Skocz do zawartości
IGNORED

Moc wzmacniacza a jego znaczenie dla odbioru

Hemisys

Rekomendowane odpowiedzi

..oraz lepszy wzmacniacz mniejszej mocy.. niż słabszy większej mocy.. tak ogólnie..:)

No niby tak... dopoki nie sprobujesz dac czadu Bolt Throwerem majac do dyspozycji 2x20.

A ogolnie to sprawe trzeba rozpatrywac od d... strony: najpierw wybrac kolumny, ktore wypelnia dzwiekiem pomieszczenie, a pozniej wzmacniacz, ktory je napedzi. Nalezy tutaj zaznaczyc, ze do uzyskania tej samej glosnosci z kolumn o skutecznosci mniejszej o 3db potrzeba bedzie 2x wiecej mocy.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Nalezy tutaj zaznaczyc, ze do uzyskania tej samej glosnosci z kolumn o skutecznosci mniejszej o 3db potrzeba bedzie 2x wiecej mocy.

I od tego trzeba było zacząć ten wątek tj. od skuteczności kolumn a nie od mocy wzmacniacza, która się ma nijak do rzeczywistości. Przypominam też o takiej mało eksponowanej zależności, że aby zwiększyć poziom ciśnienia akustycznego dwukrotnie należy zwiększyć 10-krotnie moc wzmacniacza. Stąd wniosek, że różnica pomiędzy wzmacniaczem 10W a 100W jest niewielka ale różnica między kolumnami o efektywności 84 dB/m a 92 dB/m jest kolosalna i ten parametr należy pierwszorzędnie rozpatrywać przy wyborze wzmacniacza.

Zaczac to trzeba od zredukowania "mocy" kolumn przez ich efektywnosc aby ocenic, czy beda potrafily wystarczajaco glosno zagrac. A moc wznacniacza nalezy dobrac juz do "mocy" kolumn, jak na moj gust obie wartosci powinny byc zblizone.

Zaczac to trzeba od zredukowania "mocy" kolumn przez ich efektywnosc aby ocenic, czy beda potrafily wystarczajaco glosno zagrac. A moc wznacniacza nalezy dobrac juz do "mocy" kolumn, jak na moj gust obie wartosci powinny byc zblizone.

Szymon, współcześnie Marantz tak naprawdę zaczyna się od PM8003/8004/KI Pearl Lite/8005.

I dopiero wtedy ważne staje się źródło.

A kolumny dobierzesz do pomieszczenia.

PS. Albo ja mam sklerozę, albo nie podałeś swojego metrażu. Może być na PW.

No niby tak... dopoki nie sprobujesz dac czadu Bolt Throwerem majac do dyspozycji 2x20.

A ogolnie to sprawe trzeba rozpatrywac od d... strony: najpierw wybrac kolumny, ktore wypelnia dzwiekiem pomieszczenie, a pozniej wzmacniacz, ktory je napedzi. Nalezy tutaj zaznaczyc, ze do uzyskania tej samej glosnosci z kolumn o skutecznosci mniejszej o 3db potrzeba bedzie 2x wiecej mocy.

szymon1977 ma w pełni rację, zapominacie o skuteczności kolumn, ten sam wzmak może "grać słabiej" przy mniejszej skuteczności kolumn i odwrotnie, dla przykładu kolumna 60 W/93db zagra głośniej niż 150W/86dB przy tej samej mocy wzmaka, nawet jeśli rozkręcimy głośność na full i będą pracować na swoich nominalnych wartościach czyli 60 i 150 W.

Te tannoye mają słabą skuteczność (87dB) więc potrzebujesz wzmaka o większej mocy.

• 5 tygodni później...

Juz raz meczyłem bułę na ten temat, moge juz wystepowac jako "Samozwanczy ekspert forumowy"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A ja miałem porównanie dwóch amplitunerów: Panasonica 5.1 i Yamahy stereo. Były całkowicie różne: Panas na przedzie miał 120 W, Yama- 50W. Porównywałem na tych samych, mało wymagających prądowo kolumnach (8ohm).

