Skocz do zawartości
IGNORED

Hi-end&vintage kolumny JBL

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki.

To mamy nr 1:)

Ale to jest tylko "co" (i to niekompletne)... Nie ma "gdzie" i czy/jak można sprawdzić...

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Pewno wiesz (bo tu piszesz) - GRA tylko całość i w konkretnym miejscu! Akustyka! i kable też...

Zmienisz coś niecoś, może niewiele i czar znika...

Gdzieś? To może znaczyć - w du...

Myślałem, że KTOŚ konkretny ma takie COŚ...

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Grało dobrze z Gigawattem PC-4 Evo ale równie dobrze z Shunyatą.

Od ściany Argento FMR, do reszty Anacondy Z-Tron i Harmonixy SM M2R.

IC Synergistic Research Element CTS, SP-MIT Oracle MA-X SHD,

Dobra adaptacja akustyczna, taka na 90%. Na 100% ciężko zrobić.

Równie dobrze grało z Esoteric K-01, ale też z Metronome C-8 reference, EMM Labs DAC2X,

Audio Aero i wieloma innymi.

Czyli kluczowe nie były kable, źródło czy zasilanie a układ kolumny-wzmacniacz-akustyka,

czyli Święta Trójca Audio.Resztę elementów można wymieniać i przez to nieco korygować

system.Zmiany tych elementów nie powodowały, że czar znikał.

Edytowane przez sly30

Śliczne dzięki! Ufff. Tyle tych literek, symboli.

To MUSI kosztować!

Szkoda tylko, że... grało i... gdzieś:(

Ale, "nasza Masza" słuchała takich GRAJĄCYCH MUZYKĘ zestawów...kilkanaście...! Ma szczęście:)

Pozdrawiam!

Jest więcej dobrych zestawów.

Ludzie mają nawet w Polsce dobre systemy.

Pewnie że każdy inny bo też ludzie różne rzeczy lubią.

Edytowane przez sly30
Gość masza1968

(Konto usunięte)

Ale to jest tylko "co" (i to niekompletne)... Nie ma "gdzie" i czy/jak można sprawdzić...

Ale, że co - adresy chcesz? Tak na pierwszej randce?

Widzisz, ja jestem realną osobą a nie jedynie wirtualnym bytem klepiącym dyrdymały w klawiaturę. Spotykam się z innymi forumowiczami, inni bywają u mnie, swoje słyszałem i inni słyszeli u mnie.

Wybacz ale nie będę się "obnażał" na jakimś internetowym forum - nie mam parcia na błyszczenie w towarzystwie.

Wszystko czym chciałem się pochwalić jest w "o mnie" - więcej nie będzie :)

Ale, "nasza Masza" słuchała takich GRAJĄCYCH MUZYKĘ zestawów...kilkanaście...! Ma szczęście:)

Może dlatego, że od czasu do czasu odrywam się od wirtualnego audiofilizmu i wychodzę z domu i odwiedzam realnych pasjonatów audio?

O!

Raczej więc nie słyszałeś żadnego:(

Inni również leją wodę...

Mogę poprosić o konkrety?

Co i gdzie GRA?

I czy można to zweryfikować?

Zuku

Przyjadż do mnie a obaczysz że może naprawde zagrać bez akustyki wymuszonej-wtedy se zweryfikujesz brzmienie na wlaściwe.

Wiesz jeszcze Ci powiem jedno nie chwal tak tego infinity-bo to jest tylko jedna wielka sciana dżwięku.............żaden wzór,naprawdę to słychać.

Dżwięk duży,ale zawalisty,posklejany-mi sie nie podoba-bo głośno i tylko głosno wraz ze scianą dżwieku to nie jest to.

Na ostatnim AS zostalem poproszony o uciszenie się na prezentacji JBL Everestów-bo problem był w tym,że prezentujący nie miał za

wielkiego pojęcia o zestawieniu zestawu,bo słuchał samplerów komputerowych,kolumny stały za blisko tylnej ściany,kable to były heavens gate,

zasilający do gniazdka był zwykła sznurówką-szkoda gadać i pisac dalej-ściana dżwieku nic poza tym.-czyli za mały metraż.

Ale, że co - adresy chcesz? Tak na pierwszej randce?

Widzisz, ja jestem realną osobą a nie jedynie wirtualnym bytem klepiącym dyrdymały w klawiaturę. Spotykam się z innymi forumowiczami, inni bywają u mnie, swoje słyszałem i inni słyszeli u mnie.

