Skocz do zawartości
IGNORED

Hi-end&vintage kolumny JBL

Rekomendowane odpowiedzi

Nawet można łączyć różnych producentów ...u mnie gra teraz Jupiter Beeswax z Rike ...

A co się stało z Supreme?

Bo wcześniej przy średniotonowych miałeś Jupiter Beeswax + Mundorf Supreme. A na wysokich Rike Audio S-CAP Paper-Oil Aluminium.

Jak na wysokich Rike, w porównaniu do Mundorfów Supreme Silver Gold Oil ?

Jak na średnicy Rike, w porównaniu do Mundorfów Supreme ?

Znasz V-Cap'y OIMP ?

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png

Za 348,000Yen dwa woofery 1500AL :

Sprzedane dnia 13.03.2014

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

h.jpg

f.jpg

l.jpg

Początkowo, tuż po pojawieniu się K2 S9800, pod tym linkiem (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) było można kupić luzem/osobno nowiutkie woofery 1500AL. I stąd Japońce i inni je brali dopóki były dostępne luzem.

A teraz to i Paragon'a sprzedają, tyle że model miniaturowy :-) ...

Ukryta Zawartość

paragon_02.jpg

paragon_10.jpg

serial_no12.jpg

_paragon_05.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez atlon11

Wybrał dobry kierunek zmian, ale do optimum, to jeszcze mu brakuje :-)

11083827_1579230379015110_431756175962705182_n.jpg?oh=a6597eb80c33d88697a79f8ecb0e5385&oe=55B1E985

11063752_1579230342348447_1627209254578386118_n.jpg?oh=2440ae2d9ff56f520fadc636ba229866&oe=55AEC870&__gda__=1433835224_77b4df0e596db57dfdf4c367af8d45f2

To musiało być przed, jak widać po starszych wooferach z Lansaloy Surrounds :

11076240_1579230505681764_3389937108638677782_n.jpg?oh=2f297c8665b3dbcd5becad1c235e6ec5&oe=55B5F948&__gda__=1437722914_602c3a7def3db71e3aa6e21214155736

Gość cybant

(Konto usunięte)

A co się stało z Supreme?

Bo wcześniej przy średniotonowych miałeś Jupiter Beeswax + Mundorf Supreme. A na wysokich Rike Audio S-CAP Paper-Oil Aluminium.

Jak na wysokich Rike, w porównaniu do Mundorfów Supreme Silver Gold Oil ?

Jak na średnicy Rike, w porównaniu do Mundorfów Supreme ?

Znasz V-Cap'y OIMP ?

V capy znam , ale CuTF mam je w CD i Phono.

Zmieniłem głośnik średniotonowy na specjalną wersję Sonido bez whizzera i z podwójnym magnesem .

Mam teraz na górze Rike 1 uF i 0,3uF Jupitera, na średnicy 22 uF Jupitera a właściwie dwa po nie ma takich dużych pojemności ( i tak są ogromne;) , Supreme ma na basie od 70 - 300 Hz ( czyli też na dolnej średnicy ) poniżej 70 Hz mam DSP .

Rike jest dużo lepszy od Supreme , moim zdaniem jest lepszy nawet niż Mundorf SGO , jest bardziej gładki.

V capy znam , ale CuTF mam je w CD i Phono.

Zmieniłem głośnik średniotonowy na specjalną wersję Sonido bez whizzera i z podwójnym magnesem .

Mam teraz na górze Rike 1 uF i 0,3uF Jupitera, na średnicy 22 uF Jupitera a właściwie dwa po nie ma takich dużych pojemności ( i tak są ogromne;) , Supreme ma na basie od 70 - 300 Hz ( czyli też na dolnej średnicy ) poniżej 70 Hz mam DSP .

Rike jest dużo lepszy od Supreme , moim zdaniem jest lepszy nawet niż Mundorf SGO , jest bardziej gładki.

To Rike na średnicę (500Hz - 3.2kHz) w miejsce Supreme ? ...do górnoprzepustowego 16,5uF.

Masz łącznie 132uF tego Rike, aby wypożyczyć? … bo tyle potrzeba do złożenia dwóch kondensatorów po 16,5uF z 27V.

Czemu teraz tylko do 22uF, toż pisali ze są do 30uF, a najlepiej gdyby były po 33uF to wtedy elegancko na styk, bo z dwóch szeregowo połączonych 33uF otrzyma się 16,5uF z CC.

