Skocz do zawartości
IGNORED

Tidal master-quality

gg

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie laptop pracuje cały dzień bo to przecież forum czytać trzeba non stop. Dysk SSD załatwia sprawę powolnego startu. Ja łapie się na tym że lubię skakać po płytach dlatego raz leci muzyka filmowa metal s za chwilę klasyka i dla mnie właśnie laptop to wspaniała wygoda.

Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy.

No tylko u mnie jakbym w salonie jeszcze laptopa rozwalił na środku to by mnie żona zjadła chyba. A ciągnąć 5 metrów kabla od miejsca gdzie stoi laptop też nie bardzo dlatego wolę takie rozwiązanie

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

zainstalowac USB audio Player pro który obsługuje Tidala w wersji master

Zainstalowałem USB audio Player pro na tablecie z Androidem. Ale nie mam w tym programie zakładki Masters.

W jaki sposób można obsługiwać Tidala w wersji master?

Jest Lossless. Albumy master musisz wyszukać na aplikacji w PC i dodać do ulubionych. Będą widoczne w USB audio Player.

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

Jak Ci wychodzi max. 48khz to znaczy, że apka nie ma dekodera MQA.

Nie wiem, przestałem się tym interesować ale dekoder ma np. Audirvana na maka, miał mieć Roon i Ammara.

Apka rozumiem, że jest darmowa?

Jeżeli tak to napewno nie ma programowego dekodowania pierwszej warstwy MQA bo za to płaci się licencję.

Druga warstwa dekodowana może być jedynie w firmware DACa.

Z pierwszej warstwy masz max 192kHz (jeżeli album jest tak nagrany) a z drugiej max. 384.

Apka jest płatna. Pisałem do supportu i tak mi odpisali "Thank you for contacting us. The app cannot know whether a track is MQA enabled or not, but if you enable bit-perfect, then it will pass on the stream unaltered to be decoded by MQA-capable DACs, such as the Meridian Explorer 2."

Skoro pokazuje 48khz a nie 44khz jak zwykły plik flac, to znaczy że apka zdekodowała pierwsza warstwę MQA a że mój DAC nie dekoduje drugiej to pokazuje połowę 96khz z tego albumu

Z tej odpowiedzi wynika, że jeśli aplikacja zapewnia bit-perfect to strumień można zdekodować przez zewnętrzny DAC z obsługą MQA.

Zatem USB Audio Player PRO nie dekoduje Tidala Master.

Dokładnie tak. Nie ma dekodera bo dekoder rozpoznaje MQA. Będzie max. 48khz.

To właściwie za co się płaci? :)

Skoro pokazuje 48khz a nie 44khz jak zwykły plik flac, to znaczy że apka zdekodowała pierwsza warstwę MQA a że mój DAC nie dekoduje drugiej to pokazuje połowę 96khz z tego albumu

Nieprawda. Nie zdekodowala niczego.

Gdyby zdekodowala miałbyś 96khz.

Swoją drogą trafił mi się jakiś polski album w hires bodaj 96khz właśnie wogole bez MQA. To nie jest reguła, że Tidal daje 16/44.1. Czasem daje więcej nawet bez MQA.

Czy możesz napisać jaki to album?

No właśnie, jaki to album? swoją drogą trochę nie fair że kodują w MQA, za co w końcu płacę? Wymuszają kupno DAC-a konkretnej firmy, no bo aplikacja desktopowa też nie dekoduje w pełni MQA. No ale w sumie nie ma co narzekać za bardzo bo juz sama muzyka beztsratna czy te 48khz daje dobrą jakość.

No właśnie, jaki to album? swoją drogą trochę nie fair że kodują w MQA, za co w końcu płacę? Wymuszają kupno DAC-a konkretnej firmy, no bo aplikacja desktopowa też nie dekoduje w pełni MQA. No ale w sumie nie ma co narzekać za bardzo bo juz sama muzyka beztsratna czy te 48khz daje dobrą jakość.

