Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do Acoustic Energy AE1

Gooral

Rekomendowane odpowiedzi

Do kolumn Acoustic Energy AE 1 szukam odpowiedniego wzmacniacza do 4000 zł, który ociepli i ożywi zestaw, podłączałem Sugdena A21 i uzyskałem o wiele lepszą przestrzeń, barwę. Jakie inne wzmacaniacze byłyby odpowiednie?

https://www.audiostereo.pl/topic/13093-wzmacniacz-do-acoustic-energy-ae1/

To sa AE Aegis One chyba te najprostsze podstawkowce sprzed 4 lat, myslalem o Creeku, mialem tez okazje kupic Pliniusa 8100 (okazyjnie), a ile kosztuje ten Creek (nowy) oraz jaki masz dżwięk tzn czy melodyjny bardziej bo AE sa za bardzo neutralne a szukam ciepla i ladnej góry.

• Redaktorzy

Gooral - nie AE Aegis One tylko AE 1. To "troszkę" inny pułap zarówno brzmieniowy jak i kwotowy.

[obrazekLUKASZ-213321_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

Są trzy kolumienki tej firmy które mogą być mylone z uwag na nazwę:

- AE 1

- AE 100

- AE Aegis One

Ceny układają się mniej więcej w kolejności 6000 - 1500 - 1000 PLN.

• Redaktorzy

Gooral - a co oprócz Sudgena do nich podpinałeś? Choć jeśli masz Aegisy i 4kzł to sugerowałbym sprzedanie posiadanych skrzynek, zakup AE1 (patrz ogłoszenia) i następnie dobór porządnego wzmaka.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

uzupełnij najpierw "O mnie" odnośnie pozostałych komponentów, pomieszczenia i preferencji muzycznych. 66-ka AE1 nie pociągnie, ale z AE 100 będzie lepiej i jeszcze sporo pieniędzy zostanie, choć osobiście preferowałbym AE1 i do tego np. Naima, lub dzielonego Sound Projecta.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Kryspin, które AE1 czy Aegis One, bo dowiedziałem sie ze nie należy pisać AE1 o tych Aegis Jeden(One), Jeżeli chodzi o Aegis One są neutralne bez wyostrzeń, super średnica jak na te klasą, bas mały ale dobrze prowadzony, w sumie mogłoby być go więcej, to jest raczej szkoła angielska - dużo środka.

W prawdzie pytanie nie było skierowane do mnie, ale słuchałem wielokrotnie monitorków kolegi pal55 i nie powiem żeby one miały mało basu. Może do dużych składów orkiestrowych to nie to, ale niejednego zaskoczą potęgą i klasą brzmienia. Według mnie to są naprawdę niesamowite kolumienki.

• Redaktorzy

Gooral - Dynki są OK, z 66-ka może być trochę za miękko, ale de gustibus....

Kryspin - fizyki generalnie nie można oszukać, ale AE potrafi stworzyć niezwykle realistyczną iluzję, że tak dana płyta po prostu powinna brzmieć. Słuchasz i nie zauważasz ich ograniczeń.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Zawsze te kolumnienki chciałem mieć, od kiedy bardzo dawno temu usłyszałem je u kolegi.

Byłem wtedy kompletnie zielony i z brzmienia zapamiętałem niewiele, poza tym, że zrobiły na mnie ogromne wrażenie.

Czytałem chyba w hi-fi opinię: „basu nie stwierdzono” stąd moje pytanie.

I od razu zadam kolejne, czy zagrają razem z Rotelem RA-01 ?. Dużych orkiestr nie słucham, raczej małe składy jazzowe i połączenia jazzu z innymi gatunkami, rock, blues, elektronika.

• Redaktorzy

Gooral -Kryspinowi chodzi o AE1 a nie Aegis One, co zreszta kilka postów wyżej napisał. To tak jakby porównywać Renówkę Twingo z co najmniej z Laguną (Vel Satis to byłaby lekka przesada)

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Tak, dokładnie chodzi o AE 1, którego tematem są w tym wątku, który jak widzę powstał przez pomyłkę.

Pytania kieruję do wszystkich czytających, mających wiedzę na ten temat.

Nie przeszukiwałem forum jeszcze pod tym kątem, bo na ewentualny zakup takich kolumn muszę niestety poczekać, a nie chcę się "napalić" zbyt nadto. :)

Ot przy okazji, właśnie tego wątku zapytałem o ten istniejący bądź nieistniejący, bas.

hmmm jak napisalem wyzej AE 1 Ref II potrafily czarowac juz ze slabym Creekiem 4330 (slabym mocowo). Ale im lepszy wzmak do nich podpinalem tym wiecej pokazywaly. Jesli masz pokoj ok 15m i nie przewidujesz zmiany pokoju na wiekszy to AE 1 sa glosnikami, ktore moga zostac na dlugo, a tylko reszte zestawu mozesz wymieniac na coraz lepsze klocki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.