Skocz do zawartości
IGNORED

Kino domowe, czy zestaw stereo?

Patrix1991

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Od kilku miesięcy jestem szczęśliwym posiadaczem zestawu stereo podpiętego pod laptopa dobrą kartą muzyczną. W skład wchodzi wzmacniacz Pioneer A-30, głośniki Pylon Pearl 25, a całość okablowana solidnym Klotz'em. Tata po przesłuchaniu ulubionych kawałków na tym zestawie zakochał się w jakości dźwięku i wrażeń z niego płynących, mając dotychczas doświadczenia z komponentami niskiej jakości. Planuje on teraz zakupić do salonu zestaw kina domowego, lub stereo o podobnej wydajności, jeśli chodzi o jakość dźwięku i teraz rodzi się moje pytanie. Czy warto odpuścić sobie zestaw kina 5.1 i zainwestować pieniądze w stereo? Jak Wy to oceniacie? Kwota jaką chce przeznaczyć na ten cel, to nie więcej niż 3500zł. Zestaw ma być oczywiście sprzężony z telewizorem podczas oglądania sygnału satelitarnego, ale i służyć jak u mnie jako źródło dźwięku poprzez kartę muzyczną z laptopa. To dzięki tutejszym forumowiczom stworzyłem swój zestaw, z którego jestem niezmiernie zadowolony i mam nadzieję, że i tym razem pomożecie stworzyć coś, co będzie dawało wiele radości rodzicom. Chętnie wysłucham wszelkich rad jeśli chodzi o dobranie komponentów pod taki zestaw.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Patryk

https://www.audiostereo.pl/topic/130107-kino-domowe-czy-zestaw-stereo/

Dzień dobry.

Jeśli duży nacisk jest kładziony na odsłuch muzyki, zdecydowanie namawiam na klasyczny zestaw stereofoniczny. Po prostu w założonym budżecie uzyskasz znacznie lepszy dźwięk.

Co do konkretnej konfiguracji, to tak naprawdę w założonym budżecie możemy złożyć system o podobnej konfiguracji co Twoja. Można ewentualnie pomyśleć o wyższej serii kolumn Pylon Audio Opal 23 (http://q21.pl/pylon-audio-opal-23.html). Wybór jest duży.

Są natomiast także alternatywy, jeśli system będzie służył jako centrum sterowania naszego systemu audio-video, spójrz proszę na amplituner Onkyo TX-L20D (http://q21.pl/onkyo-tx-l20d.html). To bardzo bogato wyposażony amplituner stereofoniczny, dodatkowo wyposażony w złącza HDMI, pozwalające na podpięcie do amplitunera wszystkich źródeł dźwięku i obrazu. Do powyższego amplitunera można z bardzo dobrym skutkiem dołączyć kolumny Pylon Audio Pearl 25 (http://q21.pl/pylon-audio-pearl-25.html) i dzięki temu zbudować bardzo nowoczesny i dobry jakościowo system.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz oferty finansowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jeśli stawia na odsłuch muzyki to niech idzie nadal w stereo.

Jeśli natomiast ogląda TV filmy to niech idzie w kino.

Z reguły kino w tym samych funduszach musi niższej klasy. Kupuje się więcej elementów, więcej głośników, płyt MDF itp :P

To co ma kupić to już musicie przerobić we własnym gronie bo każdy kto doradzi, doradzi to co sam by wybrał.

Ze swojej strony mogę Was tylko zaprosić do nas do salonu na prezentację kina oraz typowego stereo w tych funduszach. Posłichacie jednego i drugiego w muzyce i filmie.

Sprawa się wyjaśni.

Pozdrawiam

black friday / tniemy ceny

Po konsultacji z tatą po waszych opiniach wybór padł na zestaw stereo. Kolumny, jakie na pewno będą zakupione to - Pylon Audio Pearl 25. Q21, zainteresowałeś mnie bardzo amplitunerem Onkyo TX-L20D. Podoba mi się bardzo jego wszechstronność. Czy ktoś może odsłuchiwał jaki dźwięk daje takie połączenie podzespołów? Wybaczcie proszę pytanie, bo może wydać się głupie, ale chcę się upewnić co do połączeń bezprzewodowych z tym urządzeniem. Czy dobrze rozumiem, że mogę się połączyć smartfonem z amplitunerem poprzez Bluetooth, czy też WI-FI i w taki sposób słuchać muzyki na przykład z aplikacji Spotify? Byłaby to bardzo wygodna i optymalna opcja, z tego względu, iż rodzice większość muzyki słuchają właśnie dzięki tej aplikacji.

Onkyo TX-L20D to brzmieniowo odpowiednik podstawowych wzmacniaczy stereo, w przypadku Onkyo jest to poziom A-9010.

Urządzenie ma pełną funkcjonalność sieciową, urządzeniem można sterować z piolta oraz poprzez smartphona, jest także bluetooth. W przypadku natomiast np. Spotify obsługa programu jest natywna w amplitunerze.

Myślę, że TX-L20D jest świetnym kompromisem pomiedzy klasycznym stereo a kinem domowym.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Ja bym na początek poszedł w stereo i tu widzę 2 opcje w takim budżecie żeby na start mieć coś sensownego:

1. lepsze kolumny stereo i wzmacniacz z funkcją main in. Potem rozbuduje sobie o apli i resztę kolumn.

2. ampli z pre out + kolumny stereo, a potem rozbudowa o wzmak i resztę kolumn.

Stereo: Sony E9000ES + N9000ES; Sony MXD-D3; Technics SL-1200 mk2; kolumny: Usher CP-730 Kino: Yamaha rx-v767 + Usher CP730 + Focal.JMlab (cent, rear, sub)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.