No nie do końca :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

No nie do końca :)

Ukryta Zawartość

Ale dalej nic nie wiadomo bo "Albumy HD dostępne z poziomu komputera na iPhone 6S są downgrade'owane do 16 bit/44,1 kHz" Skoro są downgradowane to dlaczego mam 48khz a nie 44.1khz? Inne albumy nie HD, mają 44.1khz.

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Jak wyszukujecie pliki w zakładce Masters? Jest opcja szukania tylko w tej zakładce?

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

• 2 tygodnie później...

Przy tytule albumu danego wykonawcy jest litera "M" to wtedy wiadomo że album jest w wersji masters. Możesz też poprzez wyszukiwarkę znaleźć albumy w tej wersji.

Też nagrywam z Tidala na minidisc niestety stratnie (na szczęście nie słyszę różnicy). Jak chcesz bezstratnie to chyba MZ-RH1 da radę ale płyty Hi-MD drogie są.

Sony TA-FA777ES/ Sony MDS-JA555ES / Sony MDS-JA333ES / Sony ST-D777ES / Sony CDP-XA555ES / Sony CDP-CA80ES / SONY SEQ-333ES / Heco Music Style 900 / Heco Phalanx 302A / Audiolab M-DAC / Onkyo X-B7 / Onkyo D-N9BX/ Aiwa ADN-1 / Sansui SE-88

Ukryta Zawartość

Korci mnie okropnie. hehe

te minidisc`ki i tak wychodzi taniej niż kupno płyty CD a na MD nagram te utwory co chcę.

Ciekawe jak sony z górnej półki, MD. czy cena serii ES pokaże coś wiecej z tego formatu "akustycznie"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jesli dobrze to rozumiem to w PC program zamieni sygnał z np. płyty CD na ATRAC 3+

potem przegrywam na minidisc i słucham w "lepszej" jakości

Ukryta Zawartość

Płyta Hi-MD to koszt 80 zł, a standardowa to 15 zł. Chodzi o to żeby nie nagrywać w formacie ATRAC, który jest formatem stratnym tylko bezstratnie i to umożliwia np. wspomniany MZ-RH1. Na standardową płytę MD też można nagrać bezstratne ale wejdzie tylko 28 minut.

Seria QS i ES gra bardzo dobrze.

Sony TA-FA777ES/ Sony MDS-JA555ES / Sony MDS-JA333ES / Sony ST-D777ES / Sony CDP-XA555ES / Sony CDP-CA80ES / SONY SEQ-333ES / Heco Music Style 900 / Heco Phalanx 302A / Audiolab M-DAC / Onkyo X-B7 / Onkyo D-N9BX/ Aiwa ADN-1 / Sansui SE-88

hmm. patrząc na ceny i ogarniając temat to zostanę przy MD150. Ogólnie to nie jest z nim aż tak żle, mam suba i jest nastawiony na odcięcie 50Hz a i tak czasami muszę go ściszyć. (nagrane z PC na MD przez TOSLINK z osobnej karty dzwiękowej w kompie) Ale jak by sie znalazła okazja do wyrwania jakiś top model Sony z ebay`a to chyba skorzystam. Jeszcze kaseciak zostaje hehe

W przypadku zmiany minidisca polecam jakiś model z wyjściem na klawiaturę wtedy łatwiej będzie opisywać płyty ewentualnie poprzez komputer za pomocą SonicStage wtedy minidisc musi mieć gniazdo USB.

czyli ten byłby dobry

Ukryta Zawartość

używka

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zdecydowanie tak. Cena trochę wysoka można znaleźć taniej.

Kupowałem MD w Anglii i nie było problemów. Czasem długo idzie.

Są przejściówki USB-PS/2 więc zakup klawiatury nie jest konieczny. Z przejściówką nawet lepiej bo nie zniszczysz gniazda jak często będziesz podłączał klawiaturę.

Przycisków "F" na klawiaturze można używać tak jakbyś używał przycisków minidyska.

Ewentualnie możesz też kupić klawiaturę bezprzewodową, na serwisie aukcyjnym widziałem ostatnio za 250 zł.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.