Wybacz ale nie będę się "obnażał" na jakimś internetowym forum - nie mam parcia na błyszczenie w towarzystwie.

Wszystko czym chciałem się pochwalić jest w "o mnie" - więcej nie będzie :)

Może dlatego, że od czasu do czasu odrywam się od wirtualnego audiofilizmu i wychodzę z domu i odwiedzam realnych pasjonatów audio?

Dla mnie jest ewidentne to, że tylko błyszczysz i klepiesz w klawiaturkę...

Sly przynajmniej przyznał, że ludzie "nawet w Polsce mają takie zestawy". Znaczy jacyś i gdzieś...

Piotrze, odpowiednie ustawienie kolumn i miejsca odsłuchu w pomieszczeniu, to też akustyka.

Dzieki za info człowiek całe swe zycie uczy sie pokory-wiesz wziąłem za norme i pewnik-bo bez tego sie nie da-przeto jestem stary audiofil-prawda?

pozdr

Zdaję sobie jednak sprawę,że z ustrojami będzie jeszcze lepiej-najlepsze sa ruchome i muszą być optycznie nie męczące.

Ale kolega masza1968 też o nich pisze i wielu z nich zna.

Czyli o tym można tylko pisać, a posłuchać się nie da?

Zdaję sobie jednak sprawę,że z ustrojami będzie jeszcze lepiej-najlepsze sa ruchome i muszą być optycznie nie męczące.

Zaproszenie do mojego skromnego pokoju odsłuchowego nadal aktualne. Szału może nie ma z samym sprzętem, ale można za to zobaczyć i "usłyszeć" różnej maści ustroje akustyczne.

Zuku

Przyjadż do mnie a obaczysz że może naprawde zagrać bez akustyki wymuszonej-wtedy se zweryfikujesz brzmienie na wlaściwe.

Wiesz jeszcze Ci powiem jedno nie chwal tak tego infinity-bo to jest tylko jedna wielka sciana dżwięku.............żaden wzór,naprawdę to słychać.

Dżwięk duży,ale zawalisty,posklejany-mi sie nie podoba-bo głośno i tylko głosno wraz ze scianą dżwieku to nie jest to.

Na ostatnim AS zostalem poproszony o uciszenie się na prezentacji JBL Everestów-bo problem był w tym,że prezentujący nie miał za

wielkiego pojęcia o zestawieniu zestawu,bo słuchał samplerów komputerowych,kolumny stały za blisko tylnej ściany,kable to były heavens gate,

zasilający do gniazdka był zwykła sznurówką-szkoda gadać i pisac dalej-ściana dżwieku nic poza tym.-czyli za mały metraż.

I to je to!

Już dwóch otwartych ludzi, do których w razie czego można podjechać, posłuchać i zweryfikować (i to chyba za darmo!). A naprzeciw dwóch, którzy klepią w klawiaturkę, że coś i gdzieś gra...

Co do Infinity. Bez urazy. Nie masz bladego pojęcia jak to GRA:) Źle trafiłeś:( Niestety 95% posiadaczy "starych szaf" tak ma...

A Twoje? Podobno do rocka są dobre... Obawiam się jednak, że nie będzie to COŚ, ale zawsze WARTO posłuchać, co w trawie piszczy...

Pozdrówka!

Jesteś trochę dziwny. Myślisz że wyrazisz chęć posłuchania i każdy mający dobry system będzie ciebie

zapraszał do siebie żebyś łaskawie ocenił jego system?

Trochę nie przesadzasz z samooceną i poczuciem własnej wartości?

Ludzie mają świetne systemy ale nie znaczy, że muszę ciebie zapraszać do siebie bo i po co?

Żeby coś tobie udowodnić? Oni mają głęboko w....co ty o tym sądzisz.

Bardzo mi sie podoba na innych forach zagranicznych umiesczanie na dole(automatyczne) jaki dany audiofil posiada swoj tor odsluchowy ....+....+....+....to jest uwazam bardzo dobre,a jeszcze jak dodany jest link(foto) z jego domu, to juz jest super!!! tym samym bardzo czesto odpadaja "gawedziarze".

Jesteś trochę dziwny. Myślisz że wyrazisz chęć posłuchania i każdy mający dobry system będzie ciebie

zapraszał do siebie żebyś łaskawie ocenił jego system?

Trochę nie przesadzasz z samooceną i poczuciem własnej wartości?

Ludzie mają świetne systemy ale nie znaczy, że muszę ciebie zapraszać do siebie bo i po co?

Żeby coś tobie udowodnić? Oni mają głęboko w....co ty o tym sądzisz.

