Skocz do zawartości
IGNORED

Hi-end&vintage kolumny JBL

Rekomendowane odpowiedzi

Widzisz jakąś zadrę tutaj?

potrzebuję komplet koców

można do ciebie na PW ?

"Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów."

Jak oryginalne, to pewnie że warto. Tylko luknij na ten cieniutki talerz – miejsce w którym przykręca się driver do horna.

W oryginale to na pewno ma około 1cm grubości – spójrz na pozostałe 2346-1

Kolego Alton z uwagi na twoje niezmiernie wnikliwe posty ,proszę o wypowiedzenie się co do kolumn 4430. Jestem po osobistym zapoznaniu serii studio monitor ,oj czuje że dłuższa znajomość z tą serią, lecz co chwila wyżej.

Kolego Alton z uwagi na twoje niezmiernie wnikliwe posty ,proszę o wypowiedzenie się co do kolumn 4430. Jestem po osobistym zapoznaniu serii studio monitor ,oj czuje że dłuższa znajomość z tą serią, lecz co chwila wyżej.

Bardzo proszę Luka:)

JBL 4430 Bi-Radial Studio Monitors wyglądają na bardzo dobrą konstrukcję, tym bardziej w cenę którą podałeś to tylko brać jeśli z nimi wszystko OK, bo często zaniżone/podejrzanie niskie kwoty mogą świadczyć o stanie produktu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) – na audiogonie ostatnio wystawiane za $2,800.00 :)

Już po samej konstrukcji i przetwornikach widać, że nie ma lipy. Masz 15'' woofer 2235H o bardzo dobrym rozciągnięciu, i bdb 1'' driver AlNiCo 2421A w Bi-Radial horn 2344.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

4430 należy do najdłużej produkowanych studyjnych monitorów JBL'a ... począwszy jego produkcję od 1981 roku, i skończywszy na 1999r.

Ukryta Zawartość

Rekordzistą jest domowa konstrukcja JBL Paragon produkowana niezmierne od 1957 roku do 1983r., a gdzieniegdzie piszą że nawet do 1988r., ale do tego roku to były już tylko sprzedawane z magazynu w Kalifornii.

W dokumentacji/specyfikacji technicznej (PDF) dla 4430/35 podają drivery 2425H

Specyfikacja techniczna z 1984r. przedstawia takie same drivery 2425H, co oznacza że tylko w najstarszych modelach grały 2421A.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png

Faktycznie różnią się od pozostałych 2346. Poza nimi widać u jego w mieszkaniu klony Everest DD55000 i Hartsfield

Ukryta Zawartość

Zobacz na 1-szym zdjęciu od lewej 2346 wyglądający jeszcze inaczej, w bardzo grubej formie ze wzmocnieniem krzyżowym. Na japońskiej stronie piszą że pochodzi z 4660.

to oczywiście repliki,jak już pisałem - jest firma w kanadzie która to wykonuje repliki 2346-1 za cenę 280$/szt + transport i pewnie cło....

szkoda że nie ma takiej firmy w europie-nie miałbym problemu....

Ukryta Zawartość

Sa do kupna za "grosze"

Ukryta Zawartość

Faktycznie za grosze :) tylko 60.200 EUR za JBL Superhorn :

Der beste Lautsprecher, der je im Audiomarkt angeboten wurde!!!

Es wurden für dem Mittelton ein Paar Fostex D200A, für den Mittelhochtonbereich ein Paar Fostex D300A und für den Hochton ein Paar Fostex D500A verwendet.

Die Gold-Labaratoriareihe von Fostex waren und sind mit die besten Treiber, die je gebaut wurden. Davon wurden auch nur sehr wenig Stück in der Welt produziert.

Für den Bass wurden vier JBL K140 verwendet.

Das Mitteltonhorn ist ein Spezial-Iwata-Horn.

Das alle Treiber und Bässe natürlich mit Alnicomagneten bestückt sind, ist nur am Rande zu erwähnen.

