Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz stereo dla Dali Zensor 7

kamil1920

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Niedawno zapytałem o opinie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Po przemyśleniu, zwiększyłem budżet i zamówiłem nowe kolumny Dali Zensor 7 za cenę 2800zł.

Zastanawiam się nad wzmacniaczem stereo dla tych głośników. Mój jedyny typ to Denon PMA-720AE.

Chciałbym wydać kwotę ok 1000zł (jeśli będzie warto dołożyć, to rozważę droższe opcje).

Aktualne źródło dźwięku to telewizor (smart tv), więc z tym denonem, jedynie jack wchodzi w grę.

Może są na rynku jakieś alternatywy z wbudowanym DAC'iem?

Jak dużo stracę na jakości przy jacku i muzyce z YouTube?

Pozdrawiam

Kamil

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/131064-wzmacniacz-stereo-dla-dali-zensor-7/

Witam , Dali zensor 7 na pewno są miło grającymi paczkami jak na swoją cenę więc powinieneś być zadowolony.

Sam na nich gram i na chwilę obecną jest ok , wiadomo zawsze można lepiej tylko te fundusze.

Wracając do twojego pytania.Do 1 tys zł raczej nie pchaj się w sprzęt nowy.Nie kupisz nic co w miarę da rozwinąć

skrzydła twoim kolumnom.Z używek nie pamiętających bolka jako prezydenta polecił bym Music hall a35.2 sam na nim gram i jest przednie.Ponieważ jako źródło masz tv (niestety marny pomysł) możesz pomyśleć o wzmacniaczu z wbudowanym dac (w innym wypadku czeka cię kupno tego urządzenia osobno niestety)

Tutaj przychodzą mi 2 propozycję Marantz 6005 lub nad 356 bee z dac.Oba wzmacniacze są wysprzedawane

bo weszły nowsze serie a i używki powinno się taniej kupić.Jak nie przeszkadza Ci sprzęt stary to oczywiście

mogę polecić coś z sony es.W zestawieniu z dali gra to na prawdę przednie jak dla mnie.

Może Yamaha A-S501 jest na alle za 1000zł i ma wej cyfrowe, wszystko kwestia brzmienia czy spasuje ze starszych polecam audiolab 8000A lub S i do tego dac.

"Jak dużo stracę na jakości przy jacku i muzyce z YouTube? "

Zależy od indywidualnych oczekiwań i kompromisów dla jednych będzie to dużo dla innych na granicy akceptacji ale też lepsze źródło sygnału będzie konieczne by uzyskać lepszą jakość.

Jak najbardziej NAD 356 tylko droższy ale może warto dołożyć.

♪ ♪ ♫  ♪  Najważniejsza jest muzyka i przyjemność jej słuchania  ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ 

Trochę czytałem o Marantz pm 6005. Używka w cenie 1400

Ukryta Zawartość

Warto dołożyć do używki, w porównaniu z nowym Denonem?

Chciałbym zaznaczyć, że przesiadam się z głośników komputerowych Microlab Solo 7c, więc moje oczekiwania nie są wygórowane.

Dzięki za komentarze!

Ukryta Zawartość

ten marantz na pewno będzie lepszy od denona.Tylko co mnie martwi w tym ogłoszeniu.Pomijam kolor srebrny

osobiście wolę czarny:) ale brak paragonu i gwarancji,bez tego pozostaje tylko wierzyć sprzedającemu że kupił go w marcu bo tak na prawdę nie da się tego udowodnić.Napisz np do tego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (klienta nie znam z aukcją nie mam nic wspólnego , żadnym naganiaczem nie jestem) i zapytaj czy ma wszystko i będziesz wiedział czy rok użytkuję.Odnośnie tego z olx przypomniała mi się sytuacja jak kiedyś dawno temu kolega sprzedawał amplituner grundiga który cały czas mu się psuł , non stop na gwarancji w końcu mu naprawili po 6 razie ale sprzedał bez gwarancji mimo że jeszcze trwała bo w bloczku już miejsca nie było na pieczątki a trzeba było by uprzedzić wcześniej że problemy były.

