Skocz do zawartości
IGNORED

Brak glebi sceny

Amadeusz Zdonowski

Rekomendowane odpowiedzi

A po co ? scena albo jest / albo nie ma

Scenę (głęboką) jeszcze trzeba umieć usłyszeć. Dlatego dobrze jest mieć nagrania, w których jest wyraźna. Osobiście nie słyszę sceny na słuchawkach (wszystko słyszę wewnątrz czaszki, podobno ma tak 2% ludzi), sporo się natrudziłem, żeby dojść do takiej kontastacji.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Scenę (głęboką) jeszcze trzeba umieć usłyszeć.

Nie trzeba umieć , czy uczyć się tego , stereofonię / głębokość sceny / plany , nie kreuje tylko pomieszczenie / akustyka , ale i audio jakie posiadamy .

bzdura

'biniek' popatrz ja się staram wymieniam przykładowe nagrania, które budują scenę a Ty co, umiesz tylko użyć słowa "bzdura". Zadowolony jesteś ?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

tez wielokrotnie podawałem przykłady nagran w ktorych konkretne dzwieki pojawiaja się u każdego w innych miejscach ba w tym samym systemie na innych źródłach są w innych miejscach wiec Twoj wpis o tym że sprzęt odtwarza scenę dokładnie taką jak ustawił realizator jest o dupę potłuc (w skrócie bzdura)

Scenę (głęboką) jeszcze trzeba umieć usłyszeć. Dlatego dobrze jest mieć nagrania, w których jest wyraźna. Osobiście nie słyszę sceny na słuchawkach (wszystko słyszę wewnątrz czaszki, podobno ma tak 2% ludzi), sporo się natrudziłem, żeby dojść do takiej kontastacji.

Trzeba spróbować słuchawek z odpowiednim procesorem. Podobno budują scenę dobrze. Nie wiem nie słyszałem bo nie jestem fanem słuchawek.

Twoj wpis o tym że sprzęt odtwarza scenę dokładnie taką jak ustawił realizator jest o dupę potłuc (w skrócie bzdura)

Możliwe, ale Twoje wpisy też takie są. To pewnie też jest bzdura, którą można o kant dupy potłuc ;-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Trzeba spróbować słuchawek z odpowiednim procesorem

Może będą na AudioShow w Warszawie ...

Na razie wsparłem Ossic na kickstarterze - mają coś mieć chyba na wiosnę.

Spróbuj zamiast laptopa podpiąć CD Player, niestety nie wszystkie potrafią pokazać "rzędy" ale są większe szanse, jak podpinam laptopa to schodzą się dźwięki do linii kolumn

Glebie sceny tworzą niskie tony, jeżeli są za słabe to głębi nie będzie, bas musi być tez szybki,

głębokie zejście ma iść w tył i się kończyć, nie wracać do linii kolumn inaczej zamuli muzykę

Glebie sceny tworzą niskie tony,

Głębię sceny tworzy głównie pogłos dodany w sposób sztuczny lub naturalny do rejestracji studyjnej.

Głębię sceny tworzy głównie pogłos dodany w sposób sztuczny lub naturalny do rejestracji studyjnej.

To swoja droga, ale domyślam sie ze założycielowi tematu chodzi o coś innego, cos czego ścieżka nagrania nie potrafi,

dobre źródła a spotkałem się tez ze wzmacniaczem który wypycha wokale czy efekty do przodu, muzyka pozostaje na linii kolumn a wybrzmiewanie niskich tonów tworzą glebie, wtedy tworzy się scena 3D

Gość aqs

(Konto usunięte)

Dac SMSL Sanskrit

miałem tego DACa tylko w I wersji, dość muzykalny, ale on mocno ogranicza twój system, po dokupieniu zasilacza Tomanka było lepiej, ale scena jest mniejsza niż w obecnym moim Stream M 6

Gość rydz

(Konto usunięte)

Glebie sceny tworzą niskie tony

Niskie tony dodają głębi / muzyce , nie głębokości sceny .