Bez testu w ciemno nie biorę, bez stu procentowej pewności, że będą maksymalnie doopę urywać, oczywiście z 27V :-). Gdzie są największe rabaty? na te Rike przy zakupie tak dużych pojemności.

Robiąc składaki, wychodzi jeszcze drożej, wtedy trzeba 4 x 15uF i 4 x 18uF co wedle angielskiego cennika z hificollective wynosi £746.00 !

Teraz musisz być jasnowidzem/prorokiem mówiącym jednoznacznie, czy w tej cenie to najlepszy wybór na świecie, że nie ma innych kondów które jeszcze lepiej od nich zagrają w tym zakresie z daną sekcją? – wtedy biorę od razu, po dobrym rabacie.

rike_data_new.gif

Inna opcja to V-Cap OIMP – ale nikt nie wie jak one grają w kolumnach! A to co tam w necie piszą, to wiesz. Wsadzą je do elektroniki i jeden pisze że wolne i zamulone, drugi że takie, trzeci jeszcze inaczej. Mnie interesuje co one potrafią w kolumnach w górnoprzepustowym na średnicy z 27V.

A jest taka osoba, która uważa że amerykańskie V-Cap'y to najlepsze kondy na świecie w kolejności : V-Cap CuTF, V-Cap OIMP, V-Cap TFTF.

I tu też byłoby trzeba robić składaki z różnych wartości :

20uF x 4 - $447.96

12uF x 4 - $351.96

1uF x 4 - $187.96

...łącznie $987.88 ! :

Ukryta Zawartość

Czy to jest lepsza opcja od Mundorfa Supreme? i jak OIMP w porównaniu do Rike Audio S-CAP ?

Wedle jakiegoś tam ogólnego porównania to V-Cap'y OIMP sporo wyżej ocenione od Mundorfów Supreme :

Ukryta Zawartość

Piszą, że Duelundy na 3D i wysokich przegrywają z S/G/O :

''Mundorf Silber/Gold/Öl: Tendiert geringfügig zu den Höhen (Silber). Ist aber micro genau im Detail. In der Tiefe ist er etwas besser als der Duelund (Bildliche Information). Ein wahrer Ultra High End Kondensator. (12,5 pkt.)''

Ja je lubię na wysokich z 27V mają ładnie rozciągniętą górę i scenę, szeroko głęboko i wysoko, czyste, klarowne, błyszczące detale, pełno mikrodetali.

''V-Cap TFTF : Das ist der Wohl beste Klang Auflösende Kondensator der Welt. Feiner und Transparenter im Detail gibt es zur Zeit nicht, da kommt auch ein Duelund nicht mehr mit. von 0.1 bis 3.3uF. Für Hochton und Röhrenverstärker.

Das ganze hat natürlich einen Wermutstropfen.

Er braucht circa 500 Stunden zum einspielen, vorher hört es sich schrecklich an. (13 pkt.)''

''V-Cap OIMP : wie oben und nicht ganz so Fein Auflösend. Benötigt aber auch 200 bis 400 Stunden Einspielzeit.

Bei 150V - 8 bis 47uF, bei 250V - 1 bis 6.8uF.

Hervoragender Mittel- und Hochton- Kondensator. (11,5 pkt.)''

Tutaj był test Rike S-CAP i już go nie ma. Czyżby to, co kiedyś o nich pisał zaczęło się nie zgadzać w późniejszym etapie i usunął opis. Za to zrobił aktualizację i pisze o Duelundach RS :

''Comparing the Duelund RS to the Rike Audio S-Cap I found the RS to give a richer tonal balance, like most copper versus aluminium caps do. The Rike Audio S-Cap seemed more up-front and a little more forward in the lower treble.'' ...

Ukryta Zawartość

...to znaczy że Rike grają na facjatę, a może jago systemik nie dał rady zapanować nad dźwiękiem. Co on tam wypisuje i zmienia co chwila te punkciki hehe, lub usuwa testy i dodaje inne, a powinien dopisać datę z uzupełnieniem tekstu jak z czasem coś nowego usłyszał. Bo teraz/obecnie (przy aktualizacji August 2014) Supreme ma 10, S/G/O 12,5 pkt. A na sup-audio 9 i 12, a oni wcześniej brali te oceny z jego strony. On tam się zakręcił w tych testach, albo kieprawy system ma.

