Skocz do zawartości
IGNORED

Atoll in100se vs Primare i22

adams84

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

kilka dni temu zmieniłem kolumny na Dali Ikon 6mk2. Obecnie grają z Primare I22 i szczerze mówiąc brzmi to wszystko bosko. Ilość szczegółów jest porywająca. Lokalizacja źródeł wyśmienita, scena szeroka ogólnie jest pięknie ale.., komu jak komu Wam Panowie i Panie nie muszę tłumaczyć, że pogoń za króliczkiem trwa. Tak się zastanawiam czy da się w cenie sprzedanego Primare znaleźć coś lepszego. Doświadczenie z kolumnami mam nie małe, lecz ze wzmacniaczami słabe. Słuchałem oprócz swojego Primare Hegla H160(lepszy troszkę, ale różnica w cenie absolutnie nie warta dopłaty) i tak właśnie wpadł mi do głowy ten atoll in100se, a może H80? Szukam w muzyce doskonałej separacji, głębi i szerokości szczegółowości. Primare spełnia moje wymagania ale może któryś Was koledzy słuchał dłużej I22 i coś innego godnego uwagi. Wiem, że najlepszy jest odsłuch, ale uderzam w sprzęt używany i w takim przypadku odsłuch jest praktycznie niemożliwy. Pozdrawiam :)

https://www.audiostereo.pl/topic/130100-atoll-in100se-vs-primare-i22/

może Atoll in200 se jeśli już? To półka bliższa Hegli. A spoza wymienionych posłuchaj Baltlaba Epoca 3 / Endo 1. Z Dali fajna para jest też z Audiolabem i Roksanem Caspianem m2

generalnie chodziłoby o sprzedaż primare i z podobnej cenie ewentualnie 300-400zł większej zakup innego. Atoll in200se to już pewnie sporo więcej tak samo jak roksan (na alegro używka 4700zł) baltlab nie wiem. To co mam podoba mi się bardzo ale wiesz pytam tylko a nóż małym nakładem uda się coś poprawić :)

Wypozycz z salonu np audio forte setke atolla i posluchaj, to jedyne wyjscie. Tu kazdy napisze Ci co innego. Rega elex r tez buduje kapitalna scene, ma fantastycznej jakosci bas a jednak brakowalo jej tego co ma duzo gorszy w w/w cechach atoll in 100 se. Musisz sam posluchac, bo czytajac forum dowiesz sie, ze hegel gra cieplo, gra zimno, gra barwnie, gra szaro, ma slaby bas, ma mocny bas, jest wydajny pradowo, nie jest wydajny pradowo a flagowa integra hegla h360 gra jak radio w kuchni... Wypozyczaj i juz.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Primare robi słabe wzmacniacze...

słabe? dlaczego tak uważasz ? Porównywałem z Hegel h160 czy wiadomo dwa światy wyżej :) różnica nieduża na korzyść hegla. Określiłbym to ładniejszą barwą , muzykalniejszy, tak jakby więcej harmonicznych w muzyce było ale żeby to była jakaś przepaść to zdecydowanie nie. Poza tym Primare jest bardzo szczegółowy, doskonale separuje instrumenty. Z moich doświadczeń do dobry wzmacniacz w prasie też ma dobre recenzje. Ok muszę wypożyczyć atoll, lub coś innego i spr osobiście.

Mam dokładnie te dalie z 100se i cd-n500. Niedługo wpadnie do mnie znajomy, lepiej się zna i coś napisze o tym graniu. Ja mogę powiedzieć ze bas jest wg mnie dużo, a średnica i góra jest bardzo przyjemna i detaliczna do długiego słuchania.

Dużo w moim przypadku dała zmiana na duży wełniany gęsty dywan 2x3 w 19m2.

Spróbuj też ustawić i porównać kolumny na wprost i po skosie na miejsce odsłuchowe, trochę do tyłu i do przodu od ściany.

