Skocz do zawartości
IGNORED

Yayuma - do tablicy!

saruman

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Temat coś umarł a ja się chciałem dowiedzieć czy Państwo opanowali już własny soft i urządzenie działa poprawnie? Kiedy dalsze testy w systemach audiofili?

Diogenes miałeś Yayumę u Siebie?

Jakbym miał to coś bym napisałał ....

Rodrigo obiecał , że w styczniu będzie test , ale ciemno to widzę ;))

Cisza zapadła ...pewnie się Yayuma obraziła ;)

Nie chcę być złym prorokiem ale z Yayumą może być jak z Mergingiem.

Ja byłem wstepnie umówiony na powtórną wizytę między Świętami, a Nowym Rokiem.

Muszę przewietrzyć mój system…

Dlatego u mnie nastepym etapem po ukonczeniu systemu z qsc / operami bedzie zakup jakiegos urzadzonka ktore działa na protokole dante. Merging mnie kusil ale niestety z taka polityka dystrybucji to glosuje portfelem na nie. zamiast walczyc z usb miedzy dacem a serwerem pozbede sie problemu raz na zawsze ;)

Panow z yayumy znam posrednio przez dystrybutora AVM w Polsce. Pamietam tylko iz na poprzednim audioshow (2015) bardzo chcieli zrobic pokaz procesora w pokoju avm

TIdal Audio Contriva Diacera SE / Denafrips Terminator+ 12th / Denafrips arce / Monobloki Purifi 1et9040ba / Denafrips Athena / Velodyne Sc1250 +  Wilson Benesh Torus

Nie, ten sam dystrybutor co davis acoustics (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

A kto ma teraz AVM w Polsce? Dalej Elco-Exim?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

TIdal Audio Contriva Diacera SE / Denafrips Terminator+ 12th / Denafrips arce / Monobloki Purifi 1et9040ba / Denafrips Athena / Velodyne Sc1250 +  Wilson Benesh Torus

Gość

(Konto usunięte)

Dlatego u mnie nastepym etapem po ukonczeniu systemu z qsc / operami bedzie zakup jakiegos urzadzonka ktore działa na protokole dante. Merging mnie kusil ale niestety z taka polityka dystrybucji to glosuje portfelem na nie. zamiast walczyc z usb miedzy dacem a serwerem pozbede sie problemu raz na zawsze ;)

Panow z yayumy znam posrednio przez dystrybutora AVM w Polsce. Pamietam tylko iz na poprzednim audioshow (2015) bardzo chcieli zrobic pokaz procesora w pokoju avm

W czym niby Dante jest lepsze od zwykłego ethernetu...?

Jak już musi być cena odpowiednia...nabyj NADA M56...zepnij go z cichym netbookiem ..załaduj serwer z transkodowaniem do LPCM, np. Wild Media Serwer...i zobaczysz siłę ethernetu w stosunku do USB...za grosze...dźwięk sobie oczywiście dopasujesz odpowiednim DAC...

Dante nie ma obrobki sygnalu jak w DLNA po stronie odbiornika to w skrocie taki spdif po ethernecie (warstwa trzecia osi / tcpip). nie mozna tego porownywac z DLNA / UPnP , które działa w oparciu mDNS, HTTP i XML (warstwa 7 osi). W UPnP/DLNA Renderer wykonuje odtwarzanie dźwięku. Mało tego działa to na na podstawie protokołu HTTP, który jest bardzo nieskuteczny w tym celu (to protokół do stron internetowych). UPnP Media Server tak naprawdę to tylko serwer WWW z możliwością ewentualnie transkodowania a Renderer sprawia, że ​​żądania do serwera WWW są przetwarzane na dźwięk (w skrocie). Punkt Kontroli definiuje dla Renderer co powinien pobrać z serwera multimediów. By to ogarnąć potrzebujemy praktycznie komputera z OS, bądź mikro kontrolera też z OS i stosem TCPIP aż do warstwy 7 (np microrendu) co wprowadza dodatkowe komplikacje.

