Skocz do zawartości
IGNORED

Hi-end&vintage kolumny JBL

Rekomendowane odpowiedzi

Duzo racji w tym co mowisz,ale moze komus odpowiada taki styl grania, na AS sluchalem tych ...66 i graly swietnie,nie wiem czy sluchales,to co czesto nie powinno grac okazuje sie najlepsze np.kolumny recenzenta Paculy,jak przeczytal specyfikacje glosnikow w tych kolumnach to powiedzial ze to nie powinno grac i jeszcze plastikowy glosnik!a wybral jako najlepsze na swiecie do jego mieszkania.

Aleź pewnie źe tak. Jeśli komuś to pasuje to niech kupuje i słucha.

Duzo racji w tym co mowisz,

Chyba z konia spadłeś.

1 - JBL M2 to nie są kolumny/monitory bliskiego pola!

2 - mają one budować obraz przestrzenny stereofoniczny, a NIE "głównie/tylko mono"

3 - te kolumny (jak każde masteringowe) mają zapewniać wysokiej jakości, stabilny obraz przestrzenny (stereofonię)

4 - nadają się do domu nie gorzej od B&W 803 (nie licząc wyglądu, bo Bowersy są piękne, a te JBL ... nie) - to podobna klasa jakościowa i cenowa (nawet wyższe 802 są używane w studiach do tego samego celu, do którego powstały JBL M2)

- tak że z trudem znajduję w jego poście "dużo racji" ... prędzej "dużo bzdur"

Oj Kyle nie bądż taki aptekarski w Japonii takie wysokie szafy ludziska słuchają na 12 m2 wiec jakie to pole jest ;)

... z jakiej odległości? Jak 2 metry, to bym tego bliskim polem nie nazwał. Edytowane przez Kyle

W sumie jak to jest z tą trójwymiarową sceną, własnie słucham sobie chyba najlepsze wykonanie Suity wiolonczelowej no1 w tonacji G. BWV1007 Johana Sebastiana Bacha w wykonaniu Jacqueline du Pre nagraną 7.1.1962r w wersji mono.

O co z ta scena chodzi?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Ale jej wartość od 1 wystawy spadła do połowy a tych moich brzydactw jakoś nie :)

Wiesz ... kolumny mają przede wszystkim dobrze grać ;) Moje kolumny też paskudne (typ płyty nagrobkowej), a od zakupu zdrożały.

Wiesz ... kolumny mają przede wszystkim dobrze grać ;) Moje kolumny też paskudne (typ płyty nagrobkowej), a od zakupu zdrożały.

No cóż to jednak inflacja dalej jest :(

Ktoś ma najnowszy nr. magazynu Stereoplay 4/2013 z testem JBL 4365 Studio Monitor

Jak tak, to poproszę o wklejenie całego testu...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

post-28079-0-00151000-1364065215_thumb.jpg

post-28079-0-11378000-1364065241_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png

Panowie, kolumny te wykonałem ponad rok temu, nie było mi dane posłuchać dłużej, bo klient mi szybko zabrał, dzisiaj odwiedziłem znajomego i troszeczkę posłuchałem,.... kolumny niesamowicie się zmieniły,.... komponenty użyte nie były drogie ok 4,5 tyś zł, bardzo prosta skrzynka i grają, mogę udostępnić schemat zwrotki i obudowy, naprawdę polecam.

imgp0825p.jpg

Z tego co przeczytałem w stereoplay, Polskie Tuby zebrały bardzo ładne noty.

Edytowane przez Azus

Do projektu na Iwacie 300 jest gotowa zwrotnica dla drivera 2" - Radian 760 Neo (mozna zastosowac innego producenta):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do projektu na Iwacie 300 jest gotowa zwrotnica dla drivera 2" - Radian 760 Neo (mozna zastosowac innego producenta):

Ukryta Zawartość

Ciekawy jestem 950 w multucel,

Ukryta Zawartość

Tak się fani JBL-a relaksują

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozostawił sobie na pamiątkę miniaturowy model kolumn B&W Nautilus :) które wcześniej posiadał. To samo by spotkało wszystkie inne kolumny, a ile tylko by ładnie wyglądały :) bo z zastąpieniem tych głównych nie mają szans :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piękne... od samego patrzenia na nie w moim pokoju, robiłby mi się uśmiech od ucha do ucha bez słuchania muzyki :-) Myśle ze pięknie by grały z lampą...

Tak, Array 800 z porządnym lampowym wzmacniaczem spokojnie zagrają.

