Skocz do zawartości
IGNORED

Hi-end&vintage kolumny JBL

Rekomendowane odpowiedzi

Nie słyszałem jeszcze kolumny która lepiej przetwarza głos niż właśnie te stare JBLe, no może Quad ESL-63.

Fakt, nie jest to zbytnio neutralny przekaz ale ma w sobie to coś.

Nie słyszałem jeszcze kolumny która lepiej przetwarza głos niż właśnie te stare JBLe, no może Quad ESL-63.

Fakt, nie jest to zbytnio neutralny przekaz ale ma w sobie to coś.

No własnie wolał bym sam głos bez tej otoczki wokół.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

No własnie wolał bym sam głos bez tej otoczki wokół.

Nie dziwię się, że lubisz małe średniotonowce :)

Zgaduję, że twarde membrany (np. ceramiki) też mogą Ci pasują..

Nie dziwię się, że lubisz małe średniotonowce :)

Zgaduję, że twarde membrany (np. ceramiki) też mogą Ci pasują..

Aktualnie 4" jedwabna kopułka :) To nie reguła, wiele razy pisałem że wokal jest bardzo dobrze podany jak jeden głośnik potrafi pociągnąć z małymi zniekształceniami pasmo od 150-200Hz do 4kHz.

Pierwszy raz miałem do czynienia z takimi wielkimi szafami grającymi :)

Przyznam, że wrażenia bardzo ciekawe. Z taką lawiną dźwięków wyrzucanych z głośników jeszcze się nie spotkałem.

Jak już wczoraj Piotrkowi mówiłem - może to nie są dźwięki tzw "audiofilskie" ale fun ze słuchania przedni :)

I o to chodzi ... to ma się podobać słuchaczowi. Noga sama rwie się do tupania niezaleznie od rodzaju muzyki.

Wczorajszy przykład Mirka z Marleyem był tego najlepszym dowodem.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Pmcomp, hehe he :-)...dokładnie: ''Noga sama rwie się do tupania niezależnie od rodzaju muzyki.''

Jeszcze lepiej by się rwała gdybyś zrobił nowe zwrotnice – im lepsze i lepiej dobrane komponenty, tym lepiej ...nie ma ograniczeń, wszystko słychać :-) ...aby tylko kasy nie zabrakło :-/ hehe :-)

Bez testów nie da się dobrać optymalnych komponentów, więc trzeba testować, słuchać i wstawiać/zostawiać to co gra najlepiej.

Najlepiej od razu rozdzielić zwrotnice, tak by można było podłączyć 4-pary przewodów głośnikowych.

...jak posłuchasz to będziesz wiedział o co chodzi :-)

Tu dobrze miałby Rafaell, bo sam sobie mógłby zaprojektować i wykonać 4-pary przewodów głośnikowych ''Rafaell's Cable'' z optymalnym przystosowaniem do każdego zakresu.

W kwestii wokalu podzielam zdanie Marka: ''Nie słyszałem jeszcze kolumny która lepiej przetwarza głos niż właśnie te stare JBLe.''

Wokale/średnica najlepsze z 2'' drivera na 4'' membranie – może być oryginalny alu (D16R2440, D16R2441), albo nowszy tytan, dla mnie super.

…najlepiej z hornem 2309 + lens 2310 – bez względu na wersje; pro z szarym hornem i czarnym lensem, czy domową z czarnym hornem H5039 i złotym lensem L5090.

Średnica jest genialna (mistrzostwo świata!), ale to nie tylko kapitalne wokale, ale i elegancko poukładane detale – wszystko pod kontrolą, bardzo dużo detali/mikro-detali, jest ład skład i hipnotyzujące wybrzmienia detali...na które wpływ ma także 1'' driver z 1 3/4'' membraną, i bullet tweeter.