Der Lautsprecher ist optisch und klanglich an der absoluten Weltspitze anzusiedeln! Wir haben in den vielen Jahrzehnten fast alle bekannten Lautsprechersysteme gehört und getestet, aber dieser ist besser!

(Ein ähnlicher Lautsprecher wird von der Firma GIP bei der High-End 2011 für 240.000,00,-€ vorgestellt und angeboten, aber natürlich nicht in dieser exklusiven Verarbeitungsqualität und den seltenen Treibern.)

Prawie jak u mnie ;-) ...

post-28079-0-74819800-1364654218_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dobre są te Horny? Bo z jednej strony wyglądają spektakularnie ale z drugiej jakoś tak scenicznie w negatywnym sensie.

Jak to gra? Pewnie dużo hałasu? To musi mieć wykop.

Dobre są te Horny? Bo z jednej strony wyglądają spektakularnie ale z drugiej jakoś tak scenicznie w negatywnym sensie.

Jak to gra? Pewnie dużo hałasu? To musi mieć wykop.

Szanowny kolego Sly30

Dla mnie, dla fana konstrukcji tubowych, one zawsze będą najlepsze :)

Tradycyjne kolumny nie mają startu, nie ma co porównywać, bo gdzie im do impulsu, holografii i swobody bdb skonfigurowanego horna :)

To tak jakbyś słuchał mp3 vs dobry gramofon. Oczywiście z mp3 też zrobisz dobry dźwięk, tzn. taki którego źle się nie słucha, ale czy to powód do nazwania go genialnym itp. :-)

Pzdr.

Tak pytałem bo tych kolumn nie znam.

Ja akurat nie podzielam aż takiego entuzjazmu tubami jak kolega.

Zgodzę się, że dynamika jest niesamowita, ekspresja też ale wiele innych aspektów zupełnie

mi nie odpowiada. Mówię tu ogólnie o tubach.

Nie każda słuchana muzyka musi być aż tak dynamiczna. Są gatunki gdzie ważne są smaczki,

subtelności, ciepło brzmienia a tego w tubach nie uświadczyłem.

Ciekawi mnie też to, że mimo niskich cen bo ceny tych tubowych używek są relatywnie niskie

to jednak aż tak popularne nie są. Dlaczego tak jest skoro tak dobrze grają?

Z jednej strony widzę, że tuby są czasem używane w studiach ale z drugiej strony wiem od

producentów i masteringowców, że nie lubią tub bo generują najwięcej zniekształceń.

To jaka jest prawda?

Ale te potwory JBL z wyglądu potencjał mają.

Pomijam fakt że bez pokoju 100m2 to nie ma co o nich myśleć.

Szanowny kolego Sly30

Dla mnie, dla fana konstrukcji tubowych, one zawsze będą najlepsze :)

Tradycyjne kolumny nie mają startu, nie ma co porównywać, bo gdzie im do impulsu, holografii i swobody bdb skonfigurowanego horna :)

To tak jakbyś słuchał mp3 vs dobry gramofon. Oczywiście z mp3 też zrobisz dobry dźwięk, tzn. taki którego źle się nie słucha, ale czy to powód do nazwania go genialnym itp. :-)

Pzdr.

Po spotkaniu z dobrym hornem nie ma już powrotu do tradycyjnych kolumn. Mogę to śmiało powiedzieć na podstawie opinii wielu znajomych i swojej.

To muszę przymierzyć się do tematu ponownie, gdyż jak do tej pory kilka spotkań które miałem

z tubami to tylko przyspieszyło mój powrót do kolumn beztubowych.

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

" Oczywiście z mp3 też zrobisz dobry dźwięk, tzn. taki którego źle się nie słucha, ale czy to powód do nazwania go genialnym itp. :-)"

Kolego pojecia nie masz o muzyce.....absolutnie.

