Skocz do zawartości
IGNORED

Hi-end&vintage kolumny JBL

Rekomendowane odpowiedzi

Amnes, to Twoje (czy Twego ziomka) klony 4345 Studio Monitor, na przetwornikach:

tweeters 2405a

midrange 2425h drivers + 2307 horns

lower midrange 2123H

woofers 18" 2245H

…wystawiasz za 20 000,00 zł:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja tam swych rozbudowanych pak nawet za 100 000,00 zł nie sprzedam, ale rozbudowane i dokoksowane muszą być totalnie – wszystko, wszystkie komponenty jak najlepsze i jak najlepiej dobrane. Jeszcze z 20 000,00zł przydałoby się wtopić, aby było absolutnie najlepsze vintage pod słońcem :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png

Amnes, to Twoje (czy Twego ziomka) klony 4345 Studio Monitor, na przetwornikach:

tweeters 2405a

midrange 2425h drivers + 2307 horns

lower midrange 2123H

woofers 18" 2245H

…wystawiasz za 20 000,00 zł:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja tam swych rozbudowanych pak nawet za 100 000,00 zł nie sprzedam, ale rozbudowane i dokoksowane muszą być totalnie – wszystko, wszystkie komponenty jak najlepsze i jak najlepiej dobrane. Jeszcze z 20 000,00zł przydałoby się wtopić, aby było absolutnie najlepsze vintage pod słońcem :-)

Tak, to kolumny klony znajomego, kupił ode mnie dobre dwa lata temu, pierwszy zestaw głośników, na których miałem budować 4345. Kupił troszke inne paki i twierdzi, że ciężko się rozstać z basem 4345 - bo jest absolutnie referencyjny, co potwierdzam. Jest zejście, wykop, energia, szkoda że u mnie 4345 nie wejdą, to był jeden z powodów w wyniku którego rozmyśliłem się z nich. Najbardziej ciekawi mnie jak przyjemnie będzie się je pakować na paletę, czy do busika... ;) Rok później jednak zrobiłem 4344, a teraz robię kolejne. Właśnie wczoraj uciekł mi sprzed nosa drugi piec, który chciałem kupić do pary biampingowej. Takie życie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ktoś to zna:

Ukryta Zawartość

Jakoś mi śmierdzi.

Gość na maila nie odpowiedział.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Muszę przewietrzyć mój system…

Oszust, opis z translatora:

One often hears the opinion that there is nothing in the HiFi range, which may extend to 4343 and only the water removed.

Chłopaki, Krell zaczął fiksować, chyba rozsypało się łożysko w wentylatorze. Według znajomego elektronika straszna mordęga żeby go wydłubać ponieważ w KSA50Mk2 wentylator jest na samym dnie, pod radiatorem.

Potrzebuje teraz czegoś na wymianę ale za max 1500-2000zł i tak zastanawiam się nad BGW 750C, GTB, HH V800, StudioMaster 800c. B i innego tego typu maszynami. Czy ktoś słuchał ich w kombinacji ze starymi JBLami?

Crowna nie chce, zbyt kliniczne brzmienie (d150).

Zapisuje się do szanownego grona posiadaczy, parka 4343B:

Ukryta Zawartość

ngad.jpg

45mzc.jpg

Jizzzys ... jak to gra !!!

Pozdro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Dźwięk całkowicie bez kompresji, swoboda, rozmach. Neutralność i równość przekazu. Mogłyby mieć nieco cieplejszą barwę bo ... mają w pełni naturalną. To pewnie dopracuję akcesoriami.

Pozdro

Ciekawa wersja, to 4343BSF ale ktoś położył na nie fornir. Całkiem ładnie komponują się z czarnym frontem.

Co siedzi w środku? Średniotonowiec widzę że po modyfikacji, to 2121 z inną kopułką czy 2122H?

