sytuacji - przykładowo na końcu przewodu niższa rezystancja osłabia wpływ pojemności kabla, ale jak komuś lepiej gra na 100k, to w tym przypadku zalet brak. Wierząc, że takie rozwiązanie jest dobre ustawiłem rezystancje na wejściu wzmaka poniżej 2k.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.