Scan-Speak  R3004 15W 26W

Witam

kilka dni temu zmieniłem kolumny na Dali Ikon 6mk2. Obecnie grają z Primare I22 i szczerze mówiąc brzmi to wszystko bosko. Ilość szczegółów jest porywająca. Lokalizacja źródeł wyśmienita, scena szeroka ogólnie jest pięknie ale.., komu jak komu Wam Panowie i Panie nie muszę tłumaczyć, że pogoń za króliczkiem trwa. Tak się zastanawiam czy da się w cenie sprzedanego Primare znaleźć coś lepszego. Doświadczenie z kolumnami mam nie małe, lecz ze wzmacniaczami słabe. Słuchałem oprócz swojego Primare Hegla H160(lepszy troszkę, ale różnica w cenie absolutnie nie warta dopłaty) i tak właśnie wpadł mi do głowy ten atoll in100se, a może H80? Szukam w muzyce doskonałej separacji, głębi i szerokości szczegółowości. Primare spełnia moje wymagania ale może któryś Was koledzy słuchał dłużej I22 i coś innego godnego uwagi. Wiem, że najlepszy jest odsłuch, ale uderzam w sprzęt używany i w takim przypadku odsłuch jest praktycznie niemożliwy. Pozdrawiam :)

Jesli podoba Ci sie zestawienie Primare z Twoimi kolumnami, to polecam zainteresowac sie wyzszymi modelami tej marki a napewno nie bedziesz zawiedziony.

I32 jest dobrym produktem,miałem u siebie na odsłuch,ale tyle nie masz do wydania,pisales o dolozeniu kilku stów,wię Epoce 3 polecam,mam wymienione kable w niej i słychać to,ale na to musi Ci pozwolić reszta toru i okablowanie systemu

Aha

Słuchałem in100 vs Epoca 3 i Atoll miał więcej dołu ale był zamazany i ciężko było wychwycić to co podawał Baltek w tym paśmie.

Baltek to skurczybyk w tej cenie I ciężko go pobić jeśli zestawia się go z podobnymi wzmacniaczami zachodnich producentów

Łokmen Saba

Gość aqs

(Konto usunięte)

Dali gra bardzo szczegółowo.

zgadzam się, ale już Szukam w muzyce doskonałej separacji, głębi i szerokości, z tych kolumn tego nie uzyskasz, zaznaczam doskonałej, bo wiadomo jakaś będzie

ostatnio słuchałem Dynaudio F260 z Krellem i tam była doskonała scena i separacja

Primare jest bardzo szczegółowy, doskonale separuje instrumenty

Moim zdaniem gra bez dociążenia i sucho. Jeśli ktoś lubi takie brzmienie to ok.

Podobne doświadczenie mam z I32 - w tym przypadku zasilacz impulsowy czasem nie wyrabiał i przy odtwarzaniu np. fortepianu nieco głośniej słychać było wyraźne zniekształcenia.

Podobne doświadczenie mam z I32 - w tym przypadku zasilacz impulsowy czasem nie wyrabiał i przy odtwarzaniu np. fortepianu nieco głośniej słychać było wyraźne zniekształcenia.

Panowie... ja rozumiem że zawsze można naleźć coś lepszego tylko, że weźmy pod uwagę ile to "lepsze"kosztuje. Przyrost jakości do ceny jest paraboliczny i niewspółmierny do jakości jaką otrzymamy. Jak będę zarabiał 100tyś miesięcznie :) to rozumiem ale póki co trzeba patrzeć realnie. Powtarzam (bo to ważne) jestem zadowolony nawet bardzo z obecnego systemy ale jeżeli można co nieco poprawić małym wkładem to chętnie. Czytając to forum często spotykam się ze sprzecznymi opiniami. Wniosek nasuwa się jeden. Jedni lubią blondynki drudzy brunetki. Szkoda tylko, każdy znawca pisze że to co ma jest super, pozostałe sprzęty to gnioty. Zauważmy jeden lubi granie analityczne zimne, drugi ciepło lampy. A co jest naprawdę lepsze blondynka czy brunetka? Na to nie ma odpowiedzi.

