Skocz do zawartości
IGNORED

Co dalej po KEF R300

venom200

Rekomendowane odpowiedzi

Tylko posłuchaj na swoim wzmacniaczu. Bo jak kolega Rafał 765R ma Yamahę S2000 to twoja lama to zupełnie dwa różne brzmienia i skoro BMN S3 fajnie gra z S2000 to oznacza, że mają dobre wypełnienie na średnicy zapewne, a lampa to wzmocni.

Nie generalizujmy. Dobra lampa jest neutralna i naturalna w brzmieniu i nic nie ociepla ani nie wypelnia. Tak samo wyglada sprawa dobrych tranzystorow.

Nie generalizujmy. Dobra lampa jest neutralna i naturalna w brzmieniu i nic nie ociepla ani nie wypelnia. Tak samo wyglada sprawa dobrych tranzystorow.

Utarło się takie błędne podejście,że lampa ociepla i wypełnia...między bajki włożyć!

De gustibus non est disputandum

To proponuję sobie zrobić porównanie podłączyć Hegla h160 do kolumn Tannoy Precison 6,2 lub monitorów Chario Academy Sonnet połączenie interkonekt Tellurium Black RCA i dla porównania nie jakaś super lampa tylko Fezz Silver Luna i posłuchać (źródło Arcam CD73). Nie mówiłem o lampach za 10-15 tys. zł tylko założyciel postu ma lampę z przedziału do 5 tys. zł. I niczego nie opisuje jeżeli nie słuchałem, i odczucia są moje własne.

To proponuję sobie zrobić porównanie podłączyć Hegla h160 do kolumn Tannoy Precison 6,2 lub monitorów Chario Academy Sonnet połączenie interkonekt Tellurium Black RCA i dla porównania nie jakaś super lampa tylko Fezz Silver Luna i posłuchać (źródło Arcam CD73). Nie mówiłem o lampach za 10-15 tys. zł tylko założyciel postu ma lampę z przedziału do 5 tys. zł. I niczego nie opisuje jeżeli nie słuchałem, i odczucia są moje własne.

Moja lampa jako nowa był koszt 6600 plus około 1200 koszt zmiany lamp. A słucha się jej b przyjemnie. I Hegla h 100 słuchałem jak dla mnie bez szału. H 360 mi się podobał nie powiem ale h100 zagrał chyba jak dla.mnie gorzej niż c356 po modzie.

Wracając do meritum porównanie które zrobiłeś jak dla mnie miałoby jednego wybranego a mianowicie Fezzaudio

I właśnie moje odczucia były podobne, tańsza lampa o 60% w tych zestawach o wiele bardzie do mnie trafiała niż Hegel H160, próbowałem tez Accuphase E-250 i niestety, też Fezz bardziej mi się podobał.

Wszystko zależy od połączenia poszczególnych komponentów i preferencji słuchacza.

A podajac zestawieniu chciałem, tylko zaznaczyć, iż dźwięk wzmacniacza lampowego różni się od tranzystorowego i wg mnie jest lepsze wypełnienie średnicy, większa barwność, zarówno średnicy jak i niskich tonów. Dla mnie trochę góra nie do końca przypadła, ale i tak wolałem przy tych kolumnach połaczenie tej lampy od podanych wzmacniaczy tranzystorowych.

A w połączeniu już np z Focal Aria 936 oba wzmacniacze tranzystorowe już mi się podobały. Ale ja szukałem wzmacniacza właśnie do Precision 6.2.

Moja mingda grała dosyć mocno średnica jednak zmiana lamp w szczególności tych na pre jak i diy ic na srebrze całkowicie wyeliminowały tę przypadłość środka pasma

I właśnie moje odczucia były podobne, tańsza lampa o 60% w tych zestawach o wiele bardzie do mnie trafiała niż Hegel H160, próbowałem tez Accuphase E-250 i niestety, też Fezz bardziej mi się podobał.

Wszystko zależy od połączenia poszczególnych komponentów i preferencji słuchacza.

A podajac zestawieniu chciałem, tylko zaznaczyć, iż dźwięk wzmacniacza lampowego różni się od tranzystorowego i wg mnie jest lepsze wypełnienie średnicy, większa barwność, zarówno średnicy jak i niskich tonów. Dla mnie trochę góra nie do końca przypadła, ale i tak wolałem przy tych kolumnach połaczenie tej lampy od podanych wzmacniaczy tranzystorowych.

A w połączeniu już np z Focal Aria 936 oba wzmacniacze tranzystorowe już mi się podobały. Ale ja szukałem wzmacniacza właśnie do Precision 6.2.

