Skocz do zawartości
IGNORED

Zawartość basu w basie :-)

sylwon38

Rekomendowane odpowiedzi

Jak jadę w rodzinne strony do małego miasta...sielanka, cisza...u brachola muzyczka płynie w ciszy...czas na wieś :-)

Na wsi też potrafi być hałas. Psy szczekają, samochody jeżdżą w pobliżu, czasem nawet "obwodnica" jest blisko ;-). Szyby o dużym tłumieniu akustycznym to jest to, ale oczywiście trzeba to robić tylko na swoim. Jak często zmieniamy miejsce zakotwiczenia to nie ma to sensu.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

A co wynika z tych dwóch analiz?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-59127-0-99304300-1487616085_thumb.jpg

Pierwszy przykład to kawałek utworu ze wspaniałą kompresją dynamiki. Drugi z utworu o wysokim DR. Na drugim słuchanie basu to sama przyjemność.

post-59127-0-83643700-1487665559_thumb.jpg

post-59127-0-18990300-1487665594.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakbys jeszcze te kawalki podlinkowal i napisal, od ktorej do ktorej sekundy sa wykresy :-)

-----

Ot to Ziko! Osobiscie nad wrazenia koncertowe stawiam jak muzyka plynie sobie cicho z dosc daleko rozstawionych glosnikow. Godz. 9:30-10:00 na pm4001 przy skutecznosci mercury m1 87dB to jest. Niestety trzeba wtedy byc samemu w domu.

Mam takie pytanie: rozne zestawy w takich warunkach sluchalem i niski bas albo zagluszal muzyke, albo nie docieral do ucha (wybralem to drugie rozwiazanie). To wina slabej jakosci sprzetu, czy wynika to ze zjawisk fizycznych i nic w tym dziwnego?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Pierwszy przykład to kawałek utworu ze wspaniałą kompresją dynamiki. Drugi z utworu o wysokim DR. Na drugim słuchanie basu to sama przyjemność.

To oczywiste. Zabiegi zwiększające głośność to w dużej mierze limitowanie przebiegu - czyli powyżej pewnej wartości nie podskoczy ;) Czas zadziałania zwykle jest ujemny, to znaczy limiter wie wcześniej, że nastąpi szczyt i scisza sygnał odpowiednio wcześniej, żeby nie nastąpiło przesterowanie i żeby dobrze brzmiało. Niestety, jest też druga strona, czyli odpuszczanie, czas powrotu, release. Jeżeli ten czas będzie zbyt długi, to do następnego szczytu będzie po prostu ciszej i cały misterny plan w pii... Trzeba więc tak dobrać czas powrotu, żeby uzyskać dużą głośność, a to oznacza krótki czas powrotu i w rezultacie modulację już nie obwiedni ale wręcz przebiegu niskich dźwięków i generalnie zniekształcenia w dole.

nagrywamy.com

To jest to samo, ja piszę o napięciu, Ty o mocy, filtry filtrują napięcie ;) Niekoniecznie 3dB to jest dwa razy ciszej, to jest dwa razy mniejsza moc.

Tak wiem, pisaliśmy o jednym i tym samym zjawisku tylko ujęliśmy je za pomocą innej wartości fizycznej. I właśnie o to mi chodzi jaki jest przelicznik pomiędzy tymi wartościami fizycznymi, pomiędzy dB a poziomem sygnału. No i jak to jest ze spadkiem głośności, bo przyjęło się, że spadek o 3dB to spadek głośności o połowę, a Ty piszesz, że nie zawsze.

No i jak to jest ze spadkiem głośności, bo przyjęło się, że spadek o 3dB to spadek głośności o połowę, a Ty piszesz, że nie zawsze.

Ma rację, głośność to jedno a ciśnienie akustyczne to drugie, patrz "krzywe jednakowej głośności".

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Ma rację...

Nie twierdzę, że nie ma - wprost przeciwnie, chciałbym się dowiedzieć jak jest w rzeczywistości i ile prawdy w popularnym stwierdzeniu, że spadek o 3dB to o połowę ciszej.

-----

...35-40Hz, większość tak się tnie...

Skoro tnie się na 35-40Hz a na 20Hz panuje już "cisza" to do jakiej Twoim zdaniem częstotliwości powinny schodzić kolumny bez straty?

Gość

(Konto usunięte)

Wiecie co jest najlepsze...część słuchaczy uważa miękki miśkowaty bas za prawidłowy i bez zniekształceń...a dlaczego?

