Skocz do zawartości
IGNORED

Czy soundbar sprawdzi się w moich warunkach?

michalc

Rekomendowane odpowiedzi

Czy soundar sprawdzi się w moim salonie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Po lewej stronie okna. Po prawej stronie połowy ściany nie ma (jakieś 2,7 m).

Zastosowanie: kino domowe, dźwięk przestrzenny.

Myślałem o soundbarze z najwyższej półki, np. Yamaha YSP5600 lub Sony HT-ST5000 (jeszcze niewydany).

Czy dałoby się tak ustawić, żeby soundbar odbijał dźwięk z prawej strony (tam gdzie mam ścianę), czy ta dziura jednak wszystko psuje?

Ukryta Zawartość

serio majac tak duzy salon chcesz wydac na pierdziawke 6 tys????

skad pomysl na ta listwe, normalne kd kogos razi w domu czy jestes masochista ze lubisz sie wkurzac ze wydales tyle kasy a to ustrojstwo nie gra :P

skad pomysl na ta listwe, normalne kd kogos razi w domu czy jestes masochista ze lubisz sie wkurzac ze wydales tyle kasy a to ustrojstwo nie gra :P

lepiej bym tego nie ujął :)

Z wielu recenzji wynika, że dźwięk tej Yamahy jest porównywalny do wielokanałowych zestawów w podobnej cenie (wszyscy recenzenci przekupieni czy co?). Sam nigdy nie miałem soundbara, więc grzecznie pytam...

Po prostu nie chce mi się ciągnąć kabli do 5 lub 7 głośników i subwoofera, kuć ścian, szpachlować, malować. To dopiero jest masochizm :)

hmm a kto ci kaze kuc, kable mozna puszczac na pare sposobow, a problem zawsze jest przy tylach czyli 2 kabelki ktore na bank da sie ukryc, dywan, cokol, jak porownasz ta listewke do glosnikow z tv to pewnie gra rewelacyjnie, ale nigdy nie zagra jak dobrze dobrany zestaw kd a w tych pieniadzach mozna juz cos w miare fajnego znalesc, a biorac pod uwage uzywki to nawet bardzo fajnego, wez jeszcze pod uwage wielkosc salonu, tak na oko to ma 28-30 metrow?

Z kolei to spora powierzchnia i gdyby miał kupować amplituner i kolumny (+sub oczywiscie) to te 6 tysi może być za mało. Za mało akurat na suba. Bardzo ważnej kolumny w zestawie 5.1. Uwierz, fizycznie wiszące/stojące kolumny zagrają o wiele lepiej niż symulowane. Można by wziać ciut droższe i powiedzmy nieco lepsze

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i amplituner do zestawu, tak, żeby wyszło te 6 tys to amplituner musiałby być za jakieś 2-2,5 tys, o, teraz jest fajna cena Onkyo i np ten

Ukryta Zawartość

spokojnie da radę albo ten z wcześniejszej serii

Ukryta Zawartość

i zostaje troszkę kasy ale nadal brakuje na subwofer dający bardzo dużo w kinie d. albo tańszy zestaw kolumn

Ukryta Zawartość

do tego ampla z góry + ten sub

Ukryta Zawartość

i mieści się wszystko w budzecie i jest zestaw 5.1 i w kinie walnie, że chej (sub) na pewno lepiej niż te soundbary

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bardzo dobrze koledzy radzą, soundbar to lepszy dźwięk niż pierdziawki z tv, ale z czerpaniem przyjemności z filmów czy muzyki nie ma nic wspólnego. Dźwięk jest sztuczny i mało naturalny. Owszem może to być lepszy dźwięk od jakiś zestawów kina, typu cieniutkie plastikowe słupki i plastikowy mini sub. Tak na początek myślę, że jakbyś przeznaczył około 2,5 na ampli, 2,5 na sub, 4 na kolumny (fronty, tył i centralny) to będziesz mega zadowolony. I film z fajnymi efektami zobaczysz, i muzyki już na w miarę przyzwoitym poziomie posłuchasz i imprezkę w domu rozkręcisz:)

Stereo: Sony E9000ES + N9000ES; Sony MXD-D3; Technics SL-1200 mk2; kolumny: Usher CP-730 Kino: Yamaha rx-v767 + Usher CP730 + Focal.JMlab (cent, rear, sub)

Dzięki za porady. Salon ma 24m2.