O ile Panas w sumie radził sobie dobrze, to (2x droższa na starcie) Yama pokazała mu, jak należy grać- poprawa była w kilku istotnych aspektach, zwłaszcza w przestrzenności dźwięku, obraz dźwiękowy wychylił się nawet poza szerokość bazy. Oczywiście poprawił się też impuls i przejrzystość, rozwiała się mgiełka spowijająca "scenę".

Jednak i Panas miał plusa, gorzej zrealizowane nagrania były łatwiejsze do przełknięcia, natomiast Yama zmusza mnie do wymiany kilku płyt na inne wydania lub upchnięcie ich na dno szuflady.

Wniosek- moc NIE JEST PARAMETREM JAKOŚCIOWYM, tylko ilościowym.

Bez mocy nie da sie uzyskac duzo niskiego basu. Ale bez mocy da sie uzyskac wszystko poza duza iloscia niskiego basu.

Czyli ilość. Z drugiej strony, nadmierna ilość niskiego basu, wcale nie poprawia jakości dźwięku, może wręcz spieprzyć odbiór dźwięku, zaburzając równowagę tonalną.

MOC =/= JAKOŚĆ

MOC =/= JAKOŚĆ

Tak, ale:

BRAK MOCY = BRAK JAKOŚCI

...chyba, ze ktos zadowoli sie wysokiej jakosci srednimi i wysokimi z dodatkiem popierdywania zamiast basu. No i przy delikatnych kawalkach bez mocy jakos sie obejdzie.

Ciekawostka w temacie. Wyciąg z instrukcji jednych z topowych kolumn Dynaudio ( cena ok. 200 tys. zł), gdzie rekomendowaną minimalną moc wzmacniacza podaje się w zależności od miejsca odsłuchu:

Technical Specifications Evidence Platinum

Sensitivity (2.83 V/1 m) 89 dB

Recommended min. Amp. Power Listening distance: 3 m 20 watts (4 ohm)

5 m 60 watts (4 ohm)

7 m 120 watts (4 ohm)

10 m 250 watts (4 ohm)

IEC Long Term Power Handling 550 watts

Impedance nominal 4 ohm

Frequency Range (+/- 3 dB) 28-25000 Hz

Bass Principle Bass-Reflex, rear-ported

Bass Port Resonance Frequency 27 Hz

Crossover slope 6dB/octave

Weight 115 kg

Dimensions (W x H x D) 210/390 × 1940 × 510 mm (8.3/15.4 × 76.4 × 20.1 in)

Connection CE-comp. WBT NextGen™, gold-plated pure copper

R

Ale w treści o mocy wzmacniacza ostrzeżenie:

8.1 Choosing the right amplifier

Due to the advanced loudspeaker design and the excellent technology the Evidence

Platinum can be driven with a wide range of amplifiers. With a high quality amplifier,

delivering clean and undistorted signals, the speaker can achieve very high volume

levels without any compromises in sound quality. However, attention must be given to

amplifiers with very low power and adjustable tone controls or loudness switches. These

types may soon overreach their own performance limits and may send distorted output

signals to the speakers, compromising even the highest quality loudspeaker. Any damage

caused under such circumstances is not covered by the Dynaudio warranty and is

easily avoided in the first place by consulting your Dynaudio dealer for advice regarding

the choice of amplifier, or you may contact Dynaudio.

CAUTION Distorted or too high output signals

Distorted output signals from too weak, defective or overloaded

amplifiers may damage the loudspeakers. Use high quality ampli-

fiers only and run loudspeakers and amplifiers within specified

power ratings. To avoid too high output signals, check volume level

before switching your amplifier on.

Z tym, że są to kolumny potężne i te wystarczające 20 W przy 4ohm i odsłuchu z 3 m zadziwia, a firma poważna i raczej głupot nie pisze.

...te wystarczające 20 W przy 4ohm i odsłuchu z 3 m zadziwia...

Jak ktoś nie odczuwa potrzeby zrobić w domu death metalowego koncertu czy techno party to w zupełności wystarczy.

Luz ;)

No to jest minimum na małe podłogówki :)

Daj rysunki i zdjęcia, bo bez tego to trochę jednak trudno.

