Skocz do zawartości
IGNORED

Sprzęt audio - czarno na białym

plastik1989

Rekomendowane odpowiedzi

Wypij kawkę , rano jest u Ciebie jeszcze pewnie i zimno ..;))

Humor się poprawi ;)

Właśnie zimno nie jest - w tym roku zima słpatała figla i jest wiosną. Ale kawkę piję - tu masz rację. Uważam tak: jak ktoś ma fan w przeróbkach audio i słyszy efekt, to dlaczego nie? Nawet jak nie słyszy efektu, to też ok - przecież nie wydaje publicznych pieniędzy, tylko swoje, tak? Jak kupiłem swojego pierwszego Fiata 125p, to też go od razu przerobiłem, zresztą 126p też przerobiłem.

Parker's Mood

Po prostu nie martw się o cudzy portfel tylko o własny bo niestety cienki:)

Zrobiłem 3 dyfuzory Schroedera 2D dokładny wymiar 119X 119 cm. o głębokości 20 cm, 6cm na 6cm kanał.

4 Schroedery 2D o głębokości 15 cm, 6X 6 cm kanał.

4 Schroedery 1D fraktalne 119 x 50 cm głębokość 15 cm, pionowe kanały co 2 cm czyli ich 36.

3 Schroedery 1D 120 x120 cm, fraktalne, głębokość 10 cm, na sufit, tak płytki gdyż za bardzo by obniżał sufit, tylko 260 cm.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zrobiłem je z sklejki 9mm, a tył i elementy zaślepiające kanały z 12mm. Waga 50 kg. To nie są takie atrapy jakie zainstalował Mirosław od Cezarego gdzie jest sklejka 4mm i dźwięk przelatuje przez nie jak nóż przez masło. To produkt pięknie się prezentujący ale o kosmetycznej skuteczności gdyż głębokość kanału jest za mała, to tylko 10 cm. Wymiar kanału to pewnie też kpina. Głębokość to powinno być minimum 15 cm. Moje są sklejone i skręcone śrubami co 5 cm. więc sztywność ich jest duża i nie wpadają w rezonans tak jak te wykonane z 4mm.

W poważnych to tak a to 1% rynku jak napisał Szymon. W reszcie tej pożal się Boże "optymalizacji" dokonuje księgowy.

Pokaż mi takie dopracowane? Te, dopracowane, co mi zaproponowałeś, to śmiech na sali. Kolumny okraszone marketingowym bełkotem gdzie autor z premedytacją pominął najważniejsze czyli budowę zwrotnicy i okablowanie. Gdyby to zrobił czytelnicy pękliby ze śmiechu.

Sygnał idzie nie od głośnika do zwrotnicy tylko odwrotnie. Jeśli elementy są śmieciowe i okablowanie ze śmietnika to sygnał jest zdegradowany już na wejściu. Rozjechanie zwrotnicy może nastąpić i może nie nastąpić. Użyto identycznych parametrów jakie zaprojektował konstruktor. Szansa 50 na 50% że się uda , tylko trzeba zaryzykować by to sprawdzić a Ciebie na to nie stać.

Ja też mogę powiedzieć , że skończyłem radio i telewizję np. u Papy Rydzyka. Po części jesteś w zawodzie. Bycie cieciem w jakieś polonijnej rozgłośni nazywasz po części w zawodzie? OK, przyjmuję.

2 o wartości 68 uF i dwa 47 uF, przedtem były Mundorfy Supreme i Obliggato Premium+,a oryginalne Bennic i SCR. Wszystkie parametry zachowano. Kable oryginalne Cordiala zastąpiono , Cardasami potem srebrnym PSC a obecnie srebrno-złoty Siltech LS 180 G5. Pozostałe elementy wymieniono na Mundorfy z zachowaniem parametrów.

