Skocz do zawartości
IGNORED

nowy zestaw do 25-30kzl

rangefinder

Rekomendowane odpowiedzi

- Wadia Intuition 01

- Aries Mini zasialny przez Tomanka

- kabel USB Lindy Cromo

- kolumny ProAC 148

- kable głośnikowe Furutech U-2T

- kabel zasilający WireWorld Aurora 7

- kabel zasilający Harmonix X-DC2

Skoro taki układ brzmiał dla Ciebie dobrze to wprowadziłbym tu modyfikacje:

-Tomanek-pierwszy do odstrzału, co najmniej na jakiegoś podstawowego Furutecha (TP60E,D-Box) najlepiej od razu TP609E ale to koszt sh ok. 3,5-4k.

-Furutech u-2T....hmmm,na zasilaniu Furutech jak najbardziej ale podstawowy głośnikowiec-na prawdę rozejrzałbym się za czymś innym,skoro pcocc to może coś z nieprodukowanej już Furukawy:Aida lub LaScala-poprawa będzie wyraźna.Trzeba jednak polować,nowych już nie ma od lat.

-WW Aurora 7-zmiana na Wireworld'a ale Electra (5.2 lub 7) i oryginalne wtyki zmiana na WW Silver Clad,można poszukać na rynku wtórnym nieprodukowanej Electry Gold ale to był swego czasu topowy model więc będą koszty,tak czy inaczej Gold-zmiana wtyków na Wireworld Silver Clad.

Jeśli to już grało przyzwoicie to po takiej kosmetyce powinno pięknie śpiewać;)

l'enfant sauvage

insaimz - dzięki za trop, postaram się przyjżeć kolumnom Euterpe supreme. Zastanawiam się, czy Davone i Opera nie należą do tej samej grupy kolumn od małych producentów. Davone było na AVS zestawione ze SPECem w pokoju Galerii Audio.

maciek36 - dziękuję za propozycje, ale Wadia ze mną zostaje na dłuższy czas.

-Tomanek-pierwszy do odstrzału, co najmniej na jakiegoś podstawowego Furutecha (TP60E,D-Box) najlepiej od razu TP609E ale to koszt sh ok. 3,5-4k.

-Furutech u-2T....hmmm,na zasilaniu Furutech jak najbardziej ale podstawowy głośnikowiec-na prawdę rozejrzałbym się za czymś innym,skoro pcocc to może coś z nieprodukowanej już Furukawy:Aida lub LaScala-poprawa będzie wyraźna.Trzeba jednak polować,nowych już nie ma od lat.

-WW Aurora 7-zmiana na Wireworld'a ale Electra (5.2 lub 7) i oryginalne wtyki zmiana na WW Silver Clad,można poszukać na rynku wtórnym nieprodukowanej Electry Gold ale to był swego czasu topowy model więc będą koszty,tak czy inaczej Gold-zmiana wtyków na Wireworld Silver Clad.

Zanotowane, po zakupie kolumn zacznę zabawe z kablami, choć ceny kabli mnie moncno przerażają.....

tomanek to zasilacz liniowy do auralica. Listwa to isol8 mini sub wave z dobrym kablem isol8 reference.

Także zasilanie było ok. Ja tego Furutecha 2ut lubię, co niby mu dolega?

a i massive attack 'paradise circus' w remixie Burial ;) A nie Gui Borato.

????

Zastanawiam się, czy Davone i Opera nie należą do tej samej grupy kolumn od małych producentów. Davone było na AVS zestawione ze SPECem w pokoju Galerii Audio.

Davone, to zdecydowanie nie jest duży producent. Jeśli chodzi o model Riva, to chyba nie jest już produkowany. Ostatnio widziałem jakąś ofertę na SH.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dobry i ciekawy zestaw od jednego sprzedawcy. Auralic z PMC i Sugdenem to moze byc bardzo przyjemne granie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wieza STEREO Technics :)

biniek - ProAc są pewną opcją. Chcę posłuchać jeszcze kilku innych kolumn, żeby wybrać najlepsze. Szczególnie ciekaw jestem kolumn Davone oraz Opera. Na pewno podepnę też Amphiony, PMC i może Logany.

