Skocz do zawartości
IGNORED

Celować w KD czy stereo+konsola+18m2

Eydryen

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Wpierw moze nakresle sytuacje. Pokoj 18m2. Zagospodarowany tak:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Powiedzmy ze akustycznie jest jako tako. Sciany nie gole. Zaslony w oknach grubsze. Dywan. Meble raczej z dala. Tapeta winylowa.

Muzyka do sluchania to Black Rap, HipHop, RnB, Funky, Regge czasem starszy Rock jak Metalica czy ACDC. Od glosu oczekuje: dobrego basu, nie jazgoczacych wysokich tonow, nie takich jak np w Klipschach. I czasem glosniej czegos posluchac.

I tutaj na ten metraz swoj widze dwa rozwiazania (w ktory isc?) albo stereo albo KD:

CZYLI stworzyc jakies porzadne stereo. I tutaj pytanie czy JBL Studio 280 beda tutaj odpowiednie? Podziela panstwo zdanie ze one grajak jak przykryte kocem? Do tego wzmacniacz np Cambridge CXA60 albo 80 i jakis odtwarzacz CD ze stajnii CA aby to sie rowniez prezentowalo ladnie jako calosc (czy szukac cos zupelnie innego?). Myslalem jeszcze nad Rotel Ra12. Czy dobrze kombinuje odnosnie sprzetow? Czy szukac przy tym metrazu i przy preferencjach muzycznych czegos innego. Heco Music Style 900? Ale to strasznie potezne gabarytowo kolumny. Do tego wzmacniacz musi miec chociaz dwa optyczne gniazdka, aby podlaczyc Playstation 4 do wzmacniacza i rowniez TV. Bo u mnie kino domowe z JBL Studio 280 set 5.0 bedzie mial sens. Nie za maly pokoj na te JBL czy nawet na set z Heco Music Style 900? KD myslalem oprzec o amplituner Marantza SR6010 do tego kiedys dokupic wzmacniacz i zrobic z niego koncowke mocy czyli polaczyc z amplitunerem pod Main In. Czy w ogole lepiej totalnie stworzyc tutaj porzadne stereo. Preferencje to 40% PS4 / 40 % Muzyka / 20 % Film

Odsluchy robilem dla mnie wiekszosc z kolum w salonach graja ladnie jak pomieszczenie jest przystosowane do tego to wiadomo .. W domu sie dopiero zabawa zaczyna i najlepiej w domu testowac a poznej zwracac jak nie pasuja..

Serdecznie pozdrawiam i czekam na odzew.

Milego dnia.

Ukryta Zawartość

Miałem kiedyś zestaw JBL Studio 280 i CA 651W + CXN i pomimo że bas będzie dobry to nie jest zestaw do muzyki typu stary rock czy ACDC. Nie będziesz chciał tego włączać. W ogóle do 18 m2 to w za duże kolumny celujesz. Zbuduj dobre stereo, szkoda pieniędzy na półśrodki. W tym metrażu nie mam doświadczenia to nie zaproponuję.

Ten rock i acdc to w 1% nie patrz na to raczej bedzie sluchane to co pisalem na poczatku black rap i RnB to w 95% bedzie odsluchiwane

Stereo? Na czym to oprzec? Wzmacniacz + kolumny przy tym metrazu i preferencjach

Rotela nie słyszałem. Wiem jedno, że w tym metrażu przy kolumnach które wybrałeś oraz muzyce jakiej słuchasz bas wejdzie uszami a wyjdzie bólem głowy.

Cierpliwości, doczekasz się podpowiedzi.

Sprzet ktory to opisalem to tak gwoli scislosci tylko przyklady ktore nie musze brac pod uwage cambridge podoba mi sie wygladowo i mocowo tez fajny klocek ale mowie jak ktos doradzic cos konkretnego chetnie sie temu przyjrze

Ja bym Ci zaproponował posłuchać z CXA 60 kolumn KEF Q500 (mają bierną membranę, bardzo szybki bas, dobre do ustawienia). Naprawdę polecam do Twojej powierzchni te kolumny. W UK można nowe kupić za (2500 zł z dostawą do Polski) JBL dla mnie gra bez emocji, tak jak kiedyś podobała mi się seria jbl northridge e80, tak teraz jakoś ta marka mnie nie przekonuję do słuchania muzyki. Do kina domowego może tak.