Tak przy okazji - wstawiłem małe podłogówki do 9m2 i jest dużo lepiej niż z Tannoy M2 w kwestii reprodukcji basu. Ot zależy od kolumn

Co do samego tematu - jeżeli kolumny wysokoefektywne to nie potrzeba wiele mocy. W domu odsłuchuję małych monitorków o skuteczności 90db zasilanych małym amplitunerkiem Nakamichi. Na godzinie 9 jest już tak głośno, że nie potrzeba więcej. Gra pełnym pasmem.

Zauważyłem natomiast, jeżeli ktoś chce słuchać po cichu, bez wsparcia loduness, o dziwo mocniejsze wzmacniacze wypadają lepiej. 100W Yamahą zasilałem Tannoy M2 i nawet przy niskich głośnościach dźwięk był naprawdę w porządku. Próbowałem z tym samym Nakamichi i klapa.

Bez mocy nie da sie uzyskac duzo niskiego basu. Ale bez mocy da sie uzyskac wszystko poza duza iloscia niskiego basu.

No to tu nie do końca. Co z lampami o mocy 6w?

Ciekawostka w temacie. Wyciąg z instrukcji jednych z topowych kolumn Dynaudio ( cena ok. 200 tys. zł), gdzie rekomendowaną minimalną moc wzmacniacza podaje się w zależności od miejsca odsłuchu:

Technical Specifications Evidence Platinum

Sensitivity (2.83 V/1 m) 89 dB

Recommended min. Amp. Power Listening distance: 3 m 20 watts (4 ohm)

5 m 60 watts (4 ohm)

7 m 120 watts (4 ohm)

10 m 250 watts (4 ohm)

IEC Long Term Power Handling 550 watts

Impedance nominal 4 ohm

Frequency Range (+/- 3 dB) 28-25000 Hz

Bass Principle Bass-Reflex, rear-ported

Bass Port Resonance Frequency 27 Hz

Crossover slope 6dB/octave

Weight 115 kg

Dimensions (W x H x D) 210/390 × 1940 × 510 mm (8.3/15.4 × 76.4 × 20.1 in)

Connection CE-comp. WBT NextGen™, gold-plated pure copper

R

Ale w treści o mocy wzmacniacza ostrzeżenie:

8.1 Choosing the right amplifier

Due to the advanced loudspeaker design and the excellent technology the Evidence

Platinum can be driven with a wide range of amplifiers. With a high quality amplifier,

delivering clean and undistorted signals, the speaker can achieve very high volume

levels without any compromises in sound quality. However, attention must be given to

amplifiers with very low power and adjustable tone controls or loudness switches. These

types may soon overreach their own performance limits and may send distorted output

signals to the speakers, compromising even the highest quality loudspeaker. Any damage

caused under such circumstances is not covered by the Dynaudio warranty and is

easily avoided in the first place by consulting your Dynaudio dealer for advice regarding

the choice of amplifier, or you may contact Dynaudio.

CAUTION Distorted or too high output signals

Distorted output signals from too weak, defective or overloaded

amplifiers may damage the loudspeakers. Use high quality ampli-

fiers only and run loudspeakers and amplifiers within specified

power ratings. To avoid too high output signals, check volume level

before switching your amplifier on.

Z tym, że są to kolumny potężne i te wystarczające 20 W przy 4ohm i odsłuchu z 3 m zadziwia, a firma poważna i raczej głupot nie pisze.

Czyli jeśli słuchasz z 4 m 20w wzmacniacz wystarcza. Trochę jednak piszą głupot. Bo tu jest określone ile musi mieć wzmacniacz aby osiągnąć pożądane ciśnienie akustyczne a nie prawidłowe występowanie kolumn

Tak przy okazji - wstawiłem małe podłogówki do 9m2 i jest dużo lepiej niż z Tannoy M2 w kwestii reprodukcji basu. Ot zależy od kolumn

Co do samego tematu - jeżeli kolumny wysokoefektywne to nie potrzeba wiele mocy. W domu odsłuchuję małych monitorków o skuteczności 90db zasilanych małym amplitunerkiem Nakamichi. Na godzinie 9 jest już tak głośno, że nie potrzeba więcej. Gra pełnym pasmem.

Zauważyłem natomiast, jeżeli ktoś chce słuchać po cichu, bez wsparcia loduness, o dziwo mocniejsze wzmacniacze wypadają lepiej. 100W Yamahą zasilałem Tannoy M2 i nawet przy niskich głośnościach dźwięk był naprawdę w porządku. Próbowałem z tym samym Nakamichi i klapa.