Hubert - Wadia mnie po prostu urzekła, zagrała na tyle dobrze, że nie widzę sensu dalszych kombinacji. Tu mam dźwięk w 95% taki jakiego szukałem, tu i teraz, bez pogodni za króliczkiem, bez kolejnych odsłuchów i zastanawiania się, czy dac zgra się ze wzmacniaczem. Wadia jest komplementarna w tym aspekcie.

biniek - ProAc są pewną opcją. Chcę posłuchać jeszcze kilku innych kolumn, żeby wybrać najlepsze. Szczególnie ciekaw jestem kolumn Davone oraz Opera. Na pewno podepnę też Amphiony, PMC i może Logany.

Hubert - Wadia mnie po prostu urzekła, zagrała na tyle dobrze, że nie widzę sensu dalszych kombinacji. Tu mam dźwięk w 95% taki jakiego szukałem, tu i teraz, bez pogodni za króliczkiem, bez kolejnych odsłuchów i zastanawiania się, czy dac zgra się ze wzmacniaczem. Wadia jest komplementarna w tym aspekcie.

te Amphiony to może być coś - one z takim mocnym wzmacniaczem mogą ciekawie zagrać. Teraz jest nowa wersja 3Ls (z dodatkowym głośnikiem na tylnej ścianie. Pytanie tylko, czy ktoś to ma u nas...

????

fajnie - opisuj tu proszę swoje wrażenia bo są bardzo ciekawe

też gram na wzmacniaczodacu i zostały mi tylko kolumny w całej układance

a dziękuję. Postaram się przedstawić recencje rozsądnej liczby kolumn.

te Amphiony to może być coś - one z takim mocnym wzmacniaczem mogą ciekawie zagrać. Teraz jest nowa wersja 3Ls (z dodatkowym głośnikiem na tylnej ścianie. Pytanie tylko, czy ktoś to ma u nas...

Fusic jeszcze nie ma....

Na allegro pojawiły się używane Opery Classica Quinta, czy warto udać się do Warszawy na odsłuch?

Jak bede mial mozliwosc to poslucham tej wadii. Ogolnie firma uznana w swiecie audiofilskim, ale jakos nie bylo okazji posluchac tego klocka :)

Nie mozesz wypozyczac kolum do domu zamiast jezdzic po kraju? Lepiej u siebie w pokoju posluchac. Raz, ze w swoich warunkach dwa mozesz posluchac znacznie dluzej niz 2 godziny u kogos.

Jak bede mial mozliwosc to poslucham tej wadii. Ogolnie firma uznana w swiecie audiofilskim, ale jakos nie bylo okazji posluchac tego klocka :)

Nie mozesz wypozyczac kolum do domu zamiast jezdzic po kraju? Lepiej u siebie w pokoju posluchac. Raz, ze w swoich warunkach dwa mozesz posluchac znacznie dluzej niz 2 godziny u kogos.

Wadia Intuition ma słabą prasę w PL, dzięki temu można ją wyrwać za ciekawe pieniądze. Wg mnie gra dobrze, ma jednak kilka niedociągnięć, ale u mnie zeszły na dalszy plan.

W kwestii kolumn, wolę przesortować jak najwięcej na lokalnych odsłuchach. Wtedy może zdecyduję się na wypożyczenie jakiegoś zestawu. O wypożyczaniu używek nawet nie myślę.

Przyznam, że jeszcze wczoraj myślałem, że znalezienie kolumn do Wadii będzie łatwym zadaniem.

W końcu mam ją podłączoną pod Kefy i jest względnie ok, podłączałem pod ProAC 148 i było bardzo interesująco.

Na pierwszy ogień poszły Davony Tulip i Penaaudio Rebel Three.

Elektronika:

Źródło: Leema Elements CD

Wzmacniacz + DAC: Wadia

okablowanie: nie znam

Repertuar:

- Kortez -> Pocztówka z kosmosu, Zostań (Bumerang)

- Ludovico Einaudi -> Petricor (Elements)

- Coldplay -> Life In Technicolor, Cemeteries Of London (Viva La Vida)

Davone Tulip - klasa. Przestrzeń, detal, scena, powietrze i o dziwo niski bas. Kolumna jest bardzo grzeczna, przekazuje wszystko tak jak powinno zostać przekazane i to jest chyba jej jedyna wada. W jej grze nie widać żadnego pazura, jest grzecznie, pozaokrąglanie, poukładanie, ale przy tym niesamowicie muzykalnie.

