Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny dla Marantz PM 7005

Gronisaw

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

Jakiś czas temu nabyłem Marantz PM7005. Na początku byłem bardzo zadowolony z wyników jego współpracy z moimi Klipsh RF82 MK I ale po jakimś czasie jak już emocje opadły zacząłem mieć wrażenie że coś mi jednak nie pasuje. Zaczęły mnie mierzić ostro "siejące" wysokie tony czegokolwiek bym nie włączył . Kręciłem gałkami i biegałem z kolumnami po pokoju ale pomogło w stopniu tylko umiarkowanym. Zacząłem się zastanawiać nad zmianą kolumn i pojawiło się pytanie co kupić?

Gusta muzyczne mam dość szerokie od najbardziej ekstremalnych odmian metalu przez rock i jazz aż po elektronikę.

Sprzęt stoi w salonie ok. 30m2.

Ktoś ma może jakieś doświadczenia w tej materii... Z góry dziękuję.

https://www.audiostereo.pl/topic/131286-kolumny-dla-marantz-pm-7005/

Dzień dobry,

Jakiś czas temu nabyłem Marantz PM7005. Na początku byłem bardzo zadowolony z wyników jego współpracy z moimi Klipsh RF82 MK I ale po jakimś czasie jak już emocje opadły zacząłem mieć wrażenie że coś mi jednak nie pasuje. Zaczęły mnie mierzić ostro "siejące" wysokie tony czegokolwiek bym nie włączył . Kręciłem gałkami i biegałem z kolumnami po pokoju ale pomogło w stopniu tylko umiarkowanym. Zacząłem się zastanawiać nad zmianą kolumn i pojawiło się pytanie co kupić?

Gusta muzyczne mam dość szerokie od najbardziej ekstremalnych odmian metalu przez rock i jazz aż po elektronikę.

Ktoś ma może jakieś doświadczenia w tej materii... Z góry dziękuję.

Zastanów sie nad produktami krajowych producentów Audio Academy,BMN ceny akceptowalne i może być spoko.

De gustibus non est disputandum

Albo coś z tych sprzętów:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Zacząłem się zastanawiać nad zmianą kolumn i pojawiło się pytanie co kupić?

Biorąc pod uwagę Twoją powierzchnię salonu i uniwersalność względem gatunków muzycznych także uważam, że jest duże prawdopodobieństwo, że Audio Academy Hyperion IV spełnią oczekiwania. Chyba, że można zwiększyć budżet to dalszej kolejności polecę Audio Academy Rhea oraz Harpia Acoustics Fresco lub Collage. Produkty polskich manufaktur są konstrukcyjnie bardzo dopieszczone i oferują znacznie wyższą jakość aniżeli konkurencja zagraniczna w tej samej cenie.

Kiedyś słuchałem PM75 z Hyperionami IV i w tej cenie było świetnie.

Zdecydowanie lepiej niż wieloma innymi kolumnami zagranicznych producentów w cenie do 6 tys., które wtedy miałem okazję słuchać.

Nie wiem jak Rhea, słuchałem ich znacznie później z Accuphase i dla mnie to nie zagrało, ale to już inny wzmacniacz więc mogło się po prostu nie zgrać.

Próbowałbym AA lub... coś ze Studio 16Hz, które ostatnio bardzo ale to bardzo przypadły mi do gustu.

Dzień dobry.

Nie podałeś budżetu, jaki wchodzi w rachubę, jednak biorąc pod uwagę konfigurację systemu, wielkość salonu i preferencje muzyczne, na pewno proponowałbym posłuchać polską konstrukcję Audio Academy Hyperion IV (http://q21.pl/audio-academy-hyperion-iv.html). Drugą alternatywą będzie brytyjska konstrukcja Tannoy Revolution XT 8F (http://q21.pl/tannoy-revolution-xt-8f.html). Obydwie kolumny są bardzo dobrą opcją współpracy ze wzmacniaczem Marantz.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz oferty finansowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

No właśnie. Wszyscy już o wymianie kolumn. Jakie masz kable? Co jest źródłem?