Należy pamietac żę w DLNA tak naprawdę nie ma żadnej kontroli nad tym "jak" rzeczywiste odtwarzanie jest wykonywane tylko "co". Na przykład jeżeli chcemy odtworzyć plik FLAC z MinimServer, Renderer wykonuje wszystkie dekodowanie i odtwarzanie, MinimServer tylko zapewnia plik FLAC za pośrednictwem protokołu HTTP. Jeśli Renderer nie wie jak grać FLAC, odtwarzanie zakończy się niepowodzeniem. Z bardziej zaawansowanym Media Serverem, może byc tak iż serwer dokona konwersji FLAC do czegoś obsługiwanego przez Renderer do odtwarzania, ale to wszystko zależy od czarnej magii między nimi, i ich dogadania sie co do formatu pośredniego - moze nim być nawet MP3

Ponieważ specyfikacja UPnP / AV nie określa żadnych formatów multimedialnych, Media Server oraz Renderer mogą ze sobą nie mieć nic wspólnego. Z uwagi na ten fakt system może zacząć przesyłać pliki w jakości MP3 lub 44,1 / 16 WAV (obowiązkowe wg specyfikacji) między rendererem a serwerem a my o tym nie wiemy ...

Dante to zupełnie inna liga i inne zastosowanie. Nalezy taki sprzęt jak rednet czy hapi traktowac jako konwerter komputer -> spdif

Gość

(Konto usunięte)

W moim zestawieniu nie ma takiej opcji żeby grało to co chce...mam nad tym pełną kontrolę...podeślę Ci na priv zrzut ekranu transkodowaniem do formatu, który odtwarza odtwarzacz...mam nad tym kontrolę...nic nie dzieje się bez mojego udziału...

Z uwagi na ten fakt system może zacząć przesyłać pliki w jakości MP3 lub 44,1 / 16 WAV (obowiązkowe wg specyfikacji) między rendererem a serwerem a my o tym nie wiemy ...

I nie ma w tym żadnej "marketingowej" magii...

Wild Media Serwer, z którego korzystam ma full ustawienia transkodowania i wiele, wiele innych...w innych serwerach tego nie ma...są mocno ograniczone do podstawowych ustawień...WMS to inna liga...

Oczywiście, da sie wyłączyć transkodowanie na serwerze lub zastosować taki bez transkodowania. co nie zmienia zasady działania UPNP/DLNA i różnic w stosunku do dante.

Ja dac także posiadam, nawet dobry - ten co w stopce. nawet obsługuje DLNA ale chce wydusić z niego co się da. a tego bez a) optymalizacji połączenia usb, lub b) wysłania do niego synalu spdif z serwera w inny sposob nie da sie zrobić. Ponieważ dobrze zoptymalizowany łańcuch usb kosztuje w okolicach w/w focusrite to wybór dla mnie jest oczywisty.

W moim zestawieniu nie ma takiej opcji żeby grało to co chce...mam nad tym pełną kontrolę...podeślę Ci na priv zrzut ekranu transkodowaniem do formatu, który odtwarza odtwarzacz...mam nad tym kontrolę...nic nie dzieje się bez mojego udziału...

I nie ma w tym żadnej "marketingowej" magii...

Przepraszam za offtopa :(

Wątek się Panom nie pomylił?

Jeszcze ciągniesz tego zdechłego śledzia?

Jakie urządzenie ... taka jazda. Chyba że uważasz, że to moja wina że dostarczono mi 10 kg audiofilskiego, zdechłego truchła do posłuchania.

Po Świętach miano mi dostarczyć metrowego szczupaka tylko go chyba jeszcze nie złapano. No cóż, przerębel trzeba wykuć, kupa roboty. Na szczęście na co dzień jadam inne ryby, szczupaka lubię złapać i wypuścić z powrotem. Ale obawiam się, że w Yayuma Lake dalej tylko zdechłe śledzie pływają.