Ostatnia aktualizacja September 2008 :

Ukryta Zawartość

Żeby on miał pojęcie jak na średnicy w dolnoprzepustowym grają stare amerykańskie Vitaminy Q 196P razem z Silver Micą – całość z 27V. To te wszystkie jego Jenseny i Mundorfy S/G/O zniszczy w tym miejscu.

Chyba że będą srebrne PIO Jensena na średnicy z 27V to może być konkret, a nie to co z PIO-Cu.

Co do faktycznego brzmienia Supreme, to zgadza się bardziej z tym co piszą na tej stronie :

Ukryta Zawartość

Na średnicy są niezłe, wyżej lepsze S/G/O.

''Against all the examples that I compared the Rike S-Caps to, including some Russian paper-in-oils, Obligatos, Siemens, Clarity Caps, Ansars, LCR (all) polypropylenes, and Black Gate NXQ's, they were the least coloured, and the most transparent.''...

Ukryta Zawartość

Te Twoje amerykańskie Jupitery dobre na średnicy? Jaki masz dokładnie model tych Jupiterów ... pokarz mi na stronie producenta, które to mają takie pojemności :

Ukryta Zawartość

Pr1nce, ciekawie napisał o porównaniu kondensatorów w swych tubowych pakach Destination Audio :

''Kondensatory trzeba dobrac do glosnikow, skutecznosci oraz miejsca w jakim maja pracowac. Mam porownanie kondensatorow:

Rike audio s-cap

Jupiter Flat Stacked Beeswax

Mundorf supreme

W jednej zwrotnicy kolumn typu horn. Nie jest tak że ktorys kondensator jest lepszy, one sa inne. Jupiter dodaje barwy, czaruje, koloryzuje, jest romantyczny. Jest tez ciut spowolniony i bas ma srednio kontrolowany. Rike audio jest bardzo detaliczny, mniej kolorowy, szybszy, mniej wciagajacy. Mundorf jezeli chodzi o barwe jest gdzies pomiedzy nimi, choc genereralnie jakosciowo jest ociupinke slabszy. Ja wybralem mundorfa, gdyz to bezpieczny wybor.''...#2362 :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

też słyszałem że seria RS jest robiona u Jensena. Na szczęście dostałem dobrą cenę, a przy cenie 6 szt Cast-PIO Cu to ja też wymiękłem.

Pozdro

Dobra robota! …

Wiem, że jak zrobię taki kompromis to potem będę żałować i jak kasa się znajdzie to i tak ulepszę. A stracę i czas i pieniądze.

W związku z powyższą zasadą staram się kompromisów nie robić.

Dlatego w swojej zwrotce na podział 9 kHz zastosowałem "topowe" elementy.

- 6 szt kondensatorów Duelund RS o pj. 1-1,5uF

- 4 szt powietrznych, waxowanych tasmowych cewek

- po kilka sztuk rezystorów Mundorf M-Resist Supreme na masowe i grafitowych home made w szeregu

- gniazda, widły i kabel z czystej miedzi.

Oczywiście L-Pady precz.

I co się stało?

Tuba przestała krzyczeć. To nie jest Altec. Dźwięk jest "łagodny" i przyjemny ale ... gdy potrzeba walnąć pałką w talerz to ciarki przechodzą. W sobotę słuchaliśmy Ciemna stronę Floydów ze szpulaka z master tape'a. Jak zegary sie odezwały to wszyscy mało nie pospadali z wrażenia z siedzisk. Szok, totalny odjazd, realizm. Jak ktoś był tak ze 40 lat temu w sklepie z prawdziwymi zegarami u zegarmistrza pasjonata o godzinie 12-ej to wie o czym mówię.

I to dla mnie jest brak kompromisu.

Czy można równie dobrze i taniej? pewnie tak. Nie mam czasu i kasy aby próbować.

Czy można lepiej? Pewnie tak. Ale nie wiem jak.

W żadne bateryjki nie wchodzę ;).

Za moje zwrotki zapłaciłem dużo. Ale nie żałuję. Warto było. Dźwięk oddaje jak brzmią instrumenty na scenie. Albo jest temu bardzo bliski.

Pozdro

Jak słuchacze, z wrażenia prawie spadają z siedzisk :-) … to znaczy że masz konkret :-)

...nie wiem czy tam z foteli, czy z "taboretek", najważniejsze że spadają :D ...lub ledwo na nich się utrzymują, po single malt'ach ;-)

W zwrotnicy masz pewniaki jak zrównoważone Duelundy RS, dość transparentne (jak na rezystory) Mundorfy M-Resist Supreme. Grafitowych/ołówkowych nie robiłem sobie. Miedziane taśmowe Wax-Coil …hmm, przy średnicy ujdą, tym bardziej że u Ciebie 2420 z 1''-owym wyjściem, no i do jego Duelundy RS, jak i do tweeterów 2405H, więc spoko, równowaga zachowana.