Ukryta Zawartość

Lub pomyśl jeszcze o tym , niestety bez dac ale ten osobno można zawsze kupić w przyszłości.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pomyślę nad zakupem Marantz za 1699 jeśli faktycznie warto dołożyć. Tylko zastanawia mnie moc 2x45W 4ohm vs Denon 2x85W 8ohm. Czy Marantz da radę napędzie je w pokoju 20mkw?

Da rade napedzic i bedzie fajniejszym wyborem od tego denona 720. Marantz 6005 z dali zensor 7 gra bardzo ladnie, a same zensor ciezko nie lubic bo to bardzo milo i muzykalnie grajace kolumny, zwlaszcza wokale czaruja. Mialem zensor 3 z denonem 720 i ten denon poszedl w swiat po 2 miesiacach a dzien, kiedy go sprzedalem dal mi wiecej radosci niz dzien gdy go wypakowywalem hah. Ps. Denon 720 nie jest zadnym demonem wydajnosci! Nie patrz na jego recenzje, gdzie pisza, ze jest rockowym potworem hehe.

-Salva Mea-

Obsłuchiwałem zensor 5 z denonem i było ok, takie granie średnicą i dołem. Marantz podobnie tylko bardziej mułowato - nie mój gust. Sam mam zensor 7 z onkyo tx-8050 i jest jakby więcej powietrza ale samo brzmienie też takie raczej pod Dido, Sade, Diana Krall niż metal/rock. To czego teraz szukam i nie mogę znaleźć to wzmacniacz tak do 2-2,5 tyś który by sprawił że dźwięk oderwie się od kolumn. Generalnie uważam te paczki za jeden z lepszych wyborów do takiej spokojniejszej muzy w budżecie do 3tyś. za nowe.

Do 1tyś zł szukałbym a-9050, może jakiś cambridge audio - słuchałem z 640a i też źle nie było ale ja wolę takie chłodniejsze brzmienie. Nie polecam nada i music hall bo niestety nie miałem okazji ich słuchać ale z opinii na forach podejrzewam, że też źle nie będzie;)

Dali zensor ma taki bas jaki ma i nie jest on ich atutem. Do rocka i metalu sa lepsze kolumny w tej cenie ale nie beda mialy takiej urzekajacej srednicy i bardzo ladnej gory. Jak zawsze czegos brakuje... Osobiscie staralbym sie maksymalnie wykorzystac mocne strony zensorow niz kombinowac jak zmienic charakter ich basu bo to nic nie da, moim zdaniem. Polaczenie zensor 3 z danonkiem 720 to dopiero zamulenie....Marantz zdecydowanie fajniejszy!

-Salva Mea-

Przy wyborze marantz 6005 vs denon 720 to też brałbym marantza. Denona wybrałbym gdyby porównywać tą samą półkę cenową czyli raczej marantz 5005. Chociaż różnice między tymi wzmacniaczami to nie jest jakaś przepaść - granie podobne. Różnica to raczej gdyby porównywać te wzmacniacze właśnie z onkyo / cambridge audio.

Wbudowany DAC mnie wystarczająco przekonuje. Stylistyka mi odpowiada, a o dźwięku już się naczytałem dużo pozytywnych opinii, więc się dłużej nie zastanawiam. Denon odpadł.

Dzięki za zainteresowanie!

To skoro sprawa jasna to może komuś udało się wyciągnąć więcej z tych paczek - zależy mi na wzmacniaczu z którym kolumny zaczną znikać. Dobra przestrzenność dźwięku i muzykalność. Raczej tranzystor tylko który? :)

Propozycji może być i milion, tylko czy znajdziesz to na rynku wtórnym.

Popatrz co jest w Twojej okolicy i pytaj, czy możesz odsłuchać u siebie.

Ukryta Zawartość

ciekawie wygląda Yamaha za 1200

co do źródła poczytaj o Raspberry. Możesz mieć i przyzwoity DAC i Streamer. Też podłączysz pod tv.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To skoro sprawa jasna to może komuś udało się wyciągnąć więcej z tych paczek - zależy mi na wzmacniaczu z którym kolumny zaczną znikać. Dobra przestrzenność dźwięku i muzykalność. Raczej tranzystor tylko który? :)

Mialem Zensor 7.

Niestety zupelnie znikac to one nie bede.

Po prostu to nie ta klasa kolumn. Najlepiej znikaja dobre monitory ale takie beda drozsze od zensorow.

W swojej cenie zensor 7 to dobre kolumny .

Do Zensorow posluchalbym Roksan kandy, Audiolab, NAD,

Nie dopisałem - wzmacniacz do 2,5tyś. nowy.

Jeszcze zastanawiam się czy nie kupić samej końcówki mocy bo i tak zostawiam onkyo - robi za dac (po spdif idzie sygnał z kompa) + radia internetowe. Ampli przez pre out do końcówki mocy - chyba sensowniej ?

Denona PM720 i Marantza od razu odpuść.

Kolumny z tymi wzmacniaczami grają za miało. No chyba że jesteś zwolennikiem takiego grania.

Szukaj wzmacniacza jasnego, twardego. Coś ze starszych wyższych modeli Cambridge Audio, Audiolab lub wspomnianej wyżej Yamahy.

Pozdrawiam

A jeszcze lepszy bedzie atoll... itd. tylko patrzmy na kwoty jakie sa przeznaczone na wzmaki (nowy np. ma byc). I czy to zle, ze beda graly "milo"? Paradigmow z nich sie nie zrobi, szkoda psuc te ich muzykalnosc.

-Salva Mea-

mam zensory 7 juz kilka lat. na początku grało to u mnie z dzielonym rotelem było tak sobie, później kupiłem harmana 655 grało rewelacyjnie. sprzedałem gdyż był w słabej kondycji.

teraz gra to z pioneer a70da i gra to tak jak powinno. poszukaj czegoś mocniejszego to kolumny aż proszą się o mocny piec.

Dziś podłączyłem PM6005 pod Zensor7, jestem bardzo zadowolony :-) jakość i moc taka jakiej oczekiwałem. Mam natomiast jeden problem. Marantz mi się ledwo mieści w szafce, co mogę rozwiązać, ale szafka nie ma szklanych drzwi. Zauważyłem z tyłu gniazda remote control. Gniazda wyglądają tak jak zwykły chinch. Czy ktoś wie jak przedłużyć irde poza szafkę?

Dziękuję za pomoc!

PS. Dali prezentują się świetnie (białe)

Właśnie piszemy o tym forum , raczej go nie polecaj.....

Kapelli zapraszam do nas po duży rabat na zensory. A ta cena za zeszłoroczny pm6005 raczej normalna.

Kamil nie wkladaj wzmacniacza do szafki bo nie nacieszysz nim się długo.

Nie wspomniałem o tym forum w celu polecenia, lecz odpowiadam na pytanie, z jakiego źródła kupiłem dali.

Oczywiście zgadzam się, że ta cena jest normalna :) Natomiast większość ofert to kwoty ok 2000zł. W moim przypadku, sprzęt odebrałem osobiście, więc dla mnie to był +.

Szafka ma 2 komory i spory otwór na całej długości dolnej deski (przy ścianie), co zapewnia dostęp powietrza. Póki nie rozwiąże problemu zewnętrznej irdy, to i tak nie wsadzę. Dzięki za sugestię!

Na zensorki większość salonów daje duuuże rabaty. Sam się zdziwiłem jak bez żadnych negocjacji tylko przy zakupie za gotówkę za Zensor 3 (nowe, oryginalnie zamknięte w kartonie) dostałem cenę 1.300 zł i nie było to XXXTV.com heh.

-Salva Mea-

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.