Dobra realizacja nagrania to tylko część sukcesu , jeszcze - pomieszczenie / akustyka / ustawienie kolumn i dobranie reszty elementów audio , jeżeli coś tu zaniedbamy to i dobra płyta nie da rady :)

Moge tylko podpowiedziec co u mnie pomoglo, odstawienie kolumn na ponad 1 metr od tylnej sciany i pierxxx 50 calowego tv, ktory do niedawna stal zaraz za linia dup kolumn. Powiem tylko, ze efekt piorunujacy. A i kolumny patrza rowno na moja facjate i siedze jakies 70 cm od tylnej sciany a wszystko to w kures... 11 m2. Ps. Nawet nie wiesz ile czasu kombinowalem z roznym kreceniem kolumnami a u mnie wystarczylo to co napisalem wyzej, duuuuzo pustej przestrzeni za kolumnami i dogiecie w trojkat r. A jeszcze mam w drodze kurierem do mnie, w piwnicy i drugim pokoju trzy rodzaje roznych ustrojow, ktore w przyszlym tygodniu bede montowal, cholernie jestem ciekaw co osiagbe. Mam pare metrow absorberow, dyfuzory binarne i schoredera i wielka ciekawosc ile to wniesie dobrego/zlego. Pozdro i powodzenia, na pewno sie uda!. Ps. Czemu wydajemy tak lekka reka kase na coraz drozsze klamoty a tak ciezko przychodzi nam wydac kasiorke na poprawe akustyki? Oto jest pytanie. A przeciez to podstawa od ktorej trzeba zaczynac.

Sorry za lietrowki, palce za grube do fona...

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Wuelem

Dzieki wielkie za zdjecia plyt napewno mi sie przydadza ;)

will66

Niestety nie mam mozliwosci przestawienia wszystkiego o 180 stopni gdybym mogl juz wszystko dawno temu bylo by po drugiej stronie. WIem ze by mi to bardzo pomoglo.

bieniek

Zastanawialem sie nad tym DACiem i szczerze mowiac nie wiem.

Nie posiadam niestety rownierz zadnego CD PLayera zeby porownac. Fakt przydalby mi sie.

Musze sie zadowalac tym co mam. Ewentualnie co moge zrobic to dac bezposrednio sygnal z laptopa do wzmacniacza pomijajac DAC ale to chyba jeszcze gorszy sposob.

Lech36

Dzieki wielkie za podanie utworkow napewno bede ich uzywal do testowania ;)

Za godzinke zabieram sie za prace. Mysle ze jeszcze dzis opisze co i jak mi poszlo ;)

Jeszcze raz wielkie dzieki chlopaki :D

To swoja droga, ale domyślam sie ze założycielowi tematu chodzi o coś innego, cos czego ścieżka nagrania nie potrafi,

dobre źródła a spotkałem się tez ze wzmacniaczem który wypycha wokale czy efekty do przodu, muzyka pozostaje na linii kolumn a wybrzmiewanie niskich tonów tworzą glebie, wtedy tworzy się scena 3D

Neutralny wzmacniacz bez usprawniaczy dźwięku nie potrafi niczego dodać do rejestracji studyjnej. To nie to urządzenie dodaje. Dużo do zdziałania w tym temacie mają kolumny wspólnie z akustyką, ale efekty przestrzenne przede wszystkim muszą być zarejestrowane na płycie/pliku. Wtedy słychać je nawet na tanim sprzęcie. Oczywiście przy porównywalnych głośnościach bo ten element (głośność) we współpracy z charakterystyką systemu odbioru dźwięków przez człowieka też zmienia charakter brzmienia i może wpływać na odbiór "głębi" nagrania.