Widzę, że wcześniej osłuchałeś się z kolumnami i przemyślałeś co im trzeba :-)

Dobra robota! … teraz możesz upgrade'ować zwrotnice w 30-letnich Everestach DD55000 :-)

…i podłączać w Tri-ampie, wtedy wpadnę na słuchańsko, a może i na single malt'a ;-)

Edytowane przez atlon11

Było i ni ma :)

Jutro przyjdą Audyn Cap Plus i Mundorfy Supreme.

Na 2x 3.3uF które są równelegle zostawiłem CrossCapy. Usunąłem tez ten kawałek QEDa który dałem jako zamiennik bo zabrakło mi wtedy 9497 :-)

Ukryta Zawartość

post-51011-0-98711600-1427928031_thumb.jpg

post-51011-0-68678600-1427928033_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Marek.S

Po wstawieniu nowych Audynów i Mundorfów, daj im pograć kilka dni i napisz jak zmiany – co tam słyszysz z nowi kondami w pierwszym i późniejszym etapie.

Bez względu, czy równolegle, czy szeregowo, to i tak każdy komponent znakomicie słychać, gdzie on by nie siedział, więc i tych 2x 3.3uF również musisz się pozbyć!

No nie, w dolnoprzepustowym dla driverów 2450J zostawiłeś CrossCapy, a w tym miejscu musisz mieć jakieś debeściaki :-)

...chyba że zostawiłeś je tymczasowo, aby później uderzyć z grubej rury ;-) w hybrydowe Duelundy CAST Cu/Ag z CC 27V :

Ukryta Zawartość

...tylko brać, masz 3.3uF/100VAC za $583.00/szt., a dla Ciebie potrzebne cztery.

Jak dokupiłeś Belden'a 9497 to już podłącz dla 2123H / 2450J / 2405H osobne komplety, tak aby każdy z tych przetworników miał własne przewody głośnikowe, wtedy wszystko usłyszysz dużo lepiej i dokładniej :-)

Ten Belden taki cienki, że chyba musiałbym na średnicę skręcać głośnikowe z takich 10-cu Belden'ów ;-)

No i do pieca dorzuć konkretniej! :-) … bo widzę tylko jedną bateryjkę.

Ukryta Zawartość

No i do pieca dorzuć konkretniej! :-) … bo widzę tylko jedną bateryjkę.

Słoików Ci mało to przynajmniej tą bateryjkę doceń bo kolega wpadnie w deprechę ;)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Każdy głośnik idzie oddzielnie, z tyłu w kolumnie są 4 osobne wejścia.

Ten Belden z wyglądu nic specjalnego, ot zwykła pleciona sznorówka z ocynowanej miedzi ale gra to świetnie.

Jedyne co to nie radzi sobie z przenoszeniem prądu do 2235H jest zbyt cienki (2x1.5mm2).

Na bas mam Supra PLY3.4, również ocynowana miedź ale duuużo grubsza.

Jeśli te 3.3uF Audyny są większe to i tak się wyłożę bo wszystko jest zrobione na wymiar pod crosscapy :o)

Może lepiej zrobić małą herezję i na 2450J dać te Audyny a na 2405H zrobić Crosscapa + Supreme (3.3+0.33).

Edytowane przez Marek.S
Gość cybant

(Konto usunięte)

To Rike na średnicę (500Hz - 3.2kHz) w miejsce Supreme ? ...do górnoprzepustowego 16,5uF.

Masz łącznie 132uF tego Rike, aby wypożyczyć? … bo tyle potrzeba do złożenia dwóch kondensatorów po 16,5uF z 27V.

Czemu teraz tylko do 22uF, toż pisali ze są do 30uF, a najlepiej gdyby były po 33uF to wtedy elegancko na styk, bo z dwóch szeregowo połączonych 33uF otrzyma się 16,5uF z CC.

Bez testu w ciemno nie biorę, bez stu procentowej pewności, że będą maksymalnie doopę urywać, oczywiście z 27V :-). Gdzie są największe rabaty? na te Rike przy zakupie tak dużych pojemności.