Przy tej powierzchni dobrze zagrały by również monitory KEF R300, super dźwięk, przestrzenność i stereofonia.

Upieram sie na podlogowki. Te Q500 przy srednicy 13mm niskotonowych maja na prawde bas? Dobra skutecznosc maja dosc latwo powinno sie ne napedzic. CXA60 sadzisz ze bedzie ok?

Ja jeszcze myslalem o Paradigmach 9 v.7 hmm? Lub B&W 683

Pytanie na jakie kolumny wlasnie?

Kurcze jakos tak nie przemawiaja do mnie te ampli stereo. Albo ampli albo wzmacniacz. A jak co do wszystkiego to moze byc tez i do 4 liter.... Tak mi sie zdaje chociaz.

Posłuchaj Kef-y (umów się gdzieś na odsłuch) ja na testy je postawiłem w 30m2 i fajnie grały. Nie jest to bas dominujący ale dobrej jakości. Są jeszcze Q700 ale trochę droższe w UK 500GBP a w Polsce dużo więcej. W tej cenie można rozważyć jeszcze Tannoy (XT6F -700 GBP lub Revolution DC6T -400GBP w UK), tutaj tez bas nie będzie dominujący ale średnica bardzo dobra. Paradigm nigdy nie słuchałem, Bowers grają fajnie ale wg mnie przy dłuższym odsłuchu meczą.

Rozważ jeszcze Monitor Audio RX6 (są wyprzedawane i do twojej powierzchni mogłyby być w sam raz), tylko, Kefy i Tannoy bardzo dobrze znam i są dość neutralne z punktu widzenia wzmacniacza, a Monitor Audio np z CA nie koniecznie muszą być dobrym połączeniem, może z Onkyo.

Ukryta Zawartość

Staram się sprzęt dobierać do 7tys. zł. Wybór jest tak naprawdę duży i każdy ma swoje preferencje. Z kolumn są jeszcze polskie Pylon Sapphire 25.

Pytanie na jakie kolumny wlasnie?

Kurcze jakos tak nie przemawiaja do mnie te ampli stereo. Albo ampli albo wzmacniacz. A jak co do wszystkiego to moze byc tez i do 4 liter.... Tak mi sie zdaje chociaz.

Tu masz rację.

Albo może mimo wszystko NAD C356BEE lub 326bee do tego dac z wejściami cyfrowymi do podpięcia tv i konsoli i odtwarzacz CD. Z czego chcesz słuchać muzyki? Płyty cd, pliki, Tidal, Spotify? Bo można np Nad-a C326/356bee + Cambridge Stream Magic 6v2 lub CXN. (za to zestawienie ręczę, sam mam 356 i CA SM6) Ale pisałeś, że wolisz z jednej marki. Ale i tak największy problem to kolumny bo pomieszczenie nie jest duże i żeby nie przesadzić z wielkością kolumn.

I Nad z Monitor Audio fajnie zagra. I do tego Monitor Audio Silver to odpowiednik serii CM w Bowers-ach.

Ukryta Zawartość

Pylony mi nie podchodza.

Q700 sa ciekawe rowniez. Wymiarowo tez by byly spoko. Revolutiony rowniez.

Ty masz dostep do rynku w UK i mozliwosc sprowadzenia jakichs kolumn?

Te Q700 jakim wzmakiem napedzic najlepiej przy moich preferencjach?

Sluchac chce z oryginalnych CD audio. Czasem ale rzadko pliki. Z konsoli rowniez poprzez aplikacje youtube. Wiesz jezeli sprzet bedzie na prawdw z glowa dobrany to nie musi byc ostatecznie z jednej stajnii...

Nad wlasnie nie ma optyka trzeba by bylo DACa dokupowac czy sie wyrobie w budzecie?

Silver 6 czy 8?

Właśnie tak to jest, mi Pylon też nie pasuje wolę Tannoy Revolution. Kef q700 też mają bierną membranę i też fajnie grają. Sprowadzałem przez kuzyna już kilka kolumn i 3 wzmacniacze tylko on teraz do stycznia jest w Polsce. Kefy i Tannoy Revolution są neutralne ( z lekkim przyciemnieniem) i zagrają dobrze z Nad-em jak i CA.