I wice-wersja:)

Ci, których znam, również mają głęboko, co Ty o ich dźwięku sądzisz.

I u Nich też dobrze GRA. Ale w przeciwieństwie do np. Ciebie i Maszy, nie mają większego problemu by ktoś bardzo zainteresowany posłuchał. W końcu - to nie są tłumy, które trzeba nakarmić i napoić. I nie zdarza się to raz na miesiąc. Każdy przecież ma swoje życie...

Piotr - S.A. ma też wszystkich w nosie. Wie, że ma COŚ do zaoferowania. Podoba mu się to. Czuję klasę. Więc nie ma strachu!

Czy będzie tak, czy owak. I to się chwali:) Może Go kiedyś odwiedzę, a może nie. I tyle... I jeśli już, to moja prywatna opinia będzie tutaj absolutnie nieistotna, bo... może czego innego szukamy?

Są tacy, którzy potrafią podzielić się czymś dobrym. I Wszyscy na tym zyskują.

Lecz jest wielu, którzy biegają wokoło i krzyczą "mam COŚ pięknego, ale nikomu nie pokażę".

Bardzo mi sie podoba na innych forach zagranicznych umiesczanie na dole(automatyczne) jaki dany audiofil posiada swoj tor odsluchowy ....+....+....+....to jest uwazam bardzo dobre,a jeszcze jak dodany jest link(foto) z jego domu, to juz jest super!!! tym samym bardzo czesto odpadaja "gawedziarze".

To fajnie że tak uważasz.A dlaczego sam nie podajesz wykazu sprzętu i nie zamieściłeś fotki ze swojego pokoju?

Ci, których znam, również mają głęboko, co Ty o ich dźwięku sądzisz.

I u Nich też dobrze GRA. Ale w przeciwieństwie do np. Ciebie i Maszy, nie mają większego problemu by ktoś bardzo zainteresowany posłuchał

Tobie się coś miesza w głowie!! Sam zapytałeś czy są takie systemy i dostałeś odpowiedź że są!!

Nikt niczym nie zamierzał się chwalić ani nikt nie obiecywał tobie prezentacji w prywatnych domach.

Kim ty w ogóle jesteś?

Poza tym po prostu kłamiesz bo wpierw piszesz że nie ma tak dobrze grających systemów i pytasz czy ktoś

takie zna a teraz piszesz, że u twoich znajomych też dobrze gra co bardzo mnie cieszy.

To im zwal się do domu i rozkoszuj się.Kto tobie broni?

Poza tym ja nigdzie nie zamierzam oceniać co i jak u kogoś gra.To raczej twój problem i potrzeba.

Nie wpraszam się też nikomu do domu. Więc twoje zarzuty są bezczelne i chamskie.

Bywanie w czyimś prywatnym domu to wkroczenie w jego świat i wymaga pewnego kredytu zaufania.

A nie ładowania się z buciorami i jeszcze pretensje że jaśnie Pana nie chcą zaprosić.

Właśnie dlatego pewnych osób nie zaprasza się do swojego,prywatnego świata.

Znasz powiedzenie że..."my castle is....my castle...." :-)

Edytowane przez sly30

To fajnie że tak uważasz.A dlaczego sam nie podajesz wykazu sprzętu i nie zamieściłeś fotki ze swojego pokoju?

Tobie się coś miesza w głowie!! Sam zapytałeś czy są takie systemy i dostałeś odpowiedź że są!!

Nikt niczym nie zamierzał się chwalić ani nikt nie obiecywał tobie prezentacji w prywatnych domach.

Kim ty w ogóle jesteś?

Poza tym po prostu kłamiesz bo wpierw piszesz że nie ma tak dobrze grających systemów i pytasz czy ktoś

takie zna a teraz piszesz, że u twoich znajomych też dobrze gra co bardzo mnie cieszy.

To im zwal się do domu i rozkoszuj się.Kto tobie broni.

Poza tym ja nigdzie nie zamierzam oceniać co i jak u kogoś gra.To raczej twój problem i potrzeba.

Nie wpraszam się też nikomu do domu. Więc twoje zarzuty są bezczelne i chamskie.

Bywanie w czyimś prywatnym domu to wkroczenie w jego świat i wymaga pewnego kredytu zaufania.

A nie ładowania się z buciorami i jeszcze pretensje że jaśnie Pana nie chcą zaprosić.

Właśnie dlatego pewnych osób nie zaprasza się do swojego,prywatnego świata.