Wszystko składa się w jedną całość! Niczego nie brakuje od basu po samą górę, jest genialna naturalność, barwa i realizmem brzmienia w całym paśmie!, do tego wysoka neutralność i pełna uniwersalność. Żadnych ograniczeń w scenie...bo wszystko dzieje się tu i teraz.

Dynamiki, selekcji, pełnej kontroli, swobody, timing'u także pod dostatkiem.

Domowe kolumny, domowe zestawienie ...to nie ma nic wspólnego, ze studyjnymi: 4343, 4344, 4345, 4350, 4355.

Najbliżej do Hartsfield (w paśmie średnio-wysokotonowym) – pod warunkiem że ktoś im rozbuduje sekcję średnio-wysokotonową do dwóch driverów z tweeterem :-) ...wtedy na lajcie rozjadą Living Voice Vox Olympian.

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png

Atlon jak myślisz, czy którekolwiek studio miało kiedyś 4344 lub 4345 w użyciu? Pytam z ciekawości, 4320/4333/4343/4350 widziałem na pewno.

Nie mogę się już doczekać żeby znowu odpalić sprzęt, musiałem dobrać się do wentylatora w KSA50 (w wersji MkII jest na samym spodzie, pod radiatorem) i przy składaniu wszystkiego do kupy oderwał się jeden cienki przewód na płytce, patrząc po lutach to nie był zresztą pierwszy raz. I teraz kicha, nie da się tam dostać bez całkowitego wymontowania płytki i wyjecia jej ze wzmacniacza :(((

Równie dobrze mógłbym kupić coś innego tylko co? W sumie ciekaw jestem ile faktycznie mocy potrzeba żeby napędzić 2123+2441+2405?

p.s

Tytany w 2441 mi nie podeszły, nie tyle co syczały ale przekaz był jakiś taki zapiaszczony, szorstki.

Same membrany były zresztą też w nienajlepszym stanie.

Edytowane przez Marek.S

Na całym świecie, któreś studio musiało mieć 4344 lub 4345, lub może nadal ma, ale nie przypominam sobie abym widział. Za to na pewno miały/mają 4320/4333/4343/4350.

Musisz uzbroić się w cierpliwość, wymontować płytkę PCB z KSA50MkII i konkretnie przylutować przewód, który się oderwał. To faktycznie musi być jakiś cieniutki przewód, że tak często się przerywa.

Pewnie po przeglądzie przy składaniu ktoś go naderwał, bo tak sam z siebie raczej by się nie oderwał.

Dla 2441+2405 tak od 70-80 (A-klasowych) Watt w górę, ale jak doliczysz 2123H będzie to więcej.

Nie ma czegoś takiego jak syczenie z 4'' tytanów, prędzej ukazywały Ci faktyczną prawdę... Ale jak sam napisałeś były to zużyte membrany, więc pewnie po przejściach estradowych.

Są i Twoje byłe membrany:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ciekawo, kiedy zaczną Tobie syczeć mid-basy i woofery hehe he ;-)

Nie ma czegoś takiego, bez względu czy to tweeter, 1'' driver, lub 2''.

Nowiutkie 4'' tytany są wyraziste, ale gdzie w nich jest jakiś piasek...no chyba że (w używkach) jakimś cudem dobrał się przez gardło na koncercie ;-)

Alu Radian'a 1245-16 pewnie są gładsze i trochę słodsze, ale czy mają tą selekcję/wyrazistość jak oryginalne tytany JBL'a ...wątpię. Tu również alu D16R2441 poradziłby sobie spokojnie z Radian'ami 1245-16.

Najlepiej posłuchać D16R2440 & D16R2441 i wstawić te które najbardziej się podobają. Ja do 2440 wybrałbym raczej D16R2441, ale Tobie do 2441 może lepiej podobałyby się D16R2440.

Najważniejsza jest kwestia zwrotnic, zestawienia głośników jak i całego systemu!

Ukryta Zawartość

Pmcomp, hehe he :-)...dokładnie: ''Noga sama rwie się do tupania niezależnie od rodzaju muzyki.''