Greg Timbers podłączał monobloki Quicksilver M135 :

Ukryta Zawartość

post-28079-0-49609500-1364082275_thumb.jpg

post-28079-0-55028900-1364082409_thumb.jpg

post-28079-0-64125600-1364082441_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak się fani JBL-a relaksują

Ukryta Zawartość

Zobaczcie jakie male pokoje!!jakie wielkie kolumny i jaki super sprzet je napedzajacy,wzm lampowe,gramofony a jak juz odtwarzacze to najlepsze,wniosek taki! ze sluchaja muzyki odkrecajac galke glosnosci na 15% i wtedy ma to sens,wszystko slysza,najdrobniejsze niuansy.Wiekszosc u nas musi miec duze pokoje, bo do malych twierdza to tylko monitory,napierdalanka musi byc na 80% glosnosci, bo basu nie bedzie slychac itd.Widac na zdjeciach ze male pomieszczenie,blisko stojace kolumny, sluchacz maly, ale ze sluchem wielokrotnie lepszym od naszego.

Ta skrzynia wzieta z szopy tez miala nie grac!!!!

Inne tez

Ukryta Zawartość

Zobaczcie jakie male pokoje!!jakie wielkie kolumny i jaki super sprzet je napedzajacy,wzm lampowe,gramofony a jak juz odtwarzacze to najlepsze,wniosek taki! ze sluchaja muzyki odkrecajac galke glosnosci na 15% i wtedy ma to sens,wszystko slysza,najdrobniejsze niuansy.Wiekszosc u nas musi miec duze pokoje, bo do malych twierdza to tylko monitory,napierdalanka musi byc na 80% glosnosci, bo basu nie bedzie slychac itd.Widac na zdjeciach ze male pomieszczenie,blisko stojace kolumny, sluchacz maly, ale ze sluchem wielokrotnie lepszym od naszego.

Mirek wrzuć jakieś duże składy orkiestrowe albo Metalicę lub Raimstein bo do plumpkania wiele nie trzeba ;)

Myślę Mirek że trochę pochopnie oceniasz i muszę ciebie zmartwić bo rzeczywistość jest inna niż sądzisz.

Po 1-te wnętrza wcale aż takie małe nie są a poza tym to Azja, Japonia a tam wielkość pomieszczeń jest inna niż

u nas a już zupełnie inna niż w USA. Ludzie są mali, drobni, jest ich dużo (130 mln) na terenie w zasadzie wielkości

Polski ale odliczając góry i inne miejsca nie nadające się do zamieszkania to te 130 mln ludzi mieszka na terenie

mniejszym od Polski. To wymusza inne podejście do powierzchni mieszkalnej.

Akurat byłem tam kilka razy i trochę widziałem. Mieszkanie 70m2 które u nas za komuny było luksusem a dziś jest już

klasą średnią to tam jest mega luksusem a cenę ma taką jak u nas dobra willa!!

Dlatego to pokoje pod audio mają jakie mają.

Zobacz jak mają w USA, gdzie często pokój ma 100m2.

Po 2- te filmiki są najczęściej z pomieszczeń firm które zajmują się renowacją i handlem takim sprzętem więc obiektywizm

też nie jest duży.Poza tym dobór repertuaru celowy jak słusznie zauważył kolega Rafaell. Plumkanie to wszędzie gra fajnie

ale na dużej orkiestrze albo ostrzejszej muzie sprawa wygląda inaczej.

Po 3- sprzęt JBL to żadna rewelacja.Są tu na forum fani i OK ale wiem od fachowców,dźwiękowców że choć to solidny sprzęt

to jednak taka klasa średnia i nie ma się specjalnie czym podniecać. Co innego Ray Audio-Kinoshita.To jest ponoć super sprzęt

ale znów z filmików nie widać że to aż takie giganty nie są jak się tobie wydaje bo średnio 100x80cm a największe mega Kinoshity RM-7

mają wymiar 130cm x 105cm i jest to wielki monitor, to fakt, ale nie jest olbrzymem przy 2m kolumnach jak np Rockport Arrakis, Von Schweikert VR-11, Focal Grand Utopia, Wilsona Alexandria i innych.

Nie widać też faktów których ja też nie znałem ale wiem od mądrzejszych że KInoshita ma świetne wzmacniacze ale nie lampowe tylko tranzystorowe,

że ma świetne pół aktywne zwrotnice ale niestety ustawić je potrafi tylko sam Kinoshita i Hidley. Ich wizyta jest niezbędna do takiego systemu a to jest jak łatwo się domyślić bardzo kosztowne. Bez dobrego ustawienia tych zwrotnic sprzęt gra bardzo kiepsko i kasa wyrzucona w błoto.

Po 4- to wszystko są monitory studyjne zaprojektowane do grania w pomieszczeniach o wyrównanej, dobrej akustyce

co jest oczywiste w studiach nagrań. Akustyki nie da się oszukać ani pominąć i wszędzie działa tak samo i na Japońców i na amerykańców. W pomieszczeniu ze złą akustyką takie monitory wcale nie będą grały dobrze jak się tobie wydaje.

Tak więc rzeczywistość wygląda inaczej niż nasze wyobrażenia.

Dla uspokojenia powiem tylko że cena Kinoshity RM-7 ze zwrotnicami i wzmacniaczami bez preampa to 150 000$ i nie ma żadnych rabatów.