Robiąc składaki, wychodzi jeszcze drożej, wtedy trzeba 4 x 15uF i 4 x 18uF co wedle angielskiego cennika z hificollective wynosi £746.00 !

Teraz musisz być jasnowidzem/prorokiem mówiącym jednoznacznie, czy w tej cenie to najlepszy wybór na świecie, że nie ma innych kondów które jeszcze lepiej od nich zagrają w tym zakresie z daną sekcją? – wtedy biorę od razu, po dobrym rabacie.

rike_data_new.gif

Inna opcja to V-Cap OIMP – ale nikt nie wie jak one grają w kolumnach! A to co tam w necie piszą, to wiesz. Wsadzą je do elektroniki i jeden pisze że wolne i zamulone, drugi że takie, trzeci jeszcze inaczej. Mnie interesuje co one potrafią w kolumnach w górnoprzepustowym na średnicy z 27V.

A jest taka osoba, która uważa że amerykańskie V-Cap'y to najlepsze kondy na świecie w kolejności : V-Cap CuTF, V-Cap OIMP, V-Cap TFTF.

I tu też byłoby trzeba robić składaki z różnych wartości :

20uF x 4 - $447.96

12uF x 4 - $351.96

1uF x 4 - $187.96

...łącznie $987.88 ! :

http://www.v-cap.com/oil-capacitors.php

Czy to jest lepsza opcja od Mundorfa Supreme? i jak OIMP w porównaniu do Rike Audio S-CAP ?

Wedle jakiegoś tam ogólnego porównania to V-Cap'y OIMP sporo wyżej ocenione od Mundorfów Supreme :

http://sup-audio.com/html/high-standard.html

Piszą, że Duelundy na 3D i wysokich przegrywają z S/G/O :

''Mundorf Silber/Gold/Öl: Tendiert geringfügig zu den Höhen (Silber). Ist aber micro genau im Detail. In der Tiefe ist er etwas besser als der Duelund (Bildliche Information). Ein wahrer Ultra High End Kondensator. (12,5 pkt.)''

Ja je lubię na wysokich z 27V mają ładnie rozciągniętą górę i scenę, szeroko głęboko i wysoko, czyste, klarowne, błyszczące detale, pełno mikrodetali.

''V-Cap TFTF : Das ist der Wohl beste Klang Auflösende Kondensator der Welt. Feiner und Transparenter im Detail gibt es zur Zeit nicht, da kommt auch ein Duelund nicht mehr mit. von 0.1 bis 3.3uF. Für Hochton und Röhrenverstärker.

Das ganze hat natürlich einen Wermutstropfen.

Er braucht circa 500 Stunden zum einspielen, vorher hört es sich schrecklich an. (13 pkt.)''

''V-Cap OIMP : wie oben und nicht ganz so Fein Auflösend. Benötigt aber auch 200 bis 400 Stunden Einspielzeit.

Bei 150V - 8 bis 47uF, bei 250V - 1 bis 6.8uF.

Hervoragender Mittel- und Hochton- Kondensator. (11,5 pkt.)''

Tutaj był test Rike S-CAP i już go nie ma. Czyżby to, co kiedyś o nich pisał zaczęło się nie zgadzać w późniejszym etapie i usunął opis. Za to zrobił aktualizację i pisze o Duelundach RS :

''Comparing the Duelund RS to the Rike Audio S-Cap I found the RS to give a richer tonal balance, like most copper versus aluminium caps do. The Rike Audio S-Cap seemed more up-front and a little more forward in the lower treble.'' ...

http://www.humblehomemadehifi.com/Cap.html

...to znaczy że Rike grają na facjatę, a może jago systemik nie dał rady zapanować nad dźwiękiem. Co on tam wypisuje i zmienia co chwila te punkciki hehe, lub usuwa testy i dodaje inne, a powinien dopisać datę z uzupełnieniem tekstu jak z czasem coś nowego usłyszał. Bo teraz/obecnie (przy aktualizacji August 2014) Supreme ma 10, S/G/O 12,5 pkt. A na sup-audio 9 i 12, a oni wcześniej brali te oceny z jego strony. On tam się zakręcił w tych testach, albo kieprawy system ma.

Ostatnia aktualizacja September 2008 :

http://sup-audio.com/assets/applets/Kondensator_Test.pdf

Żeby on miał pojęcie jak na średnicy w dolnoprzepustowym grają stare amerykańskie Vitaminy Q 196P razem z Silver Micą – całość z 27V. To te wszystkie jego Jenseny i Mundorfy S/G/O zniszczy w tym miejscu.