Jeszcze lepiej by się rwała gdybyś zrobił nowe zwrotnice – im lepsze i lepiej dobrane komponenty, tym lepiej ...nie ma ograniczeń, wszystko słychać :-) ...aby tylko kasy nie zabrakło :-/ hehe :-)

Bez testów nie da się dobrać optymalnych komponentów, więc trzeba testować, słuchać i wstawiać/zostawiać to co gra najlepiej.

Najlepiej od razu rozdzielić zwrotnice, tak by można było podłączyć 4-pary przewodów głośnikowych.

...jak posłuchasz to będziesz wiedział o co chodzi :-)

Co trzeba zrobić żeby dobrac się do zwrotnicy? Odkręcić cały dolny panel z 15"-cem?

Czy zwrotnica jest w jakiejś puszce czy ma elementy na zewnątrz? Z tego co widze jest przykręcona do tylnej ścianki.

Jesli to jest prawdziwy schemat to cenowo wyjdzie jakis horror:

Ukryta Zawartość

Pozdro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Polecam poczytać o projekcie Duelund w Tannoyach Westminster. Te nowe zwrotnice kosztowały chyba więcej niż całe kolumny. Zostały nawet zastosowane prototypowe srebrne autoformery.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PS. Czy czasem zwrotnica w JBL4343 nie ma "charged coupled capacitors" (nie wiem jak to ująć po polsku). Chodzi o zasilenie kondensatorów prądem stałym - z reguły bateryjką 9v.

W takim przypadku trzeba podwoić ilość kondensatorów, dodatkowo każdy powinien mieć 2x większą wartość.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez fakamada

Co trzeba zrobić żeby dobrac się do zwrotnicy? Odkręcić cały dolny panel z 15"-cem?

Czy zwrotnica jest w jakiejś puszce czy ma elementy na zewnątrz? Z tego co widze jest przykręcona do tylnej ścianki.

Jesli to jest prawdziwy schemat to cenowo wyjdzie jakis horror:

Ukryta Zawartość

Pozdro

Trzeba wyjąć woofer, zwrotnica to duża (i dość ciężka!) pucha przykręcona do tyłu obudowy. Dolnego panelu z wooferem nie da się odkręcić a górną cześć i tak będziesz musiał zdjąć.

Jest jeszcze pewien haczyk - żeby wyjąć zwrotnice musisz odkręcić mały panel z trzema potencjomatrami a śruby są pod naklejką.

Sama naklejka jest aluminiowa i łatwo się niszczy, trzeba ją najpierw porządnie rozgrzać suszarką do włosów i bardzo delikatnie po kawałku odklejać.

Zwrotnica trzyma się na 6 śrubach ale ciężko się do nich dostać, trzeba mieć dość długi śrubokręt i przygotować się na bliski kontakt z wełną mineralną :)))

Lokalizacja zwrotnicy w 4343:

168fn1x.jpg

Fakt, jeśli chcesz zwrotnicę w pełni pasywną to będzie cenowy horror ;-)

@Fakamada, oryginalna zwrotnica w 4343 (Model 3143) nie ma Charge Couplingu, ten patent wszedł dopiero w latach 80.

Ogólnie nikt już raczej się nie bawi z recapem/tuningiem oryginalnych zwortnic tylko buduje kompletnie nowe zwortnice na bazie nowszego modelu 4344MKII lub 4345 z dodanym CC 9V.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Marek.S

Nie wiem, czy masz się śmiać czy płakać , zdecyduj sam.

Gdzie w mojej opinii napisałem coś krzywdzącego stare B&W?

Napisałem suche fakty , których Ty najzwyczajniej udajesz ,że nie dostrzegasz.

Napisałem ,że nowa kopułka diamentowa brzmi inaczej (dla mnie i dla wielu innych osób lepiej niż stara) niz kopułka wykonana z aluminium.