zgadzam się, ale już Szukam w muzyce doskonałej separacji, głębi i szerokości, z tych kolumn tego nie uzyskasz, zaznaczam doskonałej, bo wiadomo jakaś będzie

ostatnio słuchałem Dynaudio F260 z Krellem i tam była doskonała scena i separacja

ja również szukam tego co Ty w muzyce ale zauważmy jedno cena samych kolumn Dynaaudio ok 11tyś= Dali 6tyś + Primare 5tyś. Panowie jak będziemy tak rozmawiać to trzeba sprzedać mieszkanie wynająć pokój i kupic za resztę dobre stereo :) Kupiłem sobie nową Hondę accord 2,4 200KM i pojechałem nią do salonu merca na przejeżdżkę nową s classe 700KM. Nagle mój wymarzony szybki accord stał się plastikową zabawką mizernie naśladującą samochód. :(

Jesli podoba Ci sie zestawienie Primare z Twoimi kolumnami, to polecam zainteresowac sie wyzszymi modelami tej marki a napewno nie bedziesz zawiedziony.

już dawno się nim zainteresowałem ale na razie tylko zainteresowałem :(

Gość Juno

(Konto usunięte)

Wniosek nasuwa się jeden. Jedni lubią blondynki drudzy brunetki. Szkoda tylko, każdy znawca pisze że to co ma jest super, pozostałe sprzęty to gnioty. Zauważmy jeden lubi granie analityczne zimne, drugi ciepło lampy. A co jest naprawdę lepsze blondynka czy brunetka? Na to nie ma odpowiedzi.

Nie napiszę Ci co jest gniotem, bo się nie znam, więc się wypowiem. :)

Przesłuchaj w najbliższym salonie Top Hi-Fi którys z produktów Peachtree Audio. Tam integry (w klasie D) mają DACa na pokładzie z ESS Sabre od 9018 do 9023. Nie wiem ile chcesz wydać to nie wiem czy sie mieścisz w budżecie.

Starsze modelerimare z wyzszej serii graja rownie dobrze jak te nowsze, ba moze nawet lepiej.

Posiadam starego a30.1 i powiem, ze modele I21, I22 nie maja zadnych szans, to zupelnie inne granie.

Posiadam rowniez I30, niby nowsza kostrukcja od a30, ale brzmieniowo nie roznia sie praktycznie wcale.

Nie napiszę Ci co jest gniotem, bo się nie znam, więc się wypowiem. :)

Przesłuchaj w najbliższym salonie Top Hi-Fi którys z produktów Peachtree Audio. Tam integry (w klasie D) mają DACa na pokładzie z ESS Sabre od 9018 do 9023. Nie wiem ile chcesz wydać to nie wiem czy sie mieścisz w budżecie.

dzięki kolejny klocek do odsłuchu na liście

Starsze modelerimare z wyzszej serii graja rownie dobrze jak te nowsze, ba moze nawet lepiej.

Posiadam starego a30.1 i powiem, ze modele I21, I22 nie maja zadnych szans, to zupelnie inne granie.

Posiadam rowniez I30, niby nowsza kostrukcja od a30, ale brzmieniowo nie roznia sie praktycznie wcale.

właśnie, właśnie zastanawiam się nad zmianą i22 na i30 lub a30(a z tego co piszesz lepiej nawet a30) tylko boje się jednego to już urządzenia mające kilka dobrych lat. Mój Primare jest jeszcze na ponad roczej gwarancji i nie chciałbym kupić starszego sprzętu i bujać się potem z naprawą. U mnie muzyka leci w ciagu dnia z 6 godzin.

Wszystko zalezy z jakimi kolumnami zestawimy Primare. Gwarantuje Tobie, ze w polaczeniu z Usherami gra bardzo fajnie.