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Ale obawiam się, że w Yayuma Lake dalej tylko zdechłe śledzie pływają.

A ja mam wrażenie , że łowi się już leszcze ;)

Piotr , tak na logikę po kiego grzyba Yayumie testy u Ciebie czy innego Diogenesa ???

Przecież i tak nie kupimy , a ryzyko jest duże jak znów prezentacja nie wypali ...;))

Lepiej złapać kilku przygłuchych leszczy z kasą , którym zrobi się zabawę w " ciemno , jasno " .

Goście będą zachwyceni , że procesor działa ...i zapłacą .

Gość

(Konto usunięte)

A ja mam wrażenie , że łowi się już leszcze ;)

Piotr , tak na logikę po kiego grzyba Yayumie testy u Ciebie czy innego Diogenesa ???

Przecież i tak nie kupimy , a ryzyko jest duże jak znów prezentacja nie wypali ...;))

Lepiej złapać kilku przygłuchych leszczy z kasą , którym zrobi się zabawę w " ciemno , jasno " .

Goście będą zachwyceni , że procesor działa ...i zapłacą .

W tej zakładce to raczej "Tradycja" ;-))))

Przeczytalem watek trzy razy i z mojego punktu widzenia cos tu mocno nie gra.

Mirofon ma swoje THD najlepsze maja okolo 1% i ten jeden procent jest to miara ile sygnal na mikrofonie przetworzony na napiecie rozni sie od sygnalu wzorcowego akustycznego cisnienia.KROPKA

Ten jeden procent THD to jest to ile pomylil sie mikrofon czyli znieksztalcil gorki i dolki sygnalu oraz przesunal fazowo sygnal z uwagi na ograniczone pasmo. To samo dzieje w druga strone tylko ze prad porusza cewka z dodatkiem tego 1% THD mikrofonu oraz z dodattkiem THD glosnika kolejny jeden procent.

Dla mnie to wynalazca wynalazl kolo tylko ze kwadratowe.

Ale moze sie myle bedzie patent to poczytam.Opatentowac mozna wszystko nawet najwieksza bzdure.

Warunek jest jeden musi byc to cos czego nie ma.

A ze slychac zmiany na dzwieku...jak zaczniemy kombinowac z sygnalem i go znieksztalcac zawsze cos uslyszymy

przewaznie bedzie to dla ucha na plus.;)

Jedyna metoda aby zrobic zeby na glosniku bylo 0% Thd.Jest kompensacja znieksztalcen harmonicznych mikrofonu i glosnika.

Trzeba byloby znac rozklad widmowy znieksztalcen harmonicznych dla roznych czestotliwosci i wprowadzac je do sygnalu w przeciwfazie.Szalenstwo! Nie ma zreszta takiej potrzeby.

Mikrofon znieksztalca harmonicznie co dla ucha jest bardzo fajne

Bo slyszymy harmonicznie i dodatek harmoniczny tylko wzbogaca przekaz.Lampy maja czasami i 5% Thd i jak wiemy nabywcow nie brakuje.

Moim zdaniem wynalazca zabladzil szkoda bo sam wiem ile trzeba czasu energii i pieniedzy aby bawic sie w audio.

I jeszcze jedno ja sluchalem Yayumy i odsluch byl bardzo krotki krew z uszu lub mgla.

Niedługo wszystko będzie jasne...

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Podobalo sie. Wiec tym bardziej sprawa dziwna...

Ale zawsze bedzie lepiej jesli doda sie do sygnalu element nieliniowy, warunek konieczny musi to byc wartosc harmoniczna dzwieku podstawowego.

Sama idea ze sa jakies nieznane znieksztalcenia pomiedzy przejsciem od mikrofonu do glosnika jest dla mnie ultra bzdurna.