Jeżeli uważasz ,że jest inaczej to jesteś w zdecydowanej mniejszości a może nawet jedyny , który twierdzi przeciwnie.

A Twoja opinia o "dyskotekowym" graniu najnowszych konstrukcji B&W to dopiero są .... pierdoły i to do kwadratu.

Przeczytałeś gdzieś w kolorowej prasie na ten temat czy może posłuchałeś na youtube?

Nie wiem czy zauważyłeś gra zawsze cały system.

Jak można spieprzyć każdą prezentację (nawet kolumn za pierdylion euro) wystarczy posłuchać na jakimś "ałdioszoł" gdzie dystrybutor podłącza takie urządzenia jakie posiada w swojej dystrybucji nie zważając na to , że sam sobie robi krzywdę.

Jaką i kogo recenzję?

Twoją? Kolegi? Sąsiada?

Jak już podniecasz się recenzjami to jeżeli byłbyś taki uprzejmy przywołaj może chociaż jedną "recenzję" ze świata prasy na poparcie Twoich , jakże brawurowych tez na temat "dyskotekowego" grania B&W.

Możesz również przywołać opinię świadczącą o tym ,że kopułka aluminiowa jest lepsza od diamentowej.

Z ciekawością przeczytam takie objawienia.

Za przeproszeniem.

Odniosę się tylko do pomówień...

To Ty napisałeś:

"Najnowsza konstrukcja B&W 800/802 Diamond jest całkowicie na nowo zaprojektowana i nie posiada cech poprzedników tzn. nadmiaru basu i deficytów w górnych rejestrach."

I odniosłem się do tegoż...

Nigdzie nie twierdziłem, że nowe kopułki grają gorzej jak stare. Zapewne diamenty są bardziej wyrafinowane, wysublimowane i łagodniejsze od starszych.

802D odsłuchiwaliśmy w salonie. I zagrały - jak napisałem. Dla mnie, z pewnością, to była bardzo wyrafinowana prezentacja, ale jednak - trąciła brzmieniem... z dyskoteki.

Dlaczego?

Dół, średnica i góra - powypychane do przodu. Robiły wrażenie! Lecz między nimi - pustki! Niestety, omalże NIC, dziury w paśmie:( Brak wyrównania i spójności.

Także Koledze, który był bezpośrednio zainteresowany kupnem, nie spodobała się ta prezentacja. Nie kupił, choć 802D zagrały w lepiej od rywala w swej półce - Proac-a (ok.60 kzł ).

Ale, to było zupełnie przypadkowe zestawienie , choć dziwi fakt, że wychodziliśmy z poczuciem, że sprzedawcy nie bardzo zależy na sprzedaży tych kolumn. Albo - jest głuchy co nieco...

Dlatego, nie chciałbym podawać do publicznej wiadomości (jako pewnik), że 802 D (również) "spartolili", "gra swoim życiem", czy "dźwiękowe dziwadło" lub że 801 N ma nadmiar basu i deficyt w górnych rejestrach.", bo jak tak słyszałem!

To wielce krzywdzące opinie "beczek".

W przypadku B&W 801N, z pewnością nie ma ani deficytu w najwyższych rejestrach, ani nadmiaru basu. Ba! w tym przypadku można się przekonać, jakie niedostatki w zakresie niskich tonów, mają drogie i opisywane często jako znakomite konstrukcje.

A wysterować - również da się:)

Pozdrawiam!

