Skocz do zawartości
IGNORED

Co myślicie o kinie 5.1 na JBL Studio 4x220/225/250

serwa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Trafiłem do Was z prośbą, o opinie na temat wybranego zestawu kd.

Co sądzicie na temat zestawu zbudowanego na JBL Studio 4x220/225/250?

Głównie filmy, troszkę muzyki wiadomo. To ma być głównie kino, nie stereo.

Podłogowe nie wchodzą w grę.

Dodam, że pokój jest bardzo mały ok. 11 m^2, stąd wątpliwości czy to nie będzie za mocny sprzęt? :)

Jest to mieszkanie w bloku troszkę boje się tego suba, żeby nie mieszał za bardzo.

Przyznam, że mam mały mętlik w głowie, każdy pisze co innego i już troszkę mam dosyć tego czytania. Chciałbym coś kupić w końcu :)

Zaczęło się od haraman hkts16, poprzez hkts65, później stwierdziłem, że szkoda tyle kasy na plastiki i lepiej kupić coś porządniejszego, rozwojowego.

Dlatego taki zestaw, myślę, że kiedyś zmienię mieszkanie na większe i pokój się powiększy. Może dokupię podłogówki np. 280 i małe fronty 220 dać na sufit albo back?

Amplituner byłby onkyo 646/656 lub jakiś denon x2200/2300.

Co myślicie o takim planie? Czy coś taniej lub lepiej da radę?

Będę wdzięczny za Wasze opinie.

Jak masz dosc czytania to jedz posluchaj i kup, z mojej strony ci powiem zebys sie nie bal podlogowek na ten metraz, zwlaszcza ze chcesz sie przeniesc na cos wiekszego, nie sluchaj ze kolumna sie bedzie dusic, nie napedzi sie itp, przerobilem pare malych snycli na 10 m2 i nic tak nie roznioslo mi pokoju przy seansie jak dopiero zastosowanie podlogowek i to nie malych bo rp280 do tego sub na 2x30 cm i nikt sie na filmie nie nudzil nawet jakby fabula byla z ksiazki telefonicznej :D, przy 10m2 super je napedzal onkyo 636, teraz wszystko stoi w 27m2 z aneksem i w stereo nie ma juz wow dlatego 636 poszlo do zyda (dodam ze powierzchnia naglosnienia sie w ogole nie zmienila tzn rozstaw kolumn pozostal taki sam jak wczesniej, kolumna ucho ma tez ta sama odleglosc)

No to troszkę mnie zaskoczyłeś, że na 10 metrach taki ogień robiłeś :)

Chyba by mnie sąsiedzi eksmitowali z bloku :)

Prawda jest taka, że gdybym miał gdzie wstawić te podłogówki to bym je wstawił, a tak pozostają mi jedynie uchwyty na ścianę, bo nawet nie mam gdzie tego postawić.

Jestem z Włocławka i ciężko u mnie w okolicy z porządnym salonem, dlatego to trochę kupowanie w ciemno, a myślę, że tej klasy sprzęt jakby nie było, jak najpierwsze kino się nada.

Cieszy mnie, że onkyo Cię zadowalał :)

Jakieś inne spostżeżnia, sugestie dotyczące jbl?

No wdaje mi się, że takie dwa suby to potęga, ale nie wiem, nie znam się na kinie domowym :)

Jedyny zestaw z subem 5.1 jaki miałem, to logitech i tam sub musial być skręcony na minimum, bo robił niezłe zamieszanie i przykrywał basem wyższe tony, satelitki trochę niewydolne były :)

Też takie pytanie, choć nie wiem czy ktoś zna odpowiedź :)

Czy tych JBL Studio 4x220/225/250 da się słuchać względnie cicho aby satelity fajnie współpracowały z subem, w razie jakby sąsiedzi się sadzili? :)

Dzień dobry.

W tak niedużym pomieszczeniu na pewno bardzo rozsądne jest zastosowanie czterech monitorów i subwoofera. Nie mam żadnych wątpliwości co do wyboru Studio 220, jedynie subwoofer od zestawu Jbl jest stosunkowo duży, mocny. Są oczywiście duże możliwości regulacji, które umożliwią prawidłowe ustawienie subwoofera.