Oj tam,oj tam Hegal bez porządnej reklamy miałby ogromne problemy!Według mnie ceny o połowę zawyżone!

Oj tam,oj tam Hegal bez porządnej reklamy miałby ogromne problemy!Według mnie ceny o połowę zawyżone!

Niestety tak już tutaj jest z tym naszym dystrybutorem. Dlatego ja czekam na paczuszke z daleka z HD12.

?👈

Co do BMN to czytalem opinie ze ta produkcja ma problemy z powtarzalnoscia. Niby jakies sztuki z danego modelu mialy zwrotnice przykrecona, a inne lizem, latac miala na kablach. Cos mi sie jeszcze kojarzy, ze pisali, ze w niektorych partiach bylo wygluszenie w srodku, a w innych nie.

Jest gdzieś na forum stary temat z jakimis monitorami za 1000zl. Ktos miał zastrzeżenia że zwrotnica brzydko polutowana czy coś takiego i coś tam z wygluszeniem. Ale suma sumarum stwierdził że kolumny mu się podobają i nie zamierza ich oddawać.

?👈

A ja mam jeszcze pytanie do bardziej oznanych braci. Czy to jest tak ze jak kolumny mają przedni bass reflex to nie muszą być tak bardzo odsunięte od ściany.

Bo na chwilę obecną mam możliwość odsunięcie od ściany kolumny max 30-50 cm i to wydaje mi się że jest bardzo sensowne pytanie. Po której stronie kolumny lepiej wypadnie dziurka.

Teoretycznie te z tylnym sa niby lepsze. Ale moim zdninem każde warto odsunąć od ściany. Nawet zamknięte. Ostatnio bawiłem się w zatykanie BR w swoich to przy zatkaniu przedniego, bas nieco zmalał, ale przy zatkaniu tylnego dwa razy bardziej.

?👈

Dla względnie poprawnej akustyki, dla propagacji niskich dźwięków i przynajmniej poprawnie zestrojonej kolumny która ma dobrze pracujący otwór to nie ma znaczenia czy on z tyłu czy z przodu obudowy jest. Kolumna gra też cala skrzynią. Są konstrukcje grające bliżej przy ścianie, są które potrzebują daleko od ścian.

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

Co do BMN to czytalem opinie ze ta produkcja ma problemy z powtarzalnoscia. Niby jakies sztuki z danego modelu mialy zwrotnice przykrecona, a inne lizem, latac miala na kablach. Cos mi sie jeszcze kojarzy, ze pisali, ze w niektorych partiach bylo wygluszenie w srodku, a w innych nie.

To jest Mała Manufaktura i jakieś drobne niedociągnięcia mogą się zdarzyć?Przypuszczam,że aktualne produkty są lepiej dopracowane....

Niestety tak już tutaj jest z tym naszym dystrybutorem. Dlatego ja czekam na paczuszke z daleka z HD12.

Czyli czekamy na wrażenia odsłuchowe....

Ale H360 gra b dobrze czuć jego moc

Nie zrozum mnie źle gdyż nie chodziło mi o to,że Hegel gra źle.Chciałem jedynie zasugerować,że cena jest zaporowa co jest często podyktowane agresywną,kosztowną reklamą.

To jest Mała Manufaktura i jakieś drobne niedociągnięcia mogą się zdarzyć?Przypuszczam,że aktualne produkty są lepiej dopracowane....Czyli czekamy na wrażenia odsłuchowe....Nie zrozum mnie źle gdyż nie chodziło mi o to,że Hegel gra źle.Chciałem jedynie zasugerować,że cena jest zaporowa co jest często podyktowane agresywną,kosztowną reklamą.

To że gra h360 b dobrze nie znaczy że jest wart 23 k PLN ;)

Pozytywnie, pozytywnie. Jak jesteś ciekaw to PW. To moj trzeci Hegel Dac.

Będę bardzo ciekawy jak już będziesz po wygrzaniu Hegelka.Wtedy dawaj tyle info ile zdołasz wycisnąć z klawiatury.

Już kiedyś pisałem, że Baltlaby lepiej wypadają od dwa razy droższych Hegli. Te Polskie klocki póki co są bardzo uczciwie wycenione.

Kolejna Polska firma,która ma normalne ceny!!!Firmy bez kompleksów!!!

Pozytywnie, pozytywnie. Jak jesteś ciekaw to PW. To moj trzeci Hegel Dac.

I jak tam odsłuch? Widzę, że dość krótko go słuchałeś a już na allegro wylądował. Co nie podpasowało?

Pozdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.