Skocz do zawartości
IGNORED

Pytanie o Mcintosh mcd201

ACME

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chodzi mi po glowie zmiana odtwarzacza Cd w swoim systemie. Mysle o przesiadce na mcd201. Czy ktorys z kolegow zna tego sidika z realu i wlasnego ucha? W polskim necie sa krytyczne opisy, do tego ta szybka podmiana na mcd301 przez producenta... Z drugiej strony nie chce mi sie wierzyc, ze mak bedzie totalna porazka. (Na zachodnich forach juz tak krytycznie o nim nie pisza).

Gram w tej chwili na Revoxie 225 po wymianie kondensatorow (brzmi przemilo) do tego krell 300il oraz SF EA1. Gra wszystko przyjemnie, ale chcialbym troszke wiecej detalicznosci i szczegolow w zestawie. Chcialbym zaczac w ramach rozsadnego budzetu zaczac podnosic sie troche wyzej sprzetowo

Poprosze o kilka slow tych kolegow co znaja sprzet

Pozdrawiam

Andrzej

https://www.audiostereo.pl/topic/131083-pytanie-o-mcintosh-mcd201/

Słuchałem we własnym systemie i zostałem przy poprzednik modelu. Nędzny transport, jak z taniego DVD. Głośny i awaryjny. Dźwięk daleki od Mac'owego. Jeden z nielicznych nieudanych wyrobów firmy. Ponoć był potem "ulepszany", ale ja bym sobie odpuścił.

Dzieki. A na czym grasz obecnie?

Zdaje sobie sprawe z tego ze 201 to nie 501 ale moze bylby jednak progresem do b225

Jak bylo z jego przestrzenia i detalicznoscia?

Dzieki

Nie byłby progresem. 201 to straszna cienizna, do tego awaryjna. Miałem większość cedeków Maca łącznie z najwyższą dzielonką z serii 1000.

Jeżeli chcesz pozostać w klimacie Revoxa to szukaj Lectora CDP707 lub troszkę lżejszego Audio Aero Capitole.

Jeżeli chcesz pozostać w klimacie Revoxa to szukaj Lectora CDP707 lub troszkę lżejszego Audio Aero Capitole.

Dzieki Szymon za odpowiedz. Nie wiem czy chcialbym pozostac w klimacie Revoxa. Na pewno chcialbym zrobic krok do przodu. Czytalem watki o b225 (w tym Twoje) i z wlasnego doswiadczenia przyznam, ze to fajne sprzecicho. Emeryture ma u mnie zapewniona bez wzgledu na to co zmienie. Lectora slyszalem i... moim zdaniem nie ma przepasci miedzy nimi, faktycznie graja w "zblizonej konwencji". Niemniej jest chyba jakis kierunek, gdzie zmiany beda wyraznie zauwazalne? Moze MBL 1431, moze Ayon CD07s... Nie chcialbym wydac kupy kasy na nieslyszalna zmiane. Zawsze wydawalo mi sie, ze Mak to juz "gruba polka"... Revox jest jednak troszke ciemny, gesty... a chcialbym troszke wiecej detalicznosci, przestrzeni...

Pozdrawiam

Dzieki Szymon za odpowiedz. Nie wiem czy chcialbym pozostac w klimacie Revoxa. Na pewno chcialbym zrobic krok do przodu. Czytalem watki o b225 (w tym Twoje) i z wlasnego doswiadczenia przyznam, ze to fajne sprzecicho. Emeryture ma u mnie zapewniona bez wzgledu na to co zmienie. Lectora slyszalem i... moim zdaniem nie ma przepasci miedzy nimi, faktycznie graja w "zblizonej konwencji". Niemniej jest chyba jakis kierunek, gdzie zmiany beda wyraznie zauwazalne? Moze MBL 1431, moze Ayon CD07s... Nie chcialbym wydac kupy kasy na nieslyszalna zmiane. Zawsze wydawalo mi sie, ze Mak to juz "gruba polka"... Revox jest jednak troszke ciemny, gesty... a chcialbym troszke wiecej detalicznosci, przestrzeni...

Pozdrawiam

MBL 1431 to chiński Shanling CD S100 mk2 czyli przebieraniec. Ayon to też ordynarna chińszczyzna do tego awaryjna jak diabli, nawet bardziej od tej 201 Maka. Ayon to największa wtopa zakupowa. Utrata wartości wręcz gigantyczna.

Jedyny interesujący w cenie do 5kzł, który znalazłem to Copland CDA 288. Oparty na bazie świetnego napędu Teac/Esoteric, znakomite zasilanie i część cyfrowa. W przyszłości możesz dać lepszy zegar i masz player na lata.

Warto też szukać Teac VRDS 25/25X. Biją na głowę powyższe wydmuszki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Copland wydaje mi sie krokiem w tyl. Przed obecnym Krellem szukalem Coplanda i sadze, ze jestem w przyjemniejszym miejscu obecnie. Z tym napedem Teaca jest obecnie na Allegro Krell s-350 a i jest rowniez Toploader Krella cd-dsp 2. Bardziej spogladam ku przesiadce zdecydowanie wyzej, nawet gdyby kolejnum krokiem mial byc wzmacniacz (bo jesli chodzi o kolumny to sa dla mnie zachwycajace)

Pozdrawiam

Przed obecnym Krellem szukalem Coplanda...

To obecnie masz Krella czy Revoxa bo już zgłupiałem.

Z tym napedem Teaca jest obecnie na Allegro Krell s-350 a...

Nic mi na ten temat nie wiadomo. W tym Krellu siedzi najtańszy komputerowy napędzik za 20 dolców.

Copland wydaje mi sie krokiem w tyl.

Skoro wiesz lepiej kup co uważasz za stosowne.

Bardziej spogladam ku przesiadce zdecydowanie wyzej...

Póki co wymieniłeś padlinę gorszą od posiadanego Revoxa, na jakiej płaszczyźnie ma być ten progres, chyba cenowej?

Dla porównania Copland CDA 288 na drugim zdjęciu (laser KSS 240A jest dostępny). Chcesz prawdziwego postępu to w ogłoszeniach jest jeszcze Wadia 861, chociaż polecam 861SE ma napęd rodem z Esoterica P70 VRDS 3-S i Esoterica K-05 . Jak się upierasz na Krella to KAV 300cd z tym samym napędem i laserem. Wszystkie zagrają z większą rozdzielczością i bardziej szczegółowo od Revoxa. Majątku też nie wydasz. Dziękuję i powodzenia w poszukiwaniach.

Ukryta Zawartość

post-58347-0-53583400-1484213555_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzieki Szymon

dla wyjasnienia gram na cd b225 + integra Krell 300il + Sonus Faber EA1

Poszukuje faktycznie progresu brzmieniowego nawet przemodelowujaccaly system. Pierwotnie myslalem o kroku pierwszym w postaci przesiadki z Revoxa na MCD201/MCD301, pozniej o zmianie wzmacniacza na integre maca 7000 (na przyklad). Wlasnie dla tego, ze wiem, ze revox dobrze gra, stad mam taka obawe, ze zmiana sprzetu bedzie tylko zmiana dla zmiany, bez slyszalnego istotnie efektu. Stad te moje watpliwosci. A przesiadka ku ktorej bylbym sklonny to raczej wyzsza polka. Moze Accu, moze metronome... ciezka sprawa przy moim osluchaniu..

Dzieki Szymon

dla wyjasnienia gram na cd b225 + integra Krell 300il + Sonus Faber EA1

Poszukuje faktycznie progresu brzmieniowego nawet przemodelowujaccaly system. Pierwotnie myslalem o kroku pierwszym w postaci przesiadki z Revoxa na MCD201/MCD301, pozniej o zmianie wzmacniacza na integre maca 7000 (na przyklad). Wlasnie dla tego, ze wiem, ze revox dobrze gra, stad mam taka obawe, ze zmiana sprzetu bedzie tylko zmiana dla zmiany, bez slyszalnego istotnie efektu. Stad te moje watpliwosci. A przesiadka ku ktorej bylbym sklonny to raczej wyzsza polka. Moze Accu, moze metronome... ciezka sprawa przy moim osluchaniu..

Z jakiej części kraju jesteś?

Jestem z zachodniej Wielkopolski

Może weźmiesz kolumny i wpadniesz, podepniemy pod kilka ciekawych urządzeń i sam ocenisz czy warto wydawać dużo więcej pieniędzy czy zostać przy obecnym zestawieniu.

Fajnie. Dzieki za propozycje. Bardzo chetnie ������

Jestem w szpitalu do konca miesiaca, stad czas na mile rozrywki, ale jak tylko stane na nogi chetnie wsiade w auto. A skad Ty jestes?

Łódź.

Jestem z zachodniej Wielkopolski

Prosze, prosze... a kolega Rafal o jakim maku ma cos madrego do napisania?

To taki żarcik :-). Jak będziesz u Szymona , to możesz przy okazji wpaść do mnie , będziesz miał blisko. Wypijemy piwko na zgodę.:-).

To obecnie masz Krella czy Revoxa bo już zgłupiałem.

Nic mi na ten temat nie wiadomo. W tym Krellu siedzi najtańszy komputerowy napędzik za 20 dolców.

Skoro wiesz lepiej kup co uważasz za stosowne.

Póki co wymieniłeś padlinę gorszą od posiadanego Revoxa, na jakiej płaszczyźnie ma być ten progres, chyba cenowej?

Dla porównania Copland CDA 288 na drugim zdjęciu (laser KSS 240A jest dostępny). Chcesz prawdziwego postępu to w ogłoszeniach jest jeszcze Wadia 861, chociaż polecam 861SE ma napęd rodem z Esoterica P70 VRDS 3-S i Esoterica K-05 . Jak się upierasz na Krella to KAV 300cd z tym samym napędem i laserem. Wszystkie zagrają z większą rozdzielczością i bardziej szczegółowo od Revoxa. Majątku też nie wydasz. Dziękuję i powodzenia w poszukiwaniach.

Szymon,

Wadie na jakiej stronie widziales?

• 3 tygodnie później...

Chodzi mi po glowie zmiana odtwarzacza Cd w swoim systemie. Mysle o przesiadce na mcd201. Czy ktorys z kolegow zna tego sidika z realu i wlasnego ucha?

Witam, jeśli masz ochotę posłuchać mcd201 z EA1 to zapraszam do siebie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.