Sorry za off-top.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Polecam poczytać o projekcie Duelund w Tannoyach Westminster. Te nowe zwrotnice kosztowały chyba więcej niż całe kolumny. Zostały nawet zastosowane prototypowe srebrne autoformery.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Widze, ze Duelund swoje rezystory grafitowe rowniez zastosowal - wykonane z tych samych rysikow, z ktorych Faber Castell produkuje olowki :-). Wlasnie wykonalem sobie takie same (tylko bez oslonki izolacyjnej) dwa rezystory z rysika olowka technicznego 2H, z ta roznica, ze Duelund podaje dla tych rezystorow +,- 1%, a ja uzyskalem dokladnie 2 x po 5,4 Ohma..., czyli +,- 0 %

Koszt, jaki mi wyszedl za szt., to ok 1,50 zl, a jeden taki rezystor Duelunda, to cos kolo kilkadziesiat zl :-)))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Lutek

Widze, ze Duelund swoje rezystory grafitowe rowniez zastosowal - wykonane z tych samych rysikow, z ktorych Faber Castell produkuje olowki :-). Wlasnie wykonalem sobie takie same (tylko bez oslonki izolacyjnej) dwa rezystory z rysika olowka technicznego 2H, z ta roznica, ze Duelund podaje dla tych rezystorow +,- 1%, a ja uzyskalem dokladnie po 5,4 Ohma..., czyli +,- 0 % :-)))

Dla czego 2H który jest bardziej zanieczyszczony niż np. 2B

Dla czego 2H który jest bardziej zanieczyszczony niż np. 2B

Z 2H, rezystor o podanej przeze mnie rezystancji ma dlugosc trzech cm, natomiast z 2B bylby bardzo dlugi. Im wieksza twardosc rysika, tym wieksza rezystancja. Ja wykonalem z olowka Koh - I - Noor - przy okazji sprobuje z oryginalnego rysika, z jakich robi Duelund, tzn. z Faber Costell i zobacze jaka wowczas wyjdzie dlugosc z 2H przy tej samej rezystancji.

Spróbuj dodać Saletry potasowej 75% i Siarki 10% i będzie grało wybuchowo ;)

Spróbuj dodać Saletry potasowej 75% i Siarki 10% i będzie grało wybuchowo ;)

Wiem..., bo jak bylem mlody, to saletra, siarka i weglem bawilem sie przy budowie rakiet :-)

Ale zaraz nas pogonia, bo to o JBL

Edytowane przez Lutek

Tu dobrze miałby Rafaell, bo sam sobie mógłby zaprojektować i wykonać 4-pary przewodów głośnikowych ''Rafaell's Cable'' z optymalnym przystosowaniem do każdego zakresu.

Myślisz, że on cokolwiek projektuje?

Myślisz, że on cokolwiek projektuje?

Tak kolego także realizuję to w praktyce!

Najdroższe urządzenie do którego przykładałem rękę w 1989 to Wielki Zderzacz Hadronów w CERN-e, w sumie to łatwizna dołączyć się do projektu realizowanego przez cały świat :)

Rok pracowałem przy cyklotronie AIC-144 (budowanego już od 20 lat).

Cztery lata temu realizowałem maszynę do produkcji największych transformatorów dla firmy ABB zespół 7 osobowy budowa tylko 4 miesiące! i co mi trolu zrobisz?

Pieknie. Gratuluje.

To dlaczego udajesz, że projektujesz kable do audio. Jesli rzeczywiscie przyłożyłes rekę i swoje umiejetnosci do tych urządzeń, to czemu próbujesz wciskac innym ciemnotę na temat kabli?

Hopie to ABB wciska klientom ciemnotę robiąc 6 metrowe karkasy do transformatorów na bałtyckiej sklejce z dokładnością do milimetra na obwodzie, jak myślisz dla czego tam prąd ma małe straty? Takie przełożenie idzie także do audio do kabli ale nie zamierzam dyskutować z tobą, już wcześniej napisałem żeś troll!

Koniec OT

Marek.S,

W obecnej chwili – jakimi przewodami masz poprowadzone wewnętrzne okablowanie w kolumnach do poszczególnych głośników?

A może masz oryginalne multi-strand (cynowana miedź), które wychodzą ze zwrotnic 3143?