Wracając do kolumn - Jbl Studio to koncertowe, dynamiczne, efektowne granie, które na pewno świetnie sprawdzi się w kinie domowym oraz mocniejszych i szybszych gatunkach muzycznych. Pewne ograniczenia, kompromisy mogą wystąpić przy spokojniejszych gatunkach muzycznych.

Jako alternatywa spójrz jeszcze na system oparty na kolumnach Klipsch serii Reference Premiere. Optymalnym dla Ciebie rozwiązaniem będzie zestaw RP-150M (http://q21.pl/klipsch-rp-150m.html), na głośnik centralny RP-250C (http://q21.pl/klipsch-rp-250c.html) oraz subwoofer Klipsch R-12SW (http://q21.pl/klipsch-r-12sw.html).

Natomiast jeśli szukasz dźwięku bardziej spokojnego, cieplejszego, bardzo dobrą opcją będzie zestaw Tannoy, zbudowany na serii Mercury 7. Spójrz na kolumny Tannoy Mercury 7.2 (http://q21.pl/tannoy-mercury-7-2.html) na przód, Mercury 7.1 (http://q21.pl/tannoy-mercury-7-1.html) na tył, centralny (http://q21.pl/tannoy-mercury-7c.html) oraz subwoofer TS2.8 (http://q21.pl/tannoy-ts2-8.html).

Kwestia elektroniki - tak naprawdę masz do wyboru dwa amplitunery - Onkyo TX-NR656 (http://q21.pl/onkyo-tx-nr656.html) oraz Denon AVR-X2300W (http://q21.pl/denon-avr-x2300w.html). Onkyo jest bardziej kinowe, dokładne, szybkie. Denon natomiast oferuje trochę cieplejszy charakter, lepiej wypełniony, dociążony. Denon to obiektywnie minimalnie wyższa klasa urządzenia, co ma bezpośrednie przełożenie na cenę. Obydwa urządzenia natomiast są praktycznie w pełni wyposażone.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz oferty finansowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witaj,

To słabsze kolumny. W podobnym budżecie możesz mieć magnat quantum 673/center i 6725 albo zestaw dali zensor 3 reszta na pico i subwoofer klipsch r10sw.

Tym jbl brakuje wyrazistości do kina.

Co do amplitunerow to droga denona x2300 i onkyo 656 jest słuszna. Ten drugi jest tańszy ale nie gorszy.

Zapraszam cię na odsluch abyś mógł porównać wyżej wymienione systemy.

Jak masz za daleko mogę wysłać do Ciebie sprzęt i sprawdzisz w swoich warunkach.

Pozdrawiam

Niewątpliwie zestawy, które zaproponowaliście to świetne rozwiązania.

Poniekąd właśnie o to mi chodziło, aby rozeznać się w konkurencji.

Jak można mieć lepiej i ile za to dopłacić.

Niestety, mój budżet na te jbl zostałby już i tak znacznie naciągnięty i nie wchodzi w grę dalsze dorzucanie, nawet "troszkę" :)

Klipsch, dali, swietne kolumny jednak wychodzą drożej i są większe, chyba, że 4x pico może podobnie by wyszło cenowo, ale czy jest sens?

Jedynie Tannoy wychodzi podobnie na pierwszy rzut oka, rozpatrzę to.

Dorzucam plan pomieszczenia i to jak sobie to zaplanowałem.

Czy jest ok?

Aha a co myślicie o zestawie Dali Fazon Mikro 5.1? Tak mi wpadło i ciekaw jestem tego?

pokoj.jpg

oj shreku shreku, chyba kazdy kumaty tutaj wie ze im wiekszy sub tym lepsze zejscie i nie koniecznie musze go rozkrecac na polowe mocy, tu nie chodzi o glosnosc a o zejscie i cisnienie jakie przy tym zejsciu wytworzy, z reszta juz sie kiedys o tym rozpisywalem... ustawienie jak najbardziej ok a co do kolumn jak juz pisalem mialem pare malych zestawow i to byly zmarnowane pieniadze, na twoim miejscu jesli to ma byc glownie do filmow to zainwestuj w dobry centralny i sub a reszta juz mniej wazna

Ryback, z całym szacunkiem, ale chyba coś Ci się z deka pomieszało.