Perfekcyjnie to opisałeś chociaż tego relaksu jest trochę za dużo:)

Tak, tak ,te nowe to są dopiero cuda do potęgi. Pisał o tym Szymon, że stare Grand Divy które w 1999 roku które kosztowały 14000 zł, a obecnie wyceniane na 3,5 tys.rozjechały współczesny produkt Focala Atria za 14 tys na miazgę z tymi właśnie malutkimi elementami wielkości kciuka, gównianymi kablami Cordiala ze śmietnika. Głośniczki plastikowe ładowane nawet do Harberthów za niemal 40 tys. tys. z trikiem wypchniętej średnicy do skrajności i to jest właśnie dopiero cudo współczesności. O skrzynce klejonej taśmą nie wspomnę.

post-18481-0-23112800-1485258761_thumb.jpg

post-18481-0-07629300-1485258864_thumb.jpg

O tym to ja doskonale wiem więc nie wymieniałem wszystkiego na pałę od razu. Przyjąłem pewną strategię minimalizującej ryzyko.Najpierw wymieniałem po kolei kable i już ich wymiana powodowała zmiany dyscyplinujące wszystko. Miedziaki były do dupy gdyż nadymały bass w sposób prymitywny. PSC srebrny powodował szorstkość dźwięku ale nadawał trochę konturowości basu, Siltech okazał się bardzo dobrym posunięciem. Wymieniałem pozostałe elementy pojedyńczo przy zachowaniu parametrów konstruktora. Wygrzewałem przez miesiąc i przez następne dwa odsłuchiwałem. Jeśli nie było "kwadratowego dźwięku" jak u Szymona to wymieniałem następny i tak dalej. Gdyby coś poszło nie tak wróciłbym do poprzedniego ustawienia z niewielką stratą.Tysiąc zł w tą czy w tamtą to nie ma znaczenia. Dla mnie to było proste. Na końcu zachęcony wcześniejszymi sukcesami wywaliłem kondy Mundorfa i Obbligato i wstawiłem na końcu Duelundy i również pojedyńczo. Najpierw 6,8uF po kilku miesiącach 47uF i się udało. Głośniki Vify okazały się że potrafią zejść naprawdę nisko,z dobrym basem, tylko trzeba było dać im szansę a nie oceniać je po Bennicach w torze, z gównianym okablowaniem Cordiala i szrotową resztą.Kolumnu zostały usztywnione od dołu, od góry to była całkowita porażka. Zostały przykręcone do grubej płyty z granitu szwedzkiego na kolcach co dodatkowo dyscyplinuje całość.

Dlatego wolałem nie pchać się w coś nowego bo ryzyko wpadki ogromne. Chciałem też wykorzystać kable bo wszystkie je już miałem kupione wiele lat wcześniej.

Staram się zrozumieć pewien styl rozumowania niektórych. Sonus Faber Amati Homege z 1999 roku są sprzedawane za 8 tys.euro. Rozumiem, że one są gorsze dźwiękowo od Harberthów 40.2 gdyż one kosztują 60 tys.i są współczesne? Tam rozumiem jest dźwięk na poziomie 30 tys.zł.?

Dzięki za szerszy opis modyfikacji. Do akustyki jeszcze wrócimy, są jeszcze duże możliwości w Twoim pomieszczeniu.

Widać, że włożyłeś dużo pracy i starań żeby wycisnąć z tych paczek wszystko co możliwe. Wyobraź sobie co mogłeś osiągnąć biorąc na warsztat wyjściowo jeszcze lepszą kolumnę np Avance Century lub Chario Academy 3.

Z bardziej nowożytnych Xavian Mediterranea, bardzo nietypowa 3 drożna konstrukcja na moich ulubionych revelatorach i obudowie zamkniętej! Można podmienić średniaka i mamy genialną kolumnę. Do tego zmieści się spokojnie w Twoich 22m2.

post-58347-0-94255600-1485263640_thumb.jpg

post-58347-0-17356100-1485263644_thumb.jpg

post-58347-0-98350500-1485264218_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chyba tak .

Z cewkami łatwo nie jest. Lepiej ich nie ruszać. Teoretycznie lepsze mogą ( i na ogół tak jest ) w danym układzie zagrać gorzej niż oryginalne. Chyba że przekonstruuje się zwrotnicę ale to już nie będą wtedy Tannoye ale swobodna wariacja właściciela.

Dzięki za szerszy opis modyfikacji. Do akustyki jeszcze wrócimy, są jeszcze duże możliwości w Twoim pomieszczeniu.

Dużo jeszcze trzeba zmienić to prawda. Nigdzie nie napisałem, że to jest skończone i jakieś mistrzostwo świata.Trzeba usunąć te obrazy i wstawić Sky Line ale zwlekam z tym gdyż jakoś po ludzku tez trzeba mieszkać:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-18481-0-73103000-1485266132_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Widać że podporządkowałeś wszystko... muzyce.

. Niezupełnie. Zajmuję się jeszcze teatrem. Swoje hobby traktuję po prostu poważnie ale w granicach rozsądku myślę?