Zgadzam się

No to tu nie do końca. Co z lampami o mocy 6w?

Nie wiem. Było to w "Audio mitach" logicznie wyjaśnione - przeczytałem, zrozumiałem i zapomniałem bo zagadnienie mnie nie bardzo interesuje. To znaczy coś mi tam w głowie z tego zostało, ale opiszę tylko z grubsza bo obawiam się, że wnikając w szczegóły zamotać mogę. Chodziło mniej więcej o to, że lampa o mocy 6W potrafi powyżej 6W zagrać wprawdzie ze zniekształceniami, ale nadal całkiem nieźle, a w dodatku są to zniekształcenia odbierane jako przyjemny dla ucha charakter lampowy wzmacniacza i nie niszczące głośników. Natomiast wzmacniacz nielampowy jak się powyżej 50W zesra to nie dość, że słuchać się tego nie da to jeszcze spali głośniki. Ale odnoszę wrażenie, że dyskusja lamp nie dotyczy.

pewien znany japonski guru, powiedzial by male kolumny z mocnym piecem łaczyc, a duze podlogowki z slabym piecem zestawiac

Ten od marantza? :)

Szymon chyba jednak nie o to chodzi. Bo taka lampa mimo że przekroczy 6w to dojdzie to ilu? Maks 12w?

Gurowi się coś potentegowało ;-)

Łatwiej trzepać pierdziawką wielkości spodka od filiżanki, to i wzmacniacz wystarczy mniejszy. Zakładając moc wzm. = mocy kolumn, to taka 13-ka ma nie więcej jak 40W RMS, jak to się ma do podłogówek na 25, czy 2x20cm? Tam i 150-200 W ma co robić.

Szymon chyba jednak nie o to chodzi. Bo taka lampa mimo że przekroczy 6w to dojdzie to ilu? Maks 12w?

Nie wiem, o czym już wspomniałem. Ale rzecz w tym, że wzmacniacz lampowy o mocy 20W jak przyjdzie mu zagrać 21W to spali Ci kolumny, a jak lampowemu o mocy 6W przyjdzie zagrać 21W to kolumn nie spali, a zniekształcenia zostaną odebrane jako audiofilski charakter dźwięku.

Nie jest to pierwszy przypadek jak pojedynczy parametr fizyczny nie odzwierciedla nie tylko całości zjawiska ale i jego subiektywnego odbioru przez ucho ludzkie. Bo widzisz te 6W wzmacniacza lampowego i 20W nielampowego określa tylko najmocniejszy sygnał jaki wzmacniacz może bez zniekształceń wytworzyć. Nie określa natomiast co się powyżej tych 6W czy 20W stanie. W przypadku wzmacniacza lampowego będzie fajnie, w przypadku nielampowego katastrofa.

PS. Szukam pracy, zatrudnisz mnie w swoim salonie jako specjalista do zadań specjalnych, czy jeszcze masz jakieś pytania?

Ups... poprawiłem.

-----

Nie wiem, o czym już wspomniałem. Ale rzecz w tym, że wzmacniacz NIELAMPOWY o mocy 20W jak przyjdzie mu zagrać 21W to spali Ci kolumny, a jak lampowemu o mocy 6W przyjdzie zagrać 21W to kolumn nie spali, a zniekształcenia zostaną odebrane jako audiofilski charakter dźwięku.

Nie jest to pierwszy przypadek jak pojedynczy parametr fizyczny nie odzwierciedla nie tylko całości zjawiska ale i jego subiektywnego odbioru przez ucho ludzkie. Bo widzisz te 6W wzmacniacza lampowego i 20W nielampowego określa tylko najmocniejszy sygnał jaki wzmacniacz może bez zniekształceń wytworzyć. Nie określa natomiast co się powyżej tych 6W czy 20W stanie. W przypadku wzmacniacza lampowego będzie fajnie, w przypadku nielampowego katastrofa.

PS. Szukam pracy, zatrudnisz mnie w swoim salonie jako specjalista do zadań specjalnych, czy jeszcze masz jakieś pytania?

Ludzie mają poważne problemy przesterami w lampach

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.