Ja dałem wszędzie ''multi-strand'' i jest najlepiej :-)

Bas 15'' – srebrny Audio Note (Japan) QSSC

Średnica 2'' driver – oryginalny JBL'a z cynowanej miedzi

Wysokie 1'' driver – srebrzona miedź QED Silver Anniversary

Bullet Tweeter – srebrzona miedź QED Silver Anniversary

Najbardziej neutralne/równe i detaliczne zestawienie na całej linii :-)

Gdy QED gra na wysokich to i bas jest jeszcze rytmiczniejszy i wyraźniejszy!

Audio Note Japan QSSC Speaker Cable

Oferta wygrywająca: 2 025,00 zł [Ofert: 16] – zakończona 27-04-2014 21:22:57 CEST

Sprzedający: zibi$$$

Lokalizacja przedmiotu: Tychy, Polska

Ukryta Zawartość

...tylko na bass / mid-bass (do wewnętrznego okablowania), średnie i wysokie słabizna!

Ukryta Zawartość

Na razie wszystko standard.

Myślę nad srebrną plecionką ale wolałbym dla pewności na kazdym pasmie mieć możliwie te same kabelki żeby uniknąć różnic. Ciekaw jestem o co chodzi z tym Beldenem 497 Mk2, w Japonii b.popularny w dodatku tani jak barszcz. Ciekaw jestem na ile jest podobny do Van Den Huli posrebrzanych z serii SCS:

van-den-hul-scs-12_big.jpg

Edytowane przez Marek.S

Taki Belden Studio 497 Mk2:

Ukryta Zawartość

...jaki to przewodnik, miedź cynowana, czy co?

Mówisz ''standard'', czyli wypas, bo te stare cynowane miedziaki JBL'a, to takiego Audio Note'a QSSC łykają na luzie.

Ja je mam tylko na średnicy, i tu (jak na razie) nie mają konkurencji, dając najlepszy detal i mikro-detal, liniowość, neutralność, rześkość i elegancko poukładany dźwięk i wszelkie detale.

Gdybym podłączył QSSC w jego miejsce, to byłoby tak, jakbym narzucił kocyk na lensa średniotonowego :-)

Ciekawo, jak te stare oryginalne przewody grają na basie i na wysokich, powyżej średnicy...bo jak tak samo (jak na średnicy) to super, tyle że ja ich więcej nie mam:(, aby sprawdzić.

Ale stare oryginalne cewki EI z cynowanym miedzianym przewodnikiem wygryzły wszystko co było na całej linii, to może być podobnie i z tymi oryginalnymi przewodami.

Co do różnic/zgrania, to będzie gorzej gdy wszędzie wstawisz taki sam przewód ...i okaże się, że ma on osłabienie w jakimś zakresie...jak np. Audio Note QSSC (średnie i wysokie), QED Silver Anniversary (słaby bas i niższa średnica poluzowana), a góra błyszczy!

Van Den Hul'e nie będą wygładzone/przymulone? Znasz tą serię SCS?

Teraz słucham sobie albumu: Juan Condori - Dino Saluzzi Group :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez misiomor
na prośbę autora

Tak, mam tu 4m SCS-12 który...uwaga....był sprzedawany przez Kharmę! Kupiłem kiedyś z ciekawości kable głośnikowe Kharmy, jakiś starszy model i myślę sobie - to musi być jakiś Hi-Endzior a tu pod ładym oplotem moim oczom ukazał się taniutki drut VdH :))))

Właśnie ja bardziej obawiam się ostrości na górze tych vdh, one nie są cynowane tylko posrebrzane.

Marek.S, ta strona chyba już nie aktualna od kilku lat, co?

Gość miał trochę tego sprzętu, a teraz już od dłuższego czasu nie widać żadnej aktualizacji na jego stronie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ul. Dzielna 39/18

54-152 Wrocław

POLAND

tel.: +48 697 882 911

e-mail: [email protected]

e-mail: [email protected]

Słuchał na JBL'ach 4350 w wersji z wooferami 2231A. Źródło Gryphon Mikado, pre-amp Gryphon Bel Canto i wzmacniacze Krell KSA 100, Krell KST 100 i Nakamichi PA-7 MkII ...ten ostatni ew. tylko do basu.