Dobra realizacja nagrania to tylko część sukcesu , jeszcze - pomieszczenie / akustyka / ustawienie kolumn i dobranie reszty elementów audio , jeżeli coś tu zaniedbamy to i dobra płyta nie da rady :)

To dlaczego stosujecie sprzęt w którym pomiędzy wzmacniaczem a głośnikami są "tony" jakichś pasywnych psujących dźwięk elementów. Toż to koszmarne zaniedbanie ;-).

Neutralny wzmacniacz bez usprawniaczy dźwięku nie potrafi niczego dodać do rejestracji studyjnej. To nie to urządzenie dodaje. Dużo do zdziałania w tym temacie mają kolumny wspólnie z akustyką, ale efekty przestrzenne przede wszystkim muszą być zarejestrowane na płycie/pliku. Wtedy słychać je nawet na tanim sprzęcie. Oczywiście przy porównywalnych głośnościach bo ten element (głośność) we współpracy z charakterystyką systemu odbioru dźwięków przez człowieka też zmienia charakter brzmienia i może wpływać na odbiór "głębi" nagrania

Ja się z tym (wytłuszczone) zgadzam w 100%.. najważniejsza jest dobra realizacja materiału na płycie.. a później układ kolumn i pomieszczenie..!

Lubię słuchać.. oglądać.. czytać.. ?

Gość rydz

(Konto usunięte)

To dlaczego stosujecie sprzęt w którym pomiędzy wzmacniaczem a głośnikami są "tony" jakichś pasywnych psujących dźwięk elementów. Toż to koszmarne zaniedbanie ;-).

Leszku , mogę się domyślać o co chodzi ale pewności nie mam , rozjaśnij troszku , czyżbyś Ty tego nie stosował ? :)

Leszku , mogę się domyślać o co chodzi ale pewności nie mam , rozjaśnij troszku , czyżbyś Ty tego nie stosował ? :)

Przecież od dawna piszę że używam dwóch zestawów aktywnych. Jeden w technice analogowej (źródła cyfrowe i jedno analogowe), drugi całkowicie oparty o technikę cyfrową. W tych systemach nie ma elementów pasywnych pomiędzy głośnikiem i wzmacniaczem. Dźwięk na dobrej realizacji potrafi się mocno zbliżyć do tego rzeczywistego. Oczywiście rzeczywisty dźwięk to tylko na koncercie w rzeczywistości. I naprawdę nie należy się bać połączenia wzmacniacza nawet 200 W z głośnikiem wysokotonowym, którego moc rzeczywista (sinus) mieści się w granicach 8-15 W. Jeżeli wzmacniacz nie ulegnie awarii to temu głośnikowi nic nie grozi. Od 1992 roku w analogowym systemie 200 watowy wzmacniacz zasila u mnie głośniki wysokotonowe i cały czas od początku to są te same głośniki. Ostatnio kupiłem zapasowe układy drgające tak na wszelki wypadek ;-). Co ciekawe wzmacniacze nie mają żadnych układów zabezpieczających ani opóźniających włączenie.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Przecież od dawna piszę że używam dwóch zestawów aktywnych.

Ach wybacz że mi to umknęło .

Wracając jednak do budowania spektaklu muzycznego pozostanę przy tym co pisałem wcześniej , dobra płyta nie wystarczy , bo np podmiana jednego elementu audio w torze zmienia dużo w kreowaniu sceny .

Witam wszystkich ponownie.

Wczoraj juz nie mialem czasu zeby opisac swoje zmagania z kreowaniem sceny w moim salonie.

Otoz po kilku godzinach zabawy z kolumnami oprocz tego ze wypolerowalem sobie tylko nimi panele efektu sceny nie uzyskalem w zadnej konfiguracji podanych przez was.

Zawiodlem sie i to strasznie.

Byc moze winowajcy bede musial szukac gdzies indziej.

Stawiam kilka wariantow braku sceny.

