Skocz do zawartości
IGNORED

Tragedyja z ramieniem w tle

Husher

Rekomendowane odpowiedzi

Zbliża się nieubłagalna renowacja moich sr-929, ale jak wszyscy wiemy te sprawy zależą od funduszy. Serwis już znalazłem, ale w końcu sprawy kluczowe jak wymiana elementów zależy od zleceniodawcy, a ze względu małego doświadczenia wole zaczerpnąć języka u bardziej doświadczonych kolegów.

Przechodząc do sedna sprawy po otrzymaniu wigilijnych prezentów postanowiłem skalibrować jeden z gramofonów choć na chwilę, aby posłuchać w końcu na nim choc jednej płyty co wymagało małego przemeblowania w pokoju i rzucenia wszystkiego na biurko, choć czego się nie robi dla hobby. Gdy zacząłem ustawiać ramię poziomo coś za bardzo latało - okazało się ze brakuje 2 śrubek które trzymają sama "tuleje" tylko to żaden problem, jak się okazało po wysunięciu tulei jeden z kabli sygnałowych jest zerwany, samo wysunięcie nie miało prawdopodobnie żadnego wpływu na to, gdyż kabli jest spory zapas a ja robiłem to delikatnie.

Stąd moje pytanie, jakie kable wrzucić do ramienia aby były na przyzwoitym poziomie.

Czy te czardasa wystarcza czy lepiej sięgać po clearaudio superwire. Niestety tylko to widziałem na alledrogo. Może jest jeszcze coś godnego polecenia, co nie kosztuje majątku a się nada?

Wszystkich serdecznie pozdrawiam i życzę wesołych świąt,

Husher

https://www.audiostereo.pl/topic/130850-tragedyja-z-ramieniem-w-tle/

Jest jeszcze opcja tania - czyli lica w bawełnianym oplocie , opcje droższe znasz . Różnicy jakiejś nie stwierdziłem nausznie pomiędzy licą a cardasem na at440 i linn k9. Jednakże nie słuchałem tego na bardzo drogich wkładkach , więc musisz wziąć na to poprawkę . Jeśli nosisz się z zamiarem powieszenia wkładki od 3k w górę , dla spokoju ducha brałbym clear-a .

Dziękuję bardzo za odpowiedź, czy są jakieś alternatywy dla tego clear audio? czy taką poprostu mamy ofertę tych kabelków i innych opcji nie ma?

Na Ebay wystarczy wpisać np Tonearm rewire i parę drucików się pokarze :-)

Jak ma być byle jak to wystarczy byle kabel cardasa, z allegro, ebay, pj-owy czy podobny. Z reguły 5-220zł/kpl czyli 4 przewody 40-50cm.

Jak ma być fest to musi być porządny. Taki to kabel Van den Hul. Alternatywa to zrobienie własnego z cieniutkiego drutu nawojowego. Plusem jest cena, jakość i długość. Minusem to, ze trzeba go zrobić no i nie jest tak ładny.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Czyli kabelek zrobiony z drutu nawojowego jakością będzie przewyższał markowe przewody jak Van Den Hul czy Clearaudio?

i jak one mają się do siebie Van Den Hul>Clearaudio?

Pozdrawiam

Husher

Dawno temu zastąpiłem Van den Hula będącego na standardowym wyposażeniu ramienia SME Cardasem. Postęp byl duży.

Ciepła rozdzielczość bez zmulenia przypisywanego często innym kablom Cardasa

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

O takiego VdH mi chodziło:

Ukryta Zawartość

Czyli kolorowy drut nawojowy.

Clearaudio , SME czy kilka innych marek produkujących/sprzedających gramofony nie produkuje tych kabli - kupują je.

Ukryta Zawartość

dzięki za zainteresowanie, napewno zajrzę do RCM. Ale zadziwia mnie trochę ta opinia o cardasie, wiem że to uznane dobre kable ale żeby coś za 120 zł było lepsze od tego za kilkaset, oczywiście nie twierdzę że to niemożliwe - zdarzają się przewartosciowania ale aż tak. Czy jest jeszcze jakiś "model" tych kabelków cardasa niż te za 120 na allegro.

Pozdrawiam,

Husher

Tego Cardasa nawet nie próbuj porównywać z VdH. Nie ta liga.

Cardas gra jak większość tanich dostepnych kabelków.

VdH odstaje od nich bo to jak pisałem drut nawojowy bez izolacji, tylko w emalii. To jest klucz.

Poza tym Cardasa nie użyjesz tak jak jest w gumie i ekranie tylko musisz/powinieneś go wybebeszyć. Inaczej będzie mocno zakłócona praca ramienia.

Zdaje się że ktoś kiedyś pisał o wykorzystaniu drutu nawojowego z cewki od wkładki MC. Czy to nie Ty Krzysztof?

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Onegdaj. Z cewki przekaźnika, kiedy nie było dostępu do drucików nawojowych cieniuśkich. Ale w dobie dobrobytu są to trza sobie kupić i skręcić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.