Niby jak zestaw do filmów to poza centralem i subem, reszta jest mniej ważna?! :)

To kiedy niby warto doinwestować resztę kanałów?

Przy muzyce?

Nie po to stworzono, wysokiej jakości dźwięk przestrzenny, aby przy filmach mieć tylko dobry central i sub :)

Inaczej to bym w ogóle olał tą całą zabawę i kupił porządne stereo, ale że głównie oglądam filmy a nie słucham muzyki to bym chciał w miarę porządne 5.1.

No ale w sumie mało wiem, jestem nowy w temacie, jeśli się mylę, naprostujcie mnie proszę :)

Centralu się dużo dzieje on nie odpowiada tylko za dialogi tam słychać więcej dla tego uważany jest za najważniejszy kanał w KD.Na przody wystarcza podstawkowe kolumny(sam z takich korzystam STXów) bo i tak odcinasz bas na 80hz dla tego w kinie są mniej ważniejsze i całe pasmo przejmuje sub

To, że central bierze na siebie bazę sceny wiedziałem, ale żeby tak od razu bagatelizować satelity :)

Niby to głównie efekty, ale uważam, że lepiej budować zbilansowane kino w pełnym zakresie głośników, niż promować któryś z kanałów.

Takie moje osobiste odczucia :)

Jaki masz budżet na całość?

Przygotujemy ci lepsze ceny abyś mógł wybrać zestaw lepszy a nadal zmieścił się w cenie.

Układ kolumn w pomieszczeniu prawidłowy.

Rozumiem że prawa i lewa przednia kolumna będą na tej samej wysokości?

serwa jest dokladnie tak jak pisze spinacz, a wiem to po swoich doswiadczeniach, mam wstawione wielkie podlogowki tylko co mi po nich jak odcina sie je na 80hz i leca tam glownie efekty wiec gdybym nie sluchal na tym stereo to bym z przodu mial to samo co z tylu i by bylo cacy

Dla mnie lepszy efekt jest przy dużych podłogówkach z pełnym pasmem na froncie, bez żadnego odcinania. Sub gra trochę innym basem, fronty innym - bardziej zwartym i szybkim i to się fajnie uzupełnia. Jak przerzucam część pasma na suba to efekt jest o wiele gorszy. Chodzi o to, że ścieżka dla suba jest tak nagrana, że są tam typowo basowe efekty, pogłosy, wybuchy itp. z którymi każdy sub da sobie radę, a na ścieżkach frontów czy centralnym wymagania co do basu są inne, więc już nie każdy sub będzie sobie z tym dobrze radził.

Ale to też zależy jaki jest sub. Jeśli to jakiś model z najwyższej półki to na pewno zagra lepiej przejmując na siebie pasmo z pozostałych kanałów... więc trzeba poeksperymentować z ustawieniami.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

coz ci moge napisac... zmien suba :P a tak na serio u mnie testowalem odciecia 120 80 60 40 i pelne pasmo i nic tak dobrze nie brzmialo w filmie jak odciecie wszystkiego na 80hz suba mam na 100hz i wszystko stalo sie krystalicznie czyste a bas bdb kontrolowany miesisty niski czy jak to jeszcze mozna napisac :), oczywiscie to bylo przy budzetowym onkyo 636, jak w koncu przyjdzie rz 900 czy 1100 wszystko moze sie zmienic, ale watpie

Może kiedyś... Na razie jestem z efektu zadowolony :)

A jak masz w filmie muzykę na frontach to też suba daje radę? Bo szczerze wątpię. U mnie i u wielu osób jak się bawiłem ustawieniami efekt był gorszy - bas po prostu nie nadążał. W pozostałych przypadkach rzeczywiście może być ok. A jaki sub tak z ciekawości?

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

u mnie wszystko daje rade i tak brzmi najlepiej a sub to sunfire

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Spotkałem się z zwolennikami "full band"owych frontów.

Jednak w kinie nie są one pełno pasmowe.

Więc faktycznie może sub źle dobrany?

Albo źle zgrane fronty (te odcięte) z subem, skoro gra lepiej.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.