Moim zdaniem to co często jest uważane za zniekształcenie dolnego pasma to zwyczajne jego zróżnicowanie...nie mówię tu oczywiście o skrajnych przypadkach łopoczących bez kontroli głośników i szumie basrefleksu.

Przecież dolne pasmo to nie tylko bum, bum...ani nie plum plum...

Może nigdy nie słuchałem na dobrym systemie, albo po prostu głuchy jestem, ale jak dla mnie to zróżnicowanie jest słyszalne w górnej części basu, a im niżej tym bardziej ogranicza się to do buuu... buuu....

Przecież dolne pasmo to nie tylko bum, bum...ani nie plum plum...

Wbrew pozorom to nie wiele więcej i jak jest dobrze to bum a nie buuum. Moim zdaniem bez tego "bum" nawet niegłośnego bo odfiltrowanego produkcja sporo traci.

ale jak dla mnie to zróżnicowanie jest słyszalne w górnej części basu

Otóż to. Niski bas daję kopa a wyższy to co można by nazwać zróżnicowaniem, barwą itp.

Przepraszam, ale te analizy są słabe, żaden analizator w dole nie ma takiej rozdzielczości, żeby to miało sens.

Mogło by być lepiej, ale zasada działania jest taka, że 44100/2/Size (wielkość) - czym wyżej tym gorzej z rozdzielczością, ale i tak nie da się zoomować dołu w poziomie. Do tego dochodzi wygładzanie wykresu przez stosowanie parametru Size o mniejszej wartości. Jak słucha się 2 utworów, to coś tam da się zobaczyć kiedy jest obcinanie, najwyższy poziom na jakiejś częstotliwości, a to są tylko wypadkowe dźwięków rozłożone na częstotliwości. Z drugiej strony z pasma kolumny też niewiele wynika, jak by oceniać brzmienie jednak jest to jakaś informacja. Wcześniej używałem analizator działający w czasie rzeczywistym (Ozone) i było widać jeszcze mniej ale zakres basowy był bardziej rozciągnięty.

Wbrew pozorom to nie wiele więcej...

Trzeba by przesłuchać jakąś płytę na samym subwooferze ciętym na jakieś 50Hz aby się przekonać. Ja odnoszę wrażenie, że o ile wyższe dźwięki gitary basowej brzmią różnorodnie, to te najniższe "buuu" różnią się jedne od drugich jedynie głośnością czy ilością "uuu" następujących po "b". A niższe dźwięku to już takie jednorodne "mmm", które albo jest, albo go nie ma.

Ma rację, głośność to jedno a ciśnienie akustyczne to drugie, patrz "krzywe jednakowej głośności".

3dB to jest spadek mocy o połowę, ale z głośnością już tak łatwo nie jest, ze względu na krzywe słyszenia ale też to jest subiektywna rzecz i zależy od słuchacza, przyjmuje się różne wartości, ale zawsze większe od 3dB.

nagrywamy.com

Trzeba by przesłuchać jakąś płytę na samym subwooferze ciętym na jakieś 50Hz aby się przekonać.

Jak sub nie gra tylko to co ma grać a nie generuje harmonicznych to dużo się na nim nie usłyszy poza tym o czym wspomniałeś. Ale moim zdaniem warto jest mieć możliwość odtworzenia tego niższego basu nawet jeśli nie ma go wiele w nagraniach to jego brak jest odczuwalny. Szczególnie gdy porównamy zestaw pełno pasmowy a grający wycinkiem pasma.

Ehhh... zamiast coraz prostsze to coraz bardziej to wszystko skomplikowane.

Puszcza się ludzim dźwięki o różnych głośnościach i pyta się, który jest dwukrotnie cichszy albo dwukrotnie głośniejszy, i bada wyniki. Wychodzą bardzo różne. I nic dziwnego - co to znaczy "dwa razy głośniej"?

nagrywamy.com

...warto jest mieć możliwość odtworzenia tego niższego basu nawet jeśli nie ma go wiele w nagraniach...

Tak, ale...

Skoro tnie się na 35-40Hz a na 20Hz panuje już "cisza" to do jakiej Twoim zdaniem częstotliwości powinny schodzić kolumny bez straty?

-----

Puszcza się ludzim dźwięki o różnych głośnościach i pyta się, który jest dwukrotnie cichszy albo dwukrotnie głośniejszy, i bada wyniki. Wychodzą bardzo różne. I nic dziwnego - co to znaczy "dwa razy głośniej"?

Po powierzchownym przebadania zawartości internetu wychodzi -3dB :-)

Tak, ale...

Tyle że te 35Hz też trzeba czymś zagrać i raczej nie będą to małe ZG jeśli słuchamy w domowych warunkach z takim rozstawem jak u Ciebie.

