Skocz do zawartości
IGNORED

Onkyo TX-8150, Yamaha MCR-N570 lub 670 czy Pioneer X-HM 76D który?

Pioner

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Słuchajcie szukam fajnego sprzętu. Obecnie doszłam do etapu, że wybieram między następującymi (kolejność nie związana z preferencjami):

1. Pioneer X-HM 72 D-K

2. Yamaha MusicCast MCR-N470 D

3. Pioneer X-HM 76 D-BB

4. Onkyo TX-8150 z monitorami MR2 lub Canton GLE420

5. Yamaha MusicCast MCR-N570 D

6. Yamaha MusicCast MCR-N670 D

W yamasze podoba mi się teoretyczna możliwość kierowania muzyki do różnych urządzeń, różnych firm, w różnych pokojach. Wiec myślałam że będę mogła puścić do pokoju dziecięcego bajkę, mężowi "zenka" :-) do kibelka, a sobie w salonie koncert. Ale dzisiaj usłyszałam 470 i byłam zdruzgotana. Brzmiała znacznie gorzej niż posiadany soundbar Samsunga HW-H 450... Więc może i to przesyłanie muzyki jest na takim poziomie?

Onkyo słyszałam z cantonami i brzmiał cudnie. Ale nie ma tych funkcji rozsyłania dźwięku.

Kto mi doradzi? O kwocie przeznaczonej nie piszę, bo oczekuję na poradę od tych co po moim wyborze już wiedzą, w jakim budżecie operuję.

Dodam, że mam kolumny Skart E430/100/8. Ale nie wiem czy one się do czegoś nadają czy muszę kupić nowe. Tylko nie piszcie, że są do bani bez argumentu dlaczego tak uważacie.

Dzięki :-)

Dzień dobry.

Jeśli chcesz zbudować dobrze grający system z bardzo sprawnie działającym nagłośnieniem wielopomieszczeniowym, zwróć uwagę na jeden z amplitunerów Yamaha. Do wyboru masz model R-N402D (http://www.q21.pl/yamaha-r-n402d.html) oraz flagowy R-N602 (http://www.q21.pl/yamaha-r-n602.html). Obydwa urządzenia mają system MusicCast, tak więc z poziomu tabletu lub telefonu możesz sterować nagłośnieniem poszczególnych stref.

Jakość natomiast dźwięku będzie zależała w dużej części od zastosowanych kolumn. Niestety posiadane przez Ciebie Skart zdecydowanie nie pasują klasowo do nowego sprzętu praktycznie pod każdym względem. Trudno jest to opisać, po prostu zapraszam serdecznie na odsłuch systemu na odpowiednio dobranych, nowych kolumnach - będziesz wiedział o co chodzi. Przede wszystkim będzie brakowało spójności, wypełniani, dokładności, dźwięk będzie ostry, jasny, suchy.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, w przypadku pytań oraz oferty finansowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą, zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Żaden z tych. Masz dużą przestrzeń u takie mini wieże tego nie naglosnia. Z racji mocy polecał bym onkyo 8150 i jakieś większe monitory.

W przypadku pytań lub wycen zapraszam

Onkyo słyszałam z cantonami i brzmiał cudnie. Ale nie ma tych funkcji rozsyłania dźwięku.

To weź pod uwagę Yamahę RN602,która ma te bajery o które Ci chodzi.Ale dźwięk będzie inny jak z Onkyo.