Właściwie to nie jestem aż tak ograniczony budżetem i te 6 tysięcy po prostu kosztuje najdroższy soundbar, a na amplituner+kolumny+subwoofer mogę wydać spokojnie więcej. Zanim wpadłem na pomysł soundbara (żeby nie zagracać żonie salonu), myślałem o amplitunerze w okolicach 4 tysi i jakimś przyzwoitym zestawie przynajmniej za dobre kilka tysięcy.

Obecnie mam zestaw 5.1 Kef HTS2001 i jestem bardzo zadowolony z jakości, nie wyobrażam sobie pogorszenia, raczej celuję w coś z wyższej półki :)

No to masz problem rozwiązany, tylko teraz sporo czasu potrzebujesz na odsłuchy. I pamiętaj żeby ostatecznie najbardziej pasujący Ci system wziąć na testy do siebie, bo parę razy już się spotkałem jak człowiek oczarowany graniem w salonie po podłączeniu w domu już nie był taki oczarowany:)

Stereo: Sony E9000ES + N9000ES; Sony MXD-D3; Technics SL-1200 mk2; kolumny: Usher CP-730 Kino: Yamaha rx-v767 + Usher CP730 + Focal.JMlab (cent, rear, sub)

Jak żona "designerskie" Kefy kazała na soundbar wymienić to sie na żadne Altusy nie zgodzi ;) Może z BOSE jakiś soundbar za 10tysi ? ;) Hi End Plastikowy błyszczący, modny :)

Żona już zgodziła się na ekran ramowy 120'' i projektor w salonie, kolumn już nie przełknie.

A czy coś zbliżonego rozmiarem do satelit Kefa zagra dużo lepiej?Może być sporo droższe.

jedyne maluchy ktore slyszalem jakie zagraly dla mnie ok to definitive studio monitor 65, ale cena ponad 2 tys za sztuke, male ladne i wariaty, ale bez ampli sie nie obejdzie, albo na bank co zagra lepiej od tych kefow to edifier s760, to komputerowki ale z poteznym brzmieniem, maja wlasne zasilanie i dekodery, ladniejsze ale troszke slabiej grajace e255, zestawy bose z wyzszej polki tez graja super ale ceny tez maja kosmiczne, jest jeszcze soundbar focala z subem bodajze dimension i faktycznie brzmial calkiem dynamicznie i moglbys sobie go tez odsluchac

BOSE SYSTEM LIFESTYLE 600 słyszałem w usa w pomieszczeniu około 25-30m i przy grach na ps4 i filmach łupało konkretnie, tak efekciarsko ale w dobrym tego słowa znaczeniu. Nie wiem jak sprawdza się w muzyce. No ale za tą kaskę to już możesz mieć porządne stereo klasyczne.

To Bose 600 może być dla Ciebie rozwiązaniem. Zapomnij o słuchaniu muzyki stereo na tym. Do kina w sam raz i będzie u Ciebie lepsze niż soundbar. Brak tej ściany spowoduje brak pierwszego odbicia i będzie słabo. Z trgo co pamietam tyły w tym Bose 600 są chyba bezprzewodowe. Ładny design.

bose_761682_1110_lifestyle_600_home_theater_1281479.jpg

Jest tez wersja biała. Mają to w Media Marktach, mozna posłuchać.

pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Na pewno ten zestaw Bose jest świetny, ale 15 tys. to lekkie przegięcie, tym bardziej, że nie jestem audiofilem i raczej nie wyłapię wszystkich niuansów i subtelności dźwiękowych ani różnic między sprzętem za 6-8 tys., a tym za 15 tys.

Myślałem o zestawie Q Acouistics 7000i lub B&W MT-50, ale nie wiem, czy zagrają dużo lepiej niż KEF KHT 2005 i czy jest sens wymieniać na coś takiego. Ewentualnie B&W MT-60D, ale to już ponad 10 tys.

