Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer do Tannoy Mercury M1

szymon1977

Rekomendowane odpowiedzi

Tu masz gotowy przykład (Yamaha za 630 zł), obejrzyj więcej zdjęć przez Google. Będzie bardzo dobrze...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Znasz, słyszałeś, czy zacytujesz jakąś gadkę marketingową w stylu wymysłów firmy REL?

Subwoofery Yamahy są bardzo efektywne i szybkie. Na przykład suby B&W (za dużo większe pieniądze) wypadają słabiej.

Tannoy M1 też można uznać za niewarte uwagi, a jednak są i mają bardzo dobrą opinię. Yamaha jest ich odpowiednikiem w swoim segmencie. Do tego zobacz cenę. Lepiej nie wybierzesz.

Nawet własne suby Tannoya z okresu produkcji M1 grały słabiej. Przeglądałem wtedy ten rynek.

Fajny ten quake, taki malutki :-)

A Tannoy sfx ktos skyszal w akcji?

Gdzie stswia sie suba, obojetnie gdzie?

Jakie parametry powinien miec sub zeby zgral sie mercury m1 i pm4001?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Tannoy SFX to sub do kina,

Bardzo delikatny, nie osiąga potężnej dynamiki tylko to czego brakuje w małych satelitach.

Polecam Jednak rozejrzeć się za M2 albo Msub.

Jeśli mieszkasz w UK możesz szukać także używanych monitorów Monitor Audio z serii Silver lub jej poprzednich nazw RX RS mianowicie RX2, Silver 2 itp. Dość dobrze jak na monitory radzą sobie produkty Wharfedale więc seria Diamond także łatwo do dostania w UK jest ok.

Pozdrawiam

Dość dobrze jak na monitory radzą sobie produkty Wharfedale więc seria Diamond także łatwo do dostania w UK jest ok.

Diamond 10.2 (albo jakoś tak się nazywają, na 18cm wooferze) IHMO bas jednostajny i dudniący, góra przygaszona i bez szczegółów. Co kto lubi...

Odpowiednia elektronika to zmienia.

Bo owszem góra jest schowana. Z jasnym wzmacniaczem Cambridge, Audiolab, Yamaha gra to na prawdę ładnie.

I nie kosztuje zaporowo.

Pozdrawiam

Osobiscie pi ax396 na Yamahe mam alergie, rewolucji tez nie chce robic. W gre wchodzi dokupienue suba do m1, wymiana m1 na m2, ewentualnie wymiana wzmacniacza (ale tu chyba niewiele zyskam).

Racja, wymiana wzmacniacza to nie jest wyjście. Trzeba działać w kierunku, który da wymierne efekty. Wymiana M1 na M2 to też taki krok w bok, subwoofer lub całkiem inne, schod,ące dużo niżej kolumny, to najlepsze wyjścia.

To mamy odpowiedź. Choć pisząc większe, nie miałem na myśli kolumn podłogowych- takie. jak moje Radmory z pewnością załatwiłyby sprawę. W kwestii suba, to jednak uparł bym się na firmowym rozwiązaniu i polowałbym na mSuba.

Sub aktywny OZ to chyba wmoim budzecie jedyna opcja aby przejsc na trzy drogi OZ. Na razie msub wchodzi w gre i jakis maly REL... chyba ze cos innego sie na ebay pojawi to bede meczyl bule.

Jak będziesz szukał suba, to proponuję taki ze zwrotnicą, to znaczy wyjściem po filtrze na satelity. Co prawda nie wiem za bardzo, jak to wszystko podłączyć, znaczy czy się da w tym konkretnym przypadku (raczej nie...), ale zasadniczo powinno się odfiltrować z satelit to, co idzie do suba. Chociaż w sumie M1 dość gwałtownie spada w dole...

nagrywamy.com

Znasz takie subwoofery? Chociaż 2 modele w klasie cenowej sensownej do tego zestawu?

Wątpię, czy w ogóle takie istnieją, a jak już, to pewnie tak egzotycznej firmy, że znalezienie ich to cud.

Znasz takie subwoofery? Chociaż 2 modele w klasie cenowej sensownej do tego zestawu?

Wątpię, czy w ogóle takie istnieją, a jak już, to pewnie tak egzotycznej firmy, że znalezienie ich to cud.

W mojej branży zasadniczo innych niż takie nie ma ;)

nagrywamy.com

Sądzisz więc, że studyjny sub się koledze nadaje- dźwiękowo pewnie ok, ale jego cena to kilka razy cena reszty systemu. Ma to sens?

Takirgo np mSub'a przytnirsz na min. i będzie dobrze, bo M1chyba do tych 60-70 Hz nie zejdą.

Sens by miało, gdyby się dało to sensownie połączyć, ale będzie trudno, taka dywagacja tylko wieczorna. Niekoniecznie musi to być bardzo drogie, ale za pincet faktycznie będzie trudno.

nagrywamy.com

Dzieki Przemek, bas z m1 planuje przytemperowac gabkami w bassrefleksie. To nie zwrotnica, no ale...

To może mieć sens, ale może też być przeciwskuteczne. M1 aż takiego pasma w dole nie mają żeby je trzeba było ograniczać, to raz. A dwa, że zatkanie otworów zmniejsza nachylenie i zwiększa częstotliwość graniczną dla spadku 3dB, ale dla -10dB częstotliwość jest mniej więcej ta sama, więc to trochę powinno być uzależnione od filtra w subie, żeby się zgadzały nachylenia i częstotliwości.

nagrywamy.com

Zeby sie pseudo bas z bassrefleksu nie poktywal z basem z suba :-)

aaaa chyba że tak bo już myślałem że kolejny agent któremu bas z monitorów rozwala ściany :D

szukam sam nie wiem czego :P

To może mieć sens, ale może też być przeciwskuteczne. M1 aż takiego pasma w dole nie mają żeby je trzeba było ograniczać, to raz. A dwa, że zatkanie otworów zmniejsza nachylenie i zwiększa częstotliwość graniczną dla spadku 3dB, ale dla -10dB częstotliwość jest mniej więcej ta sama, więc to trochę powinno być uzależnione od filtra w subie, żeby się zgadzały nachylenia i częstotliwości.

Oczywiście teoretycznie, bo w praktyce jak pamiętam moje eksperymenty z zatykaniem otworu, to różnice były znikome i o innym charakterze ;)

nagrywamy.com

Nie wiem czy jest subwoofer w miarę dobrej cenie który zagra dobrze w stereo.

Lepiej zmienić kolumny z tannoy które nie sa niczym specjalnym na coś lepszego.

Pozdrawiam.

Ja generalnie nie lubię subwoferów, ale są różne sytuacje, potrzeby i przede wszystkim upodobania. Ważne, żeby suba używać do delikatnego poszerzenia pasma, a nie do "Bitwy o Midway" ;)

nagrywamy.com

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.