Yamaha RN-602 to dobry wybór http://www.tophifi.pl/stereo/amplitunery/yamaha-r-n602.html

Napisz proszę o jak dużym metrażu do nagłośnienia mówimy. Może warto zainwestować w kolumny podłogowe? http://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-wolnostojace/yamaha-ns-f330.html

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Hejka,

Dzięki za zainteresowanie i pomoc :)

Widzę, że w jednym jesteście zasadniczo jednomyślni. Pioneer i Yamahy wybrane przeze mnie odpadają jako za słabe (rozumiem, że to chodzi o kwestię mocy urządzenia). Pozostaje więc na polu bitwy onkyo i pojawiły 2 nowe yamahy. Różnica między onkyo i yamahami to na pewno kwestia musiccasta. Ale nie wiem co myśleć o różnicach pomiędzy yamahami. Bo jak popatrzyłam w dane fabryczne to np. 402 ma moc wyjściową 2 x100W a 602 na 2x80W. 402 ma też radio DAB. Ale jednak 602 jest droższe o 400 zł. Więc sugeruje że jest lepsze ale dlaczego? Lepsza jakość dźwięku, wykonania? Powiedźcie coś.

I o co ma oznaczać wpis, że dźwięk z yamahy będzie inny niż z onkyo? Co znaczy inny?

Zgodnie z sugestią moje Skarty raczej do kosza. trzeba kupić nowe, ale jakie? O kolumnach niewiele powiedzieliście. Raczej wolałabym uniknąć podłogowych. Zajmują dużo miejsca którego akurat wokół sprzętu nieco mi brakuje a układ pomieszczenia utrudnia poprowadzenie kabli na większe odległości (wyglądałyby nieestetycznie na ścianie, byłyby widoczne). Raczej wolałabym mniejsze które mąż powiesi nad tv. A może jest jakieś rozwiązanie dla kabli i kucie nie wchodzi w rachubę, mieszkanie mam po remoncie i nie pozwolę nic kuć.

Aha i nowe propozycje powodują spore przekroczenie kolejnej okrągłej wartości, wręcz zbliżenie do czwóreczki. Wolałbym jednak zostać w okolicy niższej całości.

RN-602 jest konstrukcją lepszą dźwiękowo, ale są to drobne różnice. Dodatkowo ma po dwa wejścia optyczne i cyfrowe (Rn-402D po jednym) oraz wyjście na subwoofer i wejście Phono czyli wbudowany przedwzmacniacz gramofonowy.

Jedną i drugą Yamahę można połączyć z monitorami np DEBUT B6 od Elaca http://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podstawkowe/elac-debut-b6.html

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

I o co ma oznaczać wpis, że dźwięk z yamahy będzie inny niż z onkyo? Co znaczy inny?

To dwie różne szkoły dźwięku.Nie słuchałem RN602,lecz RN500.W porównaniu do TX8150 ta Yamaha gra jakby była bardziej przytłumiona.Takie moje wrażenie z odsłuchów.Najlepiej posłuchać samemu.To Onkyo jest bardzo równe w całym paśmie.Bez żadnych podbić.Gra zdecydowanie jaśniej w direct jak wspomniana Yamaha.Przez to może się wydawać,że brakuje basu jak się wcześniej słuchało stereo z polepszaczami.Może RN 602 gra inaczej jak pięćsetka?

Są bardzo duże różnice między 402 a 602. Jak już masz brac to zdecydowanie warto dołożyć do 602ki.

Onkyo jest tańsze.

Onkyo gra równiej ma delikatniejsza górę i więcej średnicy, Yamaha z kolei gra wyraźniej góra, bardziej przestrzennie ma nieco twardszy bas.

Co do kolumn to kwestia i tak ich ustawienia. Takie b6 są faktycznie dobre. Wymagają jednak dobrych stabilnych standow, są ciężkie. Do nich polecam yamahe.

Jeśli no dali zensor 3 to wtedy onkyo. Duże z 20 cm membrana silver 2 od monitor audio także do onkyo.

Jest jednak problem który widzę. Chcecie wiedzieć kolumny nad TV.

Po pierwsze szczelam że będą za wysoko, nie ma mowy o prawidłowym odbiorze. Chyba że tv stoi na ziemi w co wątpię.

Po drugie większych monitorów nie powinno się wieszać, traci się na syereofonii i rozdzielczości.

Skąd jesteście? Macie możliwość podjechania do nas na odsłuch?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.