Chyba że będą srebrne PIO Jensena na średnicy z 27V to może być konkret, a nie to co z PIO-Cu.

Co do faktycznego brzmienia Supreme, to zgadza się bardziej z tym co piszą na tej stronie :

http://www.highfidelity.pl/@main-360&lang=

Na średnicy są niezłe, wyżej lepsze S/G/O.

''Against all the examples that I compared the Rike S-Caps to, including some Russian paper-in-oils, Obligatos, Siemens, Clarity Caps, Ansars, LCR (all) polypropylenes, and Black Gate NXQ's, they were the least coloured, and the most transparent.''...

http://www.tnt-audio.com/accessories/rike_caps_e.html

Te Twoje amerykańskie Jupitery dobre na średnicy? Jaki masz dokładnie model tych Jupiterów ... pokarz mi na stronie producenta, które to mają takie pojemności :

http://jupitercondenser.com/

Pr1nce, ciekawie napisał o porównaniu kondensatorów w swych tubowych pakach Destination Audio :

''Kondensatory trzeba dobrac do glosnikow, skutecznosci oraz miejsca w jakim maja pracowac. Mam porownanie kondensatorow:

Rike audio s-cap

Jupiter Flat Stacked Beeswax

Mundorf supreme

W jednej zwrotnicy kolumn typu horn. Nie jest tak że ktorys kondensator jest lepszy, one sa inne. Jupiter dodaje barwy, czaruje, koloryzuje, jest romantyczny. Jest tez ciut spowolniony i bas ma srednio kontrolowany. Rike audio jest bardzo detaliczny, mniej kolorowy, szybszy, mniej wciagajacy. Mundorf jezeli chodzi o barwe jest gdzies pomiedzy nimi, choc genereralnie jakosciowo jest ociupinke slabszy. Ja wybralem mundorfa, gdyz to bezpieczny wybor.''...#2362 :

http://www.audiostereo.pl/kondensatory-rankingi-firm-stworzmy_12576.html/page__st__2340

Dlatego u mnie na górze jest Rike plus Jupiter , a na średnicy Jupiter 10uF plus Jupiter 12 uF i już mamy pojemność 22uF;)

Tanio nie jest , ale w połączeniu z moimi głośnikami jest super;))

To są te Jupitery

http://jupitercondenser.com/product/copper-foil-flat-stacked-wax-capacitor/

Edytowane przez cybant

...coraz konkretniej :-) ... i jak ładnie się rozrosły :-)

Jeśli te 3.3uF Audyny są większe to i tak się wyłożę bo wszystko jest zrobione na wymiar pod crosscapy :o)

Może lepiej zrobić małą herezję i na 2450J dać te Audyny a na 2405H zrobić Crosscapa + Supreme (3.3+0.33).

Kondy przyszły ale w życiu tego nie zmieszcze w tych obudowach, te Audyny są ogromne.

Wcale się nie wyłożysz, a Audyny włożysz, gdy zwrotnice w 3-ech osobnych obudowach złożysz :-)

Jak masz teraz w jednej obudowie filtry dla: MF / HF / UHF, to zrobisz to samo w trzech, co na obie strony da Tobie łącznie 6 zewnętrznych zwrotnic. Maksymalna separacja i maksymalny profesjonalizm :-)

No i same korzyści, przestrzeń, swoboda, w montażu komponentów i nie tylko.

Belden'y od strony zwrotnic możesz przylutować na stałe, aby nie kupować 24-ech miedziano-rodowanych terminali/zacisków dla 6-ściu zwrotnic. Chyba że chciałbyś mieć wygodę w podłączaniu różnych przewodów, to wtedy co innego.

Kupując nowe kondy zamierzałeś dla 2405H dać: 2 x 2uF Audyn Cap Plus, i 2 x 3.6uF (2 x 3.3uF Audyn Cap Plus + 2 x 0.33uF Mundorf Supreme) – faktyczne wartości to 1uF i 1.8uF bo gra z CC :-)

Zostały 2 x 3.3uF CrossCap przy 2450J. Gdy już się osłuchasz z tym co jest, możesz zrobić tak jak napisałeś i dać te Cap Plus dla 2450J, tyle że wtedy 2405H ucierpią z CrossCap'ami. Najlepiej abyś posłuchał jednych tu drugich tam i na odwrót, wtedy będziesz wiedział jaki mają wpływ na brzmienie w danym pasmie.

