Skocz do zawartości
IGNORED

nowy zestaw do 25-30kzl

rangefinder

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

myślę nad zmianą zestawu grającego. Hipotetyczny budżet to 25kzł z możliwością rozciągnięcia na 30kzł.

Poszukiwany zestaw składa się z następujących elementów:

- dac + pre

- końcówka mocy

- kolumny / monitory

Będzie to grało w pokoju o powierzchni 25 - 30m2.

Oczekiwania:

po pierwsze granie neutralne i naturalne, szeroka scena z dobrą rozdzielczością i przestrzenią. Do tego oczekuję dynamiki i muzykalności. Żadnego zamulania, efektowości. Zależy mi na świetnej średnicy i nie napastliwym basie, bas ma być widoczny, ale dobrze kontrolowany, podkreślony.

Zestaw ma grać z następującymi gatunkami: rock (rock alternatywny, awangarda, instrumentalny, brit pop, folk), metal (heavy, gotyk), muzyka klasyczna,

Moja propozycja:

- Norma HS-DA1 Var

- Atoll AM200SE

- Harbeth Monitor 30.1

https://www.audiostereo.pl/topic/129832-nowy-zestaw-do-25-30kzl/

A czego sluchales do tej pory?

Przy takim pomieszczeniu idź raczej w podłogowki.

Tannoy dc10, pmc twenty 25, 24.

Elac 407 lub 249.2

Myślę że zaraz poleci tu kilka modeli ale bez odsłuchu się nie obejdzie. Musisz odwiedzić jakiś salon obok siebie i sprawdzić co w tym budżecie jest do znalezienia. Abyśmy bliżej wiedzieli jakie brzmienie cię interesuje.

Pozdrawiam

Nowy zestaw:

Nad c510

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) £499 :)

Musical Fidelity m6prx (cieplo brzmiaca koncowka)

Spendor d7 albo proac d20/30R (przyjemna srednica I bas w obydwu, Spendor bardziej jasny wyzej, Proac szczegolnie d30 ma sporo basu, ale ogolnie dobra rownowaga tonalna w obydwu konstrukcjach) Z rabatami (ewentualnie pytajac o ex demo) powinienes zmiescic sie w zalozonej kwocie.

Albo cos co zmiecie powyzszy zestaw w pyl :):

Resonessence Labs Invicta Mirus (ciezko w uzywce o to, ale mozna popytac o ex demo)

Leema hydra 2 (ok 7-8tys pln)

PMC fact 8/Twenty 26 (w UK ok 3-3,5tys funtow czyli jakies 15tys pln)

Wszystko w uzywce mysle (zwlaszcza z Invicta mirus), ze jakies kilka tysiecy ponad budzet, ale warto posluchac. Harbeth do Twojej muzy to chyba nie jest najlepszy zawodnik. Tannoy do klasyki bardzo polecam, ale rock, metal to nie jego bajka wedlug mnie a elac nie znam :)

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wieza STEREO Technics :)

Hubercie, drugi zaproponowany przez Ciebie zestaw potrafi naprawdę wiele. Jest tylko jeden problem, cena.

Nowe klocki kosztują 2 x budżet, żadnej używki nie znalazłem. Szukałem w: PL, DE, GB.

z niecierpliwością czekam na dalsze propozycje.

Przesłuchałem wzmacniacze atolla i baltlaba, prztworniki wadii 121 i hegla (12 i 25). Wszystko grało na Kefach R500. Tyle mam za sobą.

A co będzie źródłem? Dlaczego musi być końcówka moc? Może nietypowo nieco, ale np. Naim superuniti plus jakieś fajne głośniki np ProAc 148 albo pmc któreś. Słuchamy podobnej muzyki i naim się fajnie sprawdzał.

????

Fact 8 sa na eBay za £3500, miesiac temu para poszla od dilera za £3200, wiec za £3000 poza eBay do wziecia. Kwestia dogadania sie ze sprzedawca. 3 nowe pary PMC twenty 26 byly sprzedane w ostatnich dwoch miesiacach za £3300-3500 z dostawa.

Hydry teraz nie widze, ale tez szukac mi sie specjalnie nie chce, ale Tucana 2 jest na hifi for sale za £1600. Obok mnie w Hull tez jeden audiofil chcial sprzedac swoja miesiac temu za £1400 bez gwarancji. Pewnie juz poszla, ale zawsze sie moge zapytac jak chcesz.

Ogolnie znalezienie PMC I Leema to nie problem, gorzej z tym dac invictus. :)

dekoracja - żródłem jest głównie Aries Mini, transportu będę szukał. Na chwilę obecną mam CA d500, ale jego dni są raczej policzone.