Każdy rodzaj głośnika w sobie coś ma. Wychwalanie pod niebiosa hornów jest IMO objawem zauroczenia. Nie można też odmówić walorów wstęgom, AMT - co kto lubi i komu co potrzebne do szczęścia.

Ciekawi mnie też to, że mimo niskich cen bo ceny tych tubowych używek są relatywnie niskie

to jednak aż tak popularne nie są.

Pokaż mi ogłoszenia tych tanich tubowych używek, byle nie jakieś kolorowe owoce marketingu.

To muszę przymierzyć się do tematu ponownie, gdyż jak do tej pory kilka spotkań które miałem

z tubami to tylko przyspieszyło mój powrót do kolumn beztubowych.

Najnowsze wcielenie ulubionego rozwiązania JBL też b. ciekawe:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

Tu na forum co chwilę koledzy zamieszczają linki do różnych ogłoszeń gdzie ceny jak na duże, markowe kolumny to nie są wysokie.

A mam pytanie do fanów JBL,

Najlepszy model to Everest 67000? To jest absolutny top? Nie pytam o DIY, tylko o oryginały.

Tam są berylowe tweetery i papierowe 15-ki na basie tak?

A co koledzy myślą o produktach Avantgarde Acoustic?...To inne tubowe brzmienie wg was? Dobre? Lepsze, gorsze?

Edytowane przez sly30

Tak pytałem bo tych kolumn nie znam.

Ja akurat nie podzielam aż takiego entuzjazmu tubami jak kolega.

Zgodzę się, że dynamika jest niesamowita, ekspresja też ale wiele innych aspektów zupełnie

mi nie odpowiada. Mówię tu ogólnie o tubach.

Nie każda słuchana muzyka musi być aż tak dynamiczna. Są gatunki gdzie ważne są smaczki,

subtelności, ciepło brzmienia a tego w tubach nie uświadczyłem.

to jednak aż tak popularne nie są. Dlaczego tak jest skoro tak dobrze grają?

Z jednej strony widzę, że tuby są czasem używane w studiach ale z drugiej strony wiem od

producentów i masteringowców, że nie lubią tub bo generują najwięcej zniekształceń.

To jaka jest prawda?

Ale te potwory JBL z wyglądu potencjał mają.

Pomijam fakt że bez pokoju 100m2 to nie ma co o nich myśleć.

Sly, muszę Cię przekonać do kolumn tubowych :-)

Gdybyś był skazany na kolumny tubowe, to które z poniższej listy byś sobie kupił …

Ukryta Zawartość

Tak jak w przypadku wszystkich kolumn, są tańsze i drogie konstrukcje tubowe, bardziej rozbudowane, zaawansowane i one z reguły mają największy potencjał jak i wymagania wobec całego systemu.

Wiesz, jeden zadowoli się nowymi kolumnami tubowymi za $5000 inny dopiero tymi Magico Ultimate II za kwotę $395,000.00 na driverach ALE Acoustic + 15'' woofer Aura

Ukryta Zawartość

...co nie oznacza że można równie fajną tańszą kolumnę kupić/zbudować, a nawet lepszą w kilku aspektach no i z tym inaczej brzmiącą.

Nawet, jak na jakimś utworze czasami pojawi się lekkie zniekształcenie, to i tak one to zrekompensują swym brzmieniem x 100 :). A może pokazują prawdę jaką dostają w sygnale, co tradycyjne kolumny ukrywają :).

Ja u siebie nie narzekam na brak subtelności, czy brak ciepła... wręcz przeciwnie, już od średnicy jest klarowność, dźwięczność, piękne wybrzmienia, pianino, dęciaki, gitary elektryczne, ale to gra barwa i wokale świetne.

Ta sekcja nie jest jakaś mega ofensywna/detaliczna...ona stawia na jakość/naturalność, nie wypycha dźwięku na twarz, gra szeroko, głęboko i przestrzennie w czym na pewno jeszcze pomagają aluminiowe lensy. Z czasem jeszcze rodowane terminale wstawię do drivera.