Nie licząc MF, to ostania para CrossCap'ów ,których i tak prędzej czy później się pozbędziesz :-)

Edytowane przez atlon11

Jupitery do zwrotnic (100V) maja całkiem znośne ceny jak na duże pojemności. gdybym potrzebował zwrotkę na średnicę czy dół najprawdopodobniej skorzystałbym własnie z nich:

Ukryta Zawartość

Pozdro

Ukryta Zawartość

Muszę przewietrzyć mój system…

W sobotę słuchane było moje dzieło. Nie któ®zy ostatnio słuchali jeszcze wersji stokowych.

Jeden z głosów: do bólu prawdziwe. Szkoda czasu słuchać na nich słabych realizacji.

Ale np.

Pink Floyd - the Dark Side Of The Moon, z taśmy R2R 15ips

Bill Berry And His Ellington Allstars - For Duke, z winyla

Ferdinand Herold - La Fille Mal Gardée - Excerpts, z winyla

albo jazz z ECMów, z CD

to po prostu poezja.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Marek, dla Ciebie bateryjki - całe opakowanie 20-sztuk, aby było więcej ognia :-)

Podłączając 3 po 3 (na stronę) jeszcze zostają dwie bateryjki na zapas.

Dorzucaj stopniowo do obu pieców i pisz co słyszysz :-)

...najlepiej jest, gdy wszystkie przetworniki w całym paśmie (łącznie z woofer'ami) grają ze zwrotkami CC na dopałkach, bo wtedy słychać ich wpływ na całe pasmo. Nie tylko na MF / HF / UHF ... słychać ich znakomity wpływ na sound, ale również na LF :-)

To co gra bas na prądzie to każda aktywka wysiądzie :D

200x_bateria_alkaliczna_Varta_Industrial_6LR61_9V_4022_karton_1427791724_156.jpg

varta_ind_6lr61_data_1427791723.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zrobiłem dzisiaj drugą zwrotkę, jest nieźle.:-)

Nieźle zrobiłeś czy co najmniej nieźle gra? ;)

Stawiam na to drugie.

A daj się im jeszcze wygrzać.

Zamówiłeś te ołówkowe rezystory?

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Rezystorów jeszcze nie ruszałem.

Kolor ("Timbre") jest super ale akustyka wszystko psuje, zbyt wytłumiony pokój ucina górę.

CrossCapy bardziej się wydzierały dlatego góra była jeszcze jako tako.

Zrobiłem dzisiaj drugą zwrotkę, jest nieźle.:-)

I co Marek ''Nie ma Lipy!'' :-) ... jak mówi Robert Burneika

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolor ("Timbre") jest super ale akustyka wszystko psuje, zbyt wytłumiony pokój ucina górę.

Akustyka musi być żywa i prawdziwa, jak no wolnym powietrzu ... po prostu Live.

Teraz góry za mało, to zrób tą podmiankę o której wcześniej pisałeś, to może co nieco pomoże. Albo elektrownię masz za ciemną - a musi być ekstremalnie transparentna i rozdzielcza!

Mówiłem Mundorfy S/G/O na wysokie, albo Solen Silver Sound ...było trzeba brać Soleny (pod 27V) i się nie czaić.

Rezystory wymień na Mundorfy M-Resist Supreme, no i wszystkie taśmowe cewki na śmietnik, ew. na średniczkę, ale nie same.

Wstawiaj cewki EI na drucie cynowanym, u mnie grają na LF / HF / UHF i git.

Na HF (3.2kHz - 10kHz) i UHF (od 10kHz w górę) okablowanie i przewody głośnikowe ze srebrzonej miedzi typu multi-strand, do tego Mundorfy S/G/O z 27V … i nie ma lipy!

Na średnicy MF (500Hz - 3.2kHz) cewki hybrydowe taśmowo-drutowe, do tego oryginalne okablowanie z cynowanej miedzi, i głośnikowe kabliska Klangfilma z miedzi srebrzonej. Kondy Supreme, z drugiej strony Vitamin Q 196P (27V) + Silver Mica (27V) ... i nie ma lipy!

Na basie (LF) cewki EI i kondy z 27V, wewnętrzne okablowanie Audio Note (Japan) QSSC, i głośnikowe miedziane grube/konkretne kabliska … i nie ma lipy!

Wszelkie gniazda/wtyki na rodzie!