Rebel Three - dobra kolumna, ale nie gdy porównamy ją z Wadią z Tulipem. Brakuje powietrza i ciepła....

Drugi odsłuch. Mam wrażenie, że coś było nie tak z akustyką pomieszczenia....

Elektronika:

Źródło: Arcam CDS27

okablowanie: nie znam

Repertuar:

Focal Aria 926 - absolutny brak średnicy.

Martin Logan Motion 40 - dosyć ciekawa propozycja. Grały poprawnie, delikatnie wysuwając do przodu średnicę i wysokie tony. Przy utworach Einaudi i Korteza wszystko było zgrane, ilość szczegółów, średnica, scena. Fortepian mógł się podobać, tak samo jak stosunkowo głęboki bas towarzyszący utworom Korteza. Problemy zaczęły się, gdy włączyliśmy Coldplay. Bas stał się problemem, perkusja brzmiała dramatycznie. Basu nie było za mało, nie było go też za dużo, tyle że zaczał się rozlewać i dudnić.

KEF R700 - wydaje mi się, że pomieszczenie było za małe do tych głośników. Zagrały z wysoką przewagą dudniącego basu.

PMC Twenty5.23 - zagrały całkiem ok, średnica, scena, dzwięk odklejał się od kolumn. Nie radziły sobie natomiast przy perskusji. Mimo, że basu było sporo, to kolumny nie schodziły jakoś nisko... W tym przypadku bas był rozwleczony, nie do końca kontrolowany.

PMC Twenty5.26 - chyba najładniejsza średnica jaką słyszałem w ostatnim czasie. Ilość detali naprawdę imponująca. Problem w tym, że było mało basu... Jest go dwukrotnie mniej niż w 5.23 i nadal nie ma stopy perkusji.

Sonus Faber Olympica II - wykonanie, które będzie mi się śnić po nocach. Jest to piękna i droga kolumna, która w moim odczuciu zagrała gorzej od Twenty5.23 i nie wiele lepiej od Logana.

Sonus Faber Venere 2.5 - słuchałem tych kolumn po raz trzeci, pierwszy z Wadią. Nie jest to udana para.

Czekam na odsłuch Oper oraz Amphionów. Mam nadzieję, że coś zagra pomiędzy ProAC i Tulipami....

Z jakim wzmacniaczem do 10 tys warto posłuchać kolumn Davone Tulip?

Jeśli wchodzi w rachubę lampa, to jest ostatnio ogłoszenie na hifi - Manley Stingrey II, wersja iTube. Cena okazyjna.

Manley z Davone tworzy bardzo fajne zestawienie.

Awietek także się pod tym podpisuję. Była by to ciekawa opinia w stosunku do reszty. Odniesienie. Jak wypadają tannoy definition przy pozostałych.

Z dostępnością chyba nie ma problemów

Dziwie się, ze było mało basu z Pmc twenty5. 26... Gram na 26 od kilku tygodni i bas maja świetny, cała konstrukcja jest rewelacyjna. Brak basu to albo wina pomieszczenia albo wzmocnienia...możliwe ze coś tez zepsuli w stosunku do starszej wersji, ale zdziwiłbym się gdyby było aż tak złe, zwłaszcza mniej basu w stosunku do 23...tannoy tez bym posluchal na Twoim miejscu.

Dzisiaj byłem na kolejnym już odsłuchu.

Elektronika:

Transport: Exposure 1010 CD

Kable głośnikowe: Chord Epic Reference

Repertuar:

KEF R700 - podłączyliśmy Kefy w celu złapania referencji do dnia wczorajszego. Zagrały poprawnie.

Opera Seconda - były to drugie podłączone kolumny dzisiejszego dnia. Zagrały rewelacyjnie! Z powietrzem, niesamowitą holografią, dynamiką. Oczarował mnie fortepian, który pojawił się przede mną, duży, rzeczywisty, piękny. Do tego pojawiła się niesamowita holografia, niektóre z dzwięków wybrzmiewały tuż przede mną, a przecież siedziałem dobre 2m od kolumn.