Wybaczcie Kochani ale musze słowo ze strony moderacji.

Koledzy @Chochla i @Chicago.

Bardzo proszę abyście sobie odpuścili, a żądam natychmiastowego zaniechania wpisów personalnych bedących atakami, na poziomie do Was całkowicie nie pasujacym.

Kolega @bum1234.

Bumciu kochany - ja równiez z racji wieku wielu dźwieków juz nie słyszę."Grania" kabli sieciowych również. I napisałem to już na tym forum w kilku watkach ale jeden raz. I wystarczy bo uważam że juz wszyscy wiedza że ja tych kabli nie słyszę. Ty o takiej samej przypadłosci niedomagania swego słuchu :-) piszesz wciąż w co drugim wpisie, w kazdym niemal wątku do którego raczysz zajrzeć.

Już WSZYSCY wiedzą, że ty kabli nie słyszysz. Nie musisz tego wciąz obwieszczać od nowa. Znajdź sobie inna rozrywkę, bo te zacznę traktowac jako trolling w watkach.

I jeszcze słowo do kolegi @hiaro.

Prosze o niezasypywanie panelu moderacyjnego kolegi zaleceniami, co w tym watku jest, a co nie jest zgodne z jego tematyką. O merytorycznośc wpisów w watkach otwartych AS maja dbać ich gospodarze. Prosze wiec swe opinie kierowac do załozyciela tego watku. My jako moderacja dokładnie wiemy czy i jak reagować w wątkach i to my decydujemy czy dane zgłoszenie jest zgodne czy nie z regulaminem i profilem danego watku.

Wszystkich prosze o dbałosc za forme swych publikacji i odpowiedzialnosc za słowo.

. Niezupełnie. Zajmuję się jeszcze teatrem. Swoje hobby traktuję po prostu poważnie ale w granicach rozsądku myślę?

Wręcz Wiktoriański klimat. Bardzo nastrojowo i relaksacyjnie przytulnie.

Serdecznosci.

Włodek.

wybacz moją ciekawość....jesteś aktorem w Horzycy ?

....co do rozsądku....jeżeli w upgrade kolumn wsadziłeś 10 razy więcej niż wartość Dali Diva

to sam widzisz że o rozsądku raczej bym nie rozmawiał....po prostu jesteś świrem ;-)

ale nie przejmuj się....ja też.....trochę ciasno ale jedziemy na tym samym wózku ;-)

Podporządkowałeś wszystko muzyce w domu. O tym myślałem...

Tak, tu masz rację. Dyfuzory wypierają sztukę.

Ukryta Zawartość

wybacz moją ciekawość....jesteś aktorem w Horzycy ?

Sorry ale nie jestem komediantem?

10 razy więcej niż wartość Dali Diva

Kosztowały 14 tys. w końcu lat 90 tych. Obecnie nie grają dźwiękiem za 3,5 tysiąca, tak jak Sonus Faber Amati nie grają dźwiękiem za 30 tys., a są z 1999 roku. Przetworniki okazały się bardzo dobre. Ty im nie dałeś jakiejkolwiek szansy, nie stworzyłeś im jakichkolwiek znośnych warunków nawet:)

Ukryta Zawartość

Zrobiłem 3 dyfuzory Schroedera 2D dokładny wymiar 119X 119 cm. o głębokości 20 cm, 6cm na 6cm kanał.

4 Schroedery 2D o głębokości 15 cm, 6X 6 cm kanał.

4 Schroedery 1D fraktalne 119 x 50 cm głębokość 15 cm, pionowe kanały co 2 cm czyli ich 36.

3 Schroedery 1D 120 x120 cm, fraktalne, głębokość 10 cm, na sufit, tak płytki gdyż za bardzo by obniżał sufit, tylko 260 cm.

Ukryta Zawartość

Zrobiłem je z sklejki 9mm, a tył i elementy zaślepiające kanały z 12mm. Waga 50 kg. To nie są takie atrapy jakie zainstalował Mirosław od Cezarego gdzie jest sklejka 4mm i dźwięk przelatuje przez nie jak nóż przez masło.

Konstrukcja naprawdę solidna, na pw prześlę Ci później coś jeszcze solidniejszego :)

Masz zdjęcie tego 119cm x 119cm?