Jeśli to nie pomoże a chcesz zostawić marantza to tannoy będzie dobrym wyborem, produktu elac czy heco. W zależności od ceny. Jak bierzesz pod uwagę że jednak klipsche ich dynamika i bas do Ciebie przemawia to z kolei wymień wzmacnuacz na jakąś lampę.

Sprawdź kable i źródło. Jak nie pomoże to jaki budżet na wymianę?

Dzięki za wszystkie odpowiedzi i propozycje.

Nigdy nie brałem pod uwagę Audio Academy i Harpia ale chyba muszę się im bliżej przyjrzeć.

Tannoy Revolution XT 8F też wydają się być interesującą propozycją.

Kabli nie tykałem i szczerze powiem, że jestem dość sceptyczny w tej kwestii ale nie powiem, że nie przeszło mi to przez myśl. Teraz mam Eagle HS 2.5

Budżet. Byłoby miło gdybym się zamknął w 3-3,5k... no w porywach do 4:)

Gość

(Konto usunięte)

Z tego co czytalem SUPRA PLY I MELODIKA mogą zlagodzic troszke gore a zworki nawet z kabla glosnikowego,byle bez srebra(zestaw zworek 100zl wiec mozna samemu sprawdzic kawalkiem kabla)Ogolnie warto sprawdzic takowe opcje bo jezeli spodobala ci sie dynamika klipscha to trudno bedzie je zastąpic. Wypozycz kable za kaucja a zworki zrob samemu,jezeli to nie pomoze sprawdz z innym wzmakiem a potem zostaje tylko wymiana kolumn. Kolejnosc dzialan rosnąco co do budzetu

Biorąc pod uwagę Twoją powierzchnię salonu i uniwersalność względem gatunków muzycznych także uważam, że jest duże prawdopodobieństwo, że Audio Academy Hyperion IV spełnią oczekiwania. Chyba, że można zwiększyć budżet to dalszej kolejności polecę Audio Academy Rhea oraz Harpia Acoustics Fresco lub Collage. Produkty polskich manufaktur są konstrukcyjnie bardzo dopieszczone i oferują znacznie wyższą jakość aniżeli konkurencja zagraniczna w tej samej cenie.

+1 Harpia :-)

Haripa super tyle, że niestety chyba poza zasięgiem. Powalczę może jeszcze z kablami... może się przekonam. Postaram się posłuchać Tannoy Revolution XT 8F. Wydają się być ciekawą alternatywą.

Nie wiem, czego szukasz w dźwięku, ale kolumny mające np. blaszane kopułki

wymagają dłuższego i krytycznego odsłuchu.

Sam się kiedyś zachwyciłem Paradygmem Monitor 3 i skończyły na wysypisku ;-((

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Kolumny grały wcześniej z Grundig A9000 ale zachciało mi się czegoś nowszego bo do szału mnie doprowadzały ciągłe szumy i trzaski z pokręteł i przełączników oraz brak pilota. Grało to dość dobrze i może trochę mi brakuje ciepłego brzmienia Grundig'a.

Pobawię się jeszcze kablami i zworkami i zobaczymy czy to coś pomoże

Dzięki za wszystkie odpowiedzi i propozycje.

Nigdy nie brałem pod uwagę Audio Academy i Harpia ale chyba muszę się im bliżej przyjrzeć.

Tannoy Revolution XT 8F też wydają się być interesującą propozycją.

Kabli nie tykałem i szczerze powiem, że jestem dość sceptyczny w tej kwestii ale nie powiem, że nie przeszło mi to przez myśl. Teraz mam Eagle HS 2.5

Budżet. Byłoby miło gdybym się zamknął w 3-3,5k... no w porywach do 4:)

Warto spróbować wymienić kabel głośnikowy i RCA. Można wypożyczyć jak nie w jednym to w drugim salonie.

Niezły głośnikowy kabel to np. Furutech FS-15S. (260PLN/m). Najlepiej zmontować z miedzianymi widełkami np. Cardasa.

Jeżeli chodzi o wysokie tony mnie do Marantza proponowano np. RCA Cardas Parsec czy Oyaide Tunami Terzo

Warto sprawdzić ewentualnie także kable Harmonixa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.