Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw wzmacniacz+cd+zestaw głośnikowy około 6000 PLN

EmeryT

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów,

Poszukuję sprzętu do pokoju około 28m2. Jeżeli to ma znaczenie pokój jest częściowo otwarty na kuchnię poprzez łącznik o szerokości około 1,2m. Razem trochę ponad 40m2.

Muzyka dosyć szeroko: od akustycznej i jazzowej, poprzez rock do metalu. Z czego najwięcej akustycznej i szeroko pojętego rocka. Muzyki słucham raczej cicho lub sporadycznie na średnich głośnościach.

Celuję w zestaw stereo dedykowany jednego producenta - tutaj względu wizualne żony i tego nie można zmienić ;) - wzmacniacz zintegrowany + CD. Planuję sprzęt używany i zakładam na tę część budżet 4000-4500 PLN.

Nie jest to dużo, ale na sympatyczne hi-fi powinno wystarczyć.

Zestaw głośnikowy podłogowy - tutaj nie mam dużych wymagań, bo znając dzieciaki to mi to zniszczą i będzie trzeba zainwestować w nowy zestaw za jakiś czas. Maskownica obowiązkowa. Budżet to co pozostanie, ale dopuszczam rozsądne zwiększenie :)

Pozdrawiam,

EmeryT

Gość numik

(Konto usunięte)

zestaw Audiolaba 8200 bardzo polecam, nawet 8000 s+cd. To (Audiolab 8000) pozwoli Ci sporo zaoszczędzić na kolumny. Tu możesz iść w Dali Zensor, nowe Pylony Opal 23, nowe Phonary (Nautilus Warszawa), Kefy IQ z allegro.

z zestawów Atoll może być ciekawy, Roksan Kandy również, na upartego CA, ale wg mnie to poziom niżej. Rotel może Ci się spodobać (np. z zestaw "06"), jest NAD (bezpieczny wybór), Marantz (też wg mnie ciut słabsze niż reszta poza CA).

Jeśli już, poszukaj zestawów, ktore wchodzą w grę z allegro dla żony :), wrzuć je tu, to można konkretniej, bo tak to trochę o niczym rozmowa

Witam forumowiczów,

Poszukuję sprzętu do pokoju około 28m2. Jeżeli to ma znaczenie pokój jest częściowo otwarty na kuchnię poprzez łącznik o szerokości około 1,2m. Razem trochę ponad 40m2.

Muzyka dosyć szeroko: od akustycznej i jazzowej, poprzez rock do metalu. Z czego najwięcej akustycznej i szeroko pojętego rocka. Muzyki słucham raczej cicho lub sporadycznie na średnich głośnościach.

Celuję w zestaw stereo dedykowany jednego producenta - tutaj względu wizualne żony i tego nie można zmienić ;) - wzmacniacz zintegrowany + CD. Planuję sprzęt używany i zakładam na tę część budżet 4000-4500 PLN.

Nie jest to dużo, ale na sympatyczne hi-fi powinno wystarczyć.

Zestaw głośnikowy podłogowy - tutaj nie mam dużych wymagań, bo znając dzieciaki to mi to zniszczą i będzie trzeba zainwestować w nowy zestaw za jakiś czas. Maskownica obowiązkowa. Budżet to co pozostanie, ale dopuszczam rozsądne zwiększenie :)

Pozdrawiam,

EmeryT

masz :), do tego kolumny Epos i problem z głowy http://www.audiostereo.pl/ogloszenia_sprzet/sprzedam/odtwarzacze-cd/zestaw-wzm-i-odtwarzacz-creek-os114986.html

Dzień dobry.

Jeśli wchodzi w rachubę także zestaw fabrycznie nowy, zaproponowałbym Ci trzy konfiguracje elektroniki - NAD C356 BEE (http://q21.pl/nad-c356-bee.html) z odtwarzaczem C516 BEE (http://q21.pl/nad-c516-bee.html), wzmacniacz Onkyo A-9050 (http://q21.pl/onkyo-a-9050.html) z dedykowanym odtwarzaczem C-7030 (http://q21.pl/onkyo-c-7030.html) oraz Marantz PM6006 (http://q21.pl/marantz-pm6006.html) z CD6006 (http://q21.pl/marantz-cd6006.html). Każdy z powyższych zestawów jest uniwersalny, dobrze sprawdzi się w Twoich gatunkach muzycznych. NAD jest najbardziej rockowy, mocny, dynamiczny, energetyczny. Onkyo jest łagodniejsze, szybkie, dokładne, analityczne. Marantz natomiast oferuje lekko ocieplone brzmienie z dobra szczegółowością i szybkim, dobrze kontrolowanym basem.

