Skocz do zawartości
IGNORED

Hi-end&vintage kolumny JBL

Rekomendowane odpowiedzi

Atlon, co u Ciebie gra na basie, BGW GTA?

Zastanawiam się nad drugim K2, czy coś by to dało. K2 ma w mostku 2.5kW przy 4 ohmach ale to tzw. midband power, przy 8 ohmach pewnie bedzie okolo 1-1.2kW.

Pmcomp zrobił mi smaka na to DSP na basie, akurat móglbym wyprostować tą dziurę między 80-150Hz.

Jak myślisz, jest sens kupować drogi procesor kiedy to gra tylko do 300Hz czy wystaczy jakiś szmatławy Behringer typu DEQ2496?

Całość wyglądała by wtedy tak Bryston 10B -> DSP -> Crown K2 -> 2235H.

Edytowane przez Marek.S

Pmcomp zrobił mi smaka na to DSP na basie, akurat móglbym wyprostować tą dziurę między 80-150Hz.

Jak myślisz, jest sens kupować drogi procesor kiedy to gra tylko do 300Hz czy wystaczy jakiś szmatławy Behringer typu DEQ2496?

Całość wyglądała by wtedy tak Bryston 10B -> DSP -> Crown K2 -> 2235H.

Nie mam pojęcia.Już mam doła ze tam u mnie cyfra jest. I do tego mialby byc Behringer ???

A na powaznie nie wiem, warto sprawdzic. Kupowanie przez net, test i zwrot juz chyba cwiczyles.

Kupilbym taki analogowy, parametryczny equalizer ale trzeba wydac ze 600 bucksow wiec na razie zostane na tej cyfrze. Przynajmniej ma zastosowanie.

Na pewno warto ten bas poprawić, poprawa jest kolosalna !!!

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Analogowy parametryczny equalizer, kurczę to kawałek historii. Widziałem to kiedyś na amerykańskich forach.:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To w sumie to tylko 300Hz także nie wiem czy jest sens kupować drogi sprzęt do samej korekcji basu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Marek.S

Analogowy parametryczny equalizer, kurczę to kawałek historii. Widziałem to kiedyś na amerykańskich forach.:

Ukryta Zawartość

To w sumie to tylko 300Hz także nie wiem czy jest sens kupować drogi sprzęt do samej korekcji basu.

Można w miarę tanio np. Ashly czy Orban. Drogo to Moog.

Wyszedłem z podobnego założenia i na basie mam cyfrowy.

pozdro

Ukryta Zawartość

W zasadzie nie wiem czy nie lepiej na bas dać cyfrę. Reszta sygnału i tak przez niego nie będzie szła, tylko bas.

DEQ kosztuje używany około 100 euro, stary BSS Varicurve 926 to 60-70 euro czasami.

Edytowane przez Marek.S

W zasadzie nie wiem czy nie lepiej na bas dać cyfrę. Reszta sygnału i tak przez niego nie będzie szła, tylko bas.

Dokładnie.

Tak to u mnie wygląda:

Ukryta Zawartość

Pozdro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

przy 3-krotnie wyższym natężeniu.

Tam nie ma natężęnia !!!!!!!!!!!!!!!! Prą tam nie płynie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Proponuje zapoznać się z prawem Ohma.

Tam nie ma obwodu zamkniętego dla składowej stałej.

Prą na boga nie płynie.

Tam jest tylko polaryzacja kondensatorów napięciem stałym.

Tam jest tylko polaryzacja kondensatorów napięciem stałym.

I ich upływność tak ze ktoś tam łapki wkłada ;)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Może kogoś zainteresuje, głosniki 2405 i 2220 ze zwrotnicami oraz Jubal L65:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Te Jubale jak narazie warto licytować jeśli faktycznie są w tak dobrym stanie.

Czy któryś z kolegów orientuje się czy 126A faktycznie ma takie grube zawieszenie? Trochę dziwnie to wygląda.

A pro pos, w piątek posłuchałem sobie 3155 bez l-padów i jest dobrze. Nie robiłem jeszcze pomiarów ale już wiem o co chodzi z basem, trzeba się pobawić różnymi filtrami górnoprzepustowymi/dolnoprzepustowymi, np. 2123H puścić od 300Hz/12db a 2235H obciąć przy 250Hz/12 albo nawet 18dB.

300/300Hz 12dB powoduje u mnie dość dziwne pogrubienie w tym zakrasie, przy 250+300Hz wydaje się znikać ale muszę to jutro sprawdzić z Room EQ wizard.

Pmcomp, mam wrażenie że u Ciebie było to samo, dlatego najbardziej spodobało Ci się 220-250Hz zamiast fabrycznych 300.

Edytowane przez Marek.S

Pmcomp ma przecież 2121, więc inaczej będzie grać.

2123H ma od ok 300Hz w dół naturalnie opadającą charakterystykę w okolicach 12dB, więc filtracja elektryczna 12dB daje sumatyczną 24dB. W tej sytuacji filtracja na 2235 18/24dB jest jak najbardziej wskazana, u mnie stanęło na 280Hz.

To pogrubienie faktycznie jest i trzeba je kontrolować.

Marku ty zbudowałaś zwrotnicę pasywną 4344 mk II?

pmcomp ma 2121 z wypukłą kopułką także to bardziej 2122H.

Szkoda tylko że mój Bryston ma tylko opcje 250-300-400-500Hz.

Ja zbudowałem model 3155 z 9V według projektu Giskarda ("Equivalent network for model 3155 - no tapped autoformers"), l-pady wywaliłem całkowicie.