Dla 4350 było trzeba mieć z 70-80m2, więc wstawił 4343B po własnym upgrade - wymiana 2420 na większe drivery 2440.

Z 2'' driverów wolał 2440 (z D16R2440) od 2441 (z D16R2441). Chwalił sobie woofery 2230A z białymi membranami z pierwszej wersji 4350 ...za eleganckie i bardzo głębokie rozciągnięcie basu, podobnie jak z tą końcówką Nakamichi PA-7 za ładny bas.

Domowa wersja ww. wooferów to 135A.

Miał kupić HL88 / 537-500 potato masher horns, które upatrzył sobie jako te naj, ale chyba nie kupił, bo wtedy w komplecie z driverami 375 (w pierwszej wersji) poszły za około $13,500.00

Na tej stronie to tylko cząstka sprzętu którego posiadał. Z pre-amp'ów był także Krell KSL, i Gryphon po tuningu w Berlinie. Trochę starych pieców od Levinsona – w tym A-klasowe.

Także były Hartsfield'y ściągnięte ze Stanów (w kryzysie $)...ale nie z oryginalnymi głośnikami, bo z 2440 i LE15A lub 2235H.

Sporo kolumn, choćby z 70-tych lat ze studyjnej serii 43XX, i nowsze 4435 po jego upgrade – wymienił woofery 2234H na 2235H.

Różne zwrotnice, woofery, drivery, tweetery, horny, lensy.

Sam kupowałem od niego zestaw horn/lens pod nazwą 2395 (Serial No. 10266 / 10270) – Ty Marek chyba znasz ten set-up niemalże z metrowymi lensiskami, i również wiesz jak gra i jakiego metrażu potrzebuje :-)

Później odesłałem mu 2395, i w rozliczeniu za dopłatą wziąłem 2309+2310 w idealnym stanie, gdyż u kogoś przeleżały na strychu nieużywane :-) ...a u mnie grają codziennie, odrabiając z nawiązką przeleżane czasy :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie znam tej stronki, później rzucę okiem.

p.s

Kupiłem nową zwrotnice, DBX DriverRack PA2. Będę wreszcie mógł potestować parametryczny EQ i różne rodzaje filtrowanie, porównam sobie jak gra 12dB i 24dB/oct.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Marek.S

Takie cudeńko kupiłeś – i jak się spisuje ten dbx DriveRack PA2.

Zdążyłeś już coś przetestować?

A tutaj 2'' drivery DuKane 5P360 – to jest tzw. OEM ...od JBL'a dla DuKane:

Ukryta Zawartość

Poza DuKane, przetworniki JBL'a można zastać pod markami: RCA, Heath, Sunn, Fender, Peavey, Ampex, Westrex, General Railway Signal Company (G.R.S.), VOX, Meyer Sound, ...i pewnie jeszcze coś tam by się znalazło, bo 375-ki wykonali nawet w wersji dla High-Fidelity House:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez atlon11

Nie wiem czy Wilson się liczy ale w ich subie "WHOW" siedzi "18 JBLa. Prawdopodobnie 2241 albo 2242. Nic nie wiadomo czy to standard czy jakaś zmodyfikowana wersja.

PA2 jak narazie spisuje się bardzo dobrze. W sumie bardzo mnie zdziwiło że gra lepiej od BSSa, który może nie jest już najmłodszy ale jest w czołówce analogowych aktywnych zwortnic jeśli chodzi o sprzęt estradowy.

Ogólnie PA2 mimo bycia cyfrowym procesorem podaje o wiele bardziej przyjemniejszy i stonowany dźwięk, w życiu bym się tego nie spodziewał!

• Pokaż nowe odpowiedzi