Kwestia kolumn - spójrz proszę na polską konstrukcję STX Electrino 250 (http://q21.pl/stx-electrino-250.html). To zestaw, który oferuje bardzo dobra dynamikę, szybkość, swobodę. Jest to trochę charakterystyka z uwypuklonymi skrajami pasma, natomiast biorąc pod uwagę wielkość salonu oraz Twoje preferencje, zestaw ten powinien się spodobać.

Drugą opcja jest także Polska, trochę droższa konstrukcja Pylon Audio Sapphire 25 (http://q21.pl/pylon-audio-sapphire-25.html). Warto jeszcze posłuchać Monitor Audio MR6 (http://q21.pl/monitor-audio-mr6.html) oraz jesli lubisz łagodniejsze, dobrze wypełnione, gęste granie - brytyjską konstrukcję Tannoy Mercury 7.4 (http://q21.pl/tannoy-mercury-7-4.html).

Przyjrzyj się moim propozycjom, w przypadku pytań oraz specjalnej oferty finansowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych konfiguracji. Poza wymienionymi powyżej, w naszym salonie znajdziesz jeszcze wiele innych równie ciekawych urządzeń i kolumn, które możesz w komfortowych warunkach odsłuchać, porównać.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witaj,

Z nowych klocków polecam Yamahe AS 501 + CD300 + Elac Debut F6.

Czy też MArantza PM6006+CD6006+Tannoy 7.4

Jeśli chodzi o klocki używane to zaczął bym od kolumn. Raczej te z metalową maskownicą czyli Canton GLE raczej starsze modele. Linia Ergo tu jest nieźle także z dźwiękiem i można je dostać na uczciwą kasę. Co tego wzmacniacz pokroju NAD 355 jednak CD już raczej nie od nich.

Czy też klocki Audiolaba do dostania w niższych funduszach i kolumny pokroju Mission, starsze Tannoy, ELACi z JETem.

Pozdrawiam

Dziękuję za odpowiedzi.

Nie ukrywam, że miałem swoje przemyślenia, ale nie chciałem nic sugerować. Q21 doceniam Wasz wkład, ale w przypadku wzmacniacz+cd wolałbym sprzęt używany. Za tę samą cenę mogę mieć sprzęt sporo lepszy od nowego. Oczywiście ze świadomością ryzyka dla sprzętu używanego,

Moim pierwszym strzałem był CA840 (albo 851), ale widzę że lepiej nie. Był tez Atoll z dobrymi opiniami, ale tutaj wzornictwo nie przejdzie. Myślałem też nad Roksanem, ale nie byłem przekonany. Może błędnie?

Ze strzałów pewnie droższych w zestawie był też Creek, ale czy warty swojej ceny? Audiolaba w ogóle nie rozważałem

Z kolei może warto pójść w coś starszego, ale z wyższych serii np. Marantza?

Q21 Odnośnie zestawów głośnikowych, to tutaj jestem otwarty. Jak najbardziej rodzime konstrukcje wchodzą w grę i może być to coś nowego. Pylon i STX mam przerobione, Sapphire będzie chyba trochę zbyt drogi. Bardziej skłaniałem się do Pearl 25. Na razie na odsłuchy się nie wybieram, ale nie wykluczam :)

Gość numik

(Konto usunięte)

Pearl 25

serio Opali posłuchaj. Nikt nie powie Ci, w którą stronę iść. Jesteś ograniczony wzornictwem. Poczytaj o brzmieniach, wybierz jakiś komplet z allegro. Roksan Kandy to umuzykalnienie, piękna średnica, minimalne zwolnienie, Audiolab to dynamika i pazur, mniej barw. Starsze serie przejdą wizualnie? Pytasz o coś, o co powinieneś pytać żonę :). Creek jest ok.

A tak szczerze. Jesteś dorosły, spełniasz jakieśtam swoje plany, czy żona uzgadnia z Tobą kolor butów, sukienek, zapach kosmetyków? Pytam, bo też to przechodziłem i przestałem widzieć sens w takim ograniczaniu siebie, zwłaszcza że w 2 stronę to różnie wyglądało. Ty kupujesz, słuchasz, a wybierasz pod czyjeś dyktando - nie moja sprawa, ale 40-ka na karku i mam różne przemyślenia życiowe i związkowe ;)

To mi numik pojechałeś :)

Tutaj nie jest tak, że to takie pantofle do osobistego użytku. Planuje nadwyrężyć budżet domowy i będzie to stało na środku salonu, więc pewne ograniczenia są zrozumiałe. Przynajmniej dla mnie :)

Jeżeli uda się znaleźć coś, co nie będzie dodatkowo brzydkie to tylko plus i marudzenia nie będzie. Jak nie to będzie marudzenie.