4343 są lekko szorstkie, lepiej zbudować kompletnie nowe zwrotnice niż maskować to elektroniką i kablami ;-)

Edytowane przez Marek.S

Nie mam pojęcia. Kopułki przeciwpyłowe mogły być wymieniane przy refoamowaniu, które było robione rok temu w Polsce.

Na grzebanie w zwrotnicy pewnie przyjdzie jeszcze czas.

Jeśli zadecyduję, że to kolumny na całe życie to pewnie rozpocznie się zabawa w tuning.

Ta barwa nie przeszkadza absolutnie ale troszkę w stronę muzykalności by nie przeszkadzało :).

Co to znaczy BSF?

Puściłem właśnie taśmę, jakąś kopię mastera na 15ips z lat 70-ych i ... odpływam.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Puściłem właśnie taśmę, jakąś kopię mastera na 15ips z lat 70-ych

Jesteś wredny ;)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Czemu ?

że ładnie gra? Zaraz mogę puścić taką czterościeżkową na 3 3/4ips i będzie brzydziej.

A teraz sobie puściłem winyla Test Recordings The Sound of Image od Opus 3.

Mam pisać dalej ? ....

:)

Scena troszkę mniej głęboka niż na Harbethach czy Goodmansach. Może muszę pojeździć ale one chyba na jeżdżenie mało wrażliwe są?

A może powinny na wprost grać a nie lekko skręcone?

Pozrro

Edytowane przez pmcomp

Czemu ?

że ładnie gra? Zaraz mogę puścić taką czterościeżkową na 3 3/4ips i będzie brzydziej.

Miałem nagrany na 7 1/2ips TRex Dzieci rewolucji; na zadnym CD tak później nie zagrało, ech młodość :)

Aha, rozumiem.

Właśnie słucham, ale już z cyfry, maxisingli z muzą disco i funk z lat 70-ych. A to jest bardzo specyficznie nagrane. Na wielu kolumnach czy systemach nie da się tego słuchać. Wielka buła z ostrą górą. Masakra !!!

Im bardziej ałdjofilskie tym gorzej.

A tutaj?

Po prostu bajka. Jest przyjemnie. Nie kuje, nie boruje, jest podstawa basowa, rewelacyjny PRaT. Początek Rasputina mnie rozwalił. Solid, Le Freak super. Nawet we Fly Robin Fly i Knock On Wood i tej super ostrej, świszczącej góry w tym przekazie na tych paczkach idzie z przyjemnością posłuchać.

A przede mną jeszcze np. Just a Illusion, Imagination, Ain't Corrida, I Feel You, Y.O.U i inne. :)

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Właśnie słucham, ale już z cyfry, maxisingli z muzą disco i funk z lat 70-ych.

Dorwij winyla dla DJ 5 minut nagranych na jednej całej stronie dużego placka ; co za dynamika igła sama gra bez głośników :)

gdzie można kupić takie taśmy?

eBay. Polowanie, ciężka sprawa i kosmiczne ceny.

Pozdro

Dorwij winyla dla DJ 5 minut nagranych na jednej całej stronie dużego placka ; co za dynamika igła sama gra bez głośników :)

Mam ze trzydzieści maxów na winylach z muzą do zabawy z lat 90-ych. Świetnie nagrane choć z podbitą górą jak to do dyskoteki.

Pozdro

Mam ze trzydzieści maxów na winylach z muzą do zabawy z lat 90-ych. Świetnie nagrane choć z podbitą górą jak to do dyskoteki.

Góra była podbijana żeby się za szybko wysokie tony nie wytarły przy częstym odtwarzaniu; przy tej amplitudzie to na prawdę trzeba mieć układ z bardzo mała masą drgająca i świetnym szlifem inaczej to trochę jest tam słyszane pokracznie.