Tylko jest jeden problem z tą moją sekcją średnio-tonowa z JBL Hartsfield – jest cho**rnie wymagająca! Aby pogodzić ''ogień z wodą'' potrzeba piekielne zwrotnice, najdroższe Duelundy CAST AG, V-Cap CuTF, czy Solen 3Q Metalized Teflon :

Ukryta Zawartość

...i to jeszcze wartości x 4, aby uzyskać odpowiednią pojemność uF pod polaryzację kondensatorów napięciem z baterii 9V. Tu trzeba robić wszystko, aby pogodzić świetną naturalność, barwę, jakość z możliwie jak najlepszą, dynamiką, rozdzielczością, przejrzystością!

Nad tą sekcją następny dwa razy mniejszy 1'' driver, i jeszcze wyżej nad nim tweeter. Dokładnie w takim ustawieniu, jak w Living Voice Vox Olympian

post-28079-0-72022500-1364676403_thumb.jpg

post-28079-0-60300500-1364676513_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Podobają mi się te Living Voice Vox Olympian ale mogę ocenić tylko wizualnie.

Ktoś kiedyś gdzieś tego słuchał? Pewnie w Polsce nie ma ani jednej pary!

Tu na forum co chwilę koledzy zamieszczają linki do różnych ogłoszeń gdzie ceny jak na duże, markowe kolumny to nie są wysokie.

A mam pytanie do fanów JBL,

Najlepszy model to Everest 67000? To jest absolutny top? Nie pytam o DIY, tylko o oryginały.

Tam są berylowe tweetery i papierowe 15-ki na basie tak?

A co koledzy myślą o produktach Avantgarde Acoustic?...To inne tubowe brzmienie wg was? Dobre? Lepsze, gorsze?

Tak dokładnie Sly, Everest DD67000 i DD65000 to dwa najnowsze i odmienne modele. Ten pierwszy to jest absolutny TOP, a za nim są topowe DD65000 i starszy DD66000.

Model DD67000 wygląda tak:

Dwa woofery 1501AL-2

Średnio-wysokotonowy driver 476Be z 1,5'' gardzielą i 4'' berylową membraną

Ultra-wysokotonowy driver 045Be-1 z 0,35'' gardzielą i 1'' berylową membraną

Model DD65000 tak się prezentuje:

Dwa woofery 1501AL-1

Średnio-wysokotonowy driver 476Mg z 1,5'' gardzielą i 4'' magnezową membraną

Ultra-wysokotonowy driver 045Mg z 0,35'' gardzielą i 1'' magnezową membraną

Przetworniki nie są na sprzedaż, one są tylko do referencyjnych domowych konstrukcji! Ale tak ich wartość, osobno dla każdego modelu to gdzieś 70tyś PLN za nowe przetworniki.

Co do starszego DD66000 to bardzo dźwięczna góra świetna jakość detali... świetnie wyartykułowane wokale DD66000, kontrabas bardzo wyrazisty, bardzo szeroka scena, dynamika, dynamika, rozdzielczość, barwa, wszystko super. Po prostu gra muzyka i reszta nie interesuje, bo wszystko jest w tym dźwięku. No i ta stopa perkusji uuu … nie wiem jak w nowych, ale te 1501AL już nie miały sobie równych!

Referencyjne domowe TAD'y ...średnio, obleci ale nie nazwałbym tego top. Moc wypromieniowania typowe zmuleństwo i tak to trochę brzmi. Jest potęga lekko rozmyty bas, brak iskry w dźwięku. Dla mnie zwyczajny nudny dźwięk, ale jest pełny i dość dynamiczny, choć na pewno nie szybki. Powietrze z pogrubienia a nie z lekkości. To nie ta półka co JBL.