Gość numik

(Konto usunięte)

nic nie pojechałem :), a na marudzenie kobiet bez poważnych powodów mam już chyba alergię niestety :), trzymam ćkuki za udane połączenie wszystkich opcji i z filozofii wracamy do audio ;p

Pearl 25 w systemie za 6000 zł?

Przeanalizuje jak rozplanować budżet.

Pozdrawiam

Koszt 2 szt. z maskownicami to około 1700 PLN. Pozostaje ponad 4000 na wzmacniacz + CD.

Czy w takim zestawie nie warto iść w ten model?

z zestawów Atoll może być ciekawy, Roksan Kandy również, na upartego CA, ale wg mnie to poziom niżej. Rotel może Ci się spodobać (np. z zestaw "06"), jest NAD (bezpieczny wybór), Marantz (też wg mnie ciut słabsze niż reszta poza CA).

To chyba nie słuchałeś nowej serii CA.

Takiego Marantza i Nada rozkłada na łopatki swoją neutralnością i dojrzałością.

"Kiedy wszystko się zmienia, muzyka piękną zawsze pozostaje."

Gość numik

(Konto usunięte)

To chyba nie słuchałeś nowej serii CA.

Takiego Marantza i Nada rozkłada na łopatki swoją neutralnością i dojrzałością.

a to przyznaję, znam sporo starszych, w q21 też mówili mi, że nowe grają inaczej. Ale tu chodziło mi o starsze używane, których zwolennikiem nie jestem, Audiolab, Atoll i parę innych grały lepiej od "starych" CA moim zdaniem

Takie coś mi się na miejscu pojawiło:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie znam firmy, ale jestem otwarty i poczytałem w necie. Pytanie brzmi: czy warte swojej ceny? A może okazja?

Jak warte uwagi, to umówię się na testy.

Pozdrawiam,

EmeryT

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość numik

(Konto usunięte)

Koszt 2 szt. z maskownicami to około 1700 PLN. Pozostaje ponad 4000 na wzmacniacz + CD.

zacznij od odsłuchu STX Electrino, Pylon Pearl i Opal, Dali Zensor, Elac Debut, Epos K2, Phonar. Dobra lista. Wybierz swoje brzmienie, a potem zależnie od budżetu dopasuj nowy zestaw wzmak+cd lub jednak używany jak zabraknie kasy (Dali - Audiolab / Roksan Kandy / NAD, Epos - Creek) itp. Poczytaj o synergicznych połączeniach w klubie wybranych przez Ciebie kolumn i jesteś w domu.

To jedyny sposób na dobry wybór - odsłuchy, a nie szukanie ofert anonimowych dla Ciebie sprzętów

• 1 miesiąc później...

Odkopuję temat. Padło na zestaw Atoll 100. Oczywiście budżet zostanie przekroczony.

Zgodnie z tym co było pisane wcześniej powinienem zacząć od zestawu głośnikowego. Jak zaznaczyłem na samym początku będzie do najsłabsze ogniwo w całym łańcuchu z założeniem, że będzie wymieniony na adekwatny w najbliższym czasie.

Znam swoje dzieciaki i jest duża szansa, że głośniki mogą być zniszczone mechanicznie. Zabezpieczam się, żeby ewentualne straty były jak najmniejsze i jak będzie taka potrzeba, żeby łatwo wymienić element na nowy.

Wracając do tematu - ciągle jestem otwarty na propozycje pod warunkiem, że będzie maskownica.

Z nowych celuję w Pylon Pearl 25, Opal 23, STX Electrino 250 ze względu na już i tak nadwyrężony budżet. Co jeszcze warto wziąć pod uwagę? Może jakieś używki? Czego unikać?

Pozdrawiam,

EmeryT

Nie warto. Elektronika znacznie ponad kolumny.

Atoll jest ok ale nie do tych kolumn.

Tu musisz iśc o klase wyżej.

Nie wykorzystasz elektroniki

Dali Zensor 7, Monitor Audio Silver 6, Magnat 755, Tannoy XT6F , Debut F6 itp

Sprawdź sobie tą elektronikę którą na prawdę jest dobra ale z roznymi kolumnami bo szkoda żebyś nie wykorzystał.

Pisz do nas o cenę do z Atolla zostanie Ci więcej na kolumny.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.