Pokój jest mocno wytłumiony także jest ok, bez l-padów 2450 i 2405 dopiero oddychają.

fad44cda70.jpg

Edytowane przez Marek.S

I tak będę musiał cofnąć podział na 300 Hz i zobaczyć czy ten 4dB spadek przy ok. 440 Hz się wyrówna. Ale to kiedyś przy okazji.

Na razie muszę jeszcze dać na średnicę Dynaco 35 zamiast Pass Aleph-M i zobaczyć co z tego wyjdzie.

Pozdro

Gość Firewall 1

(Konto usunięte)

I tak będę musiał cofnąć podział na 300 Hz i zobaczyć czy ten 4dB spadek przy ok. 440 Hz się wyrówna. Ale to kiedyś przy okazji.

Na razie muszę jeszcze dać na średnicę Dynaco 35 zamiast Pass Aleph-M i zobaczyć co z tego wyjdzie.

Pozdro

Szanuję i obserwuję Twój rozwój w tym temacie.

Ale mam argument który może zmienić Twoją optykę na światopogląd audio.

Skoro taka firma...odpowiedzialna za powstanie dżwięku na wielu koncertach nie był w stanie tego ogarnąć.

Warto to przemyśleć...ale może wolisz iść pod prąd.

http://www.audiostereo.pl/nutube-lampy-xxi-wieku_117826.html

Czas pokarze.....

Skoro taka firma...odpowiedzialna za powstanie dżwięku na wielu koncertach nie był w stanie tego ogarnąć.

Ukryta Zawartość

Czas pokarze.....

Ludu kochany, pracujący, miast i wsi, czy nie umiecie pisać po polsku ? Za co czas pokarze, do cholery ? - Firewall, pisownię już masz " hi-endową ".

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jello
Gość Firewall 1

(Konto usunięte)

Ludu kochany, pracujący, miast i wsi, czy nie umiecie pisać po polsku ? Za co czas pokarze, do cholery ? - Firewall, pisownię już masz " hi-endową ".

Albo poprawiacz do dupy...

Wybacz.

Klawiatura dotykowa ...a ja nie mam podzielnego myślenia.

Edytowane przez Firewall 1

Ukryta Zawartość

Czas pokarze.....

Pieprzyć błąd ale ... ja nie poniał o co ci chodzi.

O tych nowych "lampkach" już poczytałem ale nie widzę związku. Może dzisiaj dla odmiany za dużo filmów obejrzałem?

Pozdro

Ukryta Zawartość

Gość Firewall 1

(Konto usunięte)

Pieprzyć błąd ale ... ja nie poniał o co ci chodzi.

O tych nowych "lampkach" już poczytałem ale nie widzę związku. Może dzisiaj dla odmiany za dużo filmów obejrzałem?

Pozdro

Wybacz pomyliłem wątki i wpisałem u Ciebie.....

Wczoraj miałem słabszy dzień...

Ale szit :))) Tu DSP chyba już nie pomoże.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Marek.S

Ale szit :))) Tu DSP chyba już nie pomoże.

Nie zalamuj sie tylko pokaż ten graf na ustawieniu 1/3 octave smoothing i od razu ci sie humor poprawi.

Na 60, 80 i 110 Hz misisz wyrownac equalizerem te dziury i bedzie git.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Dalej coś za szorstko to gra.

Może zapierdzielić ruskimi PIO na średnice, ew. zrobić mieszankę PIO+Crosscap?

Edytowane przez Marek.S

Echh, czasami niektórych znajomych lepiej nie pytać.

Teraz mam mętlik w głowie i nie wiem czy dobrze zrobiłem z pojemnością kondów.

Średnica:

Schemat - 2x 36uF w szeregu, u mnie (2x18uF) + (2x18uF) w szeregu

Wysokie:

Schemat - 2x 16uF w szeregu, u mnie (15+1uF) + (15+1uF), potem 2x 3.3uF w szeregu, u mnie to samo

Supertweeter:

Schemat - 2x 2.0uF w szeregu, u mnie (1+1uF) + (1+1uF), potem 2x 3.6uF w szeregu, u mnie (3.3+0.33uF)+(3.3+0.33uF).

Edytowane przez Marek.S

Dlatego ja nie slucham "znajomych" i robie wg. schematów producenta.

Pamietaj Marku, ze w necie userzy mówią i piszą zazwyczaj tylko o ... SUKCESACH ... okupionych wieloma porażkami, o których nie znajdziesz ani słowa.

Dlatego ja wszystko z netu dzielę przez ... DWA i staram się stosować sprawdzone rozwiązania.

A nauczylem sie tego przy amatorskim ... tuningu samochodôw :).

Wszędzie jest ... marketing. Jak nie firmowy, globalny czy zaściankowy to na pewno ... prywatny. Każdy musi być success man. :). Żałość.

Ja jakoś bez "problemów" opisałem swoje nieudane i kosztowne przygody z cyfrową czy opampową zwrotką. Kto chce niech czyta i wyciąga wnioski. Inni niech czytają marketing.

Niestety w dzisiejszych czasach trzeba stawać się doktorem nauk w każdej dziedzinie, ktora nas interesuje. Na szczęście moje wykształcenie techniczne pozwala mi rozumieć i uważać na pewne aspekty. A co mają dzisiaj powiedzieć tzw. "frankowicze" nabici na pal przez sprzedawców bankowych? Nic ... tylko się pochlastać ... ;).

Powodzenia życzę.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

• Pokaż nowe odpowiedzi