Z tą końcówką to chyba kaprys, zamarzyło mi się mieć dac+pre+końcówka, tak wg mnie będzie po prostu wygodniej. Z pilota dac+pre obsługuje cały system.

Hubert1984 - szczerze mówiąc, trochę obiawiam się wydawać takie kwoty na odległość i bez odsłuchu. Wolałbym jednak coś co jest na alle, olx. Szkoda mi trochę czasu, który poświęcę na ewentualną odsprzedaż.... jednak ta leema kusi....

jestem ciekaw jak się ma Invicta Mirus do Normy HS-DA1 Var.

Leema jest dostepna w Polsce w galeriaaudio.pl, PMC widze nawet reklamy tu na Audiostereo dystrybutora. Posluchac mozesz przeciez w Polsce a kupic gdzie bedzie taniej :) targi tez warto w Sobieskim odwiedzic, to chyba dzis sie juz zaczely :)

Ogolnie Leeme Ci polecam tak czy inaczej. Trudno w tych pieniadzach znalezc rownie dobry (dobrze skonstruowany i wydajny pradowo) wzmacniacz z europejskiej produkcji. Mowie tu i o hydrze i tucanie. Invicta mirus to bardzo szczegolowe granie. Jesli chcesz troche swobody to twenty 26 jest lepszym rozwiazaniem niz fact, ewentualnie spendor a9 albo st I cieple kabelki vdh :) ale odsluch konieczny. W ciemno nie wydawaj takiej kasy.

Leema jest dostepna w Polsce w galeriaaudio.pl, PMC widze nawet reklamy tu na Audiostereo dystrybutora. Posluchac mozesz przeciez w Polsce a kupic gdzie bedzie taniej :)

O, typowe polactwo nawet w UK kwitnie jak stare kartofle.

?👈

@dekoracja ciekawie proponuje,zestaw naima plus coś z proaca,spendora lub bowersa do repertuaru z wyraźnym akcentem na rock/metal/klasyka to dobry kierunek.

Całkowicie hipotetycznie,gdybym chciał wydać w tej chwili 25-30k na zestaw z drugiej ręki to widzę to tak:Naim Supernait+B&W 803N (lub S),zostaje ok 10-12k na niezły DAC.Ewntualnie konfiguracja McIntosh plus coś z Thiela,tutaj w zależności od modelu...ale raczej już na dac-a nie zostanie.

l'enfant sauvage

O, typowe polactwo nawet w UK kwitnie jak stare kartofle.

Prawo wolnego rynku :) o tym tez nie slyszales zapewne :) przestales byc dla mnie partnerem do rozmowy kilka dni temu, wiec nie pisz juz o mnie czy do mnie. Jak pisze nieprawde to napisz do moderacji, ze jestem trollem I zeby mnie usuneli z forum :) ciao "kartoflany omnibusie" :)

@dekoracja ciekawie proponuje,zestaw naima plus coś z proaca,spendora lub bowersa do repertuaru z wyraźnym akcentem na rock/metal/klasyka to dobry kierunek.

Całkowicie hipotetycznie,gdybym chciał wydać w tej chwili 25-30k na zestaw z drugiej ręki to widzę to tak:Naim Supernait+B&W 803N (lub S),zostaje ok 10-12k na niezły DAC.Ewntualnie konfiguracja McIntosh plus coś z Thiela,tutaj w zależności od modelu...ale raczej już na dac-a nie zostanie.

Nawet naim nie poleca takiego polaczenia wraz z ludzmi na ich forum. Ta pipidowka glosniki schodzace do prawie 3 ohm chcecie napedzic? Mocny Mac jest lepszym rozwiazaniem.

Ukryta Zawartość

Nawet naim nie poleca takiego polaczenia wraz z ludzmi na ich forum. Ta pipidowka glosniki schodzace do prawie 3 ohm chcecie napedzic? Mocny Mac jest lepszym rozwiazaniem.

Nieprawda.

Naim+Bowers z serii 800 to częste połączenie, kilka lat grałem na bardzo ciężkich do napędzenia 805 w połączeniu z SN1,w ofercie Naima nie ma wyjątkowo mocnych wzmacniaczy czy końcówek,oprócz topowych NAP500 i Statement to chyba Supernait dysponuje największą mocą,nawet NAP300 ma jedyne 80W za które trzeba zapłacić 50k,to są waty "naimowskie" plus legendarne: wydajność i kopnięcie.

Ukryta Zawartość

l'enfant sauvage

Ukryta Zawartość

Nieprawda.