Pylon Diamond 28 - ciekawe kolumny, niestety zostały podłączone tuż po Operach. W bezpośrednim porównaniu zdecydowanie brakowało magicznej średnicy i pojawiło się nieprzyjemne cykanie w górnych rejestrach. Bas schodził niżej niż w operach, ale był też gorzej kontrolowany.

Amphion Argon 3L - słuchałem ich jako ostatniego zestawu. W połączeniu z Wadią wypadły detalicznie. Pięknie umiejscawiały w przestrzeni źródła pozorne, ale nie nadawały im wielkości. Miałem wrażenie, że fortepian to tylko kilka strun, perkusja też wydawała się jakaś mała.

Opery gorzej radziły sobie z umiejsowieniem źródeł pozornych, ale... odnoszę wrażenie, że ten fortepian był ogromny, tak samo perkusja. Na Amphionach muzycy byli świetnie widocznymi cienkimi figurami, na Operach stali się bardziej rozmazani, ale zdecydowanie więksi. Amphiony miały delikatnie większą rozdzielczość basu, Opery królowały w rozdzielczości średnicy i wysokich tonów.

Summa summarum:

- wnioski z wczorajszego odsłuchu należy pominąć, coś było konkretnie skopane

- na dniach biorę Opery na dłuższy odsłuch

Ciekawe czy w,w kolumny, które sie Tobie spodobały

To co się podoba jednemu nie podoba się drugiemu.

Daje głowę że jakbyś w ciemno (nie sugerując się opiniami kolegi) odsłuchał tych samych kolumn w tym samym miejscu. Twoje opinie były by rozbieżne.

I dlatego jest forum, gazetki audio i tylu producentów.

Dzisiaj byłem na kolejnym już odsłuchu.

Elektronika:

Transport: Exposure 1010 CD

Kable głośnikowe: Chord Epic Reference

Repertuar:

KEF R700 - podłączyliśmy Kefy w celu złapania referencji do dnia wczorajszego. Zagrały poprawnie.

Opera Seconda - były to drugie podłączone kolumny dzisiejszego dnia. Zagrały rewelacyjnie! Z powietrzem, niesamowitą holografią, dynamiką. Oczarował mnie fortepian, który pojawił się przede mną, duży, rzeczywisty, piękny. Do tego pojawiła się niesamowita holografia, niektóre z dzwięków wybrzmiewały tuż przede mną, a przecież siedziałem dobre 2m od kolumn.

Pylon Diamond 28 - ciekawe kolumny, niestety zostały podłączone tuż po Operach. W bezpośrednim porównaniu zdecydowanie brakowało magicznej średnicy i pojawiło się nieprzyjemne cykanie w górnych rejestrach. Bas schodził niżej niż w operach, ale był też gorzej kontrolowany.

Amphion Argon 3L - słuchałem ich jako ostatniego zestawu. W połączeniu z Wadią wypadły detalicznie. Pięknie umiejscawiały w przestrzeni źródła pozorne, ale nie nadawały im wielkości. Miałem wrażenie, że fortepian to tylko kilka strun, perkusja też wydawała się jakaś mała.

Opery gorzej radziły sobie z umiejsowieniem źródeł pozornych, ale... odnoszę wrażenie, że ten fortepian był ogromny, tak samo perkusja. Na Amphionach muzycy byli świetnie widocznymi cienkimi figurami, na Operach stali się bardziej rozmazani, ale zdecydowanie więksi. Amphiony miały delikatnie większą rozdzielczość basu, Opery królowały w rozdzielczości średnicy i wysokich tonów.

Summa summarum:

- wnioski z wczorajszego odsłuchu należy pominąć, coś było konkretnie skopane

- na dniach biorę Opery na dłuższy odsłuch

Moze te opera byly podlaczone niezgodnie z faza...

Syatem powinien budowac scene w glab , na tym polega holografia , a nie rzucanie dzwiekow na twarza.

Moze te opera byly podlaczone niezgodnie z faza...

Syatem powinien budowac scene w glab , na tym polega holografia , a nie rzucanie dzwiekow na twarza.

Ale to tez zalezy od systemu i upodoban :) - niektore wala po twarzy (ale tez potrafia to walenie roznicowac) a niektore subtelniej bez narzucania - ale co kto lubi...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.