Znasz powiedzenie że..."my castle is....my castle...." :-)

Rozumiem!

Widzę, że dyskusja z Tobą, to kolejna rozmowa z cyklu "mówił dziad do obrazu,a obraz do niego ni razu:...

I inwektywy pojawiły się. Znać klasę Jego Wysokości. Jak nie ma argumentów - to gościa z góry. A co! Bo tylko My mamy to COŚ, my wiemy, że to jest TO. I nikt inny nie może tego sprawdzić. A nuż.... Nie dla psa kiełbasa!

Czyli dalej będziesz biegał z kolegami po piaskownicy i krzyczał...

Niestety - NIC nie pojmujesz w swoim zadufaniu i pyszałkowatości.

Nie mam ŻADNYCH pretensji, ani zamiaru nigdzie się wpraszać. Stoję na ulicy i czekam. O Łaskawco!

Lecz w tym układzie, są to tylko Wasze PUSTE SŁOWA. Klepanie w klawiaturkę!

Ostatni raz spróbuję.

W jaki INNY sposób można przekonać się, czy piszesz PRAWDĘ, jeśli nie można posłuchać?

Czy można? A jeśli tak - to jak zdobyć choćby minimalny kredyt zaufania i dostać się do "elity" (by móc poznać PRAWDĘ)?

Rozumiesz ideę forum?

I to, że prawdziwe poznanie czegoś może być TYLKO wówczas, kiedy mamy z tym bezpośredni kontakt. Dotkniemy, oglądniemy czy posłuchamy itd...

Włącz obwody!

Ja rozumiem idee forum a ty rozumiesz idee prywatności ?

Nigdzie nie pisałem ani ja ani masza1968 że ktoś coś

takiego ma tylko że zna takie systemy a ja nawet wymieniłem

co tam dokładnie było.

Czy ty wierzysz czy nie to twoja sprawa.

Kogo to obchodzi.

Zapytałeś czy takie systemy są i są.

Masz nawet skład takiego.

Ale ja nie czuję się upoważniony by ciebie do

kogoś zapraszać.

Musisz polatać po świecie to posłuchasz różnych

dobrych systemów. Są pokazy, wystawy, salony.

A jak się zdobywa zaufanie?

No cóż...na pewno nie tak jak próbujesz.

Sly30- To fajnie że tak uważasz.A dlaczego sam nie podajesz wykazu sprzętu i nie zamieściłeś fotki ze swojego pokoju?

Zamieszczalem juz,ale musiales nie zauwazyc!ale teraz dla przykladu bede umieszczal na stale pod swoimi wypowiedziami,moze sie przyjmie u wszystkich!

:>>>>> Ekstremalny high end jest elitarny, wykluczający i ważny tylko dla niewielkiej liczby ludzi. Dla mnie ważniejsze jest dotarcie do czytelników, których będzie więcej niż kilku. Hi-fi to po prostu hobby. Brzydko mówiąc, świat obraca się wokół gówna i martwimy się nonsensownymi rzeczami. Czy myślisz, że kiedy umrzesz i spojrzysz wstecz będziesz pamiętał którykolwiek ze swoich sprzętów hi-fi? Czy myślisz, że będzie cię obchodziło cokolwiek z tych problemów i obsesyjnych zachowań? Jeśli nie, to dlaczego to wszystko musi cię tak bardzo obchodzić teraz? To po prostu jest mało ważne. Po prostu czerp z tego radość. Jeśli z kolei uwielbiasz zajmować się sprzętem i wszystkimi rzeczami z tym związanymi, to kim ja jestem, żeby się z tym nie zgadzać? Miałem z tym do czynienia więcej niż znakomita większość z nas i doszedłem do wniosku, ze to jest Malo interesujące. Po prostu wyrosłem z syndromu dzieciaka w sklepie ze słodyczami.<<<<<

Guzik prawda bajkopisarzu i własne zr**e myśli możesz wmawiać w swoim domku. Każde twoje pytanie/myśl powyższa jest twą chorą wyobraźnią i nie prawdą.

I pamiętaj, nigdy nie mów czegoś, nie narzucaj komuś tego co jest nie prawdą, bo w realu nie miałoby to najmniejszego powodzenia.

Tutaj nawet nie ma co odpisywać na twoje pytania, bo miesza się tobie w głowie. Zrozumiałeś w ogóle że ja lubię słuchać muzyki i tylko dlatego tak zgrywałem/rozbudowywałem cały system aby cieszyć się muzyką.

A ty zamiast słuchać muzyki będziesz bawił się drucikami, amatorskimi konfiguracjami/systemami do usranej śmierci!