Naim+Bowers z serii 800 to częste połączenie, kilka lat grałem na bardzo ciężkich do napędzenia 805 w połączeniu z SN1,w ofercie Naima nie ma wyjątkowo mocnych wzmacniaczy czy końcówek,oprócz topowych NAP500 i Statement to chyba Supernait dysponuje największą mocą,nawet NAP300 ma jedyne 80W za które trzeba zapłacić 50k,to są waty "naimowskie" plus legendarne: wydajność i kopnięcie.

Na zdjeciu jest cala elektrownia. Nap 300 ma 90w na kanal, zupelnie inny pobor mocy i zasilanie w stosunku do supernait. Warto zwrocic na to uwage.

Ukryta Zawartość

Na zdjeciu jest cala elektrownia. Nap 300 ma 90w na kanal, zupelnie inny pobor mocy i zasilanie w stosunku do supernait. Warto zwrocic na to uwage.

Superuniti i Supernaitem pędzą ludzie 803S z bardzo dobrymi rezultatami,jest sporo wątków o połączeniu naim/b&w na forum naima i generalnie uważa się ten układ za bardzo dobry.Grałem na monitorach,którym nie dały rady m.in:Audia FL One,nieźle radziły sobie Unisony Secondo,S6 i SR1 ale to dopiero SN poprowadził je że aż miło.Supernaita można dozbroić w zewnętrzny zasilacz (Hicap).Fotka powyżej jest wieloletniego usera forum naima (dave-o ile dobrze pamiętam), który do swojego systemu próbował wielu konstrukcji i ostatecznie padło na 802-ki.

Naim+B&W to tylko sugestia,jest wiele układów,które dobrze poradzą sobie z repertuarem,którego słucha @rangefinder.McIntosh to także ciekawy trop,mnie osobiście podoba się połączenie maka z thielami-znajomy gra na takim zestawie i rockowo wypada to bardzo dobrze.

l'enfant sauvage

Panowie,

dzisiaj byłem na kolejnym odsłuchu.

Odsłuchałem zestawu Audiolab 8200 (cd+integra) raz z następującymi kolumnami: Dali Opticon 6, Sonus Faber Venere 2.5 i Olympica 3.

Generalnie to nie to czego szukam.

Później zamiast integry podłączna została Wadia Intuition 01. I już było zdecydowanie lepiej. Dostałem też "ofertę nie do odrzucenia" na wspomnianą Wadię. Więc może Wadia?

Do tego jakieś zmyślne kolumny w budżecie 12-16 tyś?

Aha, okazuje się, że nie szukam typowo rockowego brzemienia... Bardziej rozdzielczość, szczegółowość, powietrze. To chyba to co mi się najbardziej podoba.

Musisz być świadom,że Intuition 1.0 w razie zamiaru zmiany w przyszłości na coś innego będzie ciężko odsprzedawalny. Co do doboru kolumn to widzę tu jednak zaletę,Wadia pod pachę (6kg) i można z nią latać i testować kolumny, w takich cenach to już bywają wzmaki ,że trzeba do transportu poprosić kolegę;)

Jeśli jednak cena dobra i Tobie brzmienie odpowiada to nikt Cię nie przekona do innego rozwiązania.Ta maszynka trochę przypomina francuskiego Devialeta, a ten w kategorii tego typu urządzeń już od kilku lat istnieje na rynku audio, cenowo widzę jest to zbliżona półka,sporo wiadomości odnośnie Devialeta posiada @moreno1973,można poczytać co nieco też w zakładce kluby.

Jeśli wybierzesz Wadie to opisz jak przebiega dobór kolumn i z jakimi to combo wypada najkorzystniej.

l'enfant sauvage

Jestem trochę za stary, aby się podpalać na takie rzeczy. Zawsze się okaże, że można było lepiej :)

Widzę sprawę następująco.

wady Intuition:

- brzydki jak noc, ale to moje subiektywne zdanie

- integralność dac i wzmacniacza -> brak wyprowadzenia na analogowy pre out

- teoretycznie trudny w odsprzedaży

- brak wzmacniacza słuchawkowego

zalety:

- brak gałkologii, tylko volume i source

- poręczny, jeżeli chcemy żeby zagrał "na działce", myk i jedzie z nami....

- integralność dac i wzmacniacza sprawia, że dostajemy to co najlepsze

- teoretycznie wysteruje nawet najtrudniejsze kolumny

sonicznie jest to wzmacniacz, który mi się podoba...

Mam zbyt małe doświadcznie w odsłuchach (a tego nie da się nadrobić w 2 tygodnie) i nie potrafię ocenić, czy w kwocie 18kzł można dobrać lepiej grający nowy sprzęt.