Najdroższy soundbar jest dużo droższy bo jest pasywny i trzeba do niego dokupić amplituner kina domowego za drugie tyle oraz subwoofer

http://sklep.rms.pl/definitive-technology-mythos-ssa-50-ssa50-pasywny-soundbar-1szt

http://sklep.rms.pl/definitive-technology-mythos-xtr-ssa5-xtrssa5-pasywny-soundbar-1szt

Z drogich i dobrych systemów mini - ProCinema 1000, najlepiej sprzedające się kino domowe premium w USA

http://sklep.rms.pl/definitive-technology-procinema-1000-pro-cinema-zestaw-kolumn-kina-domowego-5-1

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

jedyne maluchy ktore slyszalem jakie zagraly dla mnie ok to definitive studio monitor 65, ale cena ponad 2 tys za sztuke, male ladne i wariaty, ale bez ampli sie nie obejdzie, albo na bank co zagra lepiej od tych kefow to edifier s760, to komputerowki ale z poteznym brzmieniem, maja wlasne zasilanie i dekodery, ladniejsze ale troszke slabiej grajace e255, zestawy bose z wyzszej polki tez graja super ale ceny tez maja kosmiczne, jest jeszcze soundbar focala z subem bodajze dimension i faktycznie brzmial calkiem dynamicznie i moglbys sobie go tez odsluchac

Ale to ma być do projektora więc potrzebne jest sterowanie źródłami HDMI więc nie wiem jak ty sobie wyobrażasz podłączenie tych kilku propozycji...

Na pewno ten zestaw Bose jest świetny, ale 15 tys. to lekkie przegięcie, tym bardziej, że nie jestem audiofilem i raczej nie wyłapię wszystkich niuansów i subtelności dźwiękowych ani różnic między sprzętem za 6-8 tys., a tym za 15 tys.

Myślałem o zestawie Q Acouistics 7000i lub B&W MT-50, ale nie wiem, czy zagrają dużo lepiej niż KEF KHT 2005 i czy jest sens wymieniać na coś takiego. Ewentualnie B&W MT-60D, ale to już ponad 10 tys.

To Bose jest warte moze 1/4 tej ceny, trzeba nie mieć rozumu żeby coś takiego kupić ;)

Wszystkie te proponowane zestawy są na zbliżonym poziomie, i z każdego będziesz zadowolony, możesz się sugerować spokojnie nawet wyglądem ;)

Uważam że na małe głośniki nie ma też sensu wydawać więcej niż "piątke" bo też żadnej przepaści na tych droższych nie będzie ;)

Z drugiej strony nie wiem po co wymieniać skoro masz dobry zestaw na porównywalnym poziomie ;)

Różnica to by była ale na "normalnych' głośnikach tylko małych, np. ->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i masz konkret za <5000pln

Ukryta Zawartość

Z drugiej strony nie wiem po co wymieniać skoro masz dobry zestaw na porównywalnym poziomie ;)

Przekonałeś mnie, chyba zostawię Kefy, zwłaszcza, że mam ich 7 :)

Czy warto wymienić subwoofer z tego zestawu (Kef K1) np. na Klipsch 112SW?

Możecie też polecić jakieś głośniczki sufitowe do Atmosa 7.1.2? Jajowata satelita Kefa wyglądałaby komicznie na suficie ;)

Przekonałeś mnie, chyba zostawię Kefy, zwłaszcza, że mam ich 7 :)

Czy warto wymienić subwoofer z tego zestawu (Kef K1) np. na Klipsch 112SW?

Możecie też polecić jakieś głośniczki sufitowe do Atmosa 7.1.2? Jajowata satelita Kefa wyglądałaby komicznie na suficie ;)

Jak ten się sprawdza to chyba nie, wiesz Klipsh to nie jest jakaś dobra klasa :)

Zostaw na razie ten i zobaczysz jak się sprawdzi, wymiana suba to przepięcie dwóch wtyczek i ustawienia ;)

A jakąś elektronikę do tego już wybrałeś ?