1. Akustyka pomieszczenia ktora lezy kwiczy i wierzga.

2. Zestaw audio

3. Byc moze sluchacz jest gluchy

4. Byc moze ja posiadam juz scene jak i jej glebie tylko o tym nie wiem. Wiaze sie to z tym ze nigdy nie slyszalem jak taka scena naprawde gra jak to wszystko wyglada w rzeczywistosci.

Przebywam obecnie w WIelkiej Brytani i nie mam mozliwosci nawet znalezienia salony w ktorym moglbym ewentualnie posluchac jak powinno wszystko grac.

Wszystko co stworzylem do dzis opieralo sie na opiniach i pomocy forumowiczow za co dziekuje bardzo bo prawdopodobnie gdybym sam cokolwiek chcial stworzyc gralo by to wszystko jak radio przenosne za 10zl od wschodnich imigrantow z rynku.

Oczywiscie nie poddaje sie. Bede dozyl do tego aby stworzyc i uzyskac to na czym teraz mi zalezy czyli scena itp.

Poznym wieczorem zamieszcze zdjecie salonu lub nawet krotki filmik w ktorym przedstawie wnetrze jak i sama adaptacje akustyki.

Zamieszam ptrosty szkic tego jak slychac u mnie muzyke. Czerwone kola sa takie duze dlatego ze mniej wiecej w takich wielkosciach wszystko slychac.

Mysle ze bede musial zaczac wszytsko od nowa. Czyli zajac sie najpierw akustyka ktora w sumie chyba tylko ona zostala do zrobienia.

Dziekuje wszystkim i do nastepnego ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Tak jest okay jak u Ciebie, oczywiściej ak wokale czy instrumenty beda nagrane na jedna stronę to tak powinno pokazać

Patrząc z góry u mnie jest tak

instrumenty - tło w muzyce

wokale efekty - główna scena

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tu gdzie zielone masz dziury, pustkę, nic ????

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Wracając jednak do budowania spektaklu muzycznego pozostanę przy tym co pisałem wcześniej , dobra płyta nie wystarczy , bo np podmiana jednego elementu audio w torze zmienia dużo w kreowaniu sceny .

Możliwe, ale to wymaga technicznego uzasadnienia na poziomie prawidłowego technicznie eksperymentu porównawczego. Inaczej to tylko puste hasła marketingowe.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Możliwe, ale to wymaga technicznego uzasadnienia na poziomie prawidłowego technicznie eksperymentu porównawczego.

Nie wymaga , nie sprowadzaj tego zagadnienia do absurdu , bo zaraz okaże się że wrzucenie dobrze zrealizowanej płyty do budżetowego zestawu audio wystarczy . :)

Gość aqs

(Konto usunięte)

miałem Tannoy V4 z Rotelem RA980bx była super scena wszerz, wokale wysunięte do przodu, słuchałem też DC6t, to fajne kolumny i potrafią zagrać dobrą sceną, głębią. RA980BX nie jest drogi może warto spróbować, i tak jak pisałem wczesniej SMSL też ogranicza możliwości kolumn.

Jeszcze jedno wynieś kolumny do innego pomieszczenia i porównaj.

Nie wymaga , nie sprowadzaj tego zagadnienia do absurdu , bo zaraz okaże się że wrzucenie dobrze zrealizowanej płyty do budżetowego zestawu audio wystarczy .

Nie sprowadzam, już dawno nie robię porównań bo nie muszę. Dążę do tego żeby na dobrym i bardzo dobrym materiale nagraniowym sprzęt brzmiał tak jak lubię. Lubię neutralność, ale nie w bezwzględnym wymiarze. Oczywiście nie mam jakichś wybitnych upodobań tylko jak nastawię głośność koncertową to chcę mieć dźwięk bliski tego na koncercie. Oczywiście mam tak jak większość ograniczenia bo nie mogę na moich powierzchniach postawić kolumn o dowolnej wielkości mimo że te powierzchnie do małych nie należą, ale są nietypowe.

P.S. W tej chwili w systemie cyfrowym mam 100% władzę nad neutralnością. To uspakaja :-).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.