Edytowane przez sly30

Po 4- to wszystko są monitory studyjne zaprojektowane do grania w pomieszczeniach o wyrównanej, dobrej akustyce

co jest oczywiste w studiach nagrań. Akustyki nie da się oszukać ani pominąć i wszędzie działa tak samo i na Japońców i na amerykańców. W pomieszczeniu ze złą akustyką takie monitory wcale nie będą grały dobrze jak się tobie wydaje.

Jak charakterystyka kolumn jest nierówna i wstawisz je do zwykłego pomieszczenia, to będzie jeszcze bardziej nierówna, niż równych monitorów wstawionych do tego samego pomieszczenia.

Do punktu 3-go, też jestem tego zdania, nie ma co fisiować na punkcie JBL,a, rozmawiałem z pewnym Panem, specjalistą od TAD, ocena jego co do przetworników; stare przestarzała technologia, i alnico, które to jest nieporozumieniem, z tego co wiem wszystko już wyprzedał, bo to nie są przetworniki do grania, tylko do plumkania, w porównaniu z np. BMS, B&C, np. Radian + Turextent, bije TAD,a 4001, rozdzielczością, dynamiką i niesamowitą czystością, uniwersalnością.

Edytowane przez Azus

Kyle to prawda. Ale firmy z rynku Home Audio często celowo mieszają w charakterystyce żeby ich kolumny lepiej

grały w mieszkalnych pomieszczeniach w których najczęściej w ogóle nie ma adaptacji akustycznej a już na pewno

nie tak skutecznej jak w studiach nagrań.

Edytowane przez sly30

Akurat slucham w 80% wokalizy, dlatego takie kolumny trafiaja w moje gusta,nie interesuja mnie jak wygladaja,czy male,duze,brzydkie tylko czy graja pieknie,jak sa ladne to oczywiscie plus

to na kolumnie Konoshita to zwrotnica pasywna bo tylko takie używa ,pół aktywne są wysokie modele Westlake,wzmacniacze kinoshita są uznane za wybitne a robi je ta firma

Ukryta Zawartość

Metalica lub Raimstein to akurat muza dla dobrych tubowych uderzenie głośnika papierowego 15cali o dynamice około 100db a audiofilski basik który mruczy do 25hz to dwa światy .

Ukryta Zawartość

to na kolumnie Konoshita to zwrotnica pasywna bo tylko takie używa ,pół aktywne są wysokie modele Westlake,wzmacniacze kinoshita są uznane za wybitne a robi je ta firma

Ukryta Zawartość

Metalica lub Raimstein to akurat muza dla dobrych tubowych uderzenie głośnika papierowego 15cali o dynamice około 100db a audiofilski basik który mruczy do 25hz to dwa światy .

Masz jakieś namiary na projekty zwrotnic, lub dokładne modele.

Ukryta Zawartość

Kyle to prawda. Ale firmy z rynku Home Audio często celowo mieszają w charakterystyce żeby ich kolumny lepiej

grały w mieszkalnych pomieszczeniach w których najczęściej w ogóle nie ma adaptacji akustycznej a już na pewno

nie tak skutecznej jak w studiach nagrań.

To jest własnie dobrze zrobiona robota! :) Wstawiasz do pomieszczenia o określonej kubaturze które nie jest specjalnie przygotowane akustycznie i to po prostu gra.

Dziś stosuje się w tym celu np. wąskie przednie ścianki a kiedyś ludzie mieli półki z książkami i na takiej półce miedzy książkami stawiano kolumnę z szeroką ścianka przednią i to też świetnie grało!

ten na ebay z Hong Kong co sprzedaje horny TH 4001 klonował zwrotnice on ma chyba RM11,to jest podobno 425hz cięcie ale w to nie wierze 4001 tego by nie wytrzymał ,na pewno zwrotnica kinoshity jest lepsza od tad

HIGH END to właśnie dwa światy na raz!

Oby tak graly dzisiejsze kolumny

Ukryta Zawartość

Tak wlasnie widze

HIGH END

Ukryta Zawartość

HIGH END to właśnie dwa światy na raz!

to zaproś gościa z saksofonem lub trąbką i włącz te dwa światy tylko kable dopasuj

a ja zagram na np Altec na kablu od odkurzacza i zobaczymy co jest bliższe prawdy bo ja wiem

Edytowane przez noaudiofil

ten na ebay z Hong Kong co sprzedaje horny TH 4001 klonował zwrotnice on ma chyba RM11,to jest podobno 425hz cięcie ale w to nie wierze 4001 tego by nie wytrzymał ,na pewno zwrotnica kinoshity jest lepsza od tad

A dla czego koniecznie TAD ? koledzy sugerowali np.

Ukryta Zawartość

Ja już od dawna twierdzę że 15" nie powinien odtwarzać pasma wyższego niż 200Hz no ale te 400Hz przy 2way to jeszcze znośny kompromis.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi