Skocz do zawartości
IGNORED

stereo + DAC 8000 PLN

hanneman

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni Forumowicze,

poszukuję swojego pierwszego zestawu stereo z prawdziwego zdarzenia.

Dokładniej: szukam kolumn podłogowych, wzmacniacza i DACa, jako że moim głównym źródłem ma być komputer (pliki 70% FLAC, 29% DSD, 1% inne). Muzyka której słucham to: blues, rock, metal, klasyka i sporadycznie jazz.

Brzmieniowo oczekuję przede wszystkim wyraźnego brzmienia instrumentów ( chcę usłyszeć szarpanie strun gitary), nie pogardzę scenicznością i czystością wokali. to czego nie chcę to dudniący bas, nie żeby nie było go wcale, tylko z umiarem. Słuchanie na umiarkowanej głośności, preferuje lekko ciepłe brzmienie.

Pokój ma powierzchnię 22m2, jest to standardowy salon, podłoga drewno z dywanem, na ścianach meble,kanapa, fotele, brak pustej przestrzeni.

Na cały zestaw chcę przeznaczyć około 8000 zł, w porywach do 9000. Raczej wszystko nowe.

Co już rozważałem, i co mi się podoba:

Kolumny:

1)Pylon Audio Diamond 28 (podobno trudne do wysterowania)

2)B&W 683 S2 (te też)

3)Indiana Line Diva 665

4) sonus faber Venere 2.0 (podstawkowe)

Wzmaki:

1) znalazłem taki fajny Audiolab M-One który jest połączeniem wzmacniacza i DACa, i takie rozwiązanie bardzo mi się podoba, ale nie wiem czy ma wystarczającą moc aby uciągnąć podłogówki, chętnie posłucham opinii o tym wynalazku bo na polskich forach cisza.

DACi:

Tu jestem w kropce, nie mam pojęcia co wybrać, moje minimum to jakość 24/192 i obsługa DSD.

Bardzo proszę o propozycje zestawów, chciałbym w tej cenie uwzględnić także okablowanie, jestem jeszcze przed odsłuchami, nigdzie mi się nie spieszy tak że śmiało mogę rozważać rożne propozycje. Dołączam plan pokoju.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za każdą odpowiedź ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/129635-stereo-dac-8000-pln/
Gość numik

(Konto usunięte)

używane wzmaki MF z dac są na allegro, do tego jakieś używki Focali czy sonus fabere i już pograsz

ewentualnie m-dac (ma pre+dac - nawet nowy) plus używana końcówka Atolla / Roksana/ Audiolaba

inna opcja Schiit Bifrost Multibit + Dayens Menuetto / Ampino / Atoll in 80 se + stx electrino 250 (wszystko nowe - zagra)

z nowych kolumn to Elac Debut / Phonar / Dali Zensor, Dali np. z Audiolabem gra ok, z Atollem też, Phonar z używką Caspiana może być fajny

musisz odbyć ze 2-3 odsłuchy i coś wybrać, niedługo audio-show, wszystko w 1 miejscu

Z tym budżetem to nie poszalejesz w nowym sprzęcie, to będzie bardzo średnia półka

Popieram. Niech dozbiera do powiedzmy 100 tys.+ 50 tys. lub więcej na tuning zakupionego sprzętu ( złote bezpieczniki, platynowe okablowanie, bursztynowe podstawki itd) to może (?) będzie zadowolony z grającego sprzętu , choć do hajendu i tak będzie daleko !!! ;)

*****Sprzęt: Bezprzewodowy Boombox Hykker Sound Storm z Biedronki*****

Idź Pod Prąd. Z prądem płyną śmieci.

Gość numik

(Konto usunięte)

A co byście powiedzieli na Rotel RA-1570, bardzo uniwersalny, opłaca się dorzucić jakieś 2-3k na kolumny do niego ?

nie jest bardzo uniwersalny wg mnie, ale można na nim spokojnie oprzeć system. Nikt z nas jednak nie powie Ci - kup Rotela, Ty będziesz słuchał. Odsłuchy i porównania są w Twoim interesie. Jeśli chcesz uniwesralności to ja bym Ci doradził m-daca nowego, a z allegro Dali Zensor 7 i Audiolaba 8200a / Atolla / Caspiana

lub Schiita Bifrost Multibit nówka jak wyżej, też te kolumny i integrę ww. firm. Ale na Focalach też możesz budować sysyem. Na Cyrusie, Redze, Twoja decyzja

Popieram. Niech dozbiera do powiedzmy 100 tys.+ 50 tys. lub więcej na tuning zakupionego sprzętu ( złote bezpieczniki, platynowe okablowanie, bursztynowe podstawki itd) to może (?) będzie zadowolony z grającego sprzętu , choć do hajendu i tak będzie daleko !!! ;)

masz problem z prawdą? może szklanka wody pomoże :), albo snickers

Gość aqs

(Konto usunięte)

kolega chce system z prawdziwego zdarzenia, nowy za 8 tyś taki nie będzie

kolega chce system z prawdziwego zdarzenia, nowy za 8 tyś taki nie będzie

Kolega podał kwotę i liczy na pomoc , a nie na jakieś niepoważne mądrości. Ile złotych,dolarów,euro czy czegoś tam w/g Ciebie - z całym szacunkiem, ma kosztować system "z prawdziwego zdarzenia" i co to w ogóle znaczy ? 10,20,45,100,200,500,1000 (tysięcy) ? Rzuć kwotę to podyskutujemy ;)

Dzień dobry.

Biorąc pod uwagę Twoje wymagania, na pewno brałbym pod uwagę kolumny Pylon Audio Diamond 25 (http://q21.pl/pylon-audio-diamond-25.html), natomiast bardzo dobrą opcją jest także Audio Academy Hyperion IV. To minimalnie spokojniejszy, cieplejszy przekaz.

Kwestia wzmacniacza - zwróć proszę uwagę na integrę Cambridge Audio CXA80 (http://q21.pl/cambridge-audio-cxa80.html). Jeśli nie odrzucasz wzmacniacza lampowego, bardzo dobrym rozwiązaniem może okazać się Fezz Audio Silver Luna (http://q21.pl/fezz-audio-silver-luna.html).

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz oferty finansowej oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Gość numik

(Konto usunięte)

Restek Challanger wisi za 2 tysiące, na początek chyba ok. Wtedy przy negocjacjach może dałoby radę kupić nówkę Schiita Bifrosta i np. Phonary / Zensorki / Debuty albo już bardzo dobre kolumny (Spendor / Focal / KEF / Polk Audio itp. - nowe) za 5.500 - pamiętając o negocjacjach i tani dac jak Biniek proponuje, Tagi, Nostromo czy smsl

ja bym kupił mocny wzmak za 2 tyś kolumny za 6 tyś (żeby móc w przyszłości na nich rozwijać system) i jakiś DAC typu nostromo za 500zł

Biniek dobrze kombinujesz. Poszedłbym o krok dalej i kupił wszystko używane.

Gość aqs

(Konto usunięte)

Kolega podał kwotę i liczy na pomoc , a nie na jakieś niepoważne mądrości. Ile złotych,dolarów,euro czy czegoś tam w/g Ciebie - z całym szacunkiem, ma kosztować system "z prawdziwego zdarzenia" i co to w ogóle znaczy ? 10,20,45,100,200,500,1000 (tysięcy) ? Rzuć kwotę to podyskutujemy ;)

nie zrozumiałeś mnie, od pierwszego swojego postu w tym temacie sugeruję używany system,

pierwszy system zwykle bywa nowy (ma to swoje uzasadnienie) - strata jaką się odczuwa przy sprzedaży oraz świadomość stanu w jakim się go sprzedaje zwykle powoduje że kolejne są już używane :)

Koledzy. Kolega hanneman napisał, że szuka sprzętu raczej nowego, a Wy wyskakujecie z używanym. To podajcie konkretne przykłady takiego zestawu - w 100% gwarantowanego, za który dacie się pokroić !!! Gdzie takiego szukać ? W komisach, na aledrogo,ibeju, gamtri czy u zaprzyjaźnionego audiofila, który z jakiegoś, tak naprawdę tylko jemu znanego powodu zapragnął pozbyć się największego na świecie skarbu z najlepszej epoki ?

Dlaczego uważacie, że nowe stereo za niemałe przecież pieniądze jest nic nie warte, a potencjalny nabywca tylko główkuje ile straci przy odsprzedaży...a może będzie zadowolony i oszczędzi sobie stresu związanego ze sporym ryzykiem zakupu " prawie nówki, nie bitej i mało śmiganej" ?

Z mojej strony polecam odsłuch kolumn Polk Audio RTiA7 - mało znanego w Polsce, a w USA potentata z 45 letnią tradycją w produkcji kolumn głośnikowych.

bez przesady sprzęt hifi nie ma praktycznie amortyzacji - jesli juz to po 20 latach a cena rynkowa po wyjsciu ze sklepu to 50% zakupu a znowu nie rozwija się tak szybko bo konstrukcje niektórych wzmaków nie zmieniły się od 80 lat :) to nie telefony

po prostu się nie opłaca bo dobrze wiemy że początkujący nie kupuje sprzętu na lata bo przy tym hobby się tak nie da

jak ktoś ma ugruntowany gust wie czego chce i ze juz jest pewny ideału swojego brzmienia to czemu nie :)

my chcemy kolegę po prostu ustrzec przed błędami wieku młodzieńczego

za 8 kafli mozna kupic sprzęt który kiedyś kosztował nawet 20 parę tyś

To podajcie konkretne przykłady takiego zestawu - w 100% gwarantowanego, za który dacie się pokroić !!!

Podaj taki przykład dla sprzętu nowego.

(...) który z jakiegoś, tak naprawdę tylko jemu znanego powodu zapragnął pozbyć się największego na świecie skarbu z najlepszej epoki ?

Dużo ludzi modyfikuje swoje systemy przechodząc na wyższą półkę, co mają zrobić ze starym sprzętem? Trzymać go w piwnicy...?

Zawsze mozna kupic sprzet uzywany z gwarancja :)

Proponuje z nowych Roksan k2 koncowke mocy plus audiolab Mdac. Do tego Dali opticon 5. W przyszlosci mozna zawsze wymienic kolumny na inne, bo k2 pociagnie bardziej wymagajace podlogowki jesli bedzie trzeba.

Jesli jednak mam byc szczery to sprzet uzywany z gwarancja, albo ex demo jest znacznie lepszym wyborem.

Wieza STEREO Technics :)

Podaj taki przykład dla sprzętu nowego.

Dużo ludzi modyfikuje swoje systemy przechodząc na wyższą półkę, co mają zrobić ze starym sprzętem? Trzymać go w piwnicy...?

Zdania wyrwane z całości zmieniają sens lub bezsens mojej wypowiedzi.

Sprzęt nowy: udokumentowane pochodzenie i historia użytkowania, gwarancja, możliwość zwrotu, dostępność.

Używany super sprzęt - hmmmm - trzeba się znać i upolować. Myśliwych może być więcej niż zwierzyny. Polowanie może być trudne, stresujące i czasochłonne ;)

Słuszna uwaga, przepraszam.

Gdzie takiego szukać ? W komisach, na aledrogo,ibeju, gamtri czy u zaprzyjaźnionego audiofila, który z jakiegoś, tak naprawdę tylko jemu znanego powodu zapragnął pozbyć się największego na świecie skarbu z najlepszej epoki ?

Dokładnie, w tych miejscach, które wymieniłeś.

Sprzęt nowy: udokumentowane pochodzenie i historia użytkowania, gwarancja, możliwość zwrotu, dostępność.

Używany super sprzęt - hmmmm - trzeba się znać i upolować. Myśliwych może być więcej niż zwierzyny. Polowanie może być trudne, stresujące i czasochłonne ;)

Sprzet uzywany moze miec wszystkie cechy nowego.

Wieza STEREO Technics :)

Oczywiste jest to, że żaden sprzęt w kwocie do 8tys. nowy nie dorówna jakością brzmienia do sprzętu używanego w tej kwocie.

Bardzo dobrze, że większość kolegów próbuje pokazać zainteresowanemu też taką drogę, bo każdy kto chociaż troszkę jest osłuchany w różnych klockach wie, że taka jest prawda. Chyba po to jest to forum, żeby wysłuchać różnych rad i samemu potem podjąć decyzję. Wiadome jest też to, że kupno używek jest bardziej kłopotliwe i wymaga więcej czasu i poświęcenia, ale przynajmniej mi takie poszukiwania, a potem efekt końcowy sprawiają przyjemność.

Moja propozycja Krell Kav300i + kolumny Usher

Stereo: Sony E9000ES + N9000ES; Sony MXD-D3; Technics SL-1200 mk2; kolumny: Usher CP-730 Kino: Yamaha rx-v767 + Usher CP730 + Focal.JMlab (cent, rear, sub)

Gość numik

(Konto usunięte)

nic nie rozumiesz, 8 tysięcy na nowy sprzęt to mało. Można posłuchać, kupić nowy 1 element, pozostałe 2 używane, z tych, które się spodobały, by wyrobić się w tych 8.000 z w miarę dobrym graniem, rozumiesz? Przy DAC, wzmakach i kolumnach ryzyko nie jest zbyt duże, najgorzej jest z cd. Poza tym na allegro widać kto ma ile pozytywnych komentarzy.

To inaczej, zaproponuj autorowi nowy zestaw za 8.000, który przebije ten używany

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.