A jakąś elektronikę do tego już wybrałeś

Jeszcze nie i nie widzę za bardzo amplitunera 7.1.2 w okolicach 4-5 tys., więc chyba trzeba będzie zrezygnować z Atmosa 7.1.2 i wybrać 7.1 lub 5.1.2.

W tej chwili mam Denona AVR-1610, który obsługuje tylko 5.1, więc wymiana nieunikniona.

Nie bardzo mam też pomysł na głośniki sufitowe, bo to raczej musiałoby być coś płaskiego.

Jeszcze nie i nie widzę za bardzo amplitunera 7.1.2 w okolicach 4-5 tys., więc chyba trzeba będzie zrezygnować z Atmosa 7.1.2 i wybrać 7.1 lub 5.1.2.

Nie bardzo mam też pomysł na głośniki sufitowe, bo to raczej musiałoby być coś płaskiego.

Do Atmosa to się raczej robi wpuszczane w sufit instalacyjne, ale to na etapie remontu trzeba zaplanować, chyba że masz sufit podwieszany i conajmniej 80mm przestrzeni :)

Bo tak to byś musiał kombinować właśnie z jakimiś "kulkami" właśnie, ogólnie z tymi sufitowymi to nie jest tak prosto coś znaleść, ja na sufit ludziom polecałem Focala "DOME" -> idealne i łatwe do instalacji na suficie, ładne i dobre :) Obczaj temat->

Ukryta Zawartość

z Ampem nie ma tu co jakoś szczególnie szaleć, brałbym np. MARANTZA SR 6010/6011, albo weź nawet Denona AVR X2300 i styknie :) ( To niby amplituner roku 2017 ;) )

Jak masz Denona to bym nie zmieniał bo inni producenci mają znacznie mniej dopracowaną obsługe/sterowanie :)

Z płaskich głośników zewnętrznych na sufit to mi nie przychodzi nic do głowy :)

Ukryta Zawartość

Jestem przed wykończeniem nowego domu, więc sufit podwieszany 8-10 cm jak najbardziej wchodzi w grę :)

No to możesz o czymś takim pomyśleć, i walnać sobie taką "wyspę" na środku(albo troche bardziej z tyłu) zamontować tam dwie sufitówki do tego atmosa (ewentualnie np. jakieś spoko lampki jeszcze ;) )

Koszt powiedzmy groszowy, tylko jakiś fachowiec ogarnięty potrzebny, ale to chyba nie problem bo to teraz "modne" ;)

Głośniki do tego to np. Canton ma elastyczną oferte ->

Ukryta Zawartość

Wystarczą te, najbardziej podstawowe, około 1000pln para, tylko zwracaj szczególną uwagę na głębokość montażową :)

Ukryta Zawartość

Polecam Ci wyłącznie rzeczy które bardzo dobrze znam, instalowałem je wielokrotnie w bardzo różnych miejscach :)

Atmosa jeszcze nie miałem okazji robić, myśle że warto ten system zamontować ale raczej niewielkim kosztem, w końcu to troszke wodotrysk :)

Niech ktoś zorientowany Ci doradzi w którym miejscu te głośniki Atmosowe najlepiej umiejscowić :>

Żaden soundbar w żadnym pomieszczeniu nie jest dobrym rozwiązaniem. A jeśli chodzi o system Bose którego nie możesz później rozbudować to jego cena jest nieco przesadzona.

Michalc podjedz do nas zaprezentujemy Ci jak można zbudować kino domowe na niewielkich kolumnach lub praktycznie nie widocznych głośnikach.

Zapraszam

Michalc podjedz do nas zaprezentujemy Ci jak można zbudować kino domowe na niewielkich kolumnach lub praktycznie nie widocznych głośnikach.

Chętnie, ale jestem z Poznania, więc porozglądam się za salonami bliżej siebie :)

Niech ktoś zorientowany Ci doradzi w którym miejscu te głośniki Atmosowe najlepiej umiejscowić :>

Myślałem, że najlepiej bezpośrednio nad głowami, ale muszę jeszcze się zorientować ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.