A sieciówki z miedzi cynowanej, grube i sztywne jak diabli, żeby prądu nie brakowało.

Jest Moc, Nie ma lipy :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez atlon11

Czemu nikt mi nie powiedział że mam źle zrobione zwrotki pod 2450J? :-)

Cewka .47mH ma być w szeregu a u mnie jest równolegle, ale gafa...dopiero teraz to zauważyłem.

Edytowane przez Marek.S
Gość cybant

(Konto usunięte)

Rezystorów jeszcze nie ruszałem.

Nikt nie podejrzewał , że taka "gapa" jesteś;))

Trochę zmieniłeś charakterystykę...

Posłuchaj dłużej , pewnie też już przywykłeś do takiej "jazdy" na górze.

Pokój nie może obciąć częstotliwości , tylko co najwyżej ją pochłonąć.

Czyli góra jest , ale subiektywnie jest jej mniej.

Edytowane przez cybant

Dywan "włochacz" pożera wysokie. Muszę poeksperymentować z RoomEQ Wizardem.

To mała cewka, w dodatku na samym końcu toru dlatego pewnie nie było tego tak od razu słychać.

Edytowane przez Marek.S

Czemu nikt mi nie powiedział że mam źle zrobione zwrotki pod 2450J? :-)

Cewka .47mH ma być w szeregu a u mnie jest równolegle, ale gafa...dopiero teraz to zauważyłem.

Bo tak jak powiedział Cybant, nikt nie podejrzewał Cię, że możesz walnąć taką gafę, mając schemat i zwrotnice (na żywo) przed oczami :-)

W dolno-przepustowym cewka 0.47mH w szeregu i kond 1.65uF* równolegle, a Ty dałeś cewkę i kond równolegle dla 2450J :-)

* 3.3 + 3.3 szeregowo = 1.65 z CC

To mała cewka, w dodatku na samym końcu toru dlatego pewnie nie było tego tak od razu słychać.

Od razu, to można było nie zobaczyć ze zdjęcia, bo na ścisku maksymalnym - patrzą ogólnie jaka cewka/kond/rezystor - kto tam zagląda w detale jak nie pytasz. Gdybyś przestronnie, bez ścisku, podłączył tą cewkę i kondy to połączenia byłoby bardziej widoczne, w osobnych obudowach dla HF.

Na średnicy (MF) w dolno-przepustowym, przetestowałem multum różnego rodzaju cewek i wszystko słychać znakomicie, a wybrałem swoje hybrydowe cewki, które wyrżnęły wszystkie inne na średnicy! ... Łącząc równowagę i detal jak żadne inne.

Dalej jest gdzieś metaliczny przydźwięk na górze którego za cholerę nie mogę się pozbyć....Nie wiem czy to końcówka czy przedwzmacniacz albo może kable AQ.

Proste, Twój system się gubi i nie wysterowuje danych częstotliwości. Nie dasz rady idealnie wysterować 4343ASF, to co by było gdybyś miał wieżowce Westlake Audio Tower SM-1 :-)

Na dniach było u mnie trochę osób z okolic.

Rozpływali się :-) ... nad sound'em ... nad wszelkimi detalami i realistycznym tonem ... Mówili jak dużo detali słychać, że każdy detal idealnie odseparowany, rozdzielony, łącznie z wokalami, wszystko na swoim miejscu. Jebitnie realistyczny ton, wokale, detale, równowaga, swoboda, kontrola, dynamika, realizm, uniwersalność, itd., itp. :-)

Co to za felieton :D ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...''Kusząc się o uogólnienie: audioholik poszukuje absolutu, słuchając jednego lub kilku utworów na sprzęcie, który ulega ciągłym mutacjom technicznym.''

To nie jest tak jak piszą, bo ze mnie dobry audioholik :-) ... to ja wiem jak jest.

audioholik poszukuje absolutu, słuchając wszelkich rasowych, a przynajmniej dobrych realizacji i nie z kilku, tylko co najmniej z kilkuset płyt. Sprzęt ulega mutacjom technicznym, to fakt, ale do czasu maksymalnej śruby ... absolutu, a że zawsze jest rezerwa, to wiadomo. Tyle, że gdy już jest konkretna śruba, to słucha muzyki :-) i całą resztę ma gdzieś.

audioholik z miłości do muzyki :-) ... dobre, bo jak tu wytrzymać dzień bez muzyki, gdy ona tak fajnie, pozytywnie nakręca :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi