Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny budżet 5000zl

Spychi

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem, czy do tej elektroniki jest sens brać coś lepszego niż to

http://sklep.rms.pl/indiana-line-diva-262-diva262-kolumny-stereo-surround-podstawkowe-monitory

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Witam, przyszedł czas na zmianę kolumn. Moze poradzicie czego warto posłuchać? Mogą byc używki. Obojętnie czy podstawki czy podłoga. Budżet ok max 5000zl za pare. Jest tego tyle na rynku ze nie wiadomo gdzie zacząć...

Na czym mi zależy? Duża detalicznosc nagrań, szeroka scena, szybki punktowy bas. W sumie jestem zadowolony z moim Epsilonow ale zawsze moze byc lepiej.

Jeśli chodzi o pomieszczenie to w moim przypadku bez znaczenia - często sie przeprowadzam i sprzęt wędruje zawsze ze mną.

Co w tej chwili gra:

- Pioneer PD-50 + A-50

- Avance Epsilon 910 (juz dluuuuugie lata)

- kable ze stajni Chord (interkonekty i głośnikowe)

Czego słucham: rock progresywny, metal, hard rock, etc

Jakieś sugestie? Z góry dzięki!

Po Dynaudio Audience 52SE i Focalach Aria 906 (straszna kupa...) zakupiłem właśnie używane Audio Physic Yara II Superior i grają pięknie, jak najbardziej sprawdzają się z rockiem

Zadko się zdarzają osoby wymieniając dynaudio.

Szacun! :)

Audience 52SE to świetne kolumny, dałem za używane 1500pln i grały wyśmienicie, pewnie bym je dalej miał bo niczego mi w nich nie brakowało (pokój ok 18m2), ale z pewnych względów musiałem sprzedać. Szukając nowych kolumn rozglądałem się za Dynaudio ale te nowe serie wyglądają plastikowo i mało przekonująco - fakt, nie wiem jak brzmią bo nie miałem okazji posłuchać. Wiem, że niby wygląd znaczenia nie ma ale...jakoś najbardziej ufam klasycznym membranom wooferów i jedwabnym tweeterom :) i z Audio Physic się nie zawiodłem, 3 dzień odsłuchów i okazało się, że 50% moich FLACów zawiera dźwięki o których nie miałem pojęcia, niestety drugie 50% nadaje się do skasowania - też nowe dźwięki, ale raczej nie pożądane:)

Co masz na myśli?

Eksponują złe nagrania?

dokładnie tak, wyraźnie słychać jak np. scena jest zawężona, nagranie jest "obcięte" - brakuje basu, nie słcyhać separacji instrumentów, w wokalach słychać pogłos albo szum itd.

Gość

(Konto usunięte)

okazało się, że 50% moich FLACów zawiera dźwięki o których nie miałem pojęcia, niestety drugie 50% nadaje się do skasowania - też nowe dźwięki, ale raczej nie pożądane:)

Bardzo prawidłowa reakcja...teraz czas przejść na słuchanie wg zasady: " albo zjawiskowo albo wcale" ;-)

Pozdrawiam : -)

Ma to niestety jeden zasadniczy mankament...im więcej słuchasz dobrych realizacji tym więcej Ci się nie podoba w tych gorszych ;-(

nie zgodzę się z taką tezą powiedziałbym nawet że sprzęt nie powinien wybierać nam muzyki i sugerować czego słuchać a czego nie

czym lepszy zestaw tym powinien mniej róznicować nagrania a przyjął się mit że dobry sprzęt pokazuje słabe nagrania - moim zdaniem pokazuje tylko swoje ułomności

Gość

(Konto usunięte)

Niestety przyjacielu nie mogę się z Tobą zgodzić...

.uważasz, że jeżeli system pokazuje wszystko co jest zapisane w sygnale włącznie z zakłóceniami a przede wszystkim błędami realizacji to jest ułomny...?

W taki razie moja Diora WS504 w robocie napędzająca Thompsony od miniwieży jest super systemem...gra wszystko bardzo przyjemnie...wszystko ale na jedno kopyto, nudno...

no to jest jakiś pasztet realizacyjny - generalnie nagrania wychodzące z wytwórni płytowych brzmią dobrze i jeśli system źle je odtwarza to świadczy tylko źle o nim samym. Realizatorzy z reguły nie robiązłych produkcji bo stracili by pracę i nikt nie chciał z nimi współpracować

nie przeczę są zestawy które grają wybitnie np tylko jazz i tylko dobre realizacje ale trudno je nazwać uniwersalnymi

No nie jest tak do końca. Wszystko zaczyna się od nagrania, jak one jest słabe to i 100 tys na sprzęcie nie pomoże. Mam zdecydowanie tańszy sprzęt, a jak słucham płyt (czy to cd czy vinyl) to za głowę się łapie jak stara tania kolumna potrafi zagrać fajnie z dobrze zrealizowanym kawałekim , a nowsza droższa np źle z innym , któryy jest nagrany płasko i zlany do siebie.

Obydwoje panowie macie rację. Szkoda że się nie dogadujecie.

Coś w tym jest że tani wręcz marketowych sprzęt odtworzy poprawnie źle nagrania. A na lepszym sprzęcie one po prostu nie przejdą.

Trudno też wymagać lepszej jakości kawałków od Dzemu np.

Kolumny które miałem w kilku pomieszczeniach od 25m2 do obecnie 15m2 i zawsze się sprawdzały to ProAc Response One S. Duża detaliczność, wystarczający bas, wyśmienita scena.

Stereo: WBA Blazebird + Ironbird; Pioneer N-70A CDX-1060 ; K-1020; ; JVC QL A7; YAMAHA Yp-701, RME Adi2 PRO FS R Black Edition ; Sony STR-V5 , ;kolumny: Altec Lansing Valencia, ProAc Response One SC. Kino: Yamaha RX-A3030;BC Acoustique EX-502; kolumny: Dali Grand Vocal, B&W 685 S2, Mivoc SW 1500; Raspberry Pi3 B+;DDRC-24 ; DDRC-22D

Po Dynaudio Audience 52SE i Focalach Aria 906 (straszna kupa...) zakupiłem właśnie używane Audio Physic Yara II Superior i grają pięknie, jak najbardziej sprawdzają się z rockiem

Focal aria 906 straszna kupa? To chyba z Pioneerem :) z Creek evo 50A brzmią wyśmienicie :) na pewno lepiej niz np. dynaudio emit 20.

Forumowicze z klubu Dynaudio, piszą wyraźnie że Dynie graja dobrze ze wzmacniaczami 2-3x droższymi od kolumn. Bez obrazy zatem, ale Creek nie mógł ich prawdopodobnie odpowiednio napędzić. Widać Focal jest przyjaźniejszy do współpracy, ale czy lepszy? To juz zależy od gustu.

Gość

(Konto usunięte)

Forumowicze z klubu Dynaudio, piszą wyraźnie że Dynie graja dobrze ze wzmacniaczami 2-3x droższymi od kolumn. Bez obrazy zatem, ale Creek nie mógł ich prawdopodobnie odpowiednio napędzić. Widać Focal jest przyjaźniejszy do współpracy, ale czy lepszy? To juz zależy od gustu.

A myślisz, że ta cała reszta to z radyjek z kuchni już będzie grać...uwielbiam takie p...nie...

Łykacie ten marketingowy bełkot i nic z tego nie wynika...

bez odpowiedniego napędu marketowe paździerze też nie grają...wbrew utartym marketingowym stereotypom wciskanym ludziom na lewo o prawo.

Osobiście testowałem Dynio x18 i z moim Roksan K2 dupy nie urywało. Dla porównania Canto Grand od S16Hz wypadło dużo lepiej.

Coś zatem jest w tych bełkotach jak je nazywasz. Śmiem wątpić zeby podany Creek był w stanie odpowiednio napędzić emity 20.

Gość

(Konto usunięte)

To prawda dynki niestety wymagają mocniejszych wzmacniaczy. Co w konsekwencji wiąże się też z większą cena. Ale co się nie robi dla bycia fanem danego produktu.

Nie cierpię fanów... ;-)

Śmiem wątpić zeby podany Creek był w stanie odpowiednio napędzić emity 20.

Piłem raczej do grania dyniek tylko z droższymi wzmakami...osobiście uważam, że nawet marketówki są niedoceniane bo ludzie grają na nich z jakiegoś badziewia...

A myślisz, że ta cała reszta to z radyjek z kuchni już będzie grać...uwielbiam takie p...nie...

Łykacie ten marketingowy bełkot i nic z tego nie wynika...

bez odpowiedniego napędu marketowe paździerze też nie grają...wbrew utartym marketingowym stereotypom wciskanym ludziom na lewo o prawo.

Nie chodzi tu o to czy marketowe czy nie. Cena tu nie jest wyznacznikiem. Są kolumny , które są łatwiejsze do wysterowania i są takie które są trudne do rozbujania. Miałem np. Dynaudio DM 2/8 i one były bardziej wymagające wobec elektroniki niż moje obecne Canto Grand mimo, że D/M były tańsze.

Gość

(Konto usunięte)

Nie chodzi tu o to czy marketowe czy nie. Cena tu nie jest wyznacznikiem. Są kolumny , które są łatwiejsze do wysterowania i są takie które są trudne do rozbujania. Miałem np. Dynaudio DM 2/8 i one były bardziej wymagające wobec elektroniki niż moje obecne Canto Grand mimo, że D/M były tańsze.

No o to mi właśnie chodzi...o danie szansy tym z założenia gorszym ale lepszym wzmocnieniem...może się okazać, że wtedy zaczynają znakomicie grać...

Ale canto grand to lepsze kolumny.

Też tak uważam bo nie uznaję wydawać ileś x więcej za wzmacniacz, żeby udowodnić że jednak może to zagrać, ale napisz to w klubie Dynaudio ;)

Żartuję, zbanowaliby Cię/nas ;)

No o to mi właśnie chodzi...o danie szansy tym z założenia gorszym ale lepszym wzmocnieniem...może się okazać, że wtedy zaczynają znakomicie grać...

Pewnie tak, w tym przypadku skuteczność na pewno ma olbrzymie znaczenie. Po za tym emity są podstawowymi kolumnami dynaudio :)

Też tak uważam bo nie uznaję wydawać ileś x więcej za wzmacniacz, żeby udowodnić że jednak może to zagrać, ale napisz to w klubie Dynaudio ;)

Żartuję, zbanowaliby Cię/nas ;)

Podobnie uważam, to trochę głupie mieć wzmacniacz 3x droższy przy kolumnach z najniższego przedziału cenowego firmy dynaudio ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.