Byłbym zapomniał takie płyty z racji dużej amplitudy rowka są świetne do wygrzewania nowo zakupionych wkładek :)

pmcomp - gratulacje zakupu! W tym mahoniu prezentują się znakomicie w Twoim wnętrzu. Baw się dobrze i grzecznie... o ile dasz radę ;)

Na szczęście to nie jest czysty mahoń. Takie połączenie z brązem.przez przypadek idealnie spasowało się z półką itp.

I całą robotę z pumeksem ch... strzelił... ;)

Nie, nie, nie. Jest juz pomysł na dwa bloczki betonowe, taki na fundamenty, dwa pod każdą kolumnę. A pod nie pumexy. Tylko trzena ich dorobić kolejne osiem sztuk.

Chyba że ktoś ma pomysł na bloczek betonowy o powierzchni ok. 60 cm x 40 cm, wysokośc mniej znacząca ale powiedzmy 5-10 cm.P

Poza tym robota z pumeksem nie była wielka. Pumeks wykorzystam jw. a płyty chodnikowe wrócą do ogródka :)

A zdobyte doświadczenie bezcenne.

Pozdro

-------------------------------------------------------------------------------------

MASKOWNICE:

Jeszcze musze się zastanowić co zrobić z maskownicami. Nie sa w złym stanie, ramki w stanie idealnym, materiał ma kilka malutkich dziurek i odstaje w kilku miejscach od ramki od sttrony wewnętrznej. Pokażę zdjęcia. Raczej największym problemem jest to, że jest stary i brudny.

Tutaj mozna kupić szmatę na maskownicę:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) w róznych kolorach i w róznych rozmiarach. Problemem będzie wybór koloru ponieważ oryginalne czarne na takiej powierzchni to totalna trumna. Juz raczej ciemny brąż lub jakiś tam beż czy piasek.

Czy znacie jakiegoś fachowca z doświadczeniem, który mi taki materiał profesjonalnie naciągnie na na ramki? Nadmieniam, że maskownica jest dość głęboka, zastanawia mnie co wyjdzie wtedy na narożnikach.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Ja naciągałem sam na swoje klony i mocowałem zszywkami do ramki (testowo pinezkami). Na rogi da się naciągnąć, tylko tkanina w okolicach jest wyraźnie porozciągana. Inaczej jednak się nie da.

Nie wiem czy jest jakikolwiek sens bawić się z maskownicami ze względu na bląd konstrukcyjny:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wiem czy jest jakikolwiek sens bawić się z maskownicami ze względu na bląd konstrukcyjny:

Napiszesz coś więcej? Zarzucasz błąd konstrukcyjny JBLowi ... do tego monitorom studyjnym ... to trzeba mieć odwagę i jaja :). Chetnie wysłucham argumentów.

Pozdro

Przy wysoko tonowym ramka powoduje odbicia.

Przypominam Waściom, że tam są dwa wysokotonowe.

Aż jestem ciekaw Waszych przemysleń.

Pozdro

Mogłyby mieć nieco cieplejszą barwę bo ... mają w pełni naturalną. To pewnie dopracuję akcesoriami.

Pozdro

Możesz sprecyzować-czym konkretnie ta cieplejsza barwę zrobisz?

Przyjrzyj się dokładnie, połowa tweetera jest zasłonięta przez logo ;-)

JBL miał więcej takich kwiatków jak np. słynny przełącznik bi-amp z tyłu kolumny.

Moje maskownice leżą od czasu zakupu kolumn zapakowane w folie na strychu ale jeśli dobrze pamiętam to można przesunąć logo w drugą strone ale jeśli przez x-lat było w tam samym miejscu na pewno zostanie ślad na materiale.

Pojechałem kiedyś obejrzeć 4350AWX ale były tak zmasakrowane że nie kupiłbym ich nawet za 5000. Ciekawe że tam 2405 był celowo do połowy zaklejony czarną taśmą.

Może to jakiś "ficzer"? ;)

Edytowane przez Marek.S
  • Pokaż nowe odpowiedzi