Jest wszystko czego trzeba. Sluchalem tez jakis czas I30.1 z B&W 703 i to polaczenie bylo rowniez udane, aczkolwiek dzwiek byl nieco chlodniejszy, bas szybki, krotki i schodzil naprawde nisko, ale wzmocnienie przelomu srednich i wysokich powodowalo lekkie rozjasnienie brzmienia co owocowalo wspaniala przestrzenia, detalami i precyzyjna scena. Takie zestawienie rowniez mi sie podobalo, ale pasowalo do zupelnie innego repertuaru.

Polecam eksperymenty, ktore wbrew forumowym i branzowym opiniom nie powinne miec racji bytu a jednak potrafia bardzo pozytywnie zaskoczyc. Ktos moze powiedziec, ze B&W i Primare to bedzie krew z uszu. Polecam sprobowac i wtedy sie wypowiedziec.

to może chcesz sprzedać :)

Nie miałem nigdy Primare i raczej nie kupię.

wzmocnienie przelomu srednich i wysokich powodowalo lekkie rozjasnienie brzmienia co owocowalo wspaniala przestrzenia, detalami i precyzyjna scena. Takie zestawienie rowniez mi sie podobalo, ale pasowalo do zupelnie innego repertuaru.

Kwestia gustu i punktu odniesienia. Ja preferuję neutralne i raczej muzykalne brzmienie ( chociaż scena również jest dla mnie jednym z najważniejszych kryteriów ).

.......który to gra znacznie lepiej od I21, I22, I32......

I32 nie sluchalem, ale od pozostalych gra zdecydowanie lepiej.

właśnie, właśnie zastanawiam się nad zmianą i22 na i30 lub a30(a z tego co piszesz lepiej nawet a30) tylko boje się jednego to już urządzenia mające kilka dobrych lat. Mój Primare jest jeszcze na ponad roczej gwarancji i nie chciałbym kupić starszego sprzętu i bujać się potem z naprawą. U mnie muzyka leci w ciagu dnia z 6 godzin.

Ja swojego a30.1 odziedziczylem po ojcu, ktory mial go od nowosci i powiem ze przez tyle lat uzytkowania nigdy nie byl w zadnym serwisie i jeszcze chyba dlugo nie bedzie. Nie widac i nie slychac zadnych sladow uzytkowania. Gdybys go zobaczyl i posluchal, to powiedzialbys, ze to nowy sprzet. Wiec jesli trafisz na cos takiego z pewnego zrodla, to naprawde nie ma sie czego obawiac.

Nie miałem nigdy Primare i raczej nie kupię.

Kwestia gustu i punktu odniesienia. Ja preferuję neutralne i raczej muzykalne brzmienie ( chociaż scena również jest dla mnie jednym z najważniejszych kryteriów ).

Nie mialem na mysli wzmocnienia tego zakresu jako takiego, tylko brak jakichkolwiek podbic w niskim i wysokim zakresie powoduje takie wrazenie. Ogolnie swiadczy to o wspanialej neutralnosci. Jesli bas w kolumnach nie jest podkolorowany, to srednica zawsze bedzie wyrazniejsza.

może wymiana lub sprzedaż :)

Raczej nie :)

Audio Analogue Fortissimo,podaje mnóstwo detali oraz posiada Dac.

Miałem i polecam jak ktoś lubi taki przekaz.Mnie po roku czasu brakowało muzykalności w przekazie,rozbieranie utworów na czynniki pierwsze zaczęło mnie denerwować.Epoca3 i obecne kolumny to jest to co chcę w tym momencie słuchać

Łokmen Saba

Lampa czy tranzystor - oto jest pytanie. Może po prostu klasa A, będzie tanio i bardzo dobrze:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Miałem wersję hybrydową, której nie polecam ale ww. tranzystor jak najbardziej tyle, że duży i ciężki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość aqs

(Konto usunięte)

ja również szukam tego co Ty w muzyce ale zauważmy jedno cena samych kolumn Dynaaudio

ja szukam spójności, barwy, wybrzmień, naturalności, słuchałem kolumn do 19tyś i moje Ushery V602 za 3,6 tyś były lepsze od wszystkich do 12tyś, ceną nie ma się co sugerować. Dotyczy też aut :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.