Musisz pamiętać, że najgłębszy ustrój jaki wykonałeś Schroedera 2D zaczyna działać od 400Hz a kończy już na 2866Hz. Pasmo od 20-400Hz i 2866Hz - 20 000Hz pozostaje nadal niekontrolowane.

Nie wiem tylko czy jesteś gotowy na gruntowną przebudowę pokoju czy możesz jedynie wstawiać pojedyncze elementy. Sądząc po zdjęciach masz sporo drobiazgów :)

Ukryta Zawartość

Sądząc po zdjęciach masz sporo drobiazgów :)

Tak to prawda. Całe mieszkanie, wszystkie ściany są w obrazach. Tysiące płyt, lamp , szafek,szabel i starych pistoletów. W pokoju gdzie słucham muzyki ich jest najwięcej. Serce boli gdy je zdejmuję pod dyfuzory. Po prostu trzeba też trochę jakoś po ludzku mieszkać.Zawalenie wszystkich ścian dyfuzorami będzie źle działało na psychikę. Mieszkanie używają też inni choć bardzo tolerancyjni. Ich cierpliwość jest już chyba na wyczerpaniu:)

Masz zdjęcie tego 119cm x 119cm?

Zdjęcie wyżej to jest to. Tam są dwa, tylko jakoś wyszło to wszystko krzywe.

Kolega @bum1234.

Bumciu kochany - ja równiez z racji wieku wielu dźwieków juz nie słyszę."Grania" kabli sieciowych również. I napisałem to już na tym forum w kilku watkach ale jeden raz. I wystarczy bo uważam że juz wszyscy wiedza że ja tych kabli nie słyszę. Ty o takiej samej przypadłosci niedomagania swego słuchu :-) piszesz wciąż w co drugim wpisie, w kazdym niemal wątku do którego raczysz zajrzeć.

Już WSZYSCY wiedzą, że ty kabli nie słyszysz.

BTW, w kwestii formalnej :)

Włodku, a czy Ty SŁYSZYSZ ciszę, czy też jej nie słyszysz? Czy WIDZISZ ciemność, czy też jej nie widzisz?

BTW, w kwestii formalnej :)

Włodku, a czy Ty SŁYSZYSZ ciszę, czy też jej nie słyszysz? Czy WIDZISZ ciemność, czy też jej nie widzisz?

Oczywiscie mam wszelkie mozliwe przypadłości, ale nie biegam z nimi po całym forum objawiając je we wszystkich mozliwych watkach, zakłucając każda dyskusje tym czego nie słysze i nie widzę.

I to jest problem o którym piszę. Nie skrzywienia, dolegliwosci czy przekonania własne, ale to, jak tym nie zatruć przyjemnosci pisania na forum innym, którzy tych problemów jeszcze nie maja albo maja inne o nich zdanie.

I proszę nie wciągac mnie dalej w doskonale przez wszystkich rozumiany problem.

Gość

(Konto usunięte)

Cześć kochanie, to Ty? Też czytasz Audiostereo? ;-)

Często ważniejsza jest muzykalność i przyjemność z odbioru muzyki .

Ale jak to się ma do jakości? Przecież Hiend to super jakość dźwięku...

Niestety prawidłowych jest niewiele ..a muzyki słuchać się chce ;)

Grzesiu, tak to się gada w zakładce Start ;-)

• Moderatorzy

Fajny kondensator rozruchowy :)

Ty sie śmiej ale te kody rozruchowe zwłaszcza Olejaki calkiem fajnie grają ;-) Zreszta koszt takiego konda to 60-100zl przy "aldjofilskich" niebieskich janztenach, czy scr po 15zl to i tak sa calkiem drogie.

-----------------

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Ty sie śmiej ale te kody rozruchowe zwłaszcza Olejaki calkiem fajnie grają ;-) Zreszta koszt takiego konda to 60-100zl przy "aldjofilskich" niebieskich janztenach, czy scr po 15zl to i tak sa calkiem drogie.

To prawda .

Ale jak to się ma do jakości? Przecież Hiend to super jakość dźwięku...

I przyjemność słuchania . Czy słuchając na żywo ( wyłączając koncerty trash metal itp.) odczuwasz zmęczenie ..no nie ..nawet głośna muzyka akustyczna na żywo nie męczy .

Hi-end to super jakość w połączeniu z muzykalnością . Wyczynowe analityczne systemy są wypaczeniem nadającym się do słuchania dźwięków , ale nie muzyki .

Można też kable testować .