Ja pier... ile razy mam jeszcze napisać, żebyście przestali roztrząsać się nad moim śmietnikowym audio za skrzynkę piwa a skupili nad tematem? Problem w tym, że według danych fabrycznych na te 35Hz wystarczą Tannoy Mercury M2 równie śmietnikowe jak moje Mercury M1.

Problem w tym, że według danych fabrycznych na te 35Hz wystarczą Tannoy Mercury M2

Masz te dane fabryczne bo coś mi się nie wydaję.

Ukryta Zawartość

Ja pier... ile razy mam jeszcze napisać, żebyście przestali roztrząsać się nad moim śmietnikowym audio za skrzynkę piwa a skupili nad tematem?

Nie bież tego do siebie ale jesteś typowym przykładem tego czego ni powinno się robić gdy chcemy wycisnąć z audio maksimum nie zależnie od kasy jaką przeznaczamy. Czyli kupować malutkich głośników i słuchać ich z daleka przy narzekać że produkcje do dupy bo robione na srajfona. Próbujesz przy tym wszem i wobec udowodnić że tak jest dobrze bo wystarczy gałeczką cyknąć i już.

Nie ma małych głośników czyli takich z 16cm wooferem, które zagrają wystarczająco głośno niski bas czyli taki w okolicach 35Hz by dało się ich słuchać z większej niż metr odległość. Tu cudów nie ma nawet w konstrukcjach aktywnych, gdzie o wiele łatwiej o większą efektywność. Takie np. APS Aeon by zejść do 35Hz potrzebują prawie 9 calowych przetworników i 150W na przetwornik, nie na kanał. Moc nie jest tracona na zwrotnicy bo ta jest przed końcówką mocy. Twierdzenie że to samo potrafi M2 jest śmieszne.

Ukryta Zawartość

Racja, to m3 wg danych fabrycznych schodza do 38Hz przy spadku bie wiekszym niz 3db. Tak czy siak to tylko 1×165mm. W tym watku pojawilo sie nawet 2x20' i 28Hz przy spadku 2dB. Czyli sluchanie tego, co Przemak i tak wycial podczas realizacji?

Po powierzchownym przebadania zawartości internetu wychodzi -3dB :-)

Raczej bliżej 10dB ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

Racja, to m3 wg danych fabrycznych schodza do 38Hz przy spadku bie wiekszym niz 3db. Tak czy siak to tylko 1×165mm.

Ciekawe jakie zniekształcenia przy tym powstaną?

Czyli sluchanie tego, co Przemak i tak wycial podczas realizacji?

Filtr nie działa jak żyletka, przynajmniej nie powinien i dalej porządne pełnopasmowe ZG odtworzy więcej niż te grające wycinek pasma. Oczywiście jeśli damy im szanse w postaci pomieszczenia.

Raczej bliżej 10dB ;)

Nic z tego nie rozumiem, więc wierzę na słowo.

-----

ZACZNĘ OD OT:

...typowym przykładem tego czego ni powinno się robić...

Nie czytasz zbyt uważnie moich postów, prawda? Mam 1x135mm nie dlatego, że w moim budżecie więcej się nie dało, tylko dlatego, że w akustyce mojego salonu dostępne w budżecie 1x6,5' zamiast ubarwiać muzykę, to zagłuszały ją dudniąco-buczącymi basowymi pogłosami. Mam 1x135mm celem wyciągnięcia maksimum przyjemności ze słuchania muzyki w nieprzystosowanym akustycznie pomieszczeniu, a nie celem wyciągnięcia maksimum jakości sprzętu w zakładanym budżecie. Mam 1x135mm ponieważ świadomie i z premedytacją pozbyłem się basu, bo niekontrolowane dudniąco-buczące basowe pogłosy potrafią całkowicie odebrać przyjemność ze słuchania metalu, a niskiego basu w metalu i tak zbyt wiele nie ma.

Inna sprawa, że nieco przesadziłem, więc jak tylko nadarzy się okazja to zamienię m1 na m2 i zamiast podbijać braki korektorem będę z przyjemnością słuchał "na zero". Aktualny efekt nawet przy tak ograniczonych kolumnach jak m1 wprost pokazuje, że obrałem słuszny kierunek. Ale nic to nie ma wspólnego z tematem wątku więc jeszcze raz napiszę...

żebyście przestali roztrząsać się nad moim śmietnikowym audio za skrzynkę piwa a skupili nad tematem

...narzekać że produkcje do dupy bo robione na srajfona.

