Skocz do zawartości
IGNORED

Player z dobrym DSP

cygaret

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, aktualnie słucham na winamp-ie 5.xxx z wtyczką Izotope Ozone. Znacie może lepsze playery z jeszcze lepszym DPS?

Tak aby muzyka jeszcze dźwięczniej/melodyjniej brzmiała? Z jeszcze większym dociążeniem.

Musica curat cor meum et animam meam delenit

https://www.audiostereo.pl/topic/130719-player-z-dobrym-dsp/

>ayran zapewne miał na myśli, że jeśli gmerasz w DSP to zapomnij o bit-perfect, a jeśli nie bit-perfect to nie PC Audio. To samo jak byś pytał o korektor graficzny w High-end :-) Zresztą w Hi-Fi, to też niebezpieczny temat. Ja ostatnio zdecydowałem się dorzucić do JRiver wtyczkę FabFilter Pro-Q 2. Drobna korekcja w postaci lekkiego podbicia okolic 45Hz i stłumienia odrobinę 3000Hz z niewielkim dzwonem, czy jak to tam fachowo się zwie, nie zrujnowało mi dźwięku. No, ale powiadają, że jeśli mam chińskie zabawki to nie usłyszę ani Hi-resów, ani DSD, ani...i tu zamilknę :-)

Pierdolenie kotka za pomocą młotka. Słyszałeś kiedyś dobrze brzmiący komputer z bit-perfect? Ja nie.

Pierwszy lepszy CD player gra o niebo lepiej od kompa. Każdy audiofil to wie.

Ale nie będę tu wywracał tego poglądu do góry jajami.

Peace!!!

• Moderatorzy

A jaki to ten pierwszy lepszy cd player? (ostatnio się za jakimś rozglądam). Marantz cd6005 to już ten pierwszy lepszy? A może ARCAM CD37? Ostatnio mogłem posłuchać u siebie obydwu i ten drugi jeszcze byłby ok (choć nie przekonuje mnie całkowicie do siebie) ale ten pierwszy to raczej startu nie miał.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Pod mój gust nie marantz tylko arcam a już lepiej NAD. Dobry player NAD-a za parę stówek do wyrwania.

Ale nie o tym był temat Seyv abyś mnie sprawdzal

edit: jak spodobał Ci się arcam to ja polece odsłuchac linna majika, powinien Cie pozytywnie zaskoczyć. Sprzęt jest nie do końca znany i za używki można dobra cenę wytargować

• Moderatorzy

Chodzi o to, że dobry dac z dobrym playerem (np. jriver czy jplay) z dobrze przygotowanym kompem na pewno nie zagra gorzej a często dużo lepiej od "pierwszego lepszego cd-playera".

Co do Arcama CD37 to jak dla mnie zbytnio dynamizował dźwięk - tak trochę sztucznie i zabierał dużo detalu (zwłaszcza wybrzmień a nawet brzmień poszczególnych instrumentów) co za kwotę (kilku tysięcy) jaką trzeba za niego zapłacić uważam za niedopuszczalne.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Nie wiem, ja bez DPS nie mogę uzyskać satysfakcjonującego grania. A próbowałem sporo, jrivera, jplay-a, clementine, bit-perfect, wasapi itp. Zmieniałem opampy w dacu na analog device ad825 i burrbrowny kp2111 poprawa zawsze była ale dźwięk w sumie do dupy.

Pewnie to wina po prostu topologii komputera i trzeba by kupić takiego stricte pod audio ale to są już koszta.

A i tak widzę, że zaraz skończę na CD playerze. Dla mnie wystarczający jest NAD 545.

Gość

(Konto usunięte)

Nie wiem, ja bez DPS nie mogę uzyskać satysfakcjonującego grania. A próbowałem sporo, jrivera, jplay-a, clementine, bit-perfect, wasapi itp. Zmieniałem opampy w dacu na analog device ad825 i burrbrowny kp2111 poprawa zawsze była ale dźwięk w sumie do dupy.

Pewnie to wina po prostu topologii komputera i trzeba by kupić takiego stricte pod audio ale to są już koszta.

A i tak widzę, że zaraz skończę na CD playerze. Dla mnie wystarczający jest NAD 545.

Przykład realizacji...

Każda jaką mam, ale trochę sprecyzuję. Barwa jest ok, separacja także, problem to brak wybrzmień i zmian dynamiki. Brak jakby płynności w owej dynamice, nazwał bym to granie płaskie jak stół. Oraz scena tylko między kolumnami, totalny brak efektu znikania kolumn, odrywania się dźwięku. Brak melodyjności ogólnie zwanej.

Włączam DSP i czary mary hokus pokus, dźwięk robi się przestrzenny, muzyka mnie otacza. kolumny znikają. Po prostu gra...

Jak by ktoś nie wierzył albo ma jakiś pomysł jak poprawić granie z PC bez DSP to chętnie posłucham.

Jak ktoś jest z centrum wlkp to zapraszam na odsłuch. Pokaże o co chodzi.

To będzie akustyka, poddasze, regipsy i wełna zabija brzmienie.

Sprawdzę przy okazji w pokoju na dole, sciany cegła i sufit beton.

Bo tak mi to wygląda na brak odbić czy coś.

Może będzie to radykalne ale zamierzam eksperymentalnie zwiększyć pogłos w tym pokoju.

Nie wiem czy skutecznie, ale zastosuje w miejscach pierwszych odbić blachę aluminiową 2mm, takie panele 50x50cm. z 6 sztuk.

Na logikę to teraz cały pokój jest takim kartonem wypełnionym gipsem. To jak to ma grać...

Alternatywnie myślę o ceramice

No i byłem w brico, paczka płytek 39 złotych + taśma dwustronna 60 zyla.

Heh płytki zamontowałem w miejscach pierwszych odbić, efekt jest rewelacyjny.

Coś na wzór lekkiego efektu "hala", wróciło po prostu powietrze w brzmieniu.

DSP w końcu wyłączony :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.