Tam sie tworza tylko harmoniczne i nic wiecej.A harmoniczne to samo dobro i nie trzeba tego ruszac.

No chyba ze autor pomyslu odkryl jakies znieksztalcenia ktore harmonicznymi nie sa.No to mam nadzieje pochwali sie tym w patencie? ;)

Jesli tak jest zaiste ze sa jakies znieksztalcenia (osobiscie bardzo watpie ) to odkrycie byloby duze.

Zobaczymy...

W LT spice sumylacja pracy glosnika?

Jak mozna symulowac prace nieliniowego drgajacego tloka z wieloma mechanicznymi rezystancjami w programie do elektroniki?

Albo wynalazca jest tak genialny, albo...jedno z dwojga.

Czy ktorys z kolegow mial okazje posluchac tego urzadzenia? Z wypowiedzi tworcy wynika, ze to jakas wielka rewolucja. Jak jest naprawde?

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Witam wszystkich.

Jestem tutaj nowy i nie chciał bym robić na dzień dobry komuś koło pióra , ale w tym przypadku się nie da.

Słuchałem na AS wykładu miłego pana oraz samego urządzenia jakieś 10 min.

Na moją prośbę po przełączał mi to kilka razy i w moim odczuciu wydawało się , że robi z ludzi w salce delikatnie mówiąc małe dzieci.

Jak to grało według mnie:

Niskie i wysokie tony we wzm. na minimum , a potem klik i na 0 albo nawet z podbiciem.

I nie trzeba być audiofilem co by takie różnice zauważyć ,a dla mnie osobiście to totalna obora.

Żal mi tylko osoby , która to kupi.

Niedługo wszystko będzie jasne...

Ukryta Zawartość

Nic nie będzie jasne. Pan redaktor jak zwykle będzie "piał z zachwytu". Widziałeś kiedyś, żeby Pan Pacuła opisał coś, że gra źle? Ja sobie nie przypominam. Tak działa branża medialna audio/video.

Ukryta Zawartość

Chętnie przeczytam czy Pacuła skompromituje się doszczętnie. Pan producent na audiofili się wypiął bo rozpoznają tryb korektor Diora w 5 minut. Aż dziw bierze, że redaktor nie słucha obecnie na Ayonach nad którymi piał z zachwytu. Do kompletu kolumny Lumen i miałby nirvanę.

Nic nie będzie jasne. Pan redaktor jak zwykle będzie "piał z zachwytu". Widziałeś kiedyś, żeby Pan Pacuła opisał coś, że gra źle? Ja sobie nie przypominam. Tak działa branża medialna audio/video.

Bez emocji, czytaj proszę ze zrozumieniem. Wielokropek na końcu zdania oznacza niedomówienie.

Jest duże prawdopodobieństwo, że recenzja nas nie zaskoczy.

I nie tylko ta branża tak działa, nikt za pieniądze nie będzie szkalował, najwyżej nie przyjmie do recenzji. Vide np magazyny auto, czy większość branżowych. Inteligentny recenzent subtelnie zwróci uwagę na "niedomagania", ale nikt się chyba nie spodziewa wiadra pomyj?

Wrzuciłem, żeby zwrócić uwagę, że coś się niebawem powinno ukazać w "mainstreamie".

Pzdr

Akuratnie Pacula jest najbardziej obiektywny.

Jak cos zagra to mozna brac pod uwage zakup.

Oczywiscie kazdy sam zdecyduje uszami czy kupi czy tez nie.

Lampa tez teoretycznie wszystko pogarsza a dla uszu polepsza w tym wypadku moze byc podobnie.

Ja tylko czekam na wyjasnienie zjawisk i to najbardziej mnie iinteresuje.Jestem gotowy na rzeczowa dyskusje w temacie. Powiedzmy ze w tej chwili zeruje stan konta i nie sugeruje sie tym co juz konstruktor napisal.

Co będzie jasne?

Ktoś wierzy jeszcze w takie opisy ?

Błagam...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.