Będę próbował bezpośrednio porównać Wadię oraz Normę + Atoll, ale chciałbym również ocenę Wadii przez osoby, które jej słuchały..

Oczywiście, że odwiedzam też inne sklepy.

W połączeniu audiolaba i sonusa było za mało powietrza, dzwięk był naprawdę dobry, ale to nie to.

Brakowało mi rozdzielczości oraz szybkiego basu z wyraźnym konturem. Myślę, że można byłoby polepszyć też średnicę.

Jestem po kolejnym odsłuchu, generalnie mam wrażenie, że im więcej słucham tym mniej wiem.

Dzisiaj na tapecie były:

- dac arcam 2

- audiolab 8200 (cd + wzmak)

- arcam cds27

- roksan k3

- kef r300

- kef r500

- PMC Twenty5.24

- PMC Twenty5.22

- Sonus Faber Venere 2.5

- Tannoy Precision 6.2 biały HGL

Dzisiaj nic nie zagrało, brakowało powietrza, sceny, separacji, konturu....

Albo było rockowo, albo jazzowo.

Nadal mam dylemat, czy brać Normę i dobrać coś ciekawego, czy iść na łatwiznę i wybrać Wadię intuition.

Dzisiaj trochę brakowało mi Wadii, w niedzielę Wadia zagrała z każdymi kolumnami, które podłączyliśmy, brzmiała nawet z Dali Opticon 6.

Skoro masz aries mini to masz całkiem dobre źródło już ;) też z tego gram sporo; po podłączeniu zasilacza lepszego gra wystarczająco dobrze by dało się odpłynąć przy powiedzmy ostatniej płycie Nicka Cave'a.

Zatem jeśli słuchasz głównie plików to wydaj te 30k na wzmacniacz i głośniki. Jak tak zrobiłem w sumie i mam spec RSA 717ex plus ProAc 148. Jest i kultura, i detal. Rocka gram i techno. W 30k się zmieści :) możesz wpaść jak masz do Wrocławia blisko.

????

No dobrze, spróbowałem. Dac z Mini gra na tym samym poziomie co dac w Heglu H80.

Może rzeczywiście poszukam jakiejś ciekawej integry + kolumny, a dac zmienię za rok, czy dwa...

Przy preferencjach jakie masz możesz chcieć spróbować kolumn Audio Physic. Współczesne modele grają bardzo dobrze, Scorpio 25 moim zdaniem będzie pasował idealnie. Granie przejrzyste, szczegółowe, z dobrym basem, wypełnieniem dźwięku, szybkością, tradycyjną dla marki przestrzenią - bardzo uniwersalne granie, i do rocka, i do metalu, i do jazzu czy klasyki. Bardzo wyraźnie pokazuje charakter wzmacniacza i źródła - radzę coś szczegółowego, ale minimalnie ocieplonego.

Przy preferencjach jakie masz możesz chcieć spróbować kolumn Audio Physic. Współczesne modele grają bardzo dobrze, Scorpio 25 moim zdaniem będzie pasował idealnie. Granie przejrzyste, szczegółowe, z dobrym basem, wypełnieniem dźwięku, szybkością, tradycyjną dla marki przestrzenią - bardzo uniwersalne granie, i do rocka, i do metalu, i do jazzu czy klasyki. Bardzo wyraźnie pokazuje charakter wzmacniacza i źródła - radzę coś szczegółowego, ale minimalnie ocieplonego.

Popieram, warto dać im szanse. Posiadam Classic 20 i nic lepszego nie znalazłem w tym budżecie, kolumny potrafią sprostać każdemu gatunkowi muzycznemu, przy czym do bardzo ostre granie jest najsłabszym repertuarem w ich wykonaniu - ale akceptowalnym. Z opinia powyżej się zgadzam, grają w miarę równo i uniwersalnie przez co oddają dźwięk taki jaki im się poda, odsłaniając mankamenty reszty systemu.

Dzięki uprzejmości kol. dekoracja dzisiaj odbyliśmy kolejny odsłuch, za który serdecznie dziękuję.

W odsłuchu brały udział:

Zestaw 1:

- wzmacniacz SPEC RSA-717EX

- DAC Chord Mojo

- kolumny ProAC 148

- kable głośnikowe Furutech U-2T

- kabel zasilający Harmonix X-DC2

Zestaw 2:

- Wadia Intuition 01

- Aries Mini zasialny przez Tomanka

- kabel USB Lindy Cromo

- kolumny ProAC 148

- kable głośnikowe Furutech U-2T

- kabel zasilający WireWorld Aurora 7

- kabel zasilający Harmonix X-DC2

Repertuar:

- Kortez -> Pocztówka z kosmosu, Zostań (Bumerang)

- Ludovico Einaudi -> Petricor (Elements)

- Radiohead -> Burn The Witch (A moon Shaped Pool)

- Massive Attack (Gui Boratto Remix) -> Paradise Circus

kolejnych kilku już nie pamiętam.