Avantgarde kolumny pod kilka samplerów. Za dużo w średnicy dodają od siebie, bas też nie za bardzo pasuje do reszty, słabo wypadają przy rocku i electro, do tego potrafią zmęczyć, ale mimo to ogólnie lepiej od TAD'a choć i Avantgarde to nie ta liga co Everest, to inne przetworniki, inne tuby i inne własne granie.

" Oczywiście z mp3 też zrobisz dobry dźwięk, tzn. taki którego źle się nie słucha, ale czy to powód do nazwania go genialnym itp. :-)"

Kolego pojecia nie masz o muzyce.....absolutnie.

Arek dobrze byłoby abyś Ty przynajmniej w 1/10 miał tyle pojęcia o przewodach, co ja o muzyce/dźwięku.

Chyba przekazu nie zrozumiałeś.

Czytałem na którymś zachodnim forum takie dość rzetelne porównanie Everestów z TAD Reference One.

Robił to chyba dealer obu i pasjonat obu marek. Nie wyglądało to na stronnicze.

W kilku kwestiach lepiej wypadły Everesty ale w większej ilości aspektów lepiej wypadły TAD-y.

Nie wiem tylko który to był model Everestów, chyba te 66000 i oba modele kolumn były w podobnych cenach.

Wiem, że to zawsze są subiektywne oceny ale absolutnie nie było przewagi JBL-a nad TAD-em, o jakiej tu kolega pisze.

Dobrze że te topowe mają berylowe przetworniki.Mam z nimi styczność na co dzień i wg mnie beryl to rewelacja do

tweeterów choć diament też gra świetnie.

Co do Avantgardów to słuchałem kilka razy i miałem podobne wrażenie tzn na klasyce i jazzie super, ale pop,rock i muza

elektroniczna wypadała na nich dziwnie i po chwili zachwytu przychodziło pewne zmęczenie odsłuchem tych kolumn.

Ale też było to wiele lat temu.Teraz są nowsze, pewnie lepsze wersje i chętnie przyjrzę się im na Show w Monachium.

Podobnie jak Everestom i TAD-m.

A te basowce w Everestach to jest papier? Dlaczego papier?Jest dziś na rynku tyle lepszych materiałów niż papier.

Papier trąci taniochą i trochę badziewiarstwem, a przynajmniej dla mnie.

A co kolega sądzi o tych pięknych steampunkowych Living Voice Vox Olympian?

Zna kolega jakieś ich parametry bo na ich stronie niewiele jest poza wymiarami.

Widzę że tam jest jakaś zewnętrzna zwrotnica ale nie wiem czy aktywna czy pasywna.

W tych Everestach i TAD jest cos innego niz w innych kolumnach,maja swoja osobowosc ,bardziej namacalna niz w innych kolumnach,kazde kolumny graja inaczej, ale te o ktorych tu mowimy graja 100% inaczej niz pozostale.Moze nie kazdemu przypada do gustu ich granie, ale beda takie osoby ktore nie zamienia ich nigdy na inne,co do Everestow po odsluchach na AS juz mam swoje zdanie,do duzych pomieszczen to tak ,ale kto je ma?nieliczni,co do TAD to w tych mniejszych objetosciowo kolumnach np. Pionnerach

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to tak,dzwiek akurat dla mnie,moze dlatego ze slucham wokalu i mniejszych skladow,uwielbiam solo saksofon,trabke i gitary,dlatego wole je od Everestow.Bylem swojego czasu w Japoni i teraz tez chetnie bym chcial tam pojechac i wpasc do tego sklepu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) te najwieksze najbardziej mi pasuja, ale do mojego pokoju biore te mniejsze bordowe z zamknietymi oczyma!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mirek ale w tym porównaniu Everestów z TAD-ami nie chodziło o te które podałeś w linku tylko o zbliżonej wielkości i cenie model

Reference One gdzie jest coaxialny głośnik na berylu i 2 basowce 10 calowe.Kolumna waży 150kg.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi