Skocz do zawartości
IGNORED

Hi-end&vintage kolumny JBL

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

"‘Preferencja’ zakłada, że nie mówimy o ‘złym’, ‘lepszym’ czy ‘gorszym’. To po prostu preferencja. Z mojego doświadczenia wynika, że lepiej prosić o mniej mocy niż o więcej. Pozwala to uprościć układ wzmacniający. A prostsze układy zwykle brzmią lepiej (lub można je zrobić za mniejsze pieniądze). Przez pewien czas miałem u siebie 10-watowy wzmacniacz z zaledwie jednym elementem wzmacniającym na kanał. Jeden stopień, jeden element wzmacniający, brak sprzężenia zwrotnego, żadnych degradacji i jedynie ustawiany bias klasy A, żeby dopasować wzmacniacz do obciążenia. Tranzystorowy wzmacniacz ze wzmocnieniem o charakterystyce triody. To jest dla mnie interesujący projekt.

Z mojego doświadczenia wynika, że kolumny o wysokiej skuteczności grają najlepiej przy niskich poziomach. To bardzo ważne, jeśli słuchasz dużo muzyki i masz sąsiadów – jak większość ludzi. Tu nie chodzi o ideologię czy konstrukty myślowe, absoluty. Większość takich rozróżnień jest pusta, nic nie mówi. Chodzi o dobrą robotę w zakładanym kierunku przy minimalizacji zabiegów i nakładów finansowych. Reszta jest snobizmem i zabawkami dla dużych chłopców."

Z mojego doświadczenia wynika, że kolumny o wysokiej skuteczności grają najlepiej przy niskich poziomach.

No cóż w końcu trochę prawdy! Jak coś jest wysilone (stosunek mocy do masy) to przy wyższych poziomach mocy jest mniej sztywne, wprowadza harmoniczne i zaczyna nam drzeć japę.Może stąd taki dysonans z WLM-ami.

Już nieraz się pisało ze dobre kolumny grają bardzo czysto także przy wysokim SPL.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Realizm muzyce zapewnia umiejętność grania z dużymi natężeniem - tak ma JBL, Rehdeko, WLM.

Każdy producent podkreśla brak kompresji i bezpośredniość. Obaj kulą w płot z tym cichym graniem.

Cicho też potrafią lepiej niż inne, ale dopiero grając głośno pokazuja swoją niezrównaną przewagę. Teoretycy?

Edytowane przez Wuelem

Wszyscy to mówią nawet świnka przez sen WLM, WLM.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Rafaellu,

Cóż Ci? - jakiś spóźniony Kryzys Wieku Średniego?

-zauważyłem kolejny awatar z "młodą" Panią z papierosem...;)

ps

Nie przyjszłeś na qrczaka...

Edytowane przez Cytrus

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

Wolisz ten?

Koty lubią rybę, jak tam po koncercie, w domu sprzęt przez tydzień wyłączony :)

Zawsze na wystawach audio, najslabszy sprzet (kolumny)graly najglosniej!co wystawca dany chcial zagluszyc?chyba wszyscy wiedza i odwrotnie najlepszy sprzet nie musial grac glosno,przykro mi ale taka jest prawda, jak od 40lat jestem na wystawach i robie odsuchy, to zawsze to sie sprawdzalo.

"z a w s z e na wystawach"

"w s z y s c y wiedzą"

"n a j l e p s z y sprzęt"

"z a w s z e się sprawdzało"

Dostrzegasz, że trochę c o ś naciagasz i naginasz?

Wolisz ten?

Koty lubią rybę, jak tam po koncercie, w domu sprzęt przez tydzień wyłączony :)

Wczoraj byłem na takim bluesowym koncercie.

Może nie najwyższych lotów ale było nieźle,

choć dużo przyjemniej słucha mi się dziś w domu

lecząc kaca.

WLM rozpracowałeś Mirka10 ! To jakiś szyfr. Próbuj dalej! Teraz literki może po przekątnej? W sumie rozpracowaliśmy Enigmę tradycja w narodzie nie ginie.

jak tam po koncercie, w domu sprzęt przez tydzień wyłączony :)

I tu Cię mam:)

-przeszło rok temu się dźwiękiem u mnie zachwycałeś...czyż nie?

Sporo zmian od tej pory zaszło.

Hmm...

Jak to dobrze napisać, by nie wyszło jakieś napinanie się o posiadanym sprzęcie i inne głupoty?

