Skocz do zawartości
IGNORED

JBL LE8T - nowe odkrycie

Bogdan

Rekomendowane odpowiedzi

czy ktoś miał styczność z głośnikami szerokopasmowymi JBL LE8T ?

Posłuchałem trochę przez youtube i strasznie mi się spodobało "ich" brzmienie.

Wiadomo , że ten przekaz nie jest obiektywny , ale daje wyobrażenie o dźwięku.

Ten głośnik jest niesamowity w porównaniu z innymi fullrange.

A może znacie współczesne głośniki o podobnym brzmieniu?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/130612-jbl-le8t-nowe-odkrycie/

a jak się słucha głośników przez Youtube?

w zasadzie to słuchasz swoich głośników i cudzy sprzęt rejestrujący...

Siemasz mała, wpadniemy do mnie posłuchać radia? mam nowy audiofilski kabel antenowy :)

na bardzo dobrych słuchawkach , niektórzy rejestrują dźwięk całkiem dobrymi rejestratorami np. Tascam i uwierz mi ,że można wysłuchać różnicę w sprzęcie - nie jest to odbiór w 100% obiektywny , ale przy dobrym nagraniu daje wyobrażenie

To Wy nie słuchajcie, nie o tym jest ten wątek

To Wy nie słuchajcie, nie o tym jest ten wątek.

Czy ja dobrze widzę, że to głośnik z 88 roku, czyli sprzed ponad 25 lat? I co, nikt się na nimprzez tyle lat nie poznał, czy raczej ślepa uliczka ewolucji?

Jestem Europejczykiem.

LE8T to lata 60-70. W latach 80 wszedl LE8T-H z ferrytowym magnesem.

page1.jpg

kwit jest z 88 roku , ale głośnik chyba nawet z końca lat 70-tych - poznali sie na nim np. Japończycy , gdzie jest ceniony

powodem ogólnie małej popularności może być ten cholerny górny zawias piankowy, który rozpada się co 15-20 lat,

co pewnie skutecznie wyeliminowało z rynku wtórnego 90% egzemplarzy , a moim zdaniem ten głośnik brzmi znakomicie

i chętnie bym go posłuchał w realu , ten dźwięk jest przyjemnie wypełniony i soczysty bez typowych wad FR - dla mnie bomba

cieszy mnie , że seas robi fullrange - może w oparciu o dzisiaj dostępną technologię wypracuje coś dobrego

w akceptowalnej cenie - dostępne szerokopasmowce z reguły nie nadają się do pomieszczeń powyżej 20 m2 ,

a ich bas jest mocno ograniczony, gdyby udało się wycisnąć ze średnicy 25-30 cm odpowiednio szerokie pasmo

z bardzo dobrym brzmieniem nawet ograniczonym od góry do kilku kHZ np. 5-6 , to wtedy chętnie zbudowałbym sobie

kolumienki 2 drożne z takim FR i np. wstęga - może dożyję

obecnie mam Dali Grandy napędzane accu P500 , więc poprzeczka jest wysoko, ale im jestem starszy , tym bardziej

ciągnie mnie do upraszczania "życia " i chętnie przejdę na wyżej opisane kolumny z napędem MOSCODEm :-)

taka fanaberia ....

Glosnik na 100% jest z lat 60. Mialem kolumny z 1967r. z nimi i z PR8 czyli membrana pasywna a nazywaly sie L75 Minuet.

Kwit z 88 jest dla wersji ferrytowej LE8T-H (H u JBLa oznacza magnes ferrytowy) oryginaly to Alnico.

Zawias piankowy sie u JBLa nie rozsypuje tylko twardnieje bo to nie pianka a jakas ich wlasna mikstura zwana Lansaloy ktora z wiekiem robi sie twarda jak kamien.

Mozna ja spowrotem zmiekczyc plynem hamulcowym DOT (mowie powaznie) ale za jakis czas znowu stwardnieje i ryzykujesz zniszczenie membrany jak papier wciagnie plyn hamulcowy.

Te zawieszenia mozna poznac bo zoltawym kolorze, jesli sa czarne to ktos juz je wymienial na piankowe.

Filmy Kenricka to zadna referencja na granie vintage JBLi bo u nich 90% czesci jest nowa

Cewki, membrany, zawieszenia ze skaju/gumy/pianki robione na zamowienie, od nowa naladowane magnesy, srebrne kable itp itd.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.