Skocz do zawartości
IGNORED

Pierwszy projektor, czy tv.

baracuda2

Rekomendowane odpowiedzi

Czy Ty uważasz, że ja nie świeciłem na różnego rodzaju rolety, ściany, płyty i tym podobne...? Jeśli Ci się podoba obraz z rolety to się ciesz... Zapraszam Cię kiedyś na prezentację... Kawa i ciastko masz w pakiecie... Wtedy porozmawiamy o własnych spostrzeżeniach...

Ależ ja przecież zdaję sobie z tego sprawę. Już pisałem że ostatnio miałem pooglądać sobie materiał UHD HDR w zaciemnionym pomieszczeniu na OLEDzie. W tym telewizorze czarny to nie czarny w tym telewizorze czarny to ciemność. Mimo to nie przeszkadza mi to w oglądaniu filmów na moim ubogim zestawie z przyjemnością. Uważam że za te pieniądze uzyskałem naprawdę przyzwoity efekt.

@KrzysiekA...prawdziwe projektory kina domowego rzadko kiedy przekraczają 1800lm i to w najjaśniejszym trybie... A rzucają doskonały obraz nawet do 160 cali.....

ale co Ty możesz wiedzieć ;) skoro czerń z Twojego LCD jest dla ciebie głęboko czarna... (kiedyś mieliśmy potyczkę na ten temat...możesz nie pamiętać)... masz coś z gałami ;) .. ot i cała tajemnica...

Panowie rozmawiamy ze ślepym o jakości obrazu...nigdy się nie dogadamy..... ;)

przerobiłem 5 ekranów, od najtańszych, buenoscrin, optica, art, suprema i na końcu adeo. Jedynym wyznacznikiem przy wyborze ekranu był brak pofałdowań, ekran miał być jak tafla. Tylko Adeo spełnił ten wymóg. Co do obrazu to nie miałem jakiś uwag odnośnie tych najtańszych,

i jaki z tego wniosek ?
i jaki z tego wniosek ?

Wada wzroku? ;)

Ja także widziałem wiele ekranów i często tanie ekrany to bardziej widoczna jego struktura ... co skutkuje b.niefajnym obrazem.... pomijam resztę ich wykonania ...

Jak może pogorszyć jak ja widzę każdy piksel oddzielnie.

Im gorszy ekran tym bardziej widać piksele,, bardzo dobrym przykładem są starsze większe TV o niskim zagęszczeniu pikseli. Weź telefon komórkowy, najlepiej jakiś topowy i sprawdź czy zobaczysz piksele, może da Ci to do myślenia...

A więc tak wygląda rozdzielczość. Obraz testowy full HD obszar naprzemiennie jeden piksel włączony jeden wyłączony. Dodam tylko że zdjęcie robiłem przy pełnym świetle w pokoju a więc można sobie zobaczyć jak ekran radzi sobie z oświetleniem zewnętrznym. Projektor w trybie ECO.

A tak to wygląda w pełnym świetle. Nie muszę mówić że tak nie oglądam. Chce tylko pokazać jak dobry może być ekran za 35 Euro. Po prostu trzeba bardzo dokładnie trafić jasnością ekranu w jasność projektora. Im jaśniejszy projektor tym ciemniejszy ekran można zastosować i tym lepszy rezultat uzyskuje się przy jasnym oświetleniu. Naprawdę nie trzeba kupować ekranów za 5000 złotych. I wcale nie chce mówić że roleta jest lepsza od MS. Chcę tylko powiedzieć że nie jedna droga prowadzi do Rzymu.

najpierw porządne zdjęcie z wyrównanym balansem bieli. Lampa jest przepalona a w pokoju jest ciemno jak w norze co nie pasuje do Twojego opisu. Jeśli mamy to traktować jak "demo" to sory ale odwzorowanie jest fatalne.

Wada wzroku? ;)

skoro ściana niewiele różni się od ekranu za 500- 2000 zł a ten od ekranu za kilka razy więcej to trudno wysunąć inny wniosek. Za rozpoznawanie kolorów odpowiada mózg i pręciki a to choroba nie wda. Połowa ludzi nie wie że choruje bo nie jest w stanie tego dostrzec.... Czasem warto czytać książki (diagnoza choroby)

Czy Ty uważasz, że ja nie świeciłem na różnego rodzaju rolety, ściany, płyty i tym podobne...? Jeśli Ci się podoba obraz z rolety to się ciesz... Zapraszam Cię kiedyś na prezentację... Kawa i ciastko masz w pakiecie... Wtedy porozmawiamy o własnych spostrzeżeniach...

Sory te zapraszam kawa i ciastko juz mnie drazni....

Kilka tyg temu pytalem na priv prosta rzecz, ile sony i czy mozna zobaczyc przed kupnem i co ? olales mnie sikiem falistym :/

A MS tez bym zobaczyl.

Tak wygladaja te prezentacje ? dzieki kupilem gdzie indziej i final.

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Im gorszy ekran tym bardziej widać piksele,, bardzo dobrym przykładem są starsze większe TV o niskim zagęszczeniu pikseli.

Chłopie bredzisz. Ekran nie ma żadnych pikseli. Jeżeli pikseli na ekranie nie widzisz to sobie ustaw ostrość w projektorze. A jak nie chcesz widzieć pikseli z ustawioną ostrością to se kup projektor 4k.

Ta dyskusja robi mi się coraz bardziej jałowa.

Ile mam to wklejać. I dla porównanie magic screen. Powiem szczerze na tym wideo dupy nie urywa.

Dla uprzytomnienia. Porównuje 35 euro z 5000 tysiącami złotych.

Technologia LCoS właśnie dlatego i między innymi jest lepsza... bo przerwy między pikselami są niewidoczne...dlatego też @KrzysiekA widzi te piksele bo mu je jego proj LCD doskonale pokazuje ... bo technologia LCD ma właśnie te przerwy największe... co potwierdza przytoczony wyżej link.... zresztą wielokrotnie już o tym pisałem że LCOS ma najmniejsze przerwy między pikselami co skutkuje bardzo ostrym i wyraźnym obrazem bez widocznej struktury pikseli...

...Ale przecież Kolega @KrzysiekA jest specjalistą w dziedzinie projekcji...bo pooglàdał youtube i poczytał kilka artykułów.... i już wie że zrobienie ekranu ALR to prościzna... i nawet IKEA nie wie że ma w sprzedaży ekrany ALR...

A sprawa jest bardzo prosta...tylko na żywo można naprawdę ocenić obraz...A nie przez jakieś filmiki z netu.... i trzeba troszkę tych instalacji i zestawów zobaczyć aby mieć pojęcie i widzieć różnice...

I dopiero wtedy można się wypowiadać na temat ekranów i projektorów tonem specjalisty....

A i jeszcze najważniejsze....trzeba mieć zdrowy narząd wzroku... :)

Chłopie bredzisz. Ekran nie ma żadnych pikseli.

Każdy ekran ma piksele własne. Im struktura ekranu jest bardziej gładka tym mniejsza pikseloza... A tak na marginesie to obraz na tym MS 100" to zaledwie 800 ansi lumenów... Sony HW 15 w trybie eco...

Najlepiej jak napiszesz do Maćka Kopera. Wyślesz mu kasę na tą roletę, bo w Polsce też jest IKEA. On kupi takową i dokona profesjonalnego testu dla Ciebie. Potem opatentujesz technologię i napiszesz do najlepszych firm, które produkują ekrany. I do końca życia będziesz żył w dostatku nie robiąc nic. I tyle w temacie!

Hifibloke nie ja sprzedaję projektory tylko firma zewnętrzna... Nie mam możliwości wysłania projektora na testy bo nie ode mnie to zależy... Jak byś przybył osobiście to na miejscu ustalana jest cena projektora...

Ile mam to wklejać.

ile razy można pisać że oglądasz najpierw możliwości i ustawienia aparatu a potem monitora ? w tym przypadku każdy swojego.

Ekran nie ma żadnych pikseli.

a czy ja gdzieś tak napisałem ? doskonale wiesz że ekran w znacznej mierze odpowiada za reprodukcję obrazu...

Chłopie bredzisz. Ekran nie ma żadnych pikseli. Jeżeli pikseli na ekranie nie widzisz to sobie ustaw ostrość w projektorze.

"Chłopie bredzisz"....Twój wpis świadczący o Twoim poziomie , wiedzy także....

Fetek nie widzi pikseli bo po pierwsze ma DLP które to mają mniejsze przerwy między pikselami niż Twój LCD...po drugie ma ekran którego struktura jest bardzo gładka co także powoduje bardziej miękki obraz i brak pikselozy za sprawą samej powierzchni...

Mam nadzieje że pojąłeś o co chodzi.... bo już bardziej łopatologicznie się nie da wytłumaczyć....

I się nie obrażaj tylko wysłuchaj troszkę bardziej obeznanych w temacie to może w przyszłości będziesz mniej teoretyzował i skupisz się na badaniach organoleptycznych a nie na youtube ....

Na YT nie ma co testować materiału bo to pseudo jakość czy w HD czy UHD podobnie jak ja testowałem Vod na CP i ipli mam przez 5 lat 10 filmów darmowych miesięcznie i tylko jeden obejrzałem na próbę jakość HD pseudo i dźwięku tam żenada i tak skończyła się moja miłość av z vod

wrócę do głównego wątku...

Mój zestaw to MS 100'' + w1070, oglądam z 3,2 metra i wielkość ekranu nie zrobiła na mnie żadnego wrażenia. Przesiadłem się z 42'' i wow nie było. Projektor czy też przekątna bardzo uwydatnia wady filmu, judder jest mocniejszy, defekty kamer / PP bardziej widoczne a niektóre filmy oglądamy jak wiadomości w TV (duża rozbieżność jakościowa scen).

Zdegustowani wracamy do TV i nagle szok, okazuje się że tu jest tak samo, nagle judder nas denerwuje bo jest równie duży, widać różnice pomiędzy scenami itd.. z czasem dostrzegamy więcej wad TV niż projektora.

Dla mnie w1070 w trybie ECO jest lekko za ciemny, w normalnym jest ok ale ten hałas... lepsza płynność obrazu + upłynniacz i jesteśmy w domu. Może warto rozważyć zakup w1400/1500, lub Epsona jeśli się nie boimy kurzu.

Daj znac wrazenia po demo

No to właśnie wróciłem.

Widziałem w akcji hw45 i tw9200.

Tw7300 nie był zamontowany.

Porównując te dwa, to ja tam Wielkiej różnicy nie widziałem.

Pokój był zaciemniony ale z białymi ścianami i sufitem.

Hw45 może ciut wyraźniejsze kolory ale za to tw9200 jakby ładniejsze przejścia tonalne.

Finał taki, że mi z 2200 funtów, opuścili na 2025 plus 6 lat gwarancji. Zapłaciłem zaliczkę i za tydzień odbieram tw7300.

Trzeba ekran kupić adeo i z Polski przysłać do UK, bo tu mają lipną ofertę.

RAF77, ale wiesz hw45 to kupisz za 9k a tw9200 za 14k teoreycznie z tym systemem epsona to tw9200 powinien byc duzo lepszy no i full elektryka.

Przyznam az sie troche zdziwilem... dzieki, ze napisales.

Ekran ramowy ?, bo zapomnialem.

Jak tak to nie wiem czy ten MS nie bedzie dla Ciebie lepszy, a rozwijany do takiego projka to bym bral Kauber z napinaczami.

Proj bardzo dobry nie oszczedzaj na ekranie ;)

Tw9200 to starszy model, bez tych systemów i bez elektryki.

Ale tam pokrętełka to działają jak w japońskim manualnym obiektywie (czyli płynnie).

Chciałem tylko tak ogólnie zobaczyć różnicę między Sony a Epson.

No i wielkiej różnicy w obrazie nie ma, jak pisałem.

Ekran rozwijany manualnie bez napinaczy chciałem, żeby uzyskać max powierzchnię.

Ekran rozwijany manualnie bez napinaczy chciałem, żeby uzyskać max powierzchnię.

Jeśli będziesz oglądal przy świetle (odsłonięte lekko okna luba mała lampka) możesz iść w kierunku odblaskowo-oczojebnych jaki znaki drogowe ekranów ALR czyli MS bo zachodnie za drogie, jeśli będziesz oglądał po ciemku nawet jak nie masz dedykowanego pokoju (czarne ściany i sufit) bież Adeo Reference Grey, będziesz zadowolony…

Raczej po ciemku z białym sufitem i kremowo kawowymi ścianami.

No właśnie w adeo reference grey, celuje.

3m szerokość ogólna, ekran 290*163cm

Ms u mnie odpada, bo musi być rozwijany. Do oglądania w dzień mam tv 79".

odblaskowo-oczojebnych jaki znaki drogowe ekranów ALR czyli MS

Czyli Twoja ściana jest taka sama oczojebna... Kiedy przestaniesz pisać takie bzdety odnośnie ekranu MS. Masz jakiś problem, czy to Twoja taka natura?

Markus77 nie ma się co obrażać.

MS to dobry produkt, bez dwóch zdań.

Ale jak byś oferował 130" rozwijane, to bym się zastanowił ale na dzień dzisiejszy jest jak jest.

Rozważam w przyszłości wymianę tv na ekran MS, stały 100".

No to właśnie wróciłem.

Widziałem w akcji hw45 i tw9200.

Tw7300 nie był zamontowany.

Porównując te dwa, to ja tam Wielkiej różnicy nie widziałem.

Pokój był zaciemniony ale z białymi ścianami i sufitem.

Hw45 może ciut wyraźniejsze kolory ale za to tw9200 jakby ładniejsze przejścia tonalne.

Finał taki, że mi z 2200 funtów, opuścili na 2025 plus 6 lat gwarancji. Zapłaciłem zaliczkę i za tydzień odbieram tw7300.

Trzeba ekran kupić adeo i z Polski przysłać do UK, bo tu mają lipną ofertę.

Raf nie obraź się ale dla mnie to osobiście porównanie które zrobiłeś w takich warunkach nie miało żadnego sensu. Biały salon tj.sufit i ściany to obraz z wieszosci projektorow będzie wyglądał tak samo. Czy ty porównasz BenQ za 2tys z soniakiem za 15tys w takich warunkach to zbytniej różnicy nie zobaczysz. Nie wiem jaki salon sprzedaje projektor bez przygotowanej referencyjnej salki tj. jaskini gdzie zobaczysz max obraz jaki możesz wyciągnąć pod względem czerni i nasycenia kolorów z zakupionego przez siebie projektora.

... Bipo oczywiscie ma zupełną rację.... dochodzi jeszcze fakt gęstości pikseli w pj LCD i to jest duzy minus...

Ale Raf77 ma podobne warunki jak w tym pseudo salonie z projektorami i chce zastosować zwykły ekran wiec dla mnie nawet inwestycja w tego tw7300 to i tak za duzo....zupełnie starczył by budzetowy projektor... po drugie cena tego epsona to jakiś kosmos za ten model...

Tw9200 to starszy model, bez tych systemów i bez elektryki.

Ale tam pokrętełka to działają jak w japońskim manualnym obiektywie (czyli płynnie).

Chciałem tylko tak ogólnie zobaczyć różnicę między Sony a Epson.

No i wielkiej różnicy w obrazie nie ma, jak pisałem.

aaaa sory myslalem o tw9300

Czyli Twoja ściana jest taka sama oczojebna... Kiedy przestaniesz pisać takie bzdety odnośnie ekranu MS. Masz jakiś problem, czy to Twoja taka natura?

Ani nie mam z tym problemu, ani taka moja natura - po prostu ten sposób wyświetlania ja tak odbieram - chyba mam do tego prawo tak jak i do osobistej opinii na ten temat który zamieszczam publicznie na forum jako swoją opinie? Ty jako producent możesz mieć inną opinie (dziwne by było żeby nie) mnie natomiast taki rodzaj wyświetlania kojarzy się z tym co widzę w nocy przy drodze (znak odbijający światło) - może nie słusznie ale tak mi się to kojarzy, tym bardziej że przecież Twój ekran jest chyba zbudowany z materiału którego zadanie jest właśnie takie.

dochodzi jeszcze fakt gęstości pikseli w pj LCD i to jest duzy minus...

ale też bez przesady, im lepszy projektor tym temat lepiej ogarnięty choć z czysto technicznego punku wiedzenia SXRD ma przewagę.

aaaa sory myslalem o tw9300

ale tw9200 i tak jest droższy od 45.

MS to dobry produkt, bez dwóch zdań.

i w tym problem...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.