Teraz, po tym koncercie wiem jak ta Pani wygląda...

OK - już wiem:

Jak Jej słucham w swoim domu, to nie jestem pewien do końca, jakich perfum używa...

:)

Edytowane przez Cytrus

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

WLM rozpracowałeś Mirka10 ! To jakiś szyfr. Próbuj dalej! Teraz literki może po przekątnej?

Ty, personalnie? Niemożliwe! Przecież ty nigdy...!

Jak Jej słucham w swoim domu, to nie jestem pewien do końca, jakich perfum używa...

:)

Dowiedz się w recepcji hotelu, kup i podaruj żonie.

Wiem koty a szczególnie te z papierosem są perfidne :)

Parafrazując Incarnations:

"Wielkie jest schlebianie" - Dzięki - wiedziałem, że na Ciebie moszna liczyć:)

"z a w s z e na wystawach"

"w s z y s c y wiedzą"

"n a j l e p s z y sprzęt"

"z a w s z e się sprawdzało"

Dostrzegasz, że trochę c o ś naciagasz i naginasz?

Najciekawsze ze to wszystko zauwazyli recenzenci, audiofile i to sa ich slowa, a tylko ja to potwierdzam,jesli chodzi o kolumny WLM, to akurat bardzo interesujace kolumny jak dla mnie do mojego lampowego wzm Cary 300B, idealna wysoka skutecznosc przy 8ohm ,tylko sprawdzic wystarczy,poszukam mozliwosci odsluchu.

Realizm muzyce zapewnia umiejętność grania z dużymi natężeniem - tak ma JBL, Rehdeko, WLM.

Każdy producent podkreśla brak kompresji i bezpośredniość. Obaj kulą w płot z tym cichym graniem.

Cicho też potrafią lepiej niż inne, ale dopiero grając głośno pokazuja swoją niezrównaną przewagę. Teoretycy?

...dopiero grając głośno pokazują swoją niezrównaną przewagę...

Czyli kiepskie som(:

I te co grają po cichu, a średnio i głośno - nie za bardzo - też takie sobie...

Czy ktoś posiada kolumny/system, które GRAJĄ RÓWNO praktycznie od początku słyszalnej głośności aż do górnych granic poziomu głośności, na które pozwala akustyka/pomieszczenie?

Wysoka skuteczność kolumn nie ma decydującego wpływu na granie po cichu...

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

...Wysoka skuteczność kolumn nie ma decydującego wpływu na granie po cichu...

Tak też sądzę, za tą umiejetność odpowiedzialne są i kolumny i wzmak. Choć wysokoskuteczne to też często łatwe obciążenia i im jest łatwiej cicho grać.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Czy ktoś posiada kolumny/system, które GRAJĄ RÓWNO praktycznie od początku słyszalnej głośności aż do górnych granic poziomu głośności, na które pozwala akustyka/pomieszczenie?

Tak, to są właśnie WLMy z modułem Passive Control napędzane lampą SET.

Nie chciałem odpowiadać na to pytanie ale takich systemów jest wiele.

Nie będę się tu przechwalał ale zapewniam że jest wiele zarówno takich kolumn

jak i konfiguracji.

Nie wiem do kogo to pytanie - zdjęcie (nie mojego autorstwa, pojawiło się w ogólnie dostępnej relacji) jest z prezentacji w Sobieskim podczas Audio Show w 2005 roku. Za górę pasma modelu WLM Gran Viola odpowiadał Cary 300B będący na zdjęciu (w połączeniu aktywnym).

Sam słyszałem kilkanaście takich zestawów a wielkim znawcą tematu ani strasznie "osłuchany" nie jestem.

O!

Raczej więc nie słyszałeś żadnego:(

Inni również leją wodę...

Mogę poprosić o konkrety?

Co i gdzie GRA?

I czy można to zweryfikować?

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Skoro tak bardzo prosisz:

Focal Utopia+dzielony Burmester 077,2x911,Accustic Arts DAC+transport.

Dźwięk jest pełny,wyraźny z głębokim wyraźnym basem już przy bardzo cichym

słuchaniu i pozostaje taki nawet przy bardzo głośnym gdzie wciska już w fotel.

Nigdy nie traci rozdzielczości, nic się nie zamazuje, nie traci kontroli nad basem.

• Pokaż nowe odpowiedzi