Niestety część produkcji jest do dupy, a część jest zrobiona pod srajfona. I nie ma to nic wspólnego z wielkością głośnika, ani z budżetem. Bo skoro coś podczas realizacji świadomie wycięto albo w garażu po prostu umknęło to nie pojawi się to ani po zastosowaniu większego głośnika ani po zakupie droższego sprzętu.

Próbujesz przy tym wszem i wobec udowodnić że tak jest dobrze bo wystarczy gałeczką cyknąć i już.

Nigdzie nie piszę, że jest dobrze, tylko, że mi to odpowiada. Tłumaczę nawet dlaczego żeby nikt nie pomyślał, że tak jest dobrze. A że nie jest już źle, nie oznacza, że jest dobrze, ale może być całkiem przyjemnie, choć do ideału sporo brakuje. Rozumiesz już, czy nadal nie?

DO RZECZY:

Nie ma małych głośników czyli takich z 16cm wooferem, które zagrają wystarczająco głośno niski bas czyli taki w okolicach 35Hz by dało się ich słuchać z większej niż metr odległość. Tu cudów nie ma nawet w konstrukcjach aktywnych, gdzie o wiele łatwiej o większą efektywność. Takie np. APS Aeon by zejść do 35Hz potrzebują prawie 9 calowych przetworników i 150W na przetwornik, nie na kanał. Moc nie jest tracona na zwrotnicy bo ta jest przed końcówką mocy. Twierdzenie że to samo potrafi M2 jest śmieszne.

Tannoy tak twierdzi - ja staram sie zrozumiec w czym tkwi roznica, bo jak widac nie w danych technicznych.

Filtr nie działa jak żyletka, przynajmniej nie powinien i dalej porządne pełnopasmowe ZG odtworzy więcej niż te grające wycinek pasma.

Ale chyba wystarczy ZG grajacy ten wycinek pasma, ktorego nie wycieto? Czy musi byc ZG grajacy wycinek pasma, ktory wycieto? Ktos tu osiagnal 28Hz przy -2dB ake sporym nakladem pracy. Tylko co z tego, skoro przy 40Hz ubcieto tak skutecznie, ze juz powyzej 30Hz jest "cisza"?

Twierdzenie że to samo potrafi M2 jest śmieszne.

Śmieszne, na ale to był błąd. Ok.

Że niby M3 będą grać 35Hz, bo tak podaje producent też jest śmieszne. Te wszystkie ich dane, mało co mają wspólnego z rzeczywistością.

Nie ma małych głośników czyli takich z 16cm wooferem, które zagrają wystarczająco głośno niski bas czyli taki w okolicach 35Hz by dało się ich słuchać z większej niż metr odległość.

To jaki duzy musi byc glosnik aby dalo sie sluchac bas z 2m?

Ps. Zmierzylem swoj trojkat: rozstaw kolumn 2,60m odleglosc do sluchacza 2,10m - myslalem, ze wiecej.

Tannoy tak twierdzi - ja staram sie zrozumiec w czym tkwi roznica, bo jak widac nie w danych technicznych.

Znalazłem trochę większe tannoy ale i tam pomiar nie wykazuje specjalnie spektakularnej liniowości w dole pasma.

Ukryta Zawartość

Więc raczej te 35Hz przy odchyłach 3dB od średniej to raczej bajka. No chyba że gdzieś jest spory dołek i od niego te -3dB.

Tylko co z tego, skoro przy 40Hz ubcieto tak skutecznie, ze juz powyzej 30Hz jest "cisza"?

Możesz sobie poprawiać humor ale mimo wszystko zapewniam cię że nawet to co w okolicach 40Hz nie zagrane robi różnice gdy tego nie da się odtworzyć.

To jaki duzy musi byc glosnik aby dalo sie sluchac bas z 2m?

Ps. Zmierzylem swoj trojkat: rozstaw kolumn 2,60m odleglosc do sluchacza 2,10m - myslalem, ze wiecej.

Grający głośno bez zniekształceń.

Słuchasz małych głośników przy takim rozstawie to jest twój podstawowy problem. Te monitory szału nie robią nawet w bliskim polu ok. 1m od słuchacza, a ty je zmuszasz do grania w średnim gdzie trochę już powietrze trzeba ruszyć. Do tego potrzebna powierzchnia i moc.

Zerknij czego się używa do grania w studiu do takich jak u Ciebie odległości i przełóż to na sprzęt cywilny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oto specyfikacja moich Polków.

Ukryta Zawartość

Próbkę 40Hz @-3dB trochę słychać. Jak przystawię ucho do głośnika.

Trzeba zainteresować się jakimś aktywnym zestawem.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.