Tak ogólnie :))

A ICELE w Jadis to co jak nie przemysłowe, i co gra?

To prawda .

I przyjemność słuchania . Czy słuchając na żywo ( wyłączając koncerty trash metal itp.) odczuwasz zmęczenie ..no nie ..nawet głośna muzyka akustyczna na żywo nie męczy .

Hi-end to super jakość w połączeniu z muzykalnością . Wyczynowe analityczne systemy są wypaczeniem nadającym się do słuchania dźwięków , ale nie muzyki .

Można też kable testować .

Tak ogólnie :))

Zwłaszcza zasilające hahahaha
Gość

(Konto usunięte)

Czy słuchając na żywo ( wyłączając koncerty trash metal itp.) odczuwasz zmęczenie

Mnie nie męczą...wręcz nakręcają do działania... :-)

Hi-end to super jakość w połączeniu z muzykalnością

Ja po prostu muzykalność opisywaną prze niektórych Panów z tego forum postrzegam jako "gumofilec" ... ale Ty chyba się do takich nie zaliczasz hi hi hi ;-)

nawet głośna muzyka akustyczna na żywo nie męczy

No przecież...

Kwestia gustu

Ukryta Zawartość

Kosztowały 14 tys. w końcu lat 90 tych. Obecnie nie grają dźwiękiem za 3,5 tysiąca, tak jak Sonus Faber Amati nie grają dźwiękiem za 30 tys., a są z 1999 roku. Przetworniki okazały się bardzo dobre. Ty im nie dałeś jakiejkolwiek szansy, nie stworzyłeś im jakichkolwiek znośnych warunków nawet:)

.... nie chodzi o to że nie dałem szans Dali czy nie stworzyłem znośnych warunków...

miałem cztery modele tych kolumn w tym 3 podstawkowe..... warunki miały znośne

....chodzi o to że czas na Dali minął....trza było poznać inne firmy....;-)

Ukryta Zawartość

Szczerze mówiąc ci nie zazdroszczę.

"Sztuka dżewniana" dyfuzyjną zwaną wypiera prawdziwą sztukę:)Wszystko idzie pod sufit. Następny przykład:

Ukryta Zawartość

....chodzi o to że czas na Dali minął....trza było poznać inne firmy....;-)

Tak masz rację. Dali obecny to kompletny syf i trzeba zdobywać nowe pola audiofilskie na których jest jeszcze więcej min niż kiedyś bywało. Ceny obecne są kosmiczne za produkty jakościowo nie zasługujące na taką cenę, choć z tą jakością to różnie i kiedyś bywało. Jak wymontowałem z Alepha 4 gniazdo prądowe, gniazdo bezpiecznikowe i gniazda XLR(Neutrik) to złapałem się za głowę. Toć to były najtańsze śmieci na rynku. Pała dla Nelsona Passa. Zastąpiłem topowymi Furutechami, a gniazdo bezpiecznikowe na srebrzone.

Ukryta Zawartość

Jak wymontowałem z Alepha 4 gniazdo prądowe, gniazdo bezpiecznikowe i gniazda XLR(Neutrik) to złapałem się za głowę. Toć to były najtańsze śmieci na rynku. Pała dla Nelsona Passa. Zastąpiłem topowymi Furutechami, a gniazdo bezpiecznikowe na srebrzone.

Jakie efekty brzmieniowe to przyniosło?

Jakie efekty brzmieniowe to przyniosło?

Typowe efekty dla poprawy sekcji zasilania w "lepszy prąd". Czytelność dźwięku wzrosła, większa przestrzeń, sprężystość basu poprawiła się, ciekawsze wybrzmienia instrumentów. Było warto to zrobić chociaż trochę było zachodu z rozwiercaniem obudowy, bo nie wszystko pasowało.

Jak wymontowałem z Alepha 4 gniazdo prądowe, gniazdo bezpiecznikowe i gniazda XLR(Neutrik) to złapałem się za głowę. Toć to były najtańsze śmieci na rynku. Pała dla Nelsona Passa. Zastąpiłem topowymi Furutechami, a gniazdo bezpiecznikowe na srebrzone.

Bedziesz spal spokojnie teraz:)

Byc moze teraz spisz spokojnie, ale jak bedziesz chcial odsprzedac wzmacniacz to dla kupujacego bedzie "grzebany" a to od razu powoduje znaczny spadek ceny o ile wogole znajdzie sie kupiec ....

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.