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png

Lubię sobie pogaworzyć czasem,choć bywało,że starałem sie byc także umyslnie szczerze dokuczliwy-bo nie znoszę napinania w audio i baranów.

Natomiast mogę z grubsza opisać swoje dwa systemy-tak dla potomnych,żeby nie mysleli,że tylko umie trele-morele-czyli trolowanie na medal))

Pomieszczenie z otwarta kuchnia i korytarzem ca.55 kwadratów,jest tam stolik audiofilski bardzo ładny czteropólłkowy na którym stoi na

najwyższej półce gramofon VPI Classic z ramieniem 10.5 cala z wkładką referencyjna Lyra Skala-ptzewody phono to transparent reference,

zasilający transparent reference.Na drugiej półce stoi pre phono Abraxas z oddzielnym zasilaniem-w zasilaczu lampy 6x5 rca jako prostownik,oraz

6n7s jako stabilizator-w pre 6 razy ec88 jest to pre single ended do wkladek zarowno mm jak i mc,zasilanie to transparent reference xl. Na trzeciej półce stoi przedwzmacniacz dedykowany do monobloków gm 70 o dwóch stopniach wzmocnienia-tzn.na lampach 6sn7-po dwie na kanał-siedzi tam dwie pary tungsol 6c8g-czyli VT-163 z 1942 roku.

Prostownik to GZ 34 Amperex bugle-boy,oraz ecc88 amperex bugle-boy,oraz ruska 6s19p(nie ma zamiennika) jako stabilizator.

Pre posiada także pilota.Spięte jest to konektemi transparenta reference xl z dedykacją do lampy.zasilanie to transparent reference xl

Natomiast po obu stronach stolika na granicie 6 cm szwedzie stoja monobloki Gm70-mające tylko trzy stopnie wzmocnienia sterująca to

lampa 6f8g National Union 1941 na przejściówce czyli 6sn7,potem 300B Sophia Electric Princess Royal,oraz Gm70 z miedzianą annodą.

Zasilajace to transparent reference.Całość wpięta w Shunyatę Hydrę V-ray-ktora stoi na najniższej półce.

Gm70 podpięte sa pod kolumny Thiel 3.7 kablami transparenta reference mm.Moc Gm-ki 36-38 wat w SE.

Zapewniam,że taki zestaw brzmieniowo nie ustepuje wielokrotnie droższym konstrukcjom......tu nie ma mowy o Nirvanie jest po prostu LIVE.

Opiszę teraz drugi system-lecz już nie z taką dokładnością

Kolumny Wilson Benesch Act na granitach 6 cm szwed podpięte transparentem reference pod monobloki na lampie 6A3 Abraxas-4 lampy na kanał

ecc82 Mullard na wejściu para el84 Rca 6QB5 jako prowadzące moc 34-36 wat w push-pulu,do tego Diy dzielone pre na ecc88 razy 4,symetryzacja

na trafach Lundahl,kondy audyncapy potencjometr to znakomity dact za 400 usd-urzadzenie bez pilota.

Żródło to dzielony mcintosh 1000 transport spoczywa na najwyższych cerabasach finite elemente-na wierzchu asekuracyjnie))resonator drgań.

Transport połączony ze żródłem cyfrowym xlr-em Fadel Coherence,natomiast całość połączona xlr-em transparent reference oraz mitem

cvt 350 proline tez reference.Całość podpieta pod kondycjoner Audio Power Wedge Enhancer.

Starczy tego opisu-kto nastepny sie odważy....będę czekał....chcecie o coś zapytać służę odpowiedzią.

Czekam na opisy zukzuka i innych także-piszcie sensownie.

po przeczytaniu tej strony mogę powiedzieć tylko, że chyba za dużo słońca nagle - nie wyszło niektórym na dobre :) trochę wody. zimnej zalecam. albo może nie pisać

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

A ja mam TV Panasonica 32 kineskopowy, i odtwarzacz dvd samsung z urwaną klapką, Terminator lat 2.5 robi co chce.Sprzęt trzymam gdzie indziej. Pozdrawiam

Zapomniałem o starszym synu, gra ciężki metal ,gitara + kupiony prze ze mnie Wzmacniacz Isophon na lampach z 1956. To muzyczki na żywo mam dosyć w mocnym wydaniu, a jeszcze mały zaczyna grać na garkach. Po prostu Hi-end+ live w czystej postaci.

Edytowane przez lukag72
  • Pokaż nowe odpowiedzi