Wnioski ogólne:

Oba zestawy zagrały świetnie, generalnie ciężko wskazać lepszy. Stereofonia, scena, ilość detali, wszystko stało na naprawdę wysokim poziomie. SPEC gra trochę cieplej, z lepszą średnicą, Wadia natomiast lepiej radzi sobie z kontrolą basu. Różnice wynikające ze zmiany kabla zasilającego w Wadii był większe niż te między wzmacniaczami.

Wnioski dotyczące Wadii:

1. Jest wrażliwa na kabel zasilający...

2. Potrzebuje głośników z podobną sygnaturą jak ProAC 148.

Umówiłem się już na odsłuchy następujących kolumn:

- Davone Tulip

- Davone Riva

- KEF R700

- Amphion Argon 3L

- Amphion Argon 7L

- Opera QUINTA SE

- Pylon Audio Diamond 28

Szanowne Grono, poproszę o propozycję kolumn do kolejnego odsłuchu. Zależy mi na kolumnach podobnych w odbiorze do ProAC 148. Wadia pięknie kontroluje bas, więc mogą schodzić nisko.

Jestem po kolejnym odsłuchu, generalnie mam wrażenie, że im więcej słucham tym mniej wiem.

Dzisiaj na tapecie były:

- dac arcam 2

- audiolab 8200 (cd + wzmak)

- arcam cds27

- roksan k3

- kef r300

- kef r500

- PMC Twenty5.24

- PMC Twenty5.22

- Sonus Faber Venere 2.5

- Tannoy Precision 6.2 biały HGL

Dzisiaj nic nie zagrało, brakowało powietrza, sceny, separacji, konturu....

Albo było rockowo, albo jazzowo.

Nadal mam dylemat, czy brać Normę i dobrać coś ciekawego, czy iść na łatwiznę i wybrać Wadię intuition.

Dzisiaj trochę brakowało mi Wadii, w niedzielę Wadia zagrała z każdymi kolumnami, które podłączyliśmy, brzmiała nawet z Dali Opticon 6.

Witaj,

jesli zalezy Ci na muzykalnosci, rozdzielczosci, scenie, analogowym, wciagajacym i uniwersalnym brzmieniu, to omijaj wszelkie duze, znane marki. Tam sie bardzo mocno tnie koszty i nie osiagniesz swojego celu. Pisze z doswiadczenia.

Wkleje to moje propozycje z innego watku, zeby sie na nowo nie rozpisywac:

Jean Marie Reynaud - Euterpe supreme

Na audio show tydzien temu mocno zamiataly. Oczywiście graly na bardzo dobrych kablach. Do tego wzmaku dimd pp 10 za niecale 15tys i Dac Aqua La Voce (sam go mam w swoim systemie ). Po wystawie, z tego co wiem, zaraz potencjalny klient bral je na odsluch do siebie.

Idzie na nich zlozyc system bardzo muzykalny, rozdzielczy, przestrzenny ze swietna scena. Malo znana w Polsce firma ale pamiętaj, że metki i loga nie grają. Na kolumny duzych, znanych marek musialbys wydac nawet dwa , albo i wiecej razy kasy aby osiagnac zblizony poziom. Stosunek jakosci doceny jest bardzo korzystny. Mozna posluchac w Bydgoszczy albo wypożyczyć na odległość.

Ukryta Zawartość

Z podlogowek w tej cenie tylko te powyzej przychodza mi do glowy.

Ponizej 10 tys masz studio 16hz minas anor z Polski. Do polaczenia w przyszlosci z lampa Cayin. Użytkownicy tych konfiguracji sa zadowoleni, jest ich wielu. Osobiście nie słuchałem.

Kolejne kolumny to Wigg Art Arvil, tez polskie paczki o dobrym stosunku jakosci do ceny. Cena okolo 9 tys. W Bydgoszczy sa tam gdzie Jean-Marie Reynaud oraz w Czechowicach-Dziedzicach w AudioON.

Jak jestes z poludnia Polski to wspomniane studio16hz z cayinem w Tychach mozesz odsłuchać.

Również w Czechowicach-Dziedzicach w AudioON skladaja systemy o korzystnym stosunku jakosci do ceny. Warto sie tam udac jesli masz mozliwosc.

Ukryta Zawartość

Zobacz może jeszcze Lyngdorf TDAI-2170

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.