Dac to znowu wydatek od 140 zł do kilku tysięcy. CD Nada, też nie są złe. A radia też chcesz słuchać?

A szkoda. Bo te Q700 czy Revolution nie oplacalne jest branie w Polsce. A czas dostawy i koszt wysylki jaki jest? Kupuje brat prywatnie w stacjonarnym czy przez np Amazona UK?

CA mi sie bardziej po 1 podobaja 2 ze nie trzeba DACA a co te CA slabe mocowo beda czy beda szpliki w uszy wbijac?

Jest jeszcze nowa seria Nad C338

Ukryta Zawartość

Ale nie słuchałem, ale ma już 2 wejścia opt. Wskazany odsłuch.

Trzeba mieć kogoś w UK na miejscu, ponieważ z tych sklepów (gdzie kupowałem) nie wysyłają do nas. Standardowo to trwa do 8dni roboczych. Przesyłka z UK na palecie, żeby ktoś tym nie rzucał 500zł mnie wynosiła, a zwykłym kurierem ok 130 zł za paczkę do 30kg. Sprzęt przychodzi do UK i zamawiasz sobie kuriera z Polski, który od znajomego odbiera w UK.

Odnośnie CA to starsza seria była czasami bardzo ostra, dlatego trzeba zgrać z kolumnami, ale gra jak się dobrze dobierze fajnie, niektórzy tylko narzekają na bas. Nowa jest trochę łatwiejsza, ale wg mnie charakter gry jest dalej podobny.

Ja ze swojego wzmacniacza CA 851A jest bardzo zadowolony i gra mi Z KEF LS50, ale do Tannoy Precsion 6.2 już mi nie pasuje, ale np z Revolution DC6T SE super się zgrywa.

Mam obecnie 3 zestawy (wzmacniacz + kolumny) (docelowo zostanie 2).

Ukryta Zawartość

Mam też dobry Amplituner Denon AVR 3313 (kiedyś rewelacyjnie oceniany) ale nie pamiętam kiedy go ostatnio używałem, czasami jak jakiś film oglądam a zdarza mi się to ostatnio bardzo rzadko. Stereo do muzyki zdecydowanie jest lepsze do filmów różnie to bywa. Mam też wzmacniacz lampowy i on gra bardzo fajnie, zawsze unikałem lamp, a w tym roku po namowach kupiłem i jestem bardzo zadowolony. Na PW wysłałem linki do sklepów.

Sprzedaje Edwards Audio Sp 1 i chyba sprzedam Nad C356BEE, ale jeszcze testuję z Precision.

Ps. W sumie Q700 i Tannoy XT 8 F bardzo ponad budzet. Ale warto je sprawdzic ktos sluchal u nas tu Tannoy XT 8 F? Ta muzyka i ten metraz u mnie w miare beda dla nich? I druga sprawa. Tannoy XT 8 F maja bass reflex podlogowy latwiej mi bedzie je ustawic wiec tutaj te 34cm glebokosci kolumny da sie przebolec, z BR tylnym byly by zaglebokie do tego pokoju, bo aby je wysynac od sciany to zabardzo by poszly do srodka pokoju ...

A czym by bylo najlepiej je tu ozywic przy mojej muzyce i metrazu? CXA60? NADem?

Jeszcze myslalem o RX6 i Monitor Silver 6 lub 8. Warte?

Edit. Bo JBL Arena 180 raczej za glosno i mocno basem mi nie za gra prawda? Lub Elac Debut F6?

Jestem na etapie wymiany kolumn Klipsch i rozważam kupno MA silver 8, Tannoy XT6F lub XT8F. Odsłuchiwałem MA silver 8 u siebie w domu a metraż mam podobny do twojego 19m2. Mile mnie zaskoczyły dynamiką, fajny bas, nie wiem czy góra pasma na dłuższą metę nie będą męczyły bo są dosyć wyraźne, chyba że zagra z jakimś dobrze dobranym wzmakiem to będzie git. U mnie to grało z Onkyo tx-8150.

Zastanawia mnie natomiast który model Tannoy będzie lepiej grał w naszych metrażach 18-20m2 XT6F czy XT8F? I czy ten drugi nie będzie za duży? I z jakim wzmacniaczem?

Ja postawilem na CXA80 + CXC CD + Tannoy XT8F w pozniejszym czasie dokupienie CXN. Musisz wybrac sobie max dwa zestwy i oba odsluchac w domu. Jak nie przypasuje jeden odsylac i brac drugi. Ja na ruszt biore XT8F. Miedzy innymi dlatego ze graja muzykalnie, cieplej gora i fajnym basem. Polaczenie z CXA80 ozywi troche te miśki, muzykalnosc zostanie a troche dynamiki doda. Maja bas szczeline na dolec wiec nie musimy az tak martwic sie o odsuwanie ich od sciany na te 50 cm, wystarczy mniej wtedy. Ogladalem na youtubie i monitory i tannoye i ludzie na prawde ciesza sie z muzyki i na nic innego nie patrza w tym na akustyke rowniez, ale my majac jakas tam wiedze raczej powinnismy zaadaptowac otoczenie lepiej akustycznie by gra byla dla nas jeszcze bardziej sympatyczna :)

Ps. I ja sie juz nauczylem nie sluchac pisaczy na forum. To byl moj ostatni temat na forum audio. Ty wydajesz pieniadze na sprzet DLA SIEBIE. Tutaj kazdy bedzie cie namawial na wymiane, wzmacniacza bo "gowno" , kabli bo "gowno", kolumn bo "gowno", pokoju bo "gowno akustyczne", a sami sluchaja na sprzetach po 200tys zl. Testuj, sprawdzaj. Troche sie przy tym zejdzie ale kiedys trafisz w 10 :) .......... taka to pasja :)

Slyszalem wiele kolumn na odsluchach w salonach. Zadna pozniej nie grala tak samo w domu na wlasnym sprzecie. Umowilem sie na odsluch w domu. Przypasuje zostawiam. Nie to odsylam i bede sprawdzal Monitory Silver 8. Ale mam nadzieje ze przypasuje akustycznie do pomieszczenia. Szczerze licze na te kolumny nie zapeszajac. :)

Te XT8F są jeszcze większe(szersze) niż moje Klipsche które naprawdę są duże. W 18m2 najpierw celowałbym w XT6F bo większe kolumny nie znaczą że lepiej zagrają. Na własnym przykładzie wiem że MA silver 8 lepiej zagrały basem mimo wiele mniejszej wielkości kolumny i przetworników niż Klipsch. Chociaż to też jest inna półka cenowa...Kiedy będziesz odsłuchiwał kolumny? Daj znać jak wypadły bo sam jestem ciekaw :)

Wiem ile maja i wcale nie sa wielkie az tak imho. Sa glebokie i szerokie ale nie sa wysokie. Nie wiem jak u ciebie ale ja mam cala wolna sciane 4.7m na audio wiec ustawie je jakos na pewno :) Gdyby nie ich bas szczelina na dole bym ich nie bral po uwage bo aby odsunac takie miski od sciany to by za bardzo wyszly do srodka pokoju. A tak beda w takim samym miejscu jak moje aktualne yamahy.

XT6F nie bralem pod uwage.

Kiedy? Az sie targowica skonczy:)

Ty Silverow 8 sluchales? Jak tam gora pasma brzmi twoim zdaniem? Bo bas to one maja nie zly. Ladnie niskotonowe pracuja.

Klipschy R28F mialem rowno 4 dni i im podziekowalem. Widze ze i tobie nie przypasowaly:)

Tak miałem je na pare godzin w domu. Góra pasma jest bardzo wyraźna i nie wiem czy na dłuższą metę nie bedą męczyły. Sopran bardziej podobał mi się w MA bronze 6 łagodniejszy. Natomiast bas jest obszerny i podoba mi się.

Xt8 grają bardziej swobodnym basem. Jeśli jest miejsce to raczej poszedł bym w większe modele. Nie chodzi tu o głośne granie. Przy cichym